Τον κορυφαίο διανοούμενο, που απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή και κηδεύεται την Τετάρτη στο κοιμητήριο Ακρωτηρίου Χανίων, τιμά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αύριο στις 12.00 στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, στη συμπρωτεύουσα, θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία.
Πρότυπο πανεπιστημιακού, επιστήμονα και διανοουμένου θεωρεί τον Εμμανουήλ Κριαρά η Πρυτανεία του ΑΠΘ, σε ψήφισμά της με αφορμή το θάνατό του. Στο ψήφισμα επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, πως «η πολύπλευρη προσφορά του καθηγητή Κριαρά τόσο στην επιστήμη όσο και ευρύτερα στο ελληνικό έθνος αναγνωρίστηκε πολλαπλά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2006, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον τίμησε με την ανώτατη τιμητική του διάκριση, τον Χρυσό Αριστοτέλη.
»Το Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας του Εμμανουήλ Κριαρά, σε ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στο έργο του μεγάλου δασκάλου, συνεχίζει να εκδίδεται μέχρι σήμερα από το ΑΠΘ, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, και προστίθεται πως «πρόσφατα μάλιστα, ο Πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, ο διευθυντής σύνταξης του τόμου, καθηγητής Γιάννης Καζάζης, και η δεκαμελής συντακτική ομάδα επισκέφθηκαν τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ και του παρέδωσαν το χειρόγραφο του 18ου τόμου, πριν δοθεί στο τυπογραφείο.
»Ο Εμμανουήλ Κριαράς υπήρξε πρότυπο πανεπιστημιακού, πρότυπο επιστήμονα και πρότυπο διανοουμένου, καθώς εκτός από την αφοσίωση στην επιστήμη του, διακρινόταν για το κοινωνικό του όραμα και την προσήλωσή του στη Δημοκρατία. Αντιστάθηκε στη δικτατορία από την οποία και εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο, και αγωνίστηκε για την καθιέρωση της δημοτικής και του μονοτονικού. Με τη στάση της ζωής του δίδαξε ότι ο επιστήμονας δεν είναι ένας απλός τεχνοκράτης, αλλά πάνω από όλα υπηρέτης του κοινωνικού συμφέροντος και υπερασπιστής του δημοκρατικού πολιτεύματος.
»Η προσφορά του εκλιπόντος είναι ανεκτίμητη και η απώλειά του είναι μεγάλη για τη χώρα, τα γράμματα, την επιστήμη και το ΑΠΘ», καταλήγει το ψήφισμα των πρυτανικών αρχών.