pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/03/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόντιοι και Αρμένιοι ενώνονται στο «Χρέος»

29/08/2014 - 5:35μμ
Πόντιοι και Αρμένιοι ενώνονται στο «Χρέος»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια πρωτοποριακή εκδήλωση που συνδυάζει την τεχνολογία και την παράδοση προκειμένου να διατρέξει τρεις χιλιετίες θρύλων και ιστορίας. Μια αφήγηση της κοινής μοίρας δυο λαών που ξεριζώθηκαν. 

Κάποτε μοιράστηκαν τα ίδια χώματα. Ύστερα μοιράστηκαν την κοινή μοίρα του ξεριζωμού. Την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου θα μοιραστούν την σκηνή του ιστορικού θεάτρου «Δόρα Στράτου» προκειμένου να αφηγηθούν τα σημαντικότερα ορόσημα μια ιστορίας τριών χιλιετιών από την αρχαιότητα έως τις Γενοκτονίες και από εκεί έως το σήμερα.

Πόντιοι και Αρμένιοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και με όχημα την πολιτιστική τους παράδοση αποτίουν φόρο τιμής σε μια εκδήλωση με τον συμβολικό τίτλο «Χρέος».  

Η ιδέα

Εδώ και ένα χρόνο στους κόλπους του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO υπήρχε μια σκέψη: να γίνει μια κοινή εκδήλωση Ποντίων και Αρμενίων αλλά πέρα από τα τετριμμένα. Πρωτεργάτες σε αυτή τη συζήτηση ήταν η Αναχίτι Σαριμπεσκιάν πρόεδρος της αρμένικης κοινότητας της Κεντρικής Ρωσίας, και ο Όμηρος Παχατουρίδης χοροδιδάσκαλος και υπεύθυνος πολιτισμού της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής. Και οι δυο είναι μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι πρωτότυπο», λέει στο pontos-news ο Όμηρος Παχατουρίδης. Τελικά αυτό το «πρωτότυπο» θα είναι ένας συνδυασμός τεχνολογίας και παράδοσης σε μια εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού και του προέδρου του Δρ. Άλκη Ράφτη.

Οι δύο ομάδες, στην Ελλάδα και στην Αρμενία, δούλεψαν την παράσταση ήδη από τον Μάρτιο. Η απόσταση δεν φάνηκε να τις πτοεί έστω και αν δεν πρόκειται για ένα απλό αλλά για ένα σύνθετο δρώμενο με πολλές λεπτομέρειες, σκηνικές παρεμβάσεις και ζωντανή μουσική. 


Η αφίσα της εκδήλωσης 

Θα ζωντανέψει η Τραπεζούντα

«Αυτό που θα παρουσιαστεί την Δευτέρα είναι μια παράσταση με τέσσερα μέρη στα οποία θα εναλλάσσονται οι νέες τεχνικές παρουσίασης, οι χοροί και τα τραγούδια», περιγράφει ο συντονιστής της παράστασης. 

Η ελληνοαρμενική «συμμαχία» θα δανειστεί την τεχνολογία του 3D Maping  η οποία μέσα από προτζέκτορες και ειδικό software φέρνει στις δυο διαστάσεις την αίσθηση των τριών διαστάσεων. Για κάθε χώρο στον οποίο γίνεται η «προβολή» απαιτείται ειδική μελέτη. Στην εκδήλωση στο «Δόρα Στράτου» την μελέτη αυτή ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Μαριλένα Κουβίδη και Ιόλη Μπελεζίνη. 

«Θα δείτε την Τραπεζούντα σαν να είναι μπροστά σας. Με τα κύματα και τα σύννεφά της, ολοζώντανη», μας προϊδεάζει ο Όμηρος Παχατουρίδης. Μπροστά στο κοινό που θα βρεθεί στο θέατρο εκτός από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες του Πόντου, θα ξεδιπλωθούν τα βασικότερα ορόσημα στην κοινή ιστορία Ποντίων και Αρμενίων από την αρχαιότητα έως σήμερα. 

Γιατί «Χρέος»

Όπως είναι φυσικό από μια παράσταση στην οποία θα παρουσιαστεί – μεταξύ άλλων – η Αργοναυτική εκστρατεία, δεν θα μπορούσε να λείψει το πιο σημαντικό (κοινό) ορόσημο στην ιστορία των δυο λαών που είναι η Γενοκτονία.

Σε ό,τι αφορά στον τίτλο οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι το σκέφτηκαν πολύ, όπως μας λέει ο Όμηρος Παχατουρίδης. «Καταλήξαμε στην πιο απλή λέξη που θα περιέγραφε τα αισθήματά μας αναφορικά με την ιστορία μας», περιγράφει. Για τον ίδιο η παράσταση που ετοίμασαν ίσως είναι και ένα ερέθισμα να δούμε ένα άλλο κομμάτι του πολιτισμού, που δεν αναλώνεται μόνο στους παραδοσιακούς χορούς. 

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη τρεις από τους 15 χορευτές της Αρμένικης κοινότητας της Κεντρικής Ρωσίας. Στην παράσταση θα μετέχουν συμβολικά και τέσσερις χορευτές από το Αρμενικό Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Σωματείο «Χαμασκαΐν».Τους ποντιακούς χορούς θα παρουσιάσουν 30 χορευτές της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής. 

Δείτε εδώ λεπτομέρειες για την εκδήλωση καθώς και το πού προπωλούνται εισιτήρια 

 *Κεντρική φωτογραφία: το χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής σε παλαιότερη εκδήλωση 

Της Γεωργίας Βορύλλα για το pontos-news.gr

 
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Φάρος Ποντίων Πατρών αποχαιρετά τον Μπάμπη Σεβαστιάδη

29/03/2023 - 10:57μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Ξέρεις ποιος είναι ο σαγλάμ’ς;

29/03/2023 - 10:34πμ
Το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» ζητά να μεταφερθούν κατά μία εβδομάδα οι επίσημες κρατικές τελετές της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, λόγω της προκήρυξης των εκλογών στις 21 Μαΐου (φωτ.: facebook.com/vataniotis)
ΠΟΝΤΟΣ

Σωματείο «Νίκος Καπετανίδης»: Ζητά μεταφορά των τελετών μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων λόγω εκλογών

28/03/2023 - 9:23μμ
«Χάρτινες» γυναίκες στο Μουσείο «Κεντώντας τη Μνήμη» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών, 100 χρόνια στη Θεσσαλονίκη – Με έκθεση ζωγραφικής ξεκινούν οι εκδηλώσεις

28/03/2023 - 2:32μμ
Πρόγραμμα του Θεάτρου Τραπεζούντος (πηγή: ellinoistorin.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου – Η απαρχή του ποντιακού θεάτρου

27/03/2023 - 7:00μμ
Οι συντελεστές της παράστασης που συγκίνησε το κοινό της Κατερίνης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

«Πόντος – Τα δακρυσμένα κύματα της μνήμης»: Μια θεατρική παράσταση γεμάτη ιστορία και ποντιακό πολιτισμό, από την Ένωση Ποντίων Πιερίας

27/03/2023 - 10:25πμ
Η πρόεδρος του Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών δρ  Ομπράιαν, ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης, γενοκτολόγος και ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, με εκπροσώπους των τριών κοινοτήτων. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας Πίτερ Στεφανίδης και ο  εκτελεστικός διευθυντής του ANC-AU Μάικλ Κολοκοσιάν (πηγή: twitter.com/DrMelOB)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι στην Αυστραλία, παλεύουν για την αναγνώριση των γενοκτονιών από το 1914 έως το 1924

26/03/2023 - 5:20μμ
Μαύρα μαντίλια στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λάρισας)
ΠΟΝΤΟΣ

Με μαύρα μαντίλια οι Πόντιες της Λάρισας στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου

26/03/2023 - 10:34πμ
Οικογενειακή φωτογραφία από τις τέσσερις γενιές των Ποντίων που παρέλασαν τιμώντας την 25η Μαρτίου 1821, στο δήμο Αγ. Βαρβάρας (φωτ.: facebook.com/spfaros)
ΠΟΝΤΟΣ

25η Μαρτίου: Τέσσερις γενιές Ποντίων παρέλασαν με το «Φάρο» Αγ. Βαρβάρας

25/03/2023 - 11:14μμ
Ο οθωμανικός στρατός επιτίθεται στη Μονή Αρκαδίου, Νοέμβριος 1866 (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλέξιος Μαυροθαλασσίτης, ένας Πόντιος αγωνιστής του 1821 – Πολέμησε στην Κρήτη, είχε άδοξο τέλος

25/03/2023 - 3:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τόσο ο καθοδηγητής, όσο και οι δύο συλληφθέντες, κατάγονται από την περιοχή Σαρκόντα του Πακιστάν, που φημίζεται για την εγκληματικότητά και γνωρίζονταν από πριν (φωτ.: kathimerini.gr)

Επιχείρηση Υάκινθος: «Άκρως επικίνδυνοι, χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς» οι δύο Πακιστανοί – Αποκαλυπτικοί διάλογοι έρχονται στο φως

4 ώρες πριν
Ο πάπας Φραγκίσκος χαιρετά τους πιστούς στο Βατικανό (φωτ.: EPA/Fabio Frustaci)

Στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού ο πάπας Φραγκίσκος – Δεν πρόκειται για κορονοϊό

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: «Σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας ο Ολυμπιακός

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ο Φάρος Ποντίων Πατρών αποχαιρετά τον Μπάμπη Σεβαστιάδη

5 ώρες πριν
Σύμφωνα με τον επικεφαλής πωλήσεων κοσμημάτων του Sotheby’s, πρόκειται για την υψηλότερη εκτιμώμενη αξία ανά καράτι για οποιονδήποτε πολύτιμο λίθο στην αγορά (φωτ.: Οίκος Sotheby’s)

ΗΠΑ: Σπάνιο ροζ διαμάντι αναμένεται να πουληθεί πάνω από 35 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία

6 ώρες πριν
Από αριστερά ο Χουσεΐν και ο Χαϊντέρ. Σύμφωνα με τις συνομιλίες που είχαν με τον αρχηγό στο Ιράν, οι δύο Πακιστανοί έψαχναν απεγνωσμένα να βρουν όπλα (φωτ.: kathimerini.gr)

Φωτογραφίες των θυμάτων μετά από την επίθεση υπόσχονταν στον αρχηγό οι δύο Πακιστανοί – «Υάκινθος» το όνομα της επιχείρησης

6 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign