pontosnews.gr
Δευτέρα, 31/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι μήνυμα έστειλε στον Πάπα η Ένωση Ποντίων Σουρμένων

8/12/2014 - 2:20μμ
Τι μήνυμα έστειλε στον Πάπα η Ένωση Ποντίων Σουρμένων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με στόχο να ενημερωθεί ο Ποντίφικας για το ρόλο του Κεμάλ στη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών στην Ανατολή, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων έστειλε στον Πάπα Φραγκίσκο βιβλία αλλά και επιστολή διά του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών Αθηνών Σεβαστιανού Ροσσολάτου. Με την επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ένωσης Γ. Σαραφίδη και τον γ.γ. Χρήστο Γιαντομίδη, ο π. Ροσσολάτος προσκαλείται να επισκεφτεί το μουσείο της Ένωσης.

Αφορμή ήταν η προγραμματισμένη για το τέλος Νοεμβρίου επίσκεψη του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη. Παρά τη χρονική απόσταση και το γεγονός ότι η επιστολή εγράφη προκειμένου να προλάβει ουσιαστικά την επίσκεψη του προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας στο Μαυσωλείο του Κεμάλ, η δημοσίευση του περιεχομένου της έχει την αξία της.

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων επικαλείται εξαρχής στην επιστολή της τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θυμίζει δε στον αρχιεπίσκοπο Ροσσολάτο ότι «στο μουσείο της Ένωσης θησαυρίζεται ό,τι απέμεινε από το λείψανο του σφαγιασθέντος ιερέα Ηλία Παπαηλιάδη, ένα ακόμα θύμα όπως και ο καθολικός ιερέας Αντρέα Σαντόρο» που δολοφονήθηκε την ώρα που προσευχόταν στην Τραπεζούντα, τον Φεβρουάριο του 2006, από ισλαμιστή νεαρό Τούρκο.


Η κοτσίδα του π. Παπαηλιάδη, έκθεμα στο Μουσείο της Ένωσης  Ποντίων Σουρμένων

Ο π. Ηλίας Παπαηλιάδης σφαγιάστηκε το 1919 στην περιοχή της Χαλδίας, στο χωριό Κελάντων, του Πόντου.

«Ο Αντρέα Σαντόρο όπως και ο Ηλίας Παπαηλιάδης υπήρξαν θύματα μιας ιδεολογίας θανάτου, αυτής του κεμαλισμού, της οποίας η διαφοροποίηση από εκείνην του ναζισμού είναι ότι ο ναζισμός έδρασε επί μία δεκαετία ενώ ο κεμαλισμός παραμένει ενεργός εκατό χρόνια τώρα. Θύματά του τα εκατομμύρια των αυτόχθονων χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας αλλά και των μουσουλμάνων. Γεωπολιτικοί λόγοι, συμφέροντα και οπορτουνισμός κάλυψαν τη γενοκτονική φύση της ιδεολογίας αυτής. Για τους ίδιους λόγους, συστηματικά σκιαγραφήθηκε εικόνα αγιότητας του εμπνευστή της, του Κεμάλ».

Μετά την επιχειρηματολογία αυτή, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων προτρέπει «να μην αποτίεται φόρος τιμής σε ένα σύμβολο θανάτου, όπως είναι το Μαυσωλείο του Κεμάλ στην Άγκυρα» και «να διορθωθεί το ιστορικό αυτό σφάλμα».

Επισημαίνει επίσης η Ένωση Ποντίων Σουρμένων ότι «από τη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με εκπροσώπους Μικρασιατών στη Νότια Αμερική ο Ποντίφικας θα έμαθε από πρώτο χέρι ό,τι αφορά την ιδεολογία της γενοκτονικής βίας εναντίων ανθρώπων μιας ιστορικής περιοχής που γεννήθηκαν στην Τραπεζούντα, το Βαν, τη Νινευί, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και πέθαναν στο Μπουένος Άιρες».

Μαζί με την επιστολή, οι Πόντιοι των Σουρμένων απέστειλαν δύο βιβλία για το Ποντιακό (The Pontian Question in the United Nations και The Pontian Question as European Question), ζητώντας από τον Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών Αθηνών να τα προωθήσει στον Πάπα.

Τα αποσπάσματα της επιστολής μεταφράστηκαν από τα ιταλικά από το pontos-news.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα χρονιά με παράδοση και πολιτισμό για τους Πόντιους της Γλυφάδας

30/08/2026 - 9:30μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης στα Φωκάτα. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αργοστολίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κρήτη και Πόντος αντάμωσαν στην Κεφαλονιά – Λύρα και λαούτο ένωσαν τις παραδόσεις

30/08/2026 - 3:01μμ
(Φωτ.: Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά-Επαρχίας Λάρνακας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά Αλεθρικού ένωσε τον ποντιακό ελληνισμό της Κύπρου

29/08/2026 - 11:30μμ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με τον δήμαρχο Ματσούκας Κοράι Κοτσάν, κατά τη συνάντησή τους στο δημαρχείο της Ματσούκας, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Αντιδράσεις για φωτογραφία Κυρίζογλου μπροστά σε πορτρέτο του Κεμάλ

29/08/2026 - 7:31μμ
Το εξωτερικό της Παναγίας Σουμελά στο Αλεθρικό, την κοινότητα που ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, στην Κύπρο (φωτ.: Μητρόπολη Τριμυθούντος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Πλήθος πιστών στην Παναγία Σουμελά του Αλεθρικού – Ποντιακό γλέντι μέχρι αργά

29/08/2026 - 3:06μμ
Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών, για την Κοίμηση της Θεοτόκου με το Ιουλιανό ημερολόγιο (φωτ.: Facebook / Σπύρος Βρεττός)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών ο Αντώνης Σαμαράς – Πλήθος πιστών στη μεγάλη πανήγυρη

29/08/2026 - 1:53μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
ΠΟΝΤΟΣ

Δυναμική παρουσία των «Ακριτών του Πόντου» Ασπροπύργου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας

29/08/2026 - 8:34πμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

The Chios Festival: Ο Ποντιακός Ελληνισμός στο επίκεντρο με τη βράβευση του Δημήτρη Μελισσανίδη

28/08/2026 - 11:22μμ
(Πηγή φωτ.: facebook.com/efxsinospontos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

28/08/2026 - 7:49μμ
Άποψη από το χωριό Τσίτη Άρδασσας, στην περιοχή Μεσοχαλδίου, όπου λέγεται ότι κυκλοφορούσε ο Καρυδάς (φωτ. αρχείου: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Καρυδάς: Ο γραφικός και αριστοφανικός λυράρης από τη Μικρή Τσίτη της Χαλδίας

28/08/2026 - 5:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Τέλος οι θερινές εκπτώσεις, μειώσεις τιμών σε 1.700 προϊόντα στο σούπερ μάρκετ – Τι αλλάζει από σήμερα στην αγορά

8 λεπτά πριν
Μια τελευταία αυγουστιάτικη εικόνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Χωρίς εκπλήξεις η τελευταία μέρα του Αυγούστου

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική βόλεϊ ανδρών

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Διπλά για ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό – Γκέλαρε η ΑΕΚ με Κηφισιά

9 ώρες πριν
Ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος κατά την τελετή των εγκαινίων των ιατρείων του Ερυθρού Σταυρού στο Γραικικό Νοσοκομείο Σμύρνης «Άγιος Χαράλαμπος». Δίπλα του ο πλοίαρχος Η. Μαυρούδης και ο αρχίατρος Β. Τσουνούκας (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ)

Το Γραικικό Νοσοκομείο της Σμύρνης: Φάρος φιλανθρωπίας και κοινοτικής αλληλεγγύης στη Μικρά Ασία

9 ώρες πριν
(Φωτ.: philenews.com)

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Συνελήφθη ο καπετάνιος – «Έλεγαν δεν συμβαίνει τίποτα, έφυγαν πρώτοι», λένε επιζώντες

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV