Ίσως ο τάφος στον λόφο Καστά να κρύβει «αιγυπτιακά» μυστικά. Τι λένε οι αρχαιολόγοι για το μυστήριο με τη σφράγιση του προθαλάμου.
Το μαρμάρινο ψηφιδωτό δάπεδο που βρέθηκε σε άριστη κατάσταση ήταν μια από τις εκπλήξεις που επεφύλασσε στους αρχαιολόγους το ταφικό μνημείο της αρχαίας Αμφίπολης. Κι ενώ συνεχίζει να πλανάται το ερώτημα αν τελικά ο τάφος είναι συλημένος ή όχι, η σφράγιση του προθαλάμου με τόνους χώμα έως το ταβάνι της θόλου δημιούργησε νέα ερωτηματικά που έρχονται να προστεθούν με τη σειρά τους στα προηγούμενα.
Για ποιο λόγο επέλεξαν να «μπλοκάρουν» έτσι την είσοδο στον κυρίως θάλαμο; Δημοσίευμα του Έθνους αναφέρει ότι η ανασκαφική ομάδα στηριζόμενη στα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας των αρχαιολόγων και των μηχανικών πιστεύει ότι ο τρίχωρος προθάλαμος γέμισε με χώμα επί τούτου, από τους κατασκευαστές, προκειμένου να αποφευχθεί η σύληση. Το «πρόβλημα» με αυτή τη θεωρία είναι ότι (μέχρι στιγμής) δεν έχει αποκαλυφθεί κανένας μακεδονικός τύμβος στον οποίο να έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνική.
Και το μυστήριο περιπλέκεται
Ο Ελεύθερος Τύπος, επικαλούμενος αρχαιολόγους με μεγάλη ανασκαφική εμπειρία, επισημαίνει ότι η συγκριμένη πρακτική συναντάται μόνο στην Αίγυπτο. Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού επιβεβαιώνουν στην εφημερίδα ότι οι Αιγύπτιοι αρχιτέκτονες ήταν εκείνοι που προστάτευαν με αυτόν τον τρόπο τους σημαντικούς νεκρούς από επίδοξους τυμβωρύχους.
Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους σφράγιση στην Ελλάδα θα αποτελεί την απόλυτη εξαίρεση. «Δεν υπάρχει προηγούμενο ασύλητος τάφος να έχει καλυφθεί με χώματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν η προέλευση της τεχνικής σφράγισης είναι αιγυπτιακή τότε ενισχύεται η πιθανότητα αρχιτέκτονας του μνημείου να είναι ο Δεινοκράτης, επιστήθιος φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που γνώριζε καλά την ταφική αρχιτεκτονική στην Αίγυπτο.
Τα τρία ερωτήματα
Πηγές που επικαλείται το Έθνος αναφέρουν ότι αν αποδεχθεί κανείς ότι η σφράγιση του τάφου με χώματα είναι ηθελημένη, τότε η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της δεν έχουν βρει ακόμα το εξωτερικό άνοιγμα από το οποίο ήταν δυνατό να μπει το χώμα στον τάφο.
Κατά συνέπεια τρία (νέα) ερωτήματα έρχονται να προστεθούν στο μυστήριο: Με ποιον τρόπο κατάφεραν να γεμίσουν τον τάφο με χώμα ως την οροφή; Πώς καταστράφηκαν τα κεφάλια των Σφιγγών; Αν το μνημείο γέμισε επίτηδες, δεν θα πρέπει να υπήρχε κάποιος στεγανός χώρος στον οποίο εναποτέθηκαν τα οστά του νεκρού και τα κτερίσματα;
Μας πρόλαβαν οι τυμβωρύχοι ή όχι;
Στον μαρμάρινο τοίχο που χωρίζει τον προθάλαμο του ταφικού μνημείου από τους δύο θαλάμους οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα ακόμα μυστήριο: η οπή διαστάσεων 40×50 εκατοστών ίσως δίνει μια πρώτη εικόνα του αν ο τάφος είναι συλημένος ή όχι.
H οπή στον μαρμάρινο τοίχο όπως φαίνεται στη φωτογραφία που έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού
Το αισιόδοξο σενάριο λέει ότι η οπή δημιουργήθηκε από αποκόλληση του τοίχου έπειτα από σεισμό, και ότι οι αποκεφαλισμένες Σφίγγες είναι μέρος του αρχαίου τελετουργικού. Το απαισιόδοξο σενάριο λέει ότι ο τάφος έχει συληθεί, καθώς από το συγκεκριμένο άνοιγμα οι τυμβωρύχοι της ρωμαϊκής εποχής θα μπορούσαν να βάζουν μέσα ένα λεπτό και ευέλικτο άτομο που θα τους έφερνε ό,τι πολύτιμο μπορούσε να κουβαλήσει. Άλλωστε η ακριβής θέση του μνημείου δεν ήταν άγνωστη στους Ρωμαίους, αφού είχαν χρησιμοποιήσει μαρμάρινα μέλη του ταφικού περιβόλου αλλά και τμήμα του λέοντα της Αμφίπολης νοτιότερα στον Στρυμόνα, και τα είχαν χρησιμοποιήσει για τη κατασκευή φράγματος.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο, Έθνος
Διαβάστε ακόμα:
Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε μέρος του δαπέδου – Πού βρίσκονται οι αρχαιολόγοι (φωτο)