pontosnews.gr
Δευτέρα, 14/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέντε χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας από το σουηδικό Κοινοβούλιο

11/03/2015 - 8:50πμ
Πέντε χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας από το σουηδικό Κοινοβούλιο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και των χριστιανικών μειονοτήτων των Ασσύριων, των Σύριων και των Χαλδαίων από το Σουηδικό Κοινοβούλιο. Ημέρα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης αποτελεί η 11η Μαρτίου 2010 για τους Έλληνες του Πόντου σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα για εκείνους που ζουν στη Σουηδία.

Οι βασικοί συντελεστές της ιστορικής αυτής επιτυχίας

Ποιοι ήταν όμως οι βασικοί συντελεστές που πρωτοστάτησαν και έφεραν εις πέρας μια εθνική υπόθεση δικαίωσης, πρώτιστα του ποντιακού ελληνισμού και ευρύτερα του οικουμενικού ελληνισμού; Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας, προηγήθηκαν αγώνες, τριάντα και πλέον ετών, από τους Έλληνες μετανάστες σ’ αυτήν τη σκανδιναβική χώρα.

  1. Πρώτα απ’ όλα αναφέρονται οι παππούδες και οι γονείς Ποντίων της ελληνικής παροικίας, που εμφύσησαν στις νέες γενιές την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.
  2. Από το 1981 ακόμη, οι δύο ποντιακοί σύλλογοι της Σουηδίας ανέλαβαν να συντονίσουν δράσεις με στόχο να προβάλλουν και να διατηρούν την ποντιακή πολιτιστική ιστορία, την παράδοση και την «ταυτότητα». Από το 1984, με κύριο άξονα δράσης το Σύλλογο «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης, διοργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης, στις 19 Μαΐου, για τα θύματα της Γενοκτονίας.
  3. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή και των Ποντίων προέδρων και μελών του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Β. Στοκχόλμης, που συνεργάστηκαν στενά με τον «Εύξεινο Πόντο» Στοκχόλμης για τη διοργάνωση και προβολή των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας.
  4. Καθοριστικής σημασίας ήταν η απόφαση του «Εύξεινου Πόντου» Στοκχόλμης, με πρόεδρο τον Κώστα Φραγγίδη, να συνεργαστεί με οργανώσεις Αρμενίων και Ασσυρίων στη Σουηδία, για την κοινή προβολή του θέματος στο σουηδικό κοινό και τα μέλη του σουηδικού Κοινοβουλίου.
  5. Στο να γίνει γνωστή η υπόθεση στο σουηδικό κοινό συνέβαλε και το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας, που από το 1994 δημιούργησε τμήμα βιβλιοθήκης αφιερωμένο στον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και διεξήγαγε συγκεκριμένες δράσεις (διαλέξεις, σεμινάρια, εκθέσεις).
  6. Ακόμη, από το έτος 2000 πρωτοκαλλιέργησε τη συνεργασία με οργανώσεις Αρμενίων, Ασσυρίων, Κυπρίων, αλλά και Κούρδων, για την κοινή προώθηση θεμάτων που αφορούσαν την αναγνώριση των γενοκτονιών. Στη συνέχεια, στάθηκε μόνιμος αρωγός για την παροχή στοιχείων που χρειάστηκαν οργανώσεις και βουλευτές, οι οποίοι προωθούσαν το θέμα στο σουηδικό κοινό και ειδικότερα στη σουηδική Βουλή.
  7. Από τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές, εκτός του Νίκου Παπαδόπουλου, το 2006 ο τότε βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας, Τάσος Σταφυλίδης, κατέθεσε στο σουηδικό Κοινοβούλιο και υπερασπίστηκε ένθερμα την πρώτη επερώτηση προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών, με αίτημα την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά και την προστασία του ποντιακού πληθυσμού στην Τουρκία, που ακόμη καταπιέζεται από το τουρκικό κράτος.
  8. Επίσης, ο Αλέκος Χρυσόπουλος, πρώτος Έλληνας βουλευτής στη σουηδική Βουλή, ήδη στη δεκαετία του 1980 δεν έχανε ευκαιρία να τονίσει, τόσο στη Βουλή όσο και σε συνεντεύξεις, την ποντιακή καταγωγή του.
  9. Μετά την απόρριψη της πρότασης αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τη σουηδική Βουλή, τον Ιούνιου του 2008, ο Νίκος Παπαδόπουλος κατέθεσε νέα πρόταση και προσυπέγραψε, στη συνέχεια, την κοινή πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας όλων των χριστιανικών εθνών της Μικράς Ασίας που έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας.
  10. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Οκτώβριο του 2009, το συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υιοθέτησε πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Σουηδία και αποφάσισε να προβεί σε ενέργειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας όχι μόνο από τη Σουηδία, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ελένη Καλαϊτζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

MICROstudies Robotics: Η ομάδα RGB από το Κιλκίς κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό FIRST LEGO League

14/07/2025 - 10:41μμ
Πόντιοι και Αρμένιοι μαζί, στην εκδήλωση του «Μιθριδάτη» στο Λαύριο (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι και Αρμένιοι: Μαζί στο Λαύριο, μίλησαν για τη Γενοκτονία – «Όταν το δάκρυ γίνεται αγώνας»

14/07/2025 - 8:40μμ
Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης μιλά σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Μπελτές)
ΠΟΝΤΟΣ

Τηλεοπτική κόντρα Φαραντούρη-Καιρίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων – «Είσαι εθνικιστής»

14/07/2025 - 5:51μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Σωκράτης και Παναγιώτης Ορφανίδης: «Ζουν» για τη βυζαντινή μουσική και την ποντιακή λύρα

14/07/2025 - 4:07μμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διοργάνωση (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Έτοιμη η Κατερίνη για τα 27α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα» – Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και φέτος

14/07/2025 - 3:05μμ
Οι Μωμόγεροι τρέλαναν τον κόσμο στη «Γιορτή Κερασιού» στο Ροδοχώρι της Νάουσας (φωτ.: Χρήστος Ζαγγελίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ροδοχώρι Νάουσας: Με κεράσια, χαβίτς και Μωμοέρια το διήμερο τρικούβερτο ποντιακό γλέντι

14/07/2025 - 10:04πμ
Ελληνορθόδοξοι πρόσφυγες από τη Σαμψούντα το 1923, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (φωτ.: wikipedia commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παπαθόδωρου Θεοδωρίδη: «Οι δικοί σας σφάξανε τους δικούς μας, και γι’ αυτό είναι δίκαιο να σας σφάξουμε»

13/07/2025 - 8:11μμ
(Από την αφίσα του διαγωνισμού)
ΠΟΝΤΟΣ

Πολιτιστικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου: Η ποντιακή διάλεκτος στο επίκεντρο, σε έναν πρωτότυπο μαραθώνιο διαγωνισμό

13/07/2025 - 4:11μμ
(Εικόνα απο το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Γ.Μ. Κωνσταντινίδης: «Έναν κι άλλο μεσελόπον» από την αστείρευτη πηγή του Αισώπου

13/07/2025 - 11:03πμ
Κατεστραμμένη αγιογραφία σε ορθόδοξη εκκλησία στην επαρχία Γιουσούφελι (φωτ.: tripomatic.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Στις εσχατιές του Πόντου οι τελευταίοι Έλληνες εξισλαμισθέντες

13/07/2025 - 10:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H φωτιά στο Ποικίλο Όρος πάνω από το Καματερό (φωτ.: Facebook / Thanos Gatsis)

Φωτιά τώρα στο Ποικίλο Όρος, πάνω από το Καματερό

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελένη Καλαϊτζίδου)

MICROstudies Robotics: Η ομάδα RGB από το Κιλκίς κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό FIRST LEGO League

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονη που έπεσε από πατίνι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Άτυπη πενταμερής στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό – Με «αρκετά εναλλακτικά σενάρια» πάει ο Χριστοδουλίδης

2 ώρες πριν
Καπνός από ισραηλινό βομβαρδισμό στα περίχωρα της πόλης Σουέιντα, στη νότια Συρία (φωτ.: Χ / 
SANAEnglishOfficial)

Συρία: Δεκάδες νεκροί από μάχες Δρούζων-Βεδουίνων – Εμπλοκή του Ισραήλ

2 ώρες πριν
Μαύρος καπνός από τη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Σίνδο (φωτ.: thestival.gr)

Φωτιά στη ΒΙΠΕ Σίνδου, η δεύτερη σε λίγες μέρες – 112 για τους επικίνδυνους καπνούς

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign