pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

O Ομπάμα, ο Νετανιάχου και το Παλαιστινιακό Κράτος

28/03/2015 - 9:00πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η απροσδόκητη εκλογική νίκη του Βενιαμίν Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου και η εντολή που έχει λάβει για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ειρήνευση στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ δεν πιστεύει στην ειρήνη. Το ομολόγησε άλλωστε σε προεκλογικές του τοποθετήσεις όταν τάχθηκε εναντίον της λύσης των δυο κρατών, η οποία αποτελεί και το συμφωνημένο πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγεται εδώ και τρεις δεκαετίες η διαπραγμάτευση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Δεν είναι λίγοι εντός και εκτός Ισραήλ που βλέπουν με καχυποψία τις προθέσεις Νετανιάχου, αφού θεωρείται ο πολιτικός που έθαψε τη συμφωνία του Όσλο, τη συμφωνία-ορόσημο που συνομολογήθηκε μεταξύ Γιάσερ Αραφάτ και Γιτζάκ Ράμπιν στις αρχές της δεκαετίας
του 1990.

Όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός του Εβραϊκού Κράτους, το 1996, είχε ταχθεί αναφανδόν εναντίον της σταδιακής αυτονόμησης των κατεχομένων και της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους. Επικράτησε του τότε ηγέτη των Εργατικών Σιμόν Πέρες προτάσσοντας ως σύνθημα την «επιβράδυνση» της ειρηνευτικής διαδικασίας. Μόλις εξελέγη πρωθυπουργός, όλοι κατάλαβαν τι ακριβώς εννοούσε. Ως οπαδός του «Αναθεωρητικού Σιωνισμού», επιτάχυνε την οικοδόμηση χιλιάδων οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δημιουργώντας ακόμη περισσότερη καχυποψία στους Παλαιστινίους και έντονη μνησικακία στους μαχητές της Χαμάς που ήταν έτοιμοι να σκορπίσουν το θάνατο με τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Οι πολιτικές Νετανιάχου από τη μια και οι επιθέσεις αυτοκτονίας από την άλλη τοποθέτησαν το Παλαιστινιακό στον φαύλο κύκλο της βίαιης δράσης-αντίδρασης, με αποτέλεσμα τις συνεπακόλουθες κατηγορίες εκατέρωθεν για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατά τα φαινόμενα θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, επικράτησε στις εκλογές με παρόμοια αντιπαραγωγικά συνθήματα, απότοκο της δικής του απροθυμίας να εργαστεί σκληρά για τη λύση των δύο κρατών, αλλά και σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τα ακροδεξιά και τα υπερορθόδοξα κόμματα τα οποία με τη σειρά τους θα τον υποστηρίξουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Η συνεχιζόμενη απόγνωση, όμως, στον παλαιστινιακό πληθυσμό και η κορύφωση της έντασης τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο πλευρών δεν αποτελούν προμήνυμα ευοίωνων εξελίξεων, και ουδείς μπορεί να απορρίψει το ενδεχόμενο μιας τρίτης Ιντιφάντα, η οποία θα βαθύνει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Μια άλλη μεταβλητή στην όλη υπόθεση είναι η χειροτέρευση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ λόγω των διαφωνιών των δύο πλευρών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τέλος του τρέχοντος μηνός λήγει η διορία για την επίτευξη συμφωνίας γι’ αυτό το μεγάλο περιφερειακό ζήτημα. Το θέμα αυτό, όμως, θα αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης σε επόμενο άρθρο μας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Η κάθοδος στον Άδη», άγνωστου Ρώσου αγιογράφου, 1200-1250 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Δ’)

2/06/2026 - 9:30πμ
Σκισμένη σημαία κυματίζει από τον αέρα σε κτήριο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το δις εξαμαρτείν…

31/05/2026 - 6:47μμ
Νωπογραφία από άγνωστο καλλιτέχνη στην Εκκλησία της Μονής Μολντοβίτσα απεικονίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άλωση αρχίζει από μέσα

30/05/2026 - 10:11πμ
«Η Ανάστασις» διά χειρός π. Σταμάτη Σκλήρη, στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Καστέλλας (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Γ’)

26/05/2026 - 9:32πμ
Στιγμιότυπο από την τουρκική στρατιωτική άσκηση EFES 2026 (φωτ.: x.com/tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Σύμμαχοι να σου πετύχουν!

24/05/2026 - 3:33μμ
(Πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία απειλεί, Αθήνα και Ευρώπη παρακολουθούν…

23/05/2026 - 1:05μμ
Εικόνα από την επιθετική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακος EFES-2026 της Τουρκίας (πηγή: x.com/ tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Για… εσωτερική κατανάλωση

17/05/2026 - 4:45μμ
Ένα παιδί που κρατά τις σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας παρακολουθεί πριν από την τελετή υποδοχής για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα (φωτ.: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ-Σι στο Πεκίνο: Πολλή σκηνοθεσία, λίγη ουσία

16/05/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/marclou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος άνοιξε το δρόμο;

15/05/2026 - 4:09μμ
Η Ανάσταση διά χειρός Ελ Γκρέκο (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος B’)

12/05/2026 - 9:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

Εφιάλτης δύο ετών για 30χρονη στη Θεσσαλονίκη – Ποινή φυλάκισης 17 ετών στον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία και βιασμό

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Pontian Association Of Whittlesea "Panagia Soumela")

Η Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά» τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Τρικάκια έξω από το σπίτι του βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου στη Θεσσαλονίκη

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την παράλληλη εκδήλωση «Η φωνή της κοινότητας: Οι Έλληνες της Ουκρανίας για τον εαυτό τους». Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)

Από τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο στο Κίεβο: Οι Έλληνες της Ουκρανίας μιλούν για τις ρίζες και το μέλλον τους

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Ισόπαλη η Eθνική με τη «μουντιαλική» Σουηδία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/ Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Πούτιν: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις» – Ζελένσκι: «Αρκετά με τον πόλεμο»

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign