pontosnews.gr
Τρίτη, 6/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόντιοι και Αρμένιοι ενώνονται στο «Χρέος»

29/08/2014 - 5:35μμ
Πόντιοι και Αρμένιοι ενώνονται στο «Χρέος»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια πρωτοποριακή εκδήλωση που συνδυάζει την τεχνολογία και την παράδοση προκειμένου να διατρέξει τρεις χιλιετίες θρύλων και ιστορίας. Μια αφήγηση της κοινής μοίρας δυο λαών που ξεριζώθηκαν. 

Κάποτε μοιράστηκαν τα ίδια χώματα. Ύστερα μοιράστηκαν την κοινή μοίρα του ξεριζωμού. Την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου θα μοιραστούν την σκηνή του ιστορικού θεάτρου «Δόρα Στράτου» προκειμένου να αφηγηθούν τα σημαντικότερα ορόσημα μια ιστορίας τριών χιλιετιών από την αρχαιότητα έως τις Γενοκτονίες και από εκεί έως το σήμερα.

Πόντιοι και Αρμένιοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και με όχημα την πολιτιστική τους παράδοση αποτίουν φόρο τιμής σε μια εκδήλωση με τον συμβολικό τίτλο «Χρέος».  

Η ιδέα

Εδώ και ένα χρόνο στους κόλπους του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO υπήρχε μια σκέψη: να γίνει μια κοινή εκδήλωση Ποντίων και Αρμενίων αλλά πέρα από τα τετριμμένα. Πρωτεργάτες σε αυτή τη συζήτηση ήταν η Αναχίτι Σαριμπεσκιάν πρόεδρος της αρμένικης κοινότητας της Κεντρικής Ρωσίας, και ο Όμηρος Παχατουρίδης χοροδιδάσκαλος και υπεύθυνος πολιτισμού της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής. Και οι δυο είναι μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι πρωτότυπο», λέει στο pontos-news ο Όμηρος Παχατουρίδης. Τελικά αυτό το «πρωτότυπο» θα είναι ένας συνδυασμός τεχνολογίας και παράδοσης σε μια εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού και του προέδρου του Δρ. Άλκη Ράφτη.

Οι δύο ομάδες, στην Ελλάδα και στην Αρμενία, δούλεψαν την παράσταση ήδη από τον Μάρτιο. Η απόσταση δεν φάνηκε να τις πτοεί έστω και αν δεν πρόκειται για ένα απλό αλλά για ένα σύνθετο δρώμενο με πολλές λεπτομέρειες, σκηνικές παρεμβάσεις και ζωντανή μουσική. 


Η αφίσα της εκδήλωσης 

Θα ζωντανέψει η Τραπεζούντα

«Αυτό που θα παρουσιαστεί την Δευτέρα είναι μια παράσταση με τέσσερα μέρη στα οποία θα εναλλάσσονται οι νέες τεχνικές παρουσίασης, οι χοροί και τα τραγούδια», περιγράφει ο συντονιστής της παράστασης. 

Η ελληνοαρμενική «συμμαχία» θα δανειστεί την τεχνολογία του 3D Maping  η οποία μέσα από προτζέκτορες και ειδικό software φέρνει στις δυο διαστάσεις την αίσθηση των τριών διαστάσεων. Για κάθε χώρο στον οποίο γίνεται η «προβολή» απαιτείται ειδική μελέτη. Στην εκδήλωση στο «Δόρα Στράτου» την μελέτη αυτή ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Μαριλένα Κουβίδη και Ιόλη Μπελεζίνη. 

«Θα δείτε την Τραπεζούντα σαν να είναι μπροστά σας. Με τα κύματα και τα σύννεφά της, ολοζώντανη», μας προϊδεάζει ο Όμηρος Παχατουρίδης. Μπροστά στο κοινό που θα βρεθεί στο θέατρο εκτός από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες του Πόντου, θα ξεδιπλωθούν τα βασικότερα ορόσημα στην κοινή ιστορία Ποντίων και Αρμενίων από την αρχαιότητα έως σήμερα. 

Γιατί «Χρέος»

Όπως είναι φυσικό από μια παράσταση στην οποία θα παρουσιαστεί – μεταξύ άλλων – η Αργοναυτική εκστρατεία, δεν θα μπορούσε να λείψει το πιο σημαντικό (κοινό) ορόσημο στην ιστορία των δυο λαών που είναι η Γενοκτονία.

Σε ό,τι αφορά στον τίτλο οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι το σκέφτηκαν πολύ, όπως μας λέει ο Όμηρος Παχατουρίδης. «Καταλήξαμε στην πιο απλή λέξη που θα περιέγραφε τα αισθήματά μας αναφορικά με την ιστορία μας», περιγράφει. Για τον ίδιο η παράσταση που ετοίμασαν ίσως είναι και ένα ερέθισμα να δούμε ένα άλλο κομμάτι του πολιτισμού, που δεν αναλώνεται μόνο στους παραδοσιακούς χορούς. 

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη τρεις από τους 15 χορευτές της Αρμένικης κοινότητας της Κεντρικής Ρωσίας. Στην παράσταση θα μετέχουν συμβολικά και τέσσερις χορευτές από το Αρμενικό Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Σωματείο «Χαμασκαΐν».Τους ποντιακούς χορούς θα παρουσιάσουν 30 χορευτές της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής. 

Δείτε εδώ λεπτομέρειες για την εκδήλωση καθώς και το πού προπωλούνται εισιτήρια 

 *Κεντρική φωτογραφία: το χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής σε παλαιότερη εκδήλωση 

Της Γεωργίας Βορύλλα για το pontos-news.gr

 
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παραμονή Θεοφανίων στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που βρίσκεται στην Άμπλιανη Λαμίας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεοφάνια σημαίνει μνημοκέρε: Το ποντιακό έθιμο που «φωτίζει» και για τους νεκρούς

5/01/2026 - 10:22μμ
«Καλή χρονιά» από το «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φως Πόντου στο Πάρκο Τρίτση: Ο «Φάρος» στο Μαγικό Χωριό των Δήμων

5/01/2026 - 3:04μμ
Καρέ από το ιστορικό βίντεο με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1975 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Σαν σήμερα, το 1975: Σπάνιο βίντεο με Μωμόγερους και ποντιακούς χορούς, από το αρχείο της ΕΡΤ

5/01/2026 - 1:29μμ
(Φωτ.: agriniopress.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αιτωλοακαρνανία: Θεοφάνια στο Μπαμπαλιό με νερό από τον Εύξεινο Πόντο

5/01/2026 - 10:24πμ
Περιφορά του σταυρού των Φώτων, στην Κερασούντα. Δωρεά του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα κάλαντα των Φώτων από τη Σινώπη του Πόντου – Ένα ντοκουμέντο της ποντιακής παράδοσης

5/01/2026 - 9:02πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

4/01/2026 - 9:52μμ
Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sissy Radiokalavryta Stefanidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στο χιόνι: Όταν ο Πόντος χορεύει στην καρδιά του Ντίσελντορφ

4/01/2026 - 2:53μμ
(Πηγή: facebook.com/ TRABZON (YEMEKLER-COĞRAFYA-KÜLTÜR))
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν οι «χουρμάδες της Τραπεζούντας» δίνουν χρώμα στο χιονισμένο τοπίο

4/01/2026 - 11:37πμ
Η Δέσποινα Λι στην κορυφή του Ολύμπου κρατώντας την ελληνική σημαία (φωτ.: Δέσποινα Λι · εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσποινα Λι: Η Κινέζα που αγάπησε την Ελλάδα και χορεύει ποντιακά!

4/01/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Ιωακείμογλου: Ένας σπουδαίος πατριώτης, ένας διορατικός Μικρασιάτης επιστήμονας που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να τιμάμε

3/01/2026 - 9:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγγενείς του 30χρονου που έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή σε νυχτερινό κέντρο, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πάτρας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)

Θάνατος 30χρονου στην Πάτρα: Εννέα εμπλεκόμενοι στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Georgia Kiriakidou)

Θεοφάνια με ποντιακό γλέντι από τον Σύλλογο Καυκάσιων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας»

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Pink Panthers στη Χαλκιδική: «Χτύπημα» αξίας 580.000 ευρώ σε κοσμηματοπωλείο ξενοδοχείου

3 ώρες πριν
Παραμονή Θεοφανίων στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που βρίσκεται στην Άμπλιανη Λαμίας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)

Θεοφάνια σημαίνει μνημοκέρε: Το ποντιακό έθιμο που «φωτίζει» και για τους νεκρούς

4 ώρες πριν
Ιταλοί αξιωματούχοι μεταφέρουν μια από τις σορούς στη διάρκεια επαναπατρισμού ενός από τα θύματα της φωτιάς στο Κραμ Μοντανά (φωτ.: EPA/Matteo Corner)

Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκαν όλοι οι νεκροί και οι τραυματίες – Το συγκινητικό βίντεο των εργαζομένων

4 ώρες πριν
Πλημμύρες στην περιοχή της Νέας Περάμου από την κακοκαιρία Byron, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σε Red Code πέντε Περιφέρειες λόγω της κακοκαιρίας – Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign