pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από αύριο η παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη»

29/10/2014 - 1:57μμ
14 сентября – День памяти Геноцида греков Малой Азии
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 30 Οκτωβρίου ανεβαίνει στη σκηνή ΘΕΑΤΡΟΝ του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» η Φιλιώ, η πρωταγωνίστρια της νέας παράστασης Σμύρνη μου αγαπημένη που φέρει την υπογραφή της Μιμής Ντενίση.

Μέσα από την προσωπική και οικογενειακή ιστορία της Φιλιώς ξεδιπλώνεται η ιστορία της Σμύρνης την περίοδο 1917-23. Το έργο έγραψε και σκηνοθέτησε η γνωστή ηθοποιός, μετά από πολυετή έρευνα στα πλούσια αρχεία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού –όπως είπε–, το οποίο έχει κάνει και την παραγωγή του έργου.

Η Μιμή Ντενίση διάβασε μαρτυρίες Ελλήνων, Τούρκων, Λεβαντίνων, καθώς και πάνω από εκατό βιβλία ιστορικών, περιηγητών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής. Επίσης, χρησιμοποίησε υλικό από διδακτορικές διατριβές και μελέτες που δεν έχουν εκδοθεί, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης να γίνονται για πρώτη φορά γνωστά στο ευρύ κοινό, μέσα από το έργο.

Τη ζωντανή μουσική έχει αναλάβει η Εστουδιαντίνα, που μάλιστα πραγματοποίησε ολοκληρωμένη έρευνα γύρω από τη μουσική της Ιωνίας. Τα κοστούμια είναι εποχής και τα σκηνικά πολυτελή, όπως και σε όλες τις παραστάσεις που ανεβάζει η Μιμή Ντενίση. Στην παράσταση χρησιμοποιείται αυθεντικό φωτογραφικό υλικό.

Παράλληλα στο φουαγέ του ΘΕΑΤΡΟΝ θα φιλοξενείται από 10 Νοεμβρίου η έκθεση «Η Σμύρνη των Ελλήνων» από την Ένωση Σμυρναίων. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτρέτα και κειμήλια που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθούν όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα έως το 1922, και να καταδειχθούν οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό και την κοινωνική πρόνοια.

Το έργο

Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ, θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά όπου ζει πια και ξαναζεί τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτικης Σμύρνης, όταν ήταν το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας αλλά και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς.

Ο άντρας της Φιλιώς, φανατικός Έλληνας και βενιζελικός, όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, ζουν με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες, θέλουν την Σμύρνη αυτόνομη. 

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους, κυριαρχούν στο έργο.

Σημαντικό ρόλο παίζουν όμως και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτών μέχρι την καταστροφή της μοναδικής πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της πόλης.

Πρωταγωνιστούν οι: Μιμή Ντενίση, Τάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Μιχάλης Μητρούσης, Κώστας Βουτσάς, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νέδη Αντωνιάδη, Αναστασία Σκοπελίτη, Νέλη Αλκάδη, Χρήστος Βελιάνο, Χριστίνα Δρεμέτσικα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Γκιούλης.

Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα, με τους μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα, Νίκο Μέρμυγκα, Γιάννη Τσέρτο και Γιάννη Πλαγιαννάκο, και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν o Mπάμπης Τσέρτος και η Σοφία Μέρμηγκα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ιστορικό ντοκιμαντέρ για τους Αγίους Αρσένιο και Παΐσιο στις «Αλησμόνητες Πατρίδες»

13/12/2025 - 7:15μμ
Η φάτνη και το δέντρο της ελληνικής κοινότητας στο Μεγάλο Ρεύμα (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η ρωμαίικη κοινότητα της Πόλης αντέχει: Η νέα γενιά γιορτάζει τα Χριστούγεννα στο Μεγάλο Ρεύμα

8/12/2025 - 11:23πμ
Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου στην Αρτάκη (φωτ.: αρχείο Κώστα Υψηλάντη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αρτάκη: Στη σκιά του Αγίου Νικολάου, εκεί όπου η πίστη έχτισε την ταυτότητα μιας πόλης

6/12/2025 - 10:18πμ
H Μερόπη Βερβέρη υπό την... τηλεοπτική κάμερα (φωτ.: Facebook / Meropi Ververi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τους προσφυγικούς αργαλειούς της Μικρασίας στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη – Η υφαντική τέχνη επιστρέφει δυναμικά

5/12/2025 - 10:55πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ελ. Μ.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο «Ιωνικό Κέντρο» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

4/12/2025 - 9:45μμ
Χορός γύρω από το καζάνι, στον Συνοικισμό της Θήβας. Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / George Angelopoulos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θήβα: Μια γειτονιά «ζωντάνεψε» για τη Βαρβάρα – Μικρασιατικό συναίσθημα

4/12/2025 - 3:12μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον Άγιο Ανδρέα, στο Ατσαλένιο Ηρακλείου (φωτ.: neakriti.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λουκουμάδες μνήμης: Πώς το Ατσαλένιο κράτησε ζωντανό το μικρασιατικό έθιμο του Αγίου Ανδρέα

2/12/2025 - 7:06μμ
Χασάπικο από την «Ακαδημία» του Δημήτρη Πετρόπουλου μπροστά από την Αγια-Σοφιά (πηγή: Mega)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλληνες χόρεψαν χασάπικο μπροστά στην Αγια-Σοφιά – «Πρόκληση» λένε οι Τούρκοι

2/12/2025 - 4:44μμ
(Φωτ.: olympiacos.org)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ανδρέας Μουράτης: Ο «Μιζούρι» των γηπέδων με τις μικρασιάτικες ρίζες – Ένας αληθινός ήρωας, άλλων εποχών

30/11/2025 - 12:07μμ
Ο καπνέμπορος Βασίλης Παπαβασιλείου (πηγή: Αρχείο Μαίρης Παπαλάμπρου / agrinionews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βασίλης Παπαβασιλείου: Ο ανθρωπιστής καπνέμπορος που αγκάλιασε τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής

29/11/2025 - 4:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Λάρισα: Παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας – Κλειστή η ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης

25 λεπτά πριν
Η οικογένεια Ράινερ (ο γιος Τζέικ, η κόρη Ρόμι, ο Ρομπ και η Μισέλ, τον Ιανουάριο του 2014 (φωτ.: EPA / David Swanson)

Λος Άντζελες: Νεκροί βρέθηκαν ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του Μισέλ – Το ενδεχόμενο διπλής ανθρωποκτονίας εξετάζουν οι Αρχές

54 λεπτά πριν
Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο Σίδνεϊ (φωτ.: EPA / Steven Markham)

Μακελειό στην Αυστραλία: Πατέρας και γιος οι δράστες – Σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος ερευνούν οι Αρχές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Με λίγες νεφώσεις και αμετάβλητη θερμοκρασία αρχίζει η εβδομάδα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Ο σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» τίμησε την Παναγία Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Super League: Μπλόκο του Άρη στον Ολυμπιακό – Πεντάρα η ΑΕΚ στο Αγρίνιο

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign