pontosnews.gr
Κυριακή, 11/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεμελιώθηκε το πρώτο ιδιόκτητο ελληνικό σχολείο στο Μόναχο (βίντεο-φωτο)

12/02/2015 - 10:10μμ
Θεμελιώθηκε το πρώτο ιδιόκτητο ελληνικό σχολείο στο Μόναχο (βίντεο-φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είκοσι χρόνια συνεχούς προσπάθειας χρειάστηκε να καταβάλει η ελληνική παροικία στο Μόναχο για να καταφέρει να δει τη θεμελίωση του πρώτου ιδιόκτητου ελληνικού σχολικού συγκροτήματος που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες σε κλίμα συγκίνησης.

Στα θεμέλια του σχολείου και σε ειδικό μεταλλικό κύλινδρο τοποθετήθηκαν αντικείμενα και κείμενα ως μαρτυρία. Πρόκειται για τον κλάδο ελαίας, την ελληνική σημαία, το έμβλημα της βαυαρικής πολιτείας, ένα δίγλωσσο κείμενο με τις ευχές της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας καθώς και μια φωτοτυπία του βασιλικού διατάγματος του βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας για την ίδρυση του πρώτου ελληνικού σχολείου στην Αθήνα το 1834.

Στην εκδήλωση εκτός των επισήμων παρέστησαν αντιπροσωπείες μαθητριών και μαθητών των ελληνικών σχολείων του Μονάχου, με τους σημαιοφόρους τους να κρατούν περήφανα την ελληνική σημαία.

Το σχολείο ανοικοδομείται σε οικόπεδο έκτασης 15 στρεμμάτων, στην περιοχή Μπεργκ αμ Λάιμ, το οποίο από το 2001 ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου που το αγόρασε έναντι 2,5 εκατ. ευρώ από το δήμο του Μονάχου. Μοναδικός όρος στο συμβόλαιο εξαγοράς ήταν το σχολείο να κατασκευαστεί εντός 4ετίας από την έκδοση της πρώτης οικοδομικής άδειας, διαφορετικά η πώληση θα ακυρωνόταν και τα χρήματα θα επιστρέφονταν.

Λίγο έλειψε να ναυαγήσει το σχέδιο του σχολείου

Ο μέσος Έλληνας μπορεί να μαντέψει τι έγινε. Το πράγμα κάπου… κόλλησε, στα γνωστά γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, και από το 2001 βρεθήκαμε το 2012, το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου να διεκδικεί την ενεργοποίηση της ρήτρας του συμβολαίου και να ζητάει την ακύρωση της πώλησης.

Η ελληνική παροικία κινήθηκε άμεσα, παρενέβησαν οι ελληνικές διπλωματικές αρχές και τον Δεκέμβριο του 2013, το ζήτημα τέθηκε στις γερμανικές αρχές από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τελικά το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έτσι το έργο «Ελληνικά σχολεία στο Μόναχο της Γερμανίας» συνολικής δαπάνης 26.017.896 ευρώ προχώρησε.

Το κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει 18 αίθουσες για το Δημοτικό, 9 αίθουσες για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικεία, χώρους εκτόνωσης, εργαστήρια, ιατρείο και κλειστό γυμναστήριο που έχει δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας για εκδηλώσεις εκτός σχολικού ωραρίου. Το σχολείο θα έχει βιοκλιματικές προδιαγραφές και θα είναι έτοιμο προς χρήση το καλοκαίρι του 2016. Το 70% του συνολικού κόστους θα καλυφθεί από το κρατίδιο της Βαυαρίας, μετά την ολοκλήρωση του έργου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η προτομή του Θεόδωρου Κοτάνοφ που τοποθετήθηκε στη Μαριούπολη (φωτ.: dzen.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεόδωρος Κοτάνοφ, ένας Έλληνας ήρωας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

10/05/2025 - 9:45μμ
Ο Dennis Bastas είναι διευθύνων σύμβουλος της DBG Health, της μεγαλύτερης επιχείρησης φαρμακευτικών προϊόντων, προϊόντων υγείας και ομορφιάς στην Αυστραλία (φωτ.: The Australian Financial Review/Nicole Reed)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνας δισεκατομμυριούχος ο αγοραστής του ακριβότερου σπιτιού της Μελβούρνης

10/05/2025 - 4:57μμ
(Φωτ.: argonaftes.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Ποντιακή διασκέδαση στη Βόρεια Καρολίνα

10/05/2025 - 2:07μμ
Στιγμιότυπο από την περσινή κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι της Μελβούρνης τιμούν τα θύματα της 19ης Μαΐου με ένα μοναδικό αφιέρωμα

10/05/2025 - 10:11πμ
Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϊ πριν από την εκδήλωση (φωτ.: facebook/Hellenic Lyceum Sydney)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Οι ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας έκλεισαν τα 91 και συνεχίζουν! – Γενέθλια μαζί με την Προεδρική Φρουρά

9/05/2025 - 10:46μμ
Η κεντρική είσοδος του περίφημου Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT) (φωτ.: EPA/Cj Gunther)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βοστόνη: Eλληνοαμερικανική Συνάντηση Νέων Ερευνητών για πρώτη φορά αύριο στο περίφημο ΜΙΤ

9/05/2025 - 12:28μμ
Τα μέλη της ομάδας «Πόντος» της Μερζιφούντας εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Η προσφυγιά των Ελλήνων στην έκθεση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί – Η αθλητική κληρονομιά του ελληνισμού της Ανατολίας»

8/05/2025 - 1:25μμ
Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις (φωτ.: Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Σίδνεϊ και Νέα Νότια Ουαλία ετοιμάζονται να τιμήσουν τη 19η Μαΐου

7/05/2025 - 6:08μμ
Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος

7/05/2025 - 9:48πμ
Η Σοφία Θεοφυλακτίδου ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στη γειτονιά της, στο Τορόντο (φωτ.: change.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το όνομα μιας Πόντιας γιαγιάς σε δρόμο του… Τορόντο – Συλλογή υπογραφών για τη μετονομασία

6/05/2025 - 9:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκελετοί σε έναν από τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών (φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)

Νέος ομαδικός τάφος με εκτελεσθέντες βρέθηκε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

7 λεπτά πριν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώνει στους δημοσιογράφους την πρότασή του για απευθείας διαπραγματεύσεις με το Κίεβο στις 15 Μαΐου (φωτ.: EPA/Gavriil Grigorov/Sputnik)

Απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στις 15 Μαΐου αντί για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός πρότεινε ο Πούτιν

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: freepik)

Δροσερή και βροχερή η Γιορτή της Μητέρας

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης στον εισαγγελέα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Ελεύθεροι υπό όρους οι 13 ανήλικοι-μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Δερβίσης)

Super League: Οδεύει προς υποβιβασμό η Καλλιθέα – Νίκες για Βόλο, Λαμία

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League: Φινάλε με τεσσάρα ο Άρης – Όλα μηδέν στο Περιστέρι

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign