pontosnews.gr
Τρίτη, 31/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το (προ)τελευταίο ταγκό στο Παρίσι για κυβέρνηση-τρόικα

24/11/2014 - 1:45μμ
Το (προ)τελευταίο ταγκό στο Παρίσι για κυβέρνηση-τρόικα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην Αθήνα την περιμέναμε, στο Παρίσι θα την βρούμε. Ο λόγος για την τρόικα, που αναμένει αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται πλέον για τον επώδυνο συμβιβασμό, που θα περιέχει και νέα μέτρα και περικοπές (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και όπου αλλού χρειασθεί), ξεχνώντας κόκκινες γραμμές και αμετακίνητες θέσεις. Ήδη οι δανειστές έχουν πάρει με e-mail τις ελληνικές προτάσεις, που στην ουσία περιέχουν μέτρα περίπου 2 δισ. από 2,5 που ζητούσε η τρόικα.

Την ατζέντα της αυριανής συνάντησης στο Παρίσι θα συζητήσουν απόψε στις 18:00 στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Προκειμένου να αποφύγει ένα «κραχ» στις σχέσεις της με την τρόικα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες ώστε να πειστούν οι δανειστές και να επιστρέψουν έστω και για λίγα 24ωρα στην Αθήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη για άλλη μια φορά οι κόκκινες γραμμές ξεθώριασαν, για να πάρει η κυβέρνηση όχι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά έστω και μια δήλωση προόδου που θα της δώσει ανάσα – τουλάχιστον επικοινωνιακά.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις με ανοιχτά μέτωπα

Το σαββατοκύριακο το Μαξίμου πήρε «φωτιά» τόσο από τις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο όσο και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με ξένους ηγέτες αλλά και με παράγοντες της ΕΕ που επηρεάζουν τους τροϊκανούς.

Ήδη αποφασίστηκε αλλαγή πορείας ώστε να πιεστούν οι δανειστές να κλείσουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, αν και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάνε όλα πιο πίσω και η νέα συμφωνία να αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος. «Ναι» ή «όχι» στην όποια συμφωνία επιτευχθεί θα κληθούν να πουν οι βουλευτές με κίνδυνο να μη βρεθούν οι 180 για εκλογή Προέδρου και να πάμε σε πρόωρες εκλογές.

Η συνεδρίαση του EURO Working Group της ερχόμενης Πέμπτης θα δείξει το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θα φανεί εάν απέδωσαν οι κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά. Ο μεγάλος φόβος ακούει στο όνομα «τράπεζες», μια και ένα κόλλημα των διαδικασιών αναμένεται να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε οδυνηρές για τις ελληνικές τράπεζες αποφάσεις.

Να σημειώσουμε ότι το ΔΝΤ, που έχει γίνει ο πιο δύσκολος «αντίπαλος» μια και κρατά… μανιάτικο ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόωρα την αποχώρησή του, από την Τετάρτη θα βρίσκεται σε εορταστική διάθεση μια και θα υπολειτουργεί λόγω της εορτής των Ευχαριστιών!

Η κυβέρνηση πάντως πιστεύει ότι μπορεί να συμφωνηθεί να επιστρέψει η τρόικα την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα (30 Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου) στην Αθήνα, πιθανόν μόλις για μια-δυο μέρες, και να φύγει πριν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού (ξεκινά την Τετάρτη και ψηφίζεται την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου). Έτσι θα καταστεί εφικτό να έχει ετοιμαστεί η έκθεση αξιολόγησης, ή έστω μια δήλωση προόδου που να δείχνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, έως τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου.

Έτσι θα ξεκλειδώσει και η διαδικασία για τη συμφωνία μιας «νέας σχέσης», ώστε να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου. Η όποια συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από δέκα εθνικά κοινοβούλια πριν αυτά κλείσουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ή αμέσως μετά, τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

Η αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης γίνεται σε ρευστό κλίμα παρά την κρισιμότητά της έναντι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η σύγκρουση Βενιζέλου-Παπανδρέου, οι επιθέσεις βουλευτών της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ έχουν δημιουργήσει σκηνικό κρίσης και έντασης στην συγκυβέρνηση, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εάν οι συνομιλίες με την τρόικα οδηγηθούν σε αδιέξοδο ή αν χρειαστούν νέα μέτρα που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Μαρινάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 – Ο πρωθυπουργός δεν ακούει καν εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές

28/03/2026 - 12:01μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα στήριξης λόγω ενεργειακού κόστους

27/03/2026 - 7:11μμ
Εικόνα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μεταφορών. Τεχνικός έλεγχος - Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων, συγκοινωνιακοί φορείς, επιβατικές - οδικές - εμπορευματικές μεταφορές, ηλεκτροκίνηση, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις, Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών – Με ονομαστική ψηφοφορία πέρασαν οι διατάξεις για τα ταξί

23/03/2026 - 11:44μμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες (φωτ.: Ευρωπαϊκή Ένωσηα/Pool)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ισχυρό ενεργειακό σοκ από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή – Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη αν δεχτεί επίθεση στο έδαφος της

22/03/2026 - 11:35πμ
(Πηγή: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέσω Gov.gr Wallet και Kids Wallet η επαλήθευση της ηλικίας – Στόχος και η προστασία των ανηλίκων

21/03/2026 - 12:20μμ
Ο Αλέξης Χαρίτσης στο προγραμματικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά: Παραιτείται ο Αλέξης Χαρίτσης από την προεδρία

20/03/2026 - 6:35μμ
(Φωτ. αρχείου: Δήμητρα Κούτρα/TOKLIK.GR/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Υπερήφανα αποχωρώ – Δεν φοβήθηκα πολιτικό κόστος, δεν διαγράφεται η αλήθεια

19/03/2026 - 6:59μμ
Οι νέοι τοποτηρητές-μουφτήδες σε Ξάνθη και Κομοτηνή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώην μουφτής Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ: Διορίστηκε σύμβουλος για θέματα μουσουλμανικής θρησκείας της Σοφίας Ζαχαράκη

19/03/2026 - 1:37μμ
Από συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στο τραπέζι η πυρηνική ενέργεια – Συγκροτείται υπουργική επιτροπή

15/03/2026 - 12:10μμ
Στιγμιότυπο από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, στα κεντρικά της Χαριλάου Τρικούπη. Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογή συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ: Στις κάλπες τα μέλη ενόψει του συνεδρίου

15/03/2026 - 11:22πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης» συμμετείχε δυναμικά σε ημερίδα για το εθνικό τραύμα και τη μνήμη του Πόντου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)

ΗΠΑ: Ο Τραμπ σκέφτεται να καλέσει τις αραβικές χώρες να καλύψουν το κόστος του πολέμου στο Ιράν

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram/syrizaep)

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: «Βοηθήστε με γιατί κινδυνεύει η ζωή μου…»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΥΠΟΙΚ: Από 1η Οκτωβρίου υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή ενοικίου

9 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

ΜΠΣ Μικροχωρίου Δράμας: Πλησιάζει ο καιρός για το διήμερο σεμινάριο λύρας και χορού – Μικρή παράταση για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign