pontosnews.gr
Τρίτη, 7/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια: Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της

Ο ναός στο Χορόσκιοϊ

22/12/2024 - 8:33πμ
(Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας)

(Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, που τιμούν ιδιαιτέρως οι Μικρασιάτες, γιορτάζει σήμερα 22 Δεκεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η μεγαλομάρτυρας ζούσε στη Ρώμη την εποχή του Διοκλητιανού και ήταν κόρη του ειδωλολάτρη Πραιτεξτάτου και της χριστιανής Φαύστας. Η μητέρα της την μύησε στο Χριστιανισμό, ενώ στα ιερά γράμματα εκπαιδεύτηκε από τον ευσεβή Χρυσόγονο.

Όμως όταν ήρθε η ώρα να παντρευτεί, της έκαναν προξενιό τον ειδωλολάτρη Πούπλιο. Η Αναστασία ενοχλημένη με το ότι δεν πίστευε στο Χριστό, δεν δεχόταν να έχει σαρκική επαφή μαζί του, προφασιζόμενη ότι ήταν άρρωστη. Κρυφά από εκείνον βοηθούσε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, πήγαινε στις φυλακές για να φροντίσει κρατούμενους χριστιανούς και έδινε τροφή στους πεινασμένους. Όταν το έμαθε ο σύζυγός της την έκλεισε στη φυλακή κι έτσι σταμάτησε το έργο της.

Ο Πούπλιος όμως πνίγηκε όταν ναυάγησε το πλοίο στο οποίο βρισκόταν, οπότε η Αγία αφέθηκε ελεύθερη. Τα βάσανά της όμως δεν τελείωσαν εδώ. Επειδή περισυνέλλεγε τα λείψανα των χριστιανών και τα ενταφίαζε, την συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες και αφού την ανέκριναν και την βασάνισαν, την έριξαν στη θάλασσα. Ωστόσο κατάφερε να γλιτώσει. Θυμωμένος ο ηγεμόνας της περιοχής όπου ζούσε διέταξε να την δέσουν σε πασσάλους και να ανάψουν ολόγυρά της φωτιά να την κάψουν – όπως και έγινε.

Ο ναός στο Χορόσκιοϊ

Σύμφωνα με την παράδοση, στο Χορόσκιοϊ (Πετεινοχώρι) που βρίσκεται 3,5 χλμ. βορειοδυτικά της Μαγνησίας και 32 χλμ. βορειοανατολικά της Σμύρνης, την ώρα που βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Αναστασίας ακούστηκε το λάλημα ενός πετεινού και γι’ αυτό η περιοχή πήρε αυτό το όνομα.

Ο ναός της Αγίας Αναστασίας ανήκε στη Μητρόπολη Εφέσου και ήταν τόπος συνάντησης περίπου 4.500 ορθόδοξων κατοίκων που ήταν τουρκόφωνοι.

Όταν γιορταζόταν η μνήμη της, το πανηγύρι ήταν τριήμερο και συγκέντρωνε κόσμο από όλη την Ιωνία. Τα σπίτια στο χωριό είχαν το καθιερωμένο λαδερό φαγητό για τη «μεγάλη» μέρα, τους φημισμένους ρεβιθοντολμάδες, δηλαδή ξερές μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι και ρεβίθια αλεσμένα.

Το 1922 ο ναός ισοπεδώθηκε από τους Τούρκους και οι κάτοικοι διασκορπίστηκαν σε αρκετά μέρη της Ελλάδας (στο Αραπλί Θεσσαλονίκης, στην Έδεσσα, τη Νέα Ιωνία Βόλου, την Κοκκινιά και τον Πόρο).

Η ιερή εικόνα της Αγίας, που επειδή είχε σκούρο χρώμα προσώπου την αποκαλούσαν «καρά κιζ» δηλαδή μαύρο κορίτσι ή μελαχρινή, έφτασε στην Ελλάδα από Μικρασιάτες πρόσφυγες που έχτισαν το ναό της στον Περισσό Αττικής.

Πρόσφυγες από τη Μαγνησία έφεραν στη Νίκαια το χέρι από τον καρπό του δεξιού χεριού της Αγίας Αναστασίας. Εκεί, δίπλα στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, έχτισαν το παρεκκλήσι της όπου κάθε χρόνο την τιμούν όπως της πρέπει.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο ναοί αφιερωμένοι στη χάρη της: ο Ιερός Ναός Αγίας Αναστασίας & Αγίων Θεοδώρων Συκεών (στην προσφυγική περιοχή της Νέας Βάρνας – Καλλιθέας Συκεών) και ο Ιερός Ναός Αγίας Αναστασίας Νέας Κηφισιάς που εγκαινιάστηκε το 2013 στην περιοχή όπου επίσης εγκαταστάθηκαν μετά την Καταστροφή Μικρασιάτες και σήμερα αποτελεί μια αναπτυγμένη συνοικία της Θεσσαλονίκης.

• Πληροφορίες αντλήθηκαν από το mikrasiatwn.wordpress.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η χορωδία του ναού της Παναγίας Ναυπλίου αποδίδει το τροπάριο της Κασσιανής. Μεγάλη  Τρίτη 11 Απριλίου 2023 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Μεγάλη Τρίτη: Γιατί συγκλονίζει το τροπάριο της Κασσιανής – Η μοναδική απόδοση του Κόντογλου

7/04/2026 - 10:28πμ
Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η ακολουθία του Νυμφίου στον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο την Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Μεγάλη Δευτέρα: Τι σηματοδοτεί εκκλησιαστικά – Το ευαγγελικό μήνυμα της ημέρας

6/04/2026 - 12:24μμ
Εικόνα από τον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Νυμφίος και Ελκόμενος – Το σκάνδαλο της Μ. Εβδομάδας

5/04/2026 - 11:26πμ
(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι

4/04/2026 - 11:10μμ
ΠΙΣΤΗ

«Δος μοι τούτον τον ξένον»: Μουσικοαφηγηματική βραδιά κατάνυξης στην Κομοτηνή ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας

3/04/2026 - 7:50μμ
Τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στον Πανάγιο Τάφο. 4 Μαΐου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Άγιο Φως: Χωρίς πιστούς η αφή στον Πανάγιο Τάφο – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί στην Ιερουσαλήμ

1/04/2026 - 11:46μμ
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' (κέντρο) τελεί την Αγία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην Πόλη του Βατικανού (φωτ.: EPA/ANGELO CARCONI)
ΠΙΣΤΗ

Πάπας Λέων: «Ο Θεός δεν ακούει όσους έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα»

29/03/2026 - 3:38μμ
Ο νέος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Τίτος (φωτ.: arpanews.gr)
ΠΙΣΤΗ

Χανιά: Σε κλίμα συγκίνησης η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Τίτου

28/03/2026 - 5:25μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος: Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η παρουσία του Αγίου Φωτός για να κάνουν Ανάσταση οι πιστοί

27/03/2026 - 11:51πμ
Το ξυλόγλυπτο άγαλμα του αγίου Γεωργίου Έχει κατασκευαστεί από μονοκόμματο ξύλο καρυδιάς με πρόσθετο τμήμα στον πήχη του δεξιού χεριού (φωτ.: Δήμος Καστοριάς)
ΠΙΣΤΗ

Υπ. Πολιτισμού: Δρομολογείται η συντήρηση της ξυλόγλυπτης εικόνας του Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς

26/03/2026 - 2:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το κτήριο της Βουλής φωταγωγημένο για την 6η Απριλίου 2026, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)

Φωταγωγήθηκαν Βουλή και Ομόνοια για τη Γενοκτονία των Θρακών – Μνήμη που άργησε να αναγνωριστεί

15 λεπτά πριν

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη: Πυροβολισμοί έξω από το ισραηλινό προξενείο

24 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη πανελλαδική απεργία για τους συμβασιούχους στις κοινωνικές δομές

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Σενάρια για κρίσιμη κατάσταση της υγείας του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Μοτζνταμπά Χαμενεΐ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Artemis II: Η ιστορική τροχιά γύρω από τη Σελήνη και η επιστροφή μετά από 406.000 χλμ.

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/Αρχείο)

Ξεκίνησαν οι πληρωμές για το Μεταφορικό Ισοδύναμο – 22,6 εκατ. ευρώ σε νησιώτες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign