pontosnews.gr
Τρίτη, 26/09/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Σ/18 Τσετέ-παπάς, ο ανταρτόπαπας του Πόντου» – Ένα βιβλίο μνημόσυνο από τον εγγονό στον παππού

6/08/2014 - 1:20μμ
«Σ/18 Τσετέ-παπάς, ο ανταρτόπαπας του Πόντου» - Ένα βιβλίο μνημόσυνο από τον εγγονό στον παππού
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

 «Σ/18 Τσετέ-παπάς, ο ανταρτόπαπας του Πόντου» -Ένα βιβλίο μνημόσυνο από τον εγγονό στον παππού

Η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών της παρουσίας των Ελλήνων στον Πόντο δεν έχει γραφτεί, ή αν έχει γραφτεί, παρουσιάζει πολλά κενά. Απουσιάζουν απ’ αυτήν τραγωδίες προσώπων, οικογενειών, χωριών και περιοχών, που έπεσαν θύματα γεωπολιτικών σχεδιασμών και ανατροπών, τραγωδίες που κατέληξαν στην γενοκτονία και την εξάλειψη του ελληνικού πληθυσμού από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Ένα από τα κενά αυτά έρχεται να καλύψει το βιβλίο «Σ/18 Τσετέ-παπάς, ο ανταρτόπαπας του Πόντου», του Σταύρου Παπαδόπουλου, πόνημα το οποίο, παρά το γεγονός ότι έχει μυθιστορηματική γραφή και δομή, πουθενά δεν υπερβάλλει, ούτε υποβαθμίζει, ούτε παραποιεί αλήθειες αποδεδειγμένες και καταχωρημένες επίσημα σε ιστορικά αρχεία.
Ίσα ίσα, στηρίζεται σε αδιαμφισβήτητες αλήθειες τεκμηριωμένες, αφήνοντας τον αναγνώστη να παρακολουθεί από κοντά και την ειρηνική συμβίωση Τούρκων και Ελλήνων, αλλά και τον Αρμαγεδώνα, που ακολούθησε σε βάρος πρώτα του Αρμενικού και αμέσως μετά κατά του Ελληνικού στοιχείου.

Ο συγγραφέας, που είναι εγγονός του ήρωα του βιβλίου, ιερέας κι ο ίδιος, δεν στοχεύει στη σπορά και καλλιέργεια συναισθημάτων οργής, εκδίκησης, μίσους και μισαλλοδοξίας. Απλά εκφράζεται μέσα από τις σελίδες της φρίκης, η απέραντη αποστροφή του προς κάθε απάνθρωπο μέτρο και μέσο προς εκκαθάριση ενός γένους και ενός φιλήσυχου, ειρηνικού, προοδευτικού και πολιτισμένου λαού, που ήταν ριζωμένος εκεί στον Πόντο αιώνες πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο, τους Ρωμαίους και τον Χριστό, και φυσικά από τους Τούρκους, οι οποίοι ακόμη ήσαν ανύπαρκτοι στην ανθρώπινη ιστορία και στην περιοχή…

Άλλωστε, πριν διαβάσει κανείς το βιβλίο, αρκεί να κάνει μια απλή ανάγνωση του βιογραφικού του συγγραφέα, το οποίο μας προϊεδεάζει για το τι πρόκειται να διαβάσουμε στις 488 σελίδες του συγγράμματός του.

Γνωριμία με τον συγγραφέα…

Γεννημένος το 1941 στο Τείχος (Νικηφόρου) Δράμας, εγγονός του κεντρικού «ήρωα» π. Σταύρου, του ιστορικού αυτού μυθιστορήματος. Το Δημοτικό σχολείο το άρχισε στη Δράμα και το τελείωσε στην Κατερίνη, όπου «μετανάστευσε» η οικογένειά του το 1955. Το 1962 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και αφού υπηρέτησε τη θητεία του για τριάντα μήνες στην Αεροπορία, βρέθηκε στην τότε Δ. Γερμανία, όπου εργάζονταν, ως εργάτες, οι γονείς του Ναούμ και Ευδοξία. Ίδρυσε σχολείο για τις ανάγκες των ελληνοπαίδων, με άδεια των γερμανικών αρχών, όπου εργάστηκε για μήνες χωρίς καμία αμοιβή. Αποδέχθηκε το διορισμό του σε σχολείο της Πιερίας στο οποίο πρόσφερε τις υπηρεσίες του μέχρι της αποσπάσεώς του στα ελληνικά σχολείο της Δ. Γερμανίας.

Παντρεμένος ήδη με τη δασκάλα Ειρήνη, αποκτούν τρία παιδιά. Δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στα ελληνόπουλα και στον ελληνισμό της περιοχής, εκδίδοντας και κυκλοφορώντας συγχρόνως το περιοδικό «Φάρος» σ’ όλη τη Γερμανία και ιδρύοντας άλλο ένα σχολείο, το οποίο επίσης εξυπηρετούν.

Η χούντα θέλει να καταστήσει όργανό της το περιοδικό και τον υπεύθυνό του και, μη επιτυγχάνοντάς το, ανακαλεί το ζευγάρι στην Ελλάδα. Ακολουθούν «συχνές επισκέψεις»
εκπροσώπων της στο σπίτι του, παρακολούθηση του τηλεφώνου του και απειλές να τον στείλει «διακοπές» σε κάποιο από τα νησιά μας! Έτσι, αναβάλλεται και η φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, στο οποίο ήδη είχε εγγραφεί, στη σχολή της Ψυχολογίας. Την ημέρα του Πολυτεχνείου, λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα, κατορθώνει να φύγει για τη Γερμανία, όπου ανανεώνει την εγγραφή του και αρχίζει τις σπουδές του στην Ειδική και Θεραπευτική Παιδαγωγική, έχοντας για στήριγμά του δυο φιλέλληνες καθηγητές Knura και Fischer και το ίδρυμα Friedriech-Ebert-Stiftung, το οποίο του χορηγεί υποτροφία μέχρι πέρατος των σπουδών του, όπως και την ΕΛΕΠΑΑΠ Θεσσαλονίκης, στην οποία πάντα θα είναι ευγνώμων.

Μεταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Philipps της πόλεως Marburg, απ’ όπου αποφοιτά έχοντας πάρει: α) Κρατικό δίπλωμα ειδικής αγωγής δασκάλου-λογοθεραπευτή, (1978) β)
Δίπλωμα παιδαγωγικών (Ειδικής Αγωγής) (1979) και γ) Διδακτορικό Δίπλωμα με αντικείμενο την Ειδική Παιδαγωγική (1982).

Επιλέγεται από το Υπουργείο Παιδείας α) Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού και β) Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής. Στέλνεται για τρία χρόνια στο Μόναχο (1983-1986), όπου αναλαμβάνει την ευθύνη εκατόν εξήντα ενός ελληνικών σχολείων και διακοσίων εξήντα τεσσάρων εκπαιδευτικών, σε Βαυαρία-Ελβετία. Επιστρέφει στην Ελλάδα προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως σχολικός σύμβουλος Ειδικής Αγωγής, με έδρα την Καβάλα και περιφέρεια αρμοριότητας και ευθύνης επτά νομούς (7η Εκπ/κη Περιφέρεια Ειδικής Αγωγής).

Όσο υπηρετούσε ως Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής, λειτούργησε, πρώτος στην Ελλάδα, ειδικές πολυμελείς διαγνωστικές ομάδες με έδρα την πρωτεύουσα κάθε νομού,
εξετάζοντας και αξιολογώντας εκατοντάδες παιδιά με ειδικές ικανότητες ή ειδικές ανάγκες. Επίσης, για πρώτη φορά «εορτάζεται» η εβδομάδα Ειδικού Παιδιού, σε κάθε πρωτεύουσα των επτά νομών της 7ης Περιφέρειας Ε.Α., με ομιλίες, συζητήσεις, προβολές ειδικών ταινιών, και εκθέσεις έργων των παιδιών.

Απογοητευμένος από την κατάσταση εκπαίδευσης και μεταχείρισης παιδιών με ειδικές ανάγκες-ικανότητες, αποφασίζει να παραιτηθεί από Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής
παρά την προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Τρίτση (υπουργού) και του Πέτρου Μώραλη (υφυπουργού) ΥΠΕΠΘ.

Διαπιστώνοντας ότι τίποτε δεν αλλάζει, παραιτείται οριστικά το καλοκαίρι του 1988 από το Δημόσιο και ασχολείται ως θεραπευτής παιδαγωγός και λογοθεραπευτής στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το 2007, χρονιά που τελικά συνταξιοδοτείται. Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου του 2008, σε ηλικία 68 ετών, χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος, υπηρετώντας το Θεό και την Πατρίδα, από άλλο μετερίζι, ως ένας απλός ιερέας, της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας. Σήμερα είναι πρωτοπρεσβύτερος και αρχιερατικός επίτροπος Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου, του νομού Δράμας.

Τίτλος:
«Σ/18 Τσετέ-παπάς, ο ανταρτόπαπας του Πόντου»
Συγγραφέας:Σταύρος Ν. Παπαδόπουλος
Εκδότης: ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ
Φιλελλήνων 14, 10557 Αθήνα, Τ 2103316036, Φ 2103250421
[email protected] www.infognomon.com
Σελ.: 488
ISBN: 978-960-8362-73-4
Κωδ.: 86979ΙΣ9
Τιμή: 22 €

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ένας ηπειρωτικοποντιακός γάμος στο Φεστιβάλ Πόλης του Δήμου Αγίου Δημητρίου (φωτ.: Facebook / Μαρία Ανδρούτσου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Χαράντας Στεφανώματα» για τη Συμέλα από τη Νέα Κερασούντα και τον Λάμπρο από την Κράψη

26/09/2023 - 11:59πμ
Στην Πλατεία Καπετανίδη στη Βέροια (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Βέροια τίμησε τον ήρωα Νίκο Καπετανίδη, και ταυτόχρονα τον εαυτό της

26/09/2023 - 9:45πμ
(Φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: Εκσυγχρονίζεται το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού – Σύγχρονος εξοπλισμός ακουστικής ξενάγησης στη διάθεση των επισκεπτών

25/09/2023 - 9:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης: Συμπληρώνει 50 χρόνια και απευθύνει κάλεσμα για να μεγαλώσει κι άλλο ο «κύκλος του χορού»

25/09/2023 - 12:51μμ
Τσιριχτά, οι ποντιακοί λουκουμάδες (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΠΟΝΤΟΣ

Πώς είναι η ποντιακή εκδοχή του street food; Η Νάουσα έδωσε (ξανά) την απάντηση

24/09/2023 - 9:28μμ
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης (φωτ.: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)
ΠΟΝΤΟΣ

Το νέο ποντιακό τραγούδι του Ματθαίου Τσαχουρίδη έχει ερωτικό στίχο

24/09/2023 - 8:18μμ
Κάθοδος από παρχάρι της Τραπεζούντας (φωτ.: Facebook / Mustafa Türkmen)
ΠΟΝΤΟΣ

Στον Πόντο ξεκίνησε η κάθοδος από τα παρχάρια, και έχει χαρακτήρα γιορτής

24/09/2023 - 2:15μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας (φωτ.: Facebook / Axileras Axileras)
ΠΟΝΤΟΣ

Το… τρένο του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας ξεκινά

24/09/2023 - 11:22πμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
ΠΟΝΤΟΣ

«Οι Ακρίτες του Πόντου» Ασπροπύργου  ανοίγουν τις πόρτες τους για τη νέα χορευτική χρονιά

23/09/2023 - 9:44μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς»)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς»: Με αγιασμό και χορό ξεκίνησε η νέα καλλιτεχνική περίοδος

23/09/2023 - 8:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Vladimir Smirnov)

Ερντογάν: Εκτός κάδρου ο Μενέντεζ, καλό για την Τουρκία – Παζάρι για τα F-16

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/ estia1930ns)

Θεόφιλος Καστανίδης: Το λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου, εκεί που ξεψύχησαν τ’ εμέτερον οι αθρώπ’ – Η επετειακή εκδήλωση της Εστίας Νέας Σμύρνης

54 λεπτά πριν
Επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

«Πόρτα» από την Αχτσιόγλου στον Κασσελάκη – Αρνήθηκε επιτελική θέση

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΕΜΑΚ)

Θρίλερ στη Φωκίδα: Νεκρός ο 65χρονος αγνοούμενος, ζωντανός ο 38χρονος γιος του

2 ώρες πριν
Στο κέντρο το κάγκελο που υποχώρησε με αποτέλεσμα ο 13χρονος να βρεθεί στο κενό (φωτ.: ΕΡΤ)

Λαμία: Χειρουργήθηκε στα πόδια ο 13χρονος που έπεσε στο κενό κατά τη διάρκεια διαλείμματος στο σχολείο

3 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από την αφίσα της εκδήλωσης

Χαλάνδρι: Μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign