pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κινέζος πρωθυπουργός: Θα κάνουμε τον Πειραιά το καλύτερο λιμάνι της Μεσογείου

18/06/2014 - 10:08πμ
Μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λιμάνι του Πειραιά
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κινέζος πρωθυπουργός: Θα κάνουμε τον Πειραιά το καλύτερο λιμάνι της Μεσογείου

Τις προοπτικές εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα, μέσω περαιτέρω επενδύσεων, αναδεικνύει με άρθρο του στην Καθημερινή ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, που από αύριο πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο κ. Λι Κετσιάνγκ τονίζει πως πέραν του λιμένος του Πειραιώς, τον οποίο θέλει να μετατρέψει στον καλύτερο του είδους του στη Μεσόγειο, η Κίνα προσβλέπει σε περαιτέρω επενδυτικές συνεργασίες με την Ελλάδα και μάλιστα προσδιορίζει τα πεδία:

    αεροδρόμια
    σιδηρόδρομοι
    οδικά δίκτυα
    άλλες υποδομές

Συγκεκριμένα για το λιμάνι του Πειραιά αναφέρει:

«Το λιμάνι του Πειραιά, στη λειτουργία του οποίου εμπλέκεται κινεζική επιχείρηση, αποτελεί θετικό παράδειγμα συμβολής στην τοπική, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του, στη Μεσόγειο. Η Κίνα επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα στους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών.»

Παράλληλα ο κινέζος πρωθυπουργός υποστηρίζει στο άρθρο του τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών και χαιρετίζει τα «πλουσιότατα πλεονεκτήματα» της Ελλάδας στον τουρισμό, που «θα εξελιχθεί σε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της κινεζοελληνικής συνεργασίας».

Μεγάλη βαρύτητα δίνει ο ίδιος, όπως φαίνεται και στο άρθρο του, στις καταβολές των δύο χωρών σε δύο από τους αρχαιότερους και λαμπρότερους πολιτισμούς της οικουμένης, ο Κινέζος πρωθυπουργός καταγράφει τη σημαντική πρόοδο σε διμερές επίπεδο στα 42 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

Το άρθρο του Κινέζου Πρωθυπουργού

Αυτή την όμορφη εποχή που ανθίζουν οι πανσέδες, επισκέπτομαι την Ελλάδα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της κινεζικής κυβέρνησης. Προσβλέπω στην ενίσχυση της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ του κινεζικού και του ελληνικού λαού, όπως και στη διάνοιξη νέων προοπτικών για βαθύτερες ελληνοκινεζικές σχέσεις.

Κίνα και Ελλάδα είναι δύο χώρες με αρχαίους πολιτισμούς, υπερήφανες για την Ιστορία τους, με λαμπρή κουλτούρα και σημαντική συμβολή στον πολιτισμό της ανθρωπότητας. Στα μαθητικά μου χρόνια γνώρισα τη συναρπαστική ελληνική μυθολογία και διατηρώ ζωηρή την ανάμνηση πολλών μύθων της.

Στην Κίνα είναι ευρέως γνωστές οι θεαματικές σκηνές από την επική ποίηση του Ομήρου και τα σοφά διδάγματα των Αισώπειων μύθων. Φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης δεν είναι άγνωστοι στον κινεζικό λαό. Εξ όσων γνωρίζω, ο κινεζικός πολιτισμός και αρχαίοι Κινέζοι στοχαστές, όπως ο Κομφούκιος και ο Λάο – Τσε, είναι επίσης γνωστοί και χαίρουν εκτίμησης στην Ελλάδα.

Στα 42 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων, Κίνα και Ελλάδα καλλιέργησαν τον αλληλοσεβασμό, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αλληλοβοήθεια. Αρκετές συγκινητικές ιστορίες μαρτυρούν ότι αυτή η αληθινή φιλία δοκιμάστηκε σε δύσκολες συγκυρίες. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ελληνική συνδρομή σε τρεις μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις ασφαλούς μεταφοράς Κινέζων της διασποράς.

Ζωηρές παραμένουν οι αναμνήσεις του κινεζικού λαού από τον Φεβρουάριο του 2011, όταν, μεσούντος του πολέμου στη Λιβύη και σε πείσμα των κλιμακούμενων κινδύνων και δυσκολιών, ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες διέθεσαν πλοία για την επιστροφή 13.000 Κινέζων στην πατρίδα τους, μέσω Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Κίνα προθυμοποιήθηκε να επεκτείνει τη βοήθειά της, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση χρέους. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευτυχή θέση να διαπιστώνουμε ότι, ύστερα από τρομερές προσπάθειες, η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας σημείωσαν σημαντική πρόοδο αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Η παραδοσιακή φιλία αποτέλεσε το σταθερό θεμέλιο της διμερούς σχέσης μας.

Η κινεζική και η ελληνική οικονομία λειτουργούν συμπληρωματικά, κάθε μία με τα δικά της ισχυρά σημεία και με τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας. Η Ελλάδα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάπτυξη των υποδομών. Η Κίνα θα ενθαρρύνει τις καταξιωμένες επιχειρήσεις της να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Το λιμάνι του Πειραιά, στη λειτουργία του οποίου εμπλέκεται κινεζική επιχείρηση, αποτελεί θετικό παράδειγμα συμβολής στην τοπική, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του, στη Μεσόγειο. Η Κίνα επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα στους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών.

Στη διάρκεια της επίσκεψής μου, θα παραβρεθώ στο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Θαλάσσιας Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Ελπίζω ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στους παραδοσιακούς τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της λογιστικής υποστήριξης και της ναυπηγικής βιομηχανίας, αλλά και να την επεκτείνουμε στα νέα πεδία των θαλάσσιων επιστημονικών ερευνών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μια τέτοια συνεργασία θα αποτελέσει ισχυρή τόνωση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις δύο χώρες.

Κίνα και Ελλάδα, δύο χώρες διάσημες για την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά, έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των ανταλλαγών σε επίπεδο λαών. Η Ελλάδα είναι το λίκνο των αρχαίων και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Η φλόγα της Ολυμπιάδας του Πεκίνου, το 2008, άναψε στην Ελλάδα, όπως έγινε και φέτος, με τη φλόγα της Ολυμπιάδας Νέων του Ναντσίνγκ. Η συνεργασία μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξοικείωσε περισσότερο τον κινεζικό λαό με τον ελληνικό πολιτισμό.

Η Ελλάδα διαθέτει πλουσιότατα πλεονεκτήματα στο πεδίο του τουρισμού. Πολλοί Κινέζοι επιθυμούν διακαώς να επισκεφθούν την Ακρόπολη των Αθηνών, τον Ναό του Απόλλωνα και άλλους τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς. Πέρυσι, περίπου 100 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Ο τουρισμός θα εξελιχθεί σε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της κινεζοελληνικής συνεργασίας. Στη διάρκεια της επίσκεψής μου, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν συμφωνία για τη δημιουργία κέντρων, σε Ελλάδα και Κίνα, τα οποία θα διευκολύνουν τις πολιτιστικές και διανθρώπινες ανταλλαγές.

Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και επιθυμεί μια περισσότερο ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη. Σε αυτόν τον ταχύτατα εξελισσόμενο κόσμο, η Κίνα και η Ε.Ε., που εκπροσωπούν τη μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα και το μεγαλύτερο μπλοκ του αναπτυγμένου κόσμου, μοιράζονται ολοένα και περισσότερο κοινά συμφέροντα και χρειάζονται σε αυξανόμενο βαθμό η μία την άλλη. Καθώς η Ελλάδα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., η Κίνα θα συνεργασθεί στενότερα μαζί της για να εφαρμόσει τη «Στρατηγική Ατζέντα για τη Συνεργασία Κίνας – Ε.Ε. 2020», καταβάλλοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για τη σταθερή, υγιή ανάπτυξη των κινεζοευρωπαϊκών σχέσεων.

Η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος της Κίνας σε όλους τους τομείς όχι μόνο θα ενισχύσει τη δική της οικονομική ανάπτυξη, αλλά και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για την Ελλάδα και άλλες χώρες. Σήμερα, η κινεζική οικονομία απολαμβάνει σταθερής ανάπτυξης, με το ΑΕΠ και άλλους μείζονος σημασίας οικονομικούς δείκτες να βρίσκονται σε λογικά όρια. Πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για το τρέχον έτος, λαμβάνοντας μέτρα με στόχο τη σταθερή ανάπτυξη, τη διαρθρωτική προσαρμογή και τη συνέχιση της μεταρρύθμισης.

Μακροπρόθεσμα η Κίνα, με τον μεγάλο πληθυσμό της, θα παραμείνει ογκώδης αγορά. Η ψαλίδα στην ανάπτυξη μεταξύ διαφορετικών περιοχών της χώρας, όπως επίσης και μεταξύ των αστικών κέντρων και της υπαίθρου, αποτελούν εφεδρείες για περαιτέρω ανάπτυξη. Η Κίνα έχει όλες τις δυνατότητες να πετύχει μακροπρόθεσμα βιώσιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Με την προσήλωσή της στον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης και τις Πέντε Αρχές της Ειρηνικής Συνύπαρξης, η Κίνα επωφελείται από τη διεθνή τάξη, στηρίζοντάς την ταυτόχρονα.

Η Κίνα θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική οικοδόμησης φιλικών σχέσεων συνεργασίας με τους γείτονές της και θα συνεργασθεί με άλλες χώρες για την από κοινού προάσπιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Η ανάπτυξη της Κίνας θα αποτελέσει σημαντική συνιστώσα της ειρηνικής ανάπτυξης του κόσμου.

Κίνα και Ελλάδα εκπροσωπούν τα λίκνα του Ανατολικού και του Δυτικού πολιτισμού. Τόσο η αλληλεπίδρασή μας κατά το παρελθόν όσο και η συνολική συνεργασία μας σήμερα μαρτυρούν τη μεγάλη ελκυστική δύναμη και την άπειρη ζωτικότητα διαφορετικών πολιτισμών. Μια βαθύτερη, συνεκτική, στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας θα συμβάλει περισσότερο στην ευημερία των δύο λαών και στην πρόοδο του κόσμου.

Πηγή: iefimerida.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το γνωστό έργο του Peter von Hess που απεικονίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να υψώνει επαναστατική σημαία στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας αποτελεί την αφίσα της έκθεσης
ΕΛΛΑΔΑ

Ξάνθη: Έκθεση με σπάνιες απεικονίσεις από την Ελληνική Επανάσταση

19/03/2026 - 11:59πμ
Στιγμιότυπο από πορεία των ταξί στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ταξί: Απεργούν στην Αθήνα, κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ελλάδα

19/03/2026 - 10:54πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κωνσταντινίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ο Μάρτης επιβεβαιώνει τη φήμη του, με βροχές, καταιγίδες και κρύο

19/03/2026 - 8:00πμ
Στιγμιότυπο από τη μεταφορά του 23χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία 20χρονου στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Προφυλακίστηκε ο 23χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης που μαχαίρωσε τον 20χρονο

18/03/2026 - 6:26μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους της Αθήνας οι οδηγοί ταξί με πορεία προς το Σύνταγμα

18/03/2026 - 4:12μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη δίκη πρώην στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού, Ευάγγελος Σημανδράκος

18/03/2026 - 2:48μμ
Αστυνομικοί συνοδεύουν τον 23χρονο στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 20χρονου στην Καλαμαριά: Απολογείται αύριο ο 19χρονος φίλος του, σήμερα στην ανακρίτρια ο 23χρονος

18/03/2026 - 10:23πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Συννεφιές, βροχές, ακόμη και χιόνια στα ορεινά θα δούμε σήμερα

18/03/2026 - 8:00πμ
Απεργιακή συγκέντρωση αυτοκινητιστών ταξί της Αττικής, στα γραφεία του ΣΑΤΑ και πορεία στην πλατεία Συντάγματος, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026  (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ταξί: Συνεχίζεται η πανελλαδική απεργία και αύριο – Στους δρόμους οι οδηγοί για το νομοσχέδιο

17/03/2026 - 10:43μμ
Yποχρεωτικοί ψεκασμοί σε όλα τα οχήματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026  (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό: Σε καραντίνα όλο το νησί

17/03/2026 - 7:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύστημα αεράμυνας Patriot (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Intracom Defense)

Δύο βαλλιστικούς πυραυλικούς στόχους κατέρριψαν οι ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία – Νέες ιρανικές επιθέσεις σε διυλιστήρια του Κόλπου

8 λεπτά πριν
Το γνωστό έργο του Peter von Hess που απεικονίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να υψώνει επαναστατική σημαία στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας αποτελεί την αφίσα της έκθεσης

Ξάνθη: Έκθεση με σπάνιες απεικονίσεις από την Ελληνική Επανάσταση

39 λεπτά πριν

Ομογένεια ΗΠΑ: Στο Κλίβελαντ η πρώτη παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από πορεία των ταξί στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Ταξί: Απεργούν στην Αθήνα, κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ελλάδα

2 ώρες πριν
Ορφανά ελληνικών οικογενειών στο ορφανοτροφείο της Near East Relief στο Κολέγιο Ανατόλια, Μάιος 1919 (φωτ.:  Trustees of Anatolia College / Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια)

Κολέγιο Ανατόλια: Η φωτογραφία του 1919 που αποκαλύπτει μια άλλη ιστορία

2 ώρες πριν
Τα πάντα... προβλέφθηκαν για την 1η Βραδιά Ανέκδοτου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Από τις πρόβες… στα ανέκδοτα: Γέλιο μέχρι δακρύων στο Σύλλογο Ποντίων Μακροχωρίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign