pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η εκκλησία των Ποντίων στην Ευξεινούπολη με δαπάνες Ιβάν Σαββίδη

15/01/2015 - 5:32μμ
Η εκκλησία των Ποντίων στην Ευξεινούπολη με δαπάνες Ιβάν Σαββίδη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Διάχυτες είναι η ζεστασιά και η οικογενειακή ατμόσφαιρα που «οσμίζεται» από την πρώτη στιγμή ο επισκέπτης των δυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης, αυτές τις οποίες έχτισαν για να εγκατασταθούν μαζικά οι Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Στη Νικόπολη, την Ευξεινούπολη και την Εφεδρούπολη οι άνθρωποι εξακολουθούν να κοιτάζονται στα μάτια και να καλημερίζονται με χαμόγελο, τα παιδιά παίζουν στους δρόμους χωρίς κίνδυνο, και οι ρυθμοί της ζωής απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν αγχωτικοί.

Το μνημείο του ποντιακού ελληνισμού στην πλατεία με την παιδική χαρά

Οι πρώτοι Πόντιοι από την πρώην ΕΣΣΔ εγκαταστάθηκαν στις περιοχές αυτές στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Με το μόχθο τους, τον κόπο των χεριών τους και τον ιδρώτα του κορμιού τους κατάφεραν να χτίσουν τα σπίτια για να στεγάσουν τις οικογένειές τους και τα όνειρα για μια καινούρια ζωή. Σιγά-σιγά οι συνοικίες μετατράπηκαν σε μικρές κωμοπόλεις, όμως κάτι έλειπε για να «θερμάνει» τις ψυχές των ανθρώπων. Κι αυτό ήταν ένας ναός, στον οποίο θα μπορούσαν να προσεύχονται, να λένε τον πόνο τους μπροστά στις εικόνες και να βρίσκουν παρηγοριά, φωτισμένοι από τη χάρη του Θεού.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Η  επιθυμία και η ανάγκη των Πόντιων νεοπροσφύγων έγιναν γνωστές το 1998 στον τότε μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιο, ο οποίος πήρε την απόφαση να χτιστεί στην Ευξεινούπολη ένας ναός κι έτσι να δημιουργηθεί μια ενορία.

Μάλιστα, ο δεσπότης αποφάσισε ο ναός να λειτουργεί με το παλαιό ημερολόγιο και εορτολόγιο –αυτό που ακολουθούν οι σλαβικές ορθόδοξες χώρες– και η γλώσσα της Θείας Λειτουργίας να είναι η σλαβωνική (ρωσική εκκλησιαστική διάλεκτος), επειδή οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση και είχαν αυτές τις συνήθειες, αλλά και για να μην εισχωρήσουν στην εκκλησία των παλαιομερολογιτών.

Μέσα σε δύο χρόνια ένα μικρό κτίσμα –που έμοιαζε περισσότερο με σπίτι ή σχολείο– ήταν έτοιμο, κι έτσι έγιναν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Σεραφείμ του Σάροφ, ενός αγίου από τη Ρωσία.

Όπως είπε στο pontosnews.gr ο ιερέας του ναού, π. Λέων Εφραιμίδης, με την πάροδο των χρόνων συγκεντρώθηκαν κάποια χρήματα στην ενορία –κυρίως από προσφορές κατοίκων της περιοχής αλλά και από χορηγίες Ρώσων και Ουκρανών Ορθοδόξων– ώστε να επεκταθεί σε ύψος το υπάρχον κτίσμα. «Όμως οι μηχανικοί μας είπαν ότι οι αρχικές μελέτες είχαν γίνει πρόχειρα και το υπάρχον κτήριο δεν θα άντεχε σε μια επέκταση. Έτσι το 2009 ξεκινήσαμε την κατασκευή ενός καινούριου», μας λέει ο π. Λέων.

Ο π. Λέων Εφραιμίδης με παιδιά της ενορίας

Μέγας χορηγός ο Ιβάν Σαββίδης

Οι εργασίες εκτελούνταν με πολύ αργούς ρυθμούς ελλείψει χρημάτων, μέχρι που ο νυν μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας (φωτ. δεξιά), ζήτησε από τον Πόντιο επιχειρηματία και πρόεδρο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη να βοηθήσει οικονομικά στην ανέγερση του ναού.

Ο Ιβάν Σαββίδης δέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, και από τον Μάιο του 2014 άρχισε να χρηματοδοτεί την ανέγερση του ναού. «Το αποτέλεσμα ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν να εκτελούνται με πολύ ταχείς ρυθμούς και να είναι έτοιμο μέσα σε μόλις οκτώ μήνες έργο που υπολογίζαμε να ολοκληρωθεί σε δύο-τρία χρόνια. Χωρίς τη βοήθεια του Ιβάν Σαββίδη δε θα τα καταφέρναμε τόσο γρήγορα», αναφέρει ο π. Λέων.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα ⅔ του σκελετού του ναού έγιναν με χρήματα του Πόντιου επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα τους υποσχεθεί να συνεχίσει να βοηθά οικονομικά και σε μετέπειτα εργασίες (τρούλος, μάρμαρα, επένδυση με πλάκες, τέμπλο κτλ.).

Σύμφωνα με τον ιερέα, σήμερα ο ναός, όπου θησαυρίζεται τμήμα των λειψάνων του Αγίου (δωρεά του Πατριάρχη της Ρωσίας Αλέξιου), αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από τη Ρωσία, ενώ σ’ αυτόν συχνά εκκλησιάζονται ρωσόφωνοι και από άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Η ενορία του Αγίου Σεραφείμ του Σάροφ είναι η μοναδική στη Θεσσαλονίκη που ακολουθεί το ημερολόγιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας –υπάρχει μία ακόμα στην Αθήνα, στο Μενίδι–, ο ιερέας ψάλλει στα σλαβωνικά και οι ψάλτες στα βυζαντινά. Ο ναός ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, από την οποία έχει λάβει άδεια να τελεί εορτές με το παλιό εορτολόγιο.

Μαθήματα μουσικής και ρωσικών στην ενορία του Αγ. Σεραφείμ του Σάροφ

«Βλέπουμε, ωστόσο, ότι τους νέους, πολλοί από τους οποίους γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δεν τους “ζεσταίνει” το παλαιό ημερολόγιο και γι’ αυτό στις μεγάλες γιορτές κάνουμε δύο λειτουργίες, μία με το παλαιό και μία με το νέο», λέει ο π. Λέων. Να σημειωθεί ακόμη ότι σήμερα στην ενορία του Αγίου Σεραφείμ του Σάροφ λειτουργεί τμήμα εκμάθησης ρωσικής γλώσσας για μικρούς και μεγάλους, καθώς και τμήμα εκμάθησης μουσικών οργάνων.

Ο άγιος Σεραφείμ του Σάροφ

Στις 2 Ιανουαρίου (με το νέο ημερολόγιο) γιορτάζεται η μνήμη του αγίου Σεραφείμ του Σάροφ, ενός από τους τρεις βασικούς αγίους της Ορθοδοξίας του Βορρά.

Γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου του 1759 στην πόλη Κουρσκ και παρέμεινε εκεί μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας του, οπότε πήρε την απόφαση να αποσυρθεί στη μονή του Σάροφ. Το όνομά του ήταν Πρόχορος, και στη μοναχική του κουρά, σε ηλικία 27 ετών, ονομάστηκε Σεραφείμ. Ένα έτος αργό­τερα χειροτονήθηκε διάκονος και έξι χρόνια αργότερα, σε ηλικία 34 ετών, ιερέας. Διψώντας να πλησιάσει περισσότερο τον Θεό, έλαβε από τη μονή άδεια και επί πέντε χρόνια αφοσιώθηκε στη σιωπή, την άσκηση και την έντονη προσευχή. Αποσύρθηκε βαθιά μέσα στο δάσος, όπου ανεβασμένος σε μια μεγάλη πέτρα επί χίλιες νύχτες ξαγρύπνησε προσευχόμενος.

Έφυγε από τη ζωή στις 2 Ια­νουαρίου του 1833· βρέθηκε νεκρός, γονατισμένος, με τα μάτια του προσηλωμένα στην εικόνα της Θεοτόκου, ενώ την προηγουμένη ημέρα είχε κοινωνήσει και είχε αποχαιρετήσει τους πατέρες του μονα­στηριού. Άγιος ανακηρύχθηκε επίσημα το 1903.

Ο Άγ. Σεραφείμ του Σάροφ και η αρκούδα

Μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων τα λείψανα του αγίου μεταφέρθηκαν σε μουσείο της Αγίας Πετρούπολης, όπου βρέθηκαν μετά την περεστρόικα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το μεγαλύτερο μέρος τους σήμερα φυλάσσεται στο μοναστήρι του Σάροφ.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος: Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η παρουσία του Αγίου Φωτός για να κάνουν Ανάσταση οι πιστοί

27/03/2026 - 11:51πμ
Το ξυλόγλυπτο άγαλμα του αγίου Γεωργίου Έχει κατασκευαστεί από μονοκόμματο ξύλο καρυδιάς με πρόσθετο τμήμα στον πήχη του δεξιού χεριού (φωτ.: Δήμος Καστοριάς)
ΠΙΣΤΗ

Υπ. Πολιτισμού: Δρομολογείται η συντήρηση της ξυλόγλυπτης εικόνας του Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς

26/03/2026 - 2:03μμ
(Φωτ.: GANP/Dimitrios Panagos)
ΠΙΣΤΗ

Ο Ελπιδοφόρος υποδέχτηκε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής τον δήμαρχο Νέας Υόρκης Ζόραν Μαμντάνι

25/03/2026 - 10:59μμ
(Πηγή: mount-Athos.com)
ΠΙΣΤΗ

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε!

25/03/2026 - 11:02πμ
Από την τελετή των Γ' Χαιρετισμών (φωτ.: flickr.com/photos/imverias)
ΠΙΣΤΗ

Σε απευθείας μετάδοση από την Παναγία Σουμελά η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών

20/03/2026 - 2:35μμ
Νεκροφόρα που μεταφέρει το φέρετρο του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β' διασχίζει πλήθος πιστών έξω από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Τιφλίδα. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / David Mdzinarishvili)
ΠΙΣΤΗ

Τέλος εποχής για τη Γεωργία: Λαοθάλασσα στο τελευταίο αντίο στον Πατριάρχη Ηλία Β’

18/03/2026 - 11:03μμ
(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Princeton University Library)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Επετειακές Εκδηλώσεις για τα 1400 χρόνια από την πρώτη ψαλμώδηση του Ακάθιστου Ύμνου

18/03/2026 - 3:44μμ
(Φωτ.: georgians.gr)
ΠΙΣΤΗ

Πένθος στη Γεωργία: Έφυγε από τη ζωή ο Πατριάρχης Ηλίας Β’, μετά από σχεδόν 50 χρόνια ηγεσίας

18/03/2026 - 12:07πμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμος, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSΙ / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Ιερώνυμος για εικόνες και Θρησκευτικά: Μας αναπαύουν οι αποφάσεις, είμαστε στον σωστό δρόμο

17/03/2026 - 8:51μμ
Από την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία Βόλου (φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Ιωνία Βόλου: Συγκίνηση για τα 100 χρόνια από τον πρώτο προσφυγικό ναό

17/03/2026 - 7:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Φιλική ήττα για την Εθνική από την Παραγουάη

4 λεπτά πριν
Ιρανοί διασώστες επιχειρούν σε κατεστραμμένο κτήριο στη νότια Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ ενώ μας ζητούν διαπραγματεύσεις – Πιθανή συνάντηση Τουρκίας, Πακιστάν, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για τον πόλεμο

38 λεπτά πριν
Μοναδικές στιγμές υπόσχεται και το φετινό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων για το Παμποντιακό Πανοΰρ (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2026 «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»: Μνήμες, συναισθήματα και παραδόσεις σ’ ένα πενθήμερο που κορυφώνεται με το ταφικό έθιμο και δυνατό ποντιακό γλέντι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Δάφνης)

Μια όμορφη ποντιακή βραδιά ετοιμάζει ο Σύλλογος Ποντίων Δάφνης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/syllogos_xeniteas_ehingen)

Σεμινάριο ποντιακής παράδοσης με τον Ν. Ζουρνατζίδη από τον «Ξενιτέα» Ehingen

2 ώρες πριν
(Πηγή: thessaloniki.gr)

Γιώργος Ταξίδης: Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης τα έργα του Πόντιου ζωγράφου για το Άγιον Όρος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign