pontosnews.gr
Τετάρτη, 15/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η «συνδιαχείριση» του φυσικού αερίου που αξιώνει η Άγκυρα δεν θα πρέπει να επιτραπεί

24/12/2014 - 10:19πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος δημοσίευσε τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου την απάντηση της Άγκυρας στις προτάσεις της Λευκωσίας, που διεβίβασε στην τουρκική ηγεσία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει στην απάντησή της αυτό που διακηρύσσει δημόσια και για το οποίο έστειλε στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «BARBAROS». Τη συνδιαχείριση, δηλαδή, του φυσικού αερίου της Κύπρου, σε «ισότιμη» βάση, από τις δύο κοινότητες, είτε με τη δημιουργία μικτής συνδιαχειριστικής επιτροπής είτε με τη σύσταση Ταμείου στο οποίο να κατατίθενται, προς «ισότιμο» διαμοιρασμό, τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Η τουρκική πλευρά θεωρεί ως προαπαιτούμενο την αποδοχή από την ελληνική πλευρά της συνδιαχειρίσεως για την αποχώρηση του «BARBAROS». Προτείνει, εναλλακτικά, το πάγωμα από την Κύπρο οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων για την αξιοποίηση των κυπριακών ενεργειακών κοιτασμάτων.

Η τουρκική απάντηση δεν προκαλεί καμία απορία ή έκπληξη. Διατυπώνει με επίσημο τρόπο αυτά που διακηρύσσει και εφαρμόζει στην πράξη. Απορία, αντιθέτως, προκαλεί ο ρόλος του τρίτου διαμεσολαβητή, που αποδέχεται η Ελλάδα. Απορία προκαλεί επίσης η διολίσθηση της κυπριακής πλευράς σε διάλογο πάνω σε ένα θέμα το οποίο ως θέμα αρχής δεν τίθεται σε διάλογο.

Η τουρκική πλευρά, που συνεχίζει επί σαράντα χρόνια την κατοχή στη βόρεια Κύπρο και που έχει ανακηρύξει στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ανεξάρτητο «κράτος» από το 1983, πιστεύει ότι έχει ήδη εμπεδώσει, με τις παραχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, την «ισοτιμία» της κατεχόμενης Κύπρου, και στρέφει τώρα τις βλέψεις της στο φυσικό αέριο της ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου. Με ποια λογική διεκδικεί η Άγκυρα «ανεξάρτητο» αφενός «κράτος» στα κατεχόμενα και αφετέρου «μοιρασιά» του φυσικού αερίου της ελεύθερης Κύπρου, πριν μάλιστα από τη λύση του Κυπριακού;

Η τουρκική αυτή λογική της αρπαγής δεν αντιμετωπίζεται με κατευναστική πολιτική και υποχωρητικότητα, που αποθρασύνει την Άγκυρα. Η τελευταία εκμεταλλεύεται, άλλωστε, τη χλιαρή ελληνική αντίδραση για ν’ αναλάβει η ίδια διπλωματική εκστρατεία, με στόχο να προβάλει τη «δίκαιη» δήθεν αξίωση της τουρκικής πλευράς για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου από τις δύο κοινότητες. Η συνδιαχείριση υποκρύπτει και τις καθαρές δικές της διεκδικήσεις, που αφορούν μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ. Εάν η ελληνική πλευρά διέπραττε το μοιραίο λάθος ν’ αρχίσει συζητήσεις πάνω σε μια τέτοια βάση, αυτά που θα διακυβευόταν δεν θα ήταν μόνο η εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος και η «ισότιμη» συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Θα έμεναν επίσης μετέωρες οι συμφωνίες που έχουν γίνει με άλλες χώρες για την ΑΟΖ, και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με εταιρείες για έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ. Οι «ισότιμοι» Τουρκοκύπριοι θα αναλάμβαναν, τέλος, να θέσουν και να υποστηρίξουν τις αξιώσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι καιρός ν’ αντιληφθούν Αθήνα και Λευκωσία ότι η ακολουθούμενη πολιτική του κατευνασμού και των υποχωρήσεων έχει εξαντλήσει κάθε λογικό όριο. Επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών χωρίς σαφή και άνευ όρων αποχώρηση του «BARBAROS» είναι αδιανόητη γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα σήμαινε διολίσθηση στις τουρκικές θέσεις. Σπουδή επίσης για δήθεν «λύση», που θα μετέτρεπε την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο, θα ήταν επίσης όνειδος και καταισχύνη για ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Η διπλωματική αναδίπλωση, όταν το «BARBAROS» είναι εκεί, τί σημαίνει; Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αποδυθούν σε διπλωματική εκστρατεία, όχι μόνο κατά του «BARBAROS», αλλά και κατά της τουρκικής κατοχής, επανατοποθετώντας το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής.

Η Κύπρος έχει διπλωματικά ατού και στρατηγικούς συμμάχους. Πρέπει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ενισχύσει τις στρατηγικές συμμαχίες της και να συνεχίσει το πρόγραμμα της αξιοποιήσεως του φυσικού της αερίου, που διανοίγει την προοπτική μιας πολύ σημαντικής γεωστρατηγικής αναβαθμίσεως.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ψηλάφηση του άπιστου Θωμά διά χειρός Caravaggio (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Α’)

14/04/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com/AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι

12/04/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/mih83-464187/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επισφαλής ειρήνη και ο μετατραμπικός κόσμος

11/04/2026 - 10:04πμ
Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο, στις 8/4 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Λίβανος είναι το «κλειδί»

10/04/2026 - 3:34μμ
Η ανάσταση του Λαζάρου όπως έχει ιστορηθεί στο ναό του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς, στο Μοναστηράκι (πηγή: George E. Koronaios / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Γ’)

7/04/2026 - 10:56πμ
Ισραηλινός αξιωματούχος περπατά δίπλα στο κατεστραμμένο Στάδιο Αζαντί στην Τεχεράνη, 3 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγείται ο πόλεμος στο Ιράν;

4/04/2026 - 10:09πμ
Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ στην τελετή υποδοχής των σορών έξι Αμερικανών, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone στο Κουβέιτ. 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς θα βγει από το «βάλτο» του Ιράν ο Τραμπ

3/04/2026 - 3:32μμ
(Πηγή: commons.wikimedia.org
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Β’)

2/04/2026 - 9:32πμ
Ένα από τα περάσματα στα ιρανοιρανικά σύνορα, στην πόλη Μπανέχ του δυτικού Ιράν, όπου ζουν πολλοί  Κούρδοι (φωτ. αρχείου: 
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος στο Ιράν και το Κουρδικό

29/03/2026 - 4:13μμ
Τα Στενά του Ορμούζ, κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν (πηγή: creativecommons.org/licenses/by/3.0/)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα επιτεθεί ή αναζητά διέξοδο ο Τραμπ;

28/03/2026 - 9:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ηγέτης του κόμματος Tisza και νεοκλεχθείς πρωθυπουργός Πέτερ Μάγιαρ, μιλάει στον Τύπο πριν από τη συνάντησή του με τον Ούγγρο πρόεδρο στο Μέγαρο Σάντορ στη Βουδαπέστη (φωτ.: EPA/ Robert Hegedus)

Μετωπική σύγκρουση Πέτερ Μάγιαρ και Ταμάς Σούλιοκ: Παραιτηθείτε τώρα αλλιώς θα απομακρυνθείτε

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Βριλησίων «Οι Τραντέλληνες»)

Οι «Τραντέλληνες» Βριλησσίων πρωταγωνιστούν σε μια γιορτή αγάπης και προσφοράς

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/josealbafotos-1624766/)

Η μοναξιά «σιωπηλή» απειλή για την καρδιά – Τι ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Νορβηγία: Το ελληνικό Πάσχα στο Όσλο, μια κοινότητα που κρατά ζωντανά τα έθιμα στη βόρεια Ευρώπη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Χαιρετάκης)

Καύσιμα: Μικρή πτώση τιμών, αλλά η «ζώνη» των 2 ευρώ παραμένει

2 ώρες πριν
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης μετά από ρήξη ανευρύσματος

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign