pontosnews.gr
Κυριακή, 21/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αθηναϊκός επαρχιωτισμός

19/01/2015 - 10:47πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο υπέροχο βιβλίο του Η ενοποίηση της Ελλάδας 1770-1923, ο Douglas Dakin οδηγείται στα συμπεράσματά του σε μια σύγκριση της προσπάθειας εθνικής ολοκλήρωσης της Ελλάδας και της Ιταλίας. Προφανώς διότι πρόκειται για τις δύο ιστορικές οντότητες που επηρέασαν καθοριστικά την αρχαιότητα.

Στη σύγκριση αυτήν η Ελλάδα πορεύεται με πολλαπλάσια προβλήματα και δυσκολίες από ό,τι η Ιταλία.

Η πολιτική και η συμπεριφορά των ιταλικών πόλεων, των ιταλικών βασιλείων που συγκρότησαν την Ιταλία ως εθνικό κράτος, χαρακτηρίζεται από τον διαπρεπή ιστορικό ως τοπικιστική, επαρχιώτικη.

Αντιθέτως, εξαίρεται ο κοσμοπολιτισμός που επιδείκνυαν, ίσως αναγκαστικά, αλλά είναι μια πραγματικότητα, οι Έλληνες οι οποίοι κινούνταν μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και οι θεσμοί που επιβίωσαν μετά την Άλωση και διατηρήθηκαν επί Τουρκοκρατίας, όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ολιγάριθμοι και διασκορπισμένοι μέσα στην αυτοκρατορία οι Έλληνες, δεν βρίσκονταν σε έναν συνεκτικό χώρο για να αναπτύξουν τις οικονομικές και άλλες δραστηριότητές τους και συνεπώς αναγκάζονταν σε μια οικουμενική εξάπλωση. Αυτή η οικουμενικότητα ήταν που διασφάλισε την επιβίωση του ελληνισμού στα χρόνια της σκλαβιάς και διαμόρφωσε τις κοινωνικές τάξεις που στάθηκε δυνατό να ενισχύσουν την επανάσταση.

Το πνεύμα αυτό εξέλιπε από τότε που η ελληνική ενοποίηση ολοκληρώθηκε με μια καταστροφή και εξαφανίστηκε η αστική τάξη που είχε προσφυγικές ρίζες, οικουμενική κουλτούρα και ένα υπόβαθρο παιδείας.

Οι αντικαταστάτες της ήταν, απλώς, κάποιοι πλούσιοι Έλληνες χωρίς αστικά χαρακτηριστικά.

Αυτό είχε τρομερές συνέπειες στην εξέλιξη της χώρας και της κοινωνίας της. Οι πιο έκδηλες είναι η υπανάπτυξη, η διαχρονική διαπλοκή και ένας τοπικισμός της πρωτεύουσας, που τα ήθελε –και τα θέλει– όλα δικά της.

Όταν δεν έχεις το υπόβαθρο και τη νοοτροπία να αναπτυχθείς οικουμενικά, προσπαθείς να εκμεταλλευτείς και την τελευταία ικμάδα του έθνους σου· και επειδή κατέχεις την πολιτική και ιδεολογική εξουσία, λειτουργείς με απόλυτο συγκεντρωτισμό. Ακόμη κι όταν είσαι μέλος μιας κοινότητας πεντακοσίων εκατομμυρίων πολιτών. Η εύκολη λύση, την οποία πάντοτε επιδίωκε η ελλαδική διαπλοκή, είναι να καταστήσει την εθνική επικράτεια αποικία.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού κράτους επισώρευσε πολλά δεινά, αλλά ακόμη και για ένα πινάκιο φακής οι ελληνικές ελίτ –ο Θεός να τις κάνει– προτιμούν να τον διατηρήσουν παρά να «απλώσουν το παιχνίδι».

Ο απόλυτος τοπικισμός-επαρχιωτισμός που υπονομεύει όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και την εθνική. Η υπανάπτυξη που η νοοτροπία αυτή κρατά την πλέον ευαίσθητη περιοχή της χώρας, τη Θράκη, στην οποία η φίλη γειτονική χώρα αναπτύσσει κάθε μορφής δραστηριότητα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πριν από μερικά χρόνια βρέθηκα σε μια εκδήλωση, στην περιοχή, στην οποία ο πρόξενος της γειτονικής χώρας καλωσόριζε τις ελληνικές τοπικές αρχές.

Το μεγάλο λοιπόν πρόβλημα είναι πώς η χώρα θα απεμπλακεί από αυτήν την κυρίαρχη τοπικιστική-επαρχιώτικη αντίληψη της πρωτεύουσας που την κρατά δεσμευμένη στο παρελθόν.

Αναφέρω τρία παραδείγματα: η κυβέρνηση για λόγους ακατανόητους, και πέρα από κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμοποίησης, ίσως και νομιμότητας, έκλεισε την κρατική τηλεόραση. Όταν αποφάσισε να την επαναλειτουργήσει –με τρόπο τραγικό, είναι αλήθεια–, το έκανε μόνο για την Αθήνα. Ακόμη και ο πλέον καθυστερημένος πολιτικά θα αντιλαμβανόταν ότι η ελληνική κοινωνία, στο σύνολό της, θα έβλεπε θετικά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ3, από την οποία επαναλειτουργία η κυβέρνηση θα είχε πολιτικό όφελος. Προτιμά όμως να μην εισπράξει αυτό το όφελος, ακόμη και την ώρα που κινδυνεύει να απωλέσει την εξουσία, παρά να λειτουργήσει ένα δεύτερο κρατικό κανάλι στην ελληνική περιφέρεια το οποίο αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα. Φανταστείτε πόσο ισχυρή είναι η δύναμη της συγκεντρωτικής αντίληψης.

Παράδειγμα δεύτερο: η δεύτερη πόλη της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη, έχει αποδομηθεί, στην κυριολεξία, από τα έργα του μετρό και κυρίως από την καθυστέρηση ολοκλήρωσής τους. Το έργο όχι μόνο δεν ολοκληρώνεται, αλλά οι εργασίες του σταμάτησαν εντελώς. Κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα συνεχιστούν, και κυρίως πότε θα ολοκληρωθούν. Αντιθέτως, η επαρχιώτικη αντίληψη των κυβερνώντων θεωρεί επιβεβλημένο να δημιουργείται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα μια νέα γραμμή μετρό, σαν και αυτής της Θεσσαλονίκης.

Παράδειγμα τρίτο και τελευταίο: από πηγή που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης έμαθα πως η υλοποίηση στην Ελλάδα ενός ευρωπαϊκού προγράμματος απαιτούσε, ως προϋπόθεση από τον συμμετέχοντα, να επενδύσει στην Αθήνα. Και το ερώτημα είναι γιατί; Υπάρχει λογική σε μια τέτοια απόφαση;

Ακραία εκδήλωση του ίδιου φαινομένου είναι η ύποπτη καθυστέρηση να τοποθετηθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα. Γιατί; Δεν τον θεωρούν Έλληνα ή δεν μπορούν να συγχωρήσουν τη δημιουργία, από τον Φίλιππο Β΄, του πρώτου ελληνικού εθνικού κράτους, ίσως του πρώτου εθνικού κράτους στην πολιτειακή ιστορία της ανθρωπότητας;

Πολύ φοβάμαι ότι η αντίληψη αυτή διατρέχει οριζόντια το πολιτικό σύστημα, και ανάλογα φαινόμενα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε και επί άλλων κυβερνήσεων, προοδευτικών ή συντηρητικών. Είναι όμως υπονομευτική, πλέον, της ύπαρξης της Ελλάδας ως κράτους. Η ανάπτυξη, μόνο, της περιοχής της πρωτεύουσας, θα αναγκάσει τους Έλληνες πολίτες σε ακόμη μεγαλύτερη υπερσυγκέντρωση στο λεκανοπέδιο με πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα ακόμη και για την ακεραιότητα της χώρας.

Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν μπορεί να αφεθεί στην βούληση των εκάστοτε κυβερνώντων.

Η λύση την οποία μπορώ να διακρίνω είναι σε ένα αναθεωρημένο σύνταγμα να υπάρξει σαφής και δεσμευτική αναφορά για ισότιμη ανάπτυξη της χώρας επί ποινή απώλειας της εξουσίας. Παράλληλα, η δημιουργία περιφερειακών κινήσεων, συνεργαζόμενων μεταξύ τους, οι οποίες θα λειτουργούν ως ομάδες πίεσης της πολιτικής εξουσίας.

Βεβαίως, σε μια κοινωνία με αναπτυγμένο πολιτικό προβληματισμό και συμπεριφορά, οι κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι των περιοχών θα ελέγχονταν για τις παραλείψεις τους στο θέμα αυτό, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να απαιτήσει κανείς στην ελληνική περίπτωση. Το παράδειγμα της ΕΡΤ3, το οποίο γνωρίζω καλά, είναι και πάλι χαρακτηριστικό. Η συμπεριφορά των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της πόλης ήταν τραγική. Έλαμπαν διά της απουσίας τους. Το ίδιο, βεβαίως, και των φορέων. Δεν μπορεί όμως μια ολόκληρη χώρα να οδηγείται σε επικίνδυνα αδιέξοδα λόγω μιας παρωχημένης κυβερνητικής εμμονής σε πρότυπα που θυμίζουν αυταρχικές μοναρχίες.

Στις κοινωνίες των πολιτών στην ελληνική περιφέρεια εναπόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλίες σωτηρίας της χώρας. Διότι ό,τι νέο ξεπηδήσει, θα προέλθει από την ελληνική περιφέρεια. Το κέντρο είναι βουτηγμένο στην αμαρτία. Οι καιροί ου μενετοί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από ψηλά, η 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης 
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Θεσσαλονίκη στο μεταπολεμικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

20/06/2026 - 10:05πμ
Η Ανάσταση του Κυρίου διά χειρός Κωνσταντίνου Παρθένη (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος ΣΤ’)

16/06/2026 - 10:09πμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν και την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στην Αστάνα (πηγή: youtube.com/euronews)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία είναι επικίνδυνη αλλά και αντιμετωπίσιμη

13/06/2026 - 9:47πμ
Η εις Άδου κάθοδος σε μικρογραφία βυζαντινού χειρογογράφου. Ο Ιησούς απλώνει το χέρι στον Αδάμ
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Ε’)

9/06/2026 - 9:32πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνική σχέση Τραμπ-Μπάρακ-Ερντογάν

7/06/2026 - 4:03μμ
Εικόνα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση (φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία πάγωσε τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

6/06/2026 - 9:32πμ
«Η κάθοδος στον Άδη», άγνωστου Ρώσου αγιογράφου, 1200-1250 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Δ’)

2/06/2026 - 9:30πμ
Σκισμένη σημαία κυματίζει από τον αέρα σε κτήριο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το δις εξαμαρτείν…

31/05/2026 - 6:47μμ
Νωπογραφία από άγνωστο καλλιτέχνη στην Εκκλησία της Μονής Μολντοβίτσα απεικονίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άλωση αρχίζει από μέσα

30/05/2026 - 10:11πμ
«Η Ανάστασις» διά χειρός π. Σταμάτη Σκλήρη, στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Καστέλλας (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Γ’)

26/05/2026 - 9:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το αεροσκάφος με το οποίο έφθασε η ιρανική αντιπροσωπεία στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας (πηγή: x.com/SwissMFA/status/2068431300373962786)

ΗΠΑ-Ιράν: Αρχίζουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις εν μέσω απειλών για «αμερικανικά διόδια» στα Στενά του Ορμούζ

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ειρήνη Μουρτζούκου: Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση για τις δολοφονίες των βρεφών

5 ώρες πριν
Λιβανέζοι διασώστες και πολίτες στο σημείο ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος στην πόλη Καναρίτ, στην περιοχή της Σιδώνας του νοτίου Λιβάνου (φωτ.: EPA/STRINGER)

Λίβανος: Εντολή στον ισραηλινό στρατό για αμυντική στάση έναντι της Χεζμπολάχ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Πρώτος με ένα άλμα ο Τεντόγλου – Νίκη για Στεφανίδη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/pontiaki.estia)

Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης: Μεγάλο καλοκαιρινό γλέντι νεολαίας τον Ιούλιο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Μουντιάλ 2026: Ολλανδική πανδαισία με 5άρα στη Σουηδία

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign