pontosnews.gr
Τρίτη, 16/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χριστιανοί αλλά όχι Έλληνες έχτισαν την Παναγία στο Καγιάντιπι, λένε οι Τούρκοι!

22/08/2014 - 11:38πμ
Χριστιανοί αλλά όχι Έλληνες έχτισαν την Παναγία στο Καγιάντιπι, λένε οι Τούρκοι!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ανακηρύσσουν μνημείο και την «πουλάνε» τουριστικά. Ποια όμως είναι η πραγματική της ιστορία;

Η Παναγία του Καγιάντιπι (των Βράχων), ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά μοναστήρια του Πόντου, που βρίσκεται κοντά στην Νικόπολη του Πομπήιου (Σεμπίν Καρά Χισάρ των Τούρκων), χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ως μνημείο.

Το συγκεκριμένο μοναστήρι, που είχε λεηλατηθεί και καταστραφεί κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Γενοκτονίας, άρχισε να ανακατασκευάζεται το 2006 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2014.

Ο Νίκος Πετρίδης, ιστορικός και δημοσιογράφος, που κατάγεται από εκεί και έχει επισκεφθεί την περιοχή πολλές φορές, έχει καταγγείλει ότι η λεγόμενη ανακατασκευή είναι στην ουσία καταστροφή του μνημείου, αφού εξαφανίστηκαν τα παλιά κτίσματα και τη θέση τους πήραν νέα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το παλιό κτιριακό συγκρότημα.

Εκτός αυτού, οι τοπικοί παράγοντες σε φυλλάδια που διανέμουν και πινακίδες που έχουν αναρτήσει αναφέρουν ότι το μοναστήρι κτίστηκε από Τούρκους χριστιανούς! Αποκρύπτουν δε τη σχέση της μονής με τον ελληνισμό. Γεγονός είναι ότι οι Τούρκοι έχουν μεγάλα σχέδια για τουριστικό κύμα προς την περιοχή.

Η ιστορία της Μονής

Η σταυροπηγιακή μονή της Παναγίας του Καγιάντιπι βρίσκεται σε απόσταση 17 χλμ. από τη Νικόπολη και είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια του Πόντου. Ιδρύθηκε όταν ο Ιωάννης ο Ησυχαστής οραματίστηκε τη δημιουργία μονής στο βράχο της Αναλήψεως. Κατά τα έτη 475-480, αφού μοίρασε την περιουσία του και τα υπάρχοντά του στους φτωχούς, ξεκίνησε την υλοποίηση του οράματός του.

Στον λόφο της Αναλήψεως, τεχνίτες διάνοιξαν θολωτή σπηλιά στα έγκατα του βράχου όπου ανεγέρθηκε ο ιερός ναός της μονής, καθώς και τα πρώτα κελιά στα οποία μόνασε ο Ιωάννης ο Ησυχαστής μαζί με άλλους δέκα μοναχούς. Το 482 ο Ιωάννης εγκατέλειψε την μονή, καθώς χειροτονήθηκε επίσκοπος Νικοπόλεως.

Νέες πληροφορίες για την μονή έχουμε πια μετά το 1805, όταν ο μοναχός Ιωαννίκιος Θωμαΐδης αναλαμβάνει να την ανοικοδομήσει.

Η μονή ξαναχτίστηκε με πελεκητή πέτρα, απέκτησε ένα ισόγειο όπου βρίσκονταν οι αποθήκες και η κρύπτη, πρώτο όροφο όπου βρίσκονταν το γραφείο του ηγουμένου, ο ξενώνας των επισήμων, οι θάλαμοι φιλοξενίας των προσκυνητών, η τραπεζαρία και το μαγειρείο, και έναν δεύτερο όροφο όπου υπήρχαν τα κελιά των μοναχών (40 τον αριθμό) καθώς και το Ηγουμενείο. Στον τρίτο όροφο ήταν χτισμένος ο περικαλλής ναός της μονής, σε βυζαντινό ρυθμό, με καλλιτεχνικό εικονοστάσιο και τρούλο πάνω από τον οποίο επικρέμεται ο λαξευτός βράχος.

Η μονή είχε αναχθεί σε παμποντιακό προσκύνημα κάθε Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της Παναγίας. Πλήθη πιστών συνέρρεαν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα και να επισκεφθούν το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας.

Τελευταίος ηγούμενος της μονής ήταν ο αρχιμανδρίτης Ηλίας Παπαδόπουλος από το χωριό Αλισάρ, ο οποίος αναχώρησε από την Νικόπολη στις 25 Ιουνίου 1924 μεταφέροντας μέρος των ιερών κειμηλίων της μονής στην εκκλησία του χωριού Κορυφή Καβάλας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο. Τα ιστορικά στοιχεία είναι από το βιβλίο του Σάββα Καλεντερίδη Ανατολικός Πόντος, εκδ. Ινφογνώμων, 2006.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Απαιτούμε από τη FIBA την τιμωρία του Alperen Şengün για «τη γεμάτη μίσος, ιστορικά αναίσθητη συμπεριφορά του»

16/09/2025 - 2:02μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή διάλεκτος και βωμολοχία – Ή, πώς χωρούν τα κάκκαλα σε μια έκρηξη τρυφερότητας

16/09/2025 - 10:11πμ
«Χορεύουμε για τον Ηλία» ο τίτλος της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον Ηλία Ιορδανίδη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

Για τον Ηλία – Η μνήμη του Ιορδανίδη στην Αργυρούπολη, στο δημαρχείο αλλά και παντού

15/09/2025 - 10:15μμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»: Πόντιοι και μη, ευπρόσδεκτοι στα μαθήματα που ξεκινούν

15/09/2025 - 7:37μμ
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Αφορισμένο ινιάτ», στο Μακροχώρι Ημαθίας (πηγή: «Περίμετρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Αφορισμένον ινιάτ’», ή όταν η ποντιακή διάλεκτος πάει… θέατρο

15/09/2025 - 6:38μμ
Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου στο γλέντι της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γεμάτο νεολαία και κέφι το ποντιακό γλέντι της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων

14/09/2025 - 8:40μμ
(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με εγγραφές και χορούς αρχίζει η χρονιά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος»

14/09/2025 - 12:35μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος» ανοίγει τις πόρτες της και προσκαλεί: Ελάτε να χορέψουμε!

13/09/2025 - 8:54μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/AkritesAspropirgou1979)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Ασπροπύργου: Αρχίζουν τα μαθήματα και οι δραστηριότητες για τη νέα χρονιά

13/09/2025 - 11:45πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

12/09/2025 - 9:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/ users/moritz320-1260270/)

Με δημοπρασία 10ετών ομολόγων στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook United World Wrestling)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Συγχαρητήρια στον παγκόσμιο πρωταθλητή πάλης Γιώργο Κουγιουμτσίδη

50 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

ΑΣΕΠ: Προσωρινά αποτελέσματα για υποψηφίους ΤΕ του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού (2Γ/2022)

1 ώρα πριν
Τμήμα της αφίσας των εκδηλώσεων

Οι Μικρασιάτες της Νέας Φιλαδέλφειας Ωραιοκάστρου τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

2 ώρες πριν
Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σε εκδήλωση στο Μονακό, το 2021 (φωτ. αρχείου: 
EPA/ SEBASTIEN NOGIER)

Πέθανε ο σταρ του Χόλιγουντ Ρόμπερτ Ρέντφορντ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου)

Η Ήπειρος τίμησε τη μνήμη των Μικρασιατών που χάθηκαν

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign