Σήμερα είναι η μέρα που όλα τα σπίτια βάφουν τα πασχαλινά τους αυγά. Το ίδιο γινόταν και στον Πόντο, με τη μόνη διαφορά ότι οι Πόντιες νοικοκυρές επέλεγαν οικολογικούς τρόπους: Χρησιμοποιούσαν κρεμμυδόφυλλα για κόκκινο και κεραμιδί χρώμα, κιτρινόξυλο για κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, και δεν παρέλειπαν να βάφουν μερικά και με μελάνι μοβ ώστε να τα πάνε στα νεκροταφεία την Κυριακή του Θωμά.
Η απόχρωση που έπαιρναν τα αυγά ήταν ανάλογη της ποσότητας των υλικών: Όσο πιο πολλά κρεμμυδόφυλλα έβαζαν, τόσο πιο έντονα έβγαιναν τα χρώματα.
Ο τρόπος με τον οποίο έβαφαν τα αυγά στον Πόντο
- Έβαζαν νερό σε μια κατσαρόλα κι έριχναν τρεις κουταλιές της σούπας ξίδι. Τύλιγαν τα αυγά με τις φλούδες των κρεμμυδιών και τα στερέωναν δένοντάς τα με τούλι ή γάζα.
- Τοποθετούσαν τα αυγά στην κατσαρόλα και τα έβραζαν για 10΄ περίπου. Στη συνέχεια τα άλειφαν με λάδι.
Ένας άλλος τρόπος ήταν να βράσουν πολλά κρεμμυδόφυλλα σε νερό με ξίδι. Μετά έπαιρναν τα αυγά, τοποθετούσαν επάνω τους φυλλαράκια μαϊντανού, ματζουράνας ή αρμπαρόριζας, και τα τύλιγαν με τούλι ή γάζα. Στη συνέχεια τα τοποθετούσαν στο νερό και τα έβραζαν για 10′ περίπου. Έτσι τα αυγά έπαιρναν το κεραμιδί χρώμα, και στα σημεία που είχαν βάλει τα φυλλλαράκια έμενε το σχήμα τους.