pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συγκινητικές στιγμές από την τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Πάτρα

27/05/2014 - 10:04πμ
Συγκινητικές στιγμές από την τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Πάτρα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δείτε Φωτό από την συγκινητική τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην Πάτρα Στην εκδήλση του Φάρου Ποντίων Πατρών και της Περιφέρειας παρέστη και μίλησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος
 
Τριακόσιες εξήντα περίπου χιλιάδες Ορθόδοξοι Έλληνες αδελφοί μας, υπέστησαν φρικτά μαρτύρια και πέθαναν ή ξεριζώθηκαν από τα αγιασμένα χώματα της περιοχής του Πόντου, εξαιτίας του μίσους των ορδών των Τούρκων βαρβάρων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, τα άιματα τους φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας για να αρδεύσουν την ψυχή μας με τα νάματα και τα ζήδωρα της πίστεως στον Θεό και της αγάπης στην Πατρίδα. Οι θυσίες τους φωτίζουν τον δρόμο μας και υπαγορεύουν σε όλους μας το χρέος έναντι της Ελληνορθόδοξης Πατρίδας μας.

«Ποτέ δεν ξεχνάμε. Ποτέ δεν θα αφήσουμε την λήθη να καλύψει τις θύμησες και την αγάπη για τις αλύτρωτες και αιματοποτισμένες Ελληνικές χώρες που είναι κατάσπαρτες από κόκαλα ιερά και αγιασμένα, Κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι “θα φυλάνε τον τόπο”, μέχρι της συντελείας του αιώνος.

Οι απόγονοι των Ποντίων μαρτύρων και ηρώων και των προσφύγων, στην Πάτρα, ο Σύλλογος «Φάρος Ποντίων Πατρών» γιόρτασαν συγκινητικά την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας και των μαρτύρων του Πόντου (έχει οριστεί η 19η Μαίου), το περασμένο Σάββατο 24 Μαίου 2014.

Στον ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Πατρών, τελέστηκε εσπερινός το Σάββατο, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος στο τέλος τέλεσε ιερό τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των χιλιάδων Ελλήνων θυμάτων της Ποντιακής γενοκτονίας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε στο χρέος που έχουμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες για τις θυσίες και τα μαρτύρια που υπέστησαν διαχρονικά οι Έλληνες και εν προκειμένω να διατηρήσουμε στην καρδιά μας τη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού πού σφαγιάστηκε και ξεριζώθηκε άδικα από την αγιασμένη Ελληνική γη του Πόντου, κατά τα χρόνια 1914-1923.

«Κρατήστε άσβεστη αυτή τη δάδα της Πίστεως στο Θεό και της αγάπης στην μαρτυρική μας Πατρίδα και μεταλαμπαδεύσατε το φως στις καρδιές των παιδιών μας.

Διατηρήστε αλώβητη την παρακαταθήκη πού κατέχετε στην καρδιά σας, ως ιερά και αγία κληρονομιά από τους ήρωες και μάρτυρες προγόνους σας και παραδώστε τη στα χέρια των τέκνων σας, ώστε να υπάρξει ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Οι μάρτυρες του Πόντου άφησαν εκεί ψυχές και τα κόκαλα τους και περιμένουν τη δικαίωση. Οι απόγονοί τους έχοντας στην καρδιά τους και στα χέρια τους τη δόξα και το καύχημα του Ποντιακού Ελληνισμού, την Παναγιά την Σουμελά, πορεύονται με την λεβεντιά και την καύχηση ότι προέρχονται από αγιασμένη φύτρα.

Τιμή σε εκείνους, έπαινος σε εσάς, που σήμερα φέροντας την τιμημένη και δοξασμένη φορεσιά τους και κρατώντας στα χέρια σας τα λάβαρα του Πόντου, τιμάτε τη μνήμη τους…»

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Φάρο Ποντίων Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, με κεντρικό ομιλητή τον Σάββα Καλεντερίδη που αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές πτυχές της Γενοκτονίας, Πεπραγμένα και Προοπτικές.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του υπογράμμισε επίσης, «μπροστά μας έχουμε το καλογερικό σκουφί του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος αοιδίμου Χρυσάνθου, του από Τραπεζούντος ηρωϊκού Ιεράρχου, ο οποίος με την λεβεντιά που τον διέκρινε, ακολουθώντας τα βήματα και τις θυσίες των ηρώων του Πόντου, αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση των δοσίλογων κατά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα και να τελέσει δοξολογία, λέγοντας με την χαρακτηριστική Ποντιακή παρρησία και απαράμιλλο θάρρος, ότι οι Έλληνες αρχιερείς τελούν δοξολογία μόνον όταν ελευθερώνεται η Πατρίδα τους και όχι όταν σκλαβώνεται.

Το σκουφί αυτό παρέδωσε ως ευλογία ο αείμνηστος Χρύσανθος στον τότε Διάκονό του και μετέπειτα Μητροπολίτη Πατρών αείμνηστο προκάτοχο μου, τον μακαριστό Νικόδημο, ο οποίος με τη σειρά του το έδωσε στον αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Στελλάτο, στον οποίο και έδωσε το όνομα του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.

Αυτό το καλογερικό σκουφί βρίσκεται σήμερα ως θησαυρός και ιερό κειμήλιο, στα χέρια των Ποντίων της Πάτρας».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή που έφτασε στην Πλατεία του Ποντιακού Ελληνισμού όπου και βρίσκεται η προτομή του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.

Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες ομιλίες από τούς Προέδρους των Ποντιακών Σωματείων Πατρών και Πελοποννήσου και το πρόγραμμα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, από τις νέες και τούς νέους του Συλλόγου «Φάρος Ποντίων Πατρών», οι οποίοι φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες χόρεψαν Ποντιακούς χορούς όπως Πυρρίχιο.

Παρέστησαν οι πολιτικοστρατιωτικές αρχές του τόπου καθώς και πολύς κόσμος. Ανάμεσα τους ήταν ο βουλευτής Αχαίας Νίκος Τσούκαλης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Χριστόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Χρήστος Τερέζης, κ.α.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Πηγή: thebest.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ενορία Ισχανάντων με την εκκλησία της Αγίας Κυριακής και απέναντι η ενορία Ζουρνατσάντων (φωτ.: Facebook / Ψηφιακή Σάντα / Christos Xenidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάντα: Η ενορία Ισχανάντων με την εκκλησία της Αγίας Κυριακής

7/07/2025 - 9:22πμ
Ο Ηλίας Ιορδανίδης (φωτ.: facebook / Δήμος Καβάλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ηλίας Ιορδανίδης: Η Αργυρούπολη και όλος ο Πόντος τον αποχαιρετούν τη Δευτέρα με βαθιά θλίψη

6/07/2025 - 9:23μμ
O Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας και φίλων του ποντιακού ελληνισμού «Παναγία Σουμελά» συμμετείχε στη ναυτική εβδομάδα στο Ναύπλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ελλάς εν πλω» στο Ναύπλιο: Ποντιακοί χοροί για τη ναυτική εβδομάδα

6/07/2025 - 5:05μμ
ΠΟΝΤΟΣ

8o Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας: Στο Θρυλόριο ακονίζουν τα πιρούνια τους για το μεγάλο ραντεβού!

6/07/2025 - 4:17μμ
Στην πλατεία της Νίψας Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας Έβρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το αλώνισμα και η γιορτή των πολιούχων της Νίψας αφορμή για ένα ποντιακό συναπάντημα

6/07/2025 - 3:04μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων: Τα βλέμματα στραμμένα στη Δραπετσώνα για το 2ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

6/07/2025 - 1:12μμ
Τα Λειβαδία της Κρώμνης σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: Βιβλίο «ΚΡΩΜΝΗ», έκδοση Αδελφότητας Κρωμναίων, 1994)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα φημισμένα παρχάρια της Κρώμνης – Τα όμορφα Λειβαδία με το «Αψίν νερό»

6/07/2025 - 10:20πμ
(Πηγή φωτ.: Facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Νομού Σερρών ''Εύξεινος Λέσχη'')
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φυλακές Νιγρίτας: Οι Πόντιοι των Σερρών χόρεψαν στην τελετή αποφοίτησης εκπαιδευομένων-τροφίμων του ΣΔΕ

6/07/2025 - 8:35πμ
(Πηγή φωτ.: facebook.com/nea.trapezounta.eleusina)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»: Να προσφέρετε ο κάθε ένας από το μετερίζι του στην Ποντιακή Παράδοση

5/07/2025 - 11:20μμ
(Πηγή φωτ.: facebook.com/syllogos.rizochoriou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Ριζοχωρίου αποχαιρετούν τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου τους Παύλο Παρασκευά

5/07/2025 - 10:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ενορία Ισχανάντων με την εκκλησία της Αγίας Κυριακής και απέναντι η ενορία Ζουρνατσάντων (φωτ.: Facebook / Ψηφιακή Σάντα / Christos Xenidis)

Σάντα: Η ενορία Ισχανάντων με την εκκλησία της Αγίας Κυριακής

19 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπροβοδίζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, 7 Απριλίου 2025 (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ασημένιο για την Ελλάδα στα 4×100 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης εφήβων/νεανίδων

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από παραλία της Αττικής (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi)

Καύσωνας από Δευτέρα έως και Τετάρτη – Πού αναμένονται οι μέγιστες θερμοκρασίες

1 ώρα πριν
Ο Ολυμπιονίκης Εμμανουήλ Καραλής πανηγυρίζει μετά το επιτυχημένη προσπάθεια στο άλμα επί κοντώ στο 5.93 κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Fly Athens» στο Παναθηναϊκό Στάδιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Πρώτος ο Καραλής στο «Fly Athens 2025» – «Πέταξε» στα 6 μέτρα και έκανε νέο ρεκόρ αγώνων

10 ώρες πριν
Το υπό σημαία Λιβερίας, ελληνικών συμφερόντων πλοίο μεταφοράς Magic Seas (φωτ.: marinetraffic.com)

Ερυθρά Θάλασσα: Βυθίζεται το ελληνικών συμφερόντων πλοίο MV MAGIC SEAS που δέχθηκε επίθεση από Χούθι

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign