Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 μέρες κηρύχθηκε η πολιτεία του Μισούρι έπειτα από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στο Φέργκιουσον, με αφορμή την απόφαση σώματος ενόρκων να μην παραπέμψει σε δίκη τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος σκότωσε τον άοπλο Μάικλ Μπράουν τον περασμένο Αύγουστο.
Ελάχιστη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το Φέργκιουσον είχε πάρει φωτιά. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», «ο ρατσισμός σκοτώνει», «τα χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε» και «δεν θα μείνουμε σιωπηλοί», εκφράζοντας έτσι την οργή τους για την απόφαση.
Οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν επιτόπου φέρονται να έκαναν χρήση δακρυγόνων, πράγμα που διέψευσε η αστυνομική διεύθυνση της πόλης υπογραμμίζοντας ότι δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση
Γρήγορα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και εξαπλώθηκε και σε γειτονικές πόλεις-προάστια της αμερικανικής πολιτείας. Μάλιστα στο Γιουνιβέρσιτι Σίτι του Σεντ Λούις πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε ένας αστυνομικός στο χέρι, ενώ σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας συνάδελφοί τους σε άλλες γειτονιές έχουν γίνει στόχοι. Άγνωστοι εκμεταλλεύτηκαν το σκοτάδι και μπήκαν σε καταστήματα και σπίτια για να λεηλατήσουν, άλλοι έβαλαν φωτιά σε πάρκινγκ καταστρέφοντας δεκάδες αυτοκίνητα στο Ντέλγουντ. Αυτή την ώρα περισσότερα από δέκα κτίρια στην πολιτεία έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν επαρκούν και έχει ζητηθεί βοήθεια από άλλες περιοχές.
Οι εκατοντάδες πυροβολισμοί που ακούγονται οδήγησαν στην απαγόρευση των πτήσεων πάνω από το Φέργκιουσον, ενώ μόνο τα αεροσκάφη της αστυνομίας θα επιτρέπεται να πετούν. Το αεροδρόμιο στο Σεντ Λούις δεν δέχεται εισερχόμενες πτήσεις μέχρι νεωτέρας. Μέχρι τώρα έχουν γίνει δεκάδες προσαγωγές και περισσότερες από 40 συλλήψεις.
Τα επεισόδια ξέσπασαν και επεκτάθηκαν παρόλο που θεωρητικά οι αρχές ήταν προετοιμασμένες. Ακόμα και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας όλους να σεβαστούν τη δικαστική απόφαση και να εκφράσουν την όποια αντίθεσή τους με ηρεμία, ενώ απευθυνόμενος στις δυνάμεις ασφαλείας έκανε λόγο για ανάγκη αυτοσυγκράτησης.
Ικανή να κατευνάσει την οργή δεν στάθηκε ούτε η έκκληση της οικογένειας του 18χρονου Μάικλ Μπράουν να επικρατήσει σύνεση αυτές τις ώρες. «Το να κάνουμε κακό στους άλλους ή να καταστρέψουμε περιουσίες δεν είναι η απάντηση. Ανεξάρτητα από την απόφαση, δεν θέλω ο θάνατος του γιου μου να είναι μάταιος. Θέλω να οδηγήσει σε θετική αλλαγή. Αλλαγή που θα κάνει το Σεντ Λούις καλύτερη περιοχή για όλους» είπε ο πατέρας του θύματος, Μάικλ Μπράουν ο πρεσβύτερος.
Τι είπε ο δράστης
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του αστυνομικού σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι ο πελάτης τους ακολούθησε τους κανόνες της εκπαίδευσής του και το νόμο. «Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί θα θελήσουν να θέσουν υπό αίρεση την απόφασή του σώματος των ενόρκων. Θα ενθαρρύναμε όποιον θέλει να εκφράσει μια γνώμη να το πράξει με ευσεβή και ειρηνικό τρόπο» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, εκφράζοντας παράλληλα και τις ευχαριστίες του Ουίλσον σε «όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό του».
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης στην απολογία του είπε ότι ο Μπράουν τον χτύπησε στο πρόσωπο όταν τον οδήγησε στο περιπολικό για ταυτοποίηση στοιχείων, ενώ του έκλεισε δυο φορές την πόρτα του οχήματος στο πρόσωπο για να μην βγει έξω. Μάλιστα με εντολή των αρχών επισπεύδεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων που στηρίζουν την κατάθεση του δράστη, ότι δηλαδή πρώτα δέχθηκε επίθεση και μετά πυροβόλησε.
Ξεσηκώθηκαν οι Αμερικανοί
Η απόφαση δεν ενόχλησε μόνο τους κατοίκους του Φέργκιουσον και του Μισούρι γενικότερα. Από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Άντζελες, χιλιάδες Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα σε χρόνο ρεκόρ.
Διαδηλωτές εκφράζουν την αγανάκτησή τους έξω από τον Λευκό Οίκο
Στο κέντρο της Νέας Υόρκης αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετάει συνεχώς πάνω από την Τάιμς Σκουέαρ. Στην Ουάσιγκτον ο κόσμος μαζεύτηκε μπροστά στον Λευκό Οίκο φωνάζοντας μεταξύ άλλων «Η ζωή των μαύρων μετράει», και ένα τμήμα της πορείας πήγε προς το Καπιτώλιο. Ανάλογο παλμό είχαν και οι διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν στη Βοστώνη, το Λος Άντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Όκλαντ, στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ.