pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/06/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένα «Αληθινόν Παραμύθ’» από τα παιδιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

4/07/2014 - 11:51πμ
Ένα «Αληθινόν Παραμύθ'» από τα παιδιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα «Αληθινόν Παραμύθ’» από τα παιδιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Τα παιδιά του Ένωσης Ποντίων Πιερίας, στις 21 Ιουνίου, με τη θεατρική τους απόπειρα στο έργο «Αληθινόν Παραμύθ’», έδωσαν ένα δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στην Ένωση. Απέδειξαν ότι, όταν υπάρχει βούληση και όραμα, μπορούμε να προσεγγίσουμε με επιτυχία το το σημαντικό θέμα της διδασκαλίας της Ιστορίας και της Διαλέκτου του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δυστυχώς, η μικρή προσέλευση του κόσμου, στέρησε από αυτά τα παιδιά την ενθάρρυνση και επιβράβευση, που είναι απαραίτητα συστατικά για τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, τον ακούραστο σκηνοθέτη μας Γιώργο Σαββίδη και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Υπόθεση έργου:

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό που, ακολουθώντας τα αχνάρια του Ιάσωνα, ξεκινάει με τον αποικισμό του Πόντου από τους Ίωνες της Μιλήτου, και στη διαδρομή του ξετυλίγονται όλες οι ιστορικές φάσεις της πορείας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το έργο πραγματεύεται την εγκατάσταση, την εξάπλωση, τη δημιουργία, την άνθηση, τους διωγμούς, τις εξορίες, τη Γενοκτονία και την προσφυγιά, που είναι οι σταθμοί της λαμπρής αλλά και ταραχώδους πορείας αυτού του σημαντικού κομματιού του Ελληνισμού που αποκόπηκε βίαια από τον τόπο που πρόκοψε και μεγαλούργησε.

Η Συγγραφέας προσπαθεί, με έναν σφαιρικό και απλοϊκό τρόπο, να μεταφέρει, τόσο στα παιδιά που συμμετέχουν, όσο και στους θεατές, μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου, με ταυτόχρονη προσέγγιση της Διαλέκτου.

Το θεατρικό αυτό κείμενο υπηρετεί απόλυτα τους στόχους του, που είναι η γνώση της Ιστορίας και η προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή η Ποντιακή Διάλεκτος, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η διάσωση της διαλέκτου θα συμβάλει στην ενίσχυση της ίδιας της ελληνικής γλώσσας, γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, οι διάλεκτοι είναι οι παραπόταμοι που ενισχύουν το κύριο ποτάμι, τη βασική γλώσσα.

Ο Έφορος Θεάτρου Διαλέκτου
Μπάμπης Αργυρόπουλος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παράσταση το 1978 στην Καλλιθέα για την 50ή επέτειο από την ίδρυση της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ. αρχείου: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Κιλκίς: Το 6ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου 2023 ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία – Οι σύλλογοι που συμμετέχουν

7/06/2023 - 7:34μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι το πανζεχίρ’ και πού βρίσκεται;

7/06/2023 - 1:18μμ
Το εξώφυλλο του «χρυσού» LP
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Φλωρινιώτης Γιάννης Αποστολίδης και ο Πόντος του

6/06/2023 - 9:41μμ
(Φωτ.: facebook/Γιάννης Φλωρινιώτης)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πέθανε στα 76 του ο Γιάννης Φλωρινιώτης

6/06/2023 - 7:48μμ
Μόλις στη Δ' Δημοτικού οι μαθητές της εκπαιδευτικού Ασημίνας Σεμερτζίδου, ωστόσο υπόσχονται πως δεν θα ξεχάσουν ποτέ (πηγή: blogs.sch.gr/2dimelefs/)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ασημένιο» πήρε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας για τα «Δακρυσμένα ρόδα!» σε μαθητικό διαγωνισμό για τον ποντιακό ελληνισμό

6/06/2023 - 7:17μμ
Το κέφι χτύπησε «κόκκινο» στο γλέντι του Συλλόγου Ποντίων Γυναικών Θρυλορίου (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Γυναικών Θρυλορίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Άφησε εποχή το γλέντι του Συλλόγου Ποντίων Γυναικών Θρυλορίου με τον Μ. Τσαχουρίδη

6/06/2023 - 12:45μμ
1965, Κεφαλοχώρι Σερρών. Η εποχή της μετεγκατάστασης του Γιάννη Καλπατσινίδη και της οικογένειάς του από το παλιό χωριό (Παλιό Κεφαλοχώρι) στο Κεφαλοχώρι (φωτ.:  facebook.com/Καλπατσινιδης Γιάννης- Αγγειον - τουλουμ).
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Καλπατσινίδης: Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που έγραψε ιστορία με το τουλούμ’, δεν είναι πια εδώ

6/06/2023 - 8:35πμ
(Φωτ.: facebook.com/ EnosiPontionPeiraios)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακοί χοροί από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας στις Ημέρες Θάλασσας

5/06/2023 - 11:28μμ
Στιγμιότυπο από το πανηγύρι του 2022 στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Ματσούκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Δημήτριος Κοζάνης: Για το «Λάλεμαν τη παρχαρομάνας» θα γεμίσουν και φέτος τα παρχάρια

5/06/2023 - 3:20μμ
Πυρριχιστές στο μνημείο του Πόντιου Ακρίτα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Απόστολος Βεσυρόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Σέρρα στο μνημείο του Πόντιου Ακρίτα για τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία

5/06/2023 - 12:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τον αγώνα μποξ της Angie Carolina Vanegas Solano από την Κολομβία με την Ρωσίδα Anastasiia Shamonova, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μποξ Γυναικών της ΙΒΑ, τον περασμένο Μάρτιο, στο Νέο Δελχί (φωτ.: EPA/RAJAT GUPTA)

Χαστούκι από τη ΔΟΕ στη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας – Τι θα γίνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024

48 λεπτά πριν
Παράσταση το 1978 στην Καλλιθέα για την 50ή επέτειο από την ίδρυση της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ. αρχείου: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Κιλκίς: Το 6ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου 2023 ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία – Οι σύλλογοι που συμμετέχουν

1 ώρα πριν
Τα βέλη που δείχνουν προς την Ελλάδα και την ΕΣΣΔ αποτυπώνουν το κύμα των προσφύγων του 1922. Τα βέλη με τις διακεκομμένες γραμμές δείχνουν τα μονοπάτια προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας, ενώ τα βέλη προς τα ανατολικά δείχνουν τις μαζικές σταλινικές εκτοπίσεις Ελλήνων Ποντίων στην Κεντρική Ασία από το 1941 έως το 1944 και από το 1947 έως το 1949 (πηγή χάρτη: Βλ. Αγτζίδης, «Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι συνέπειες για τον Ελληνισμό», εκδ.  Ελλοπία, Αθήνα 1993)

Οι σταλινικές διώξεις και οι εξορίες των Ελλήνων της ΕΣΣΔ τα έτη 1937, 1942, 1944, 1949

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ilialive.gr / EUROKINISSI / Γιάννης Σπυριούνης)

Πανελλαδικές 2023: Σε μαθήματα προσανατολισμού εξετάζονται την Πέμπτη τα ΓΕΛ

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Δεν είχε θέμα καρδιάς η Τζωρτζίνα» κατέθεσε δεύτερος γιατρός από το Ωνάσειο

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Έφυγε από τη ζωή ο καραγκιοζοπαίκτης Θανάσης Σπυρόπουλος

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign