pontosnews.gr
Σάββατο, 24/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συγκινητικές στιγμές από την τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Πάτρα

27/05/2014 - 10:04πμ
Συγκινητικές στιγμές από την τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Πάτρα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δείτε Φωτό από την συγκινητική τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην Πάτρα Στην εκδήλση του Φάρου Ποντίων Πατρών και της Περιφέρειας παρέστη και μίλησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος
 
Τριακόσιες εξήντα περίπου χιλιάδες Ορθόδοξοι Έλληνες αδελφοί μας, υπέστησαν φρικτά μαρτύρια και πέθαναν ή ξεριζώθηκαν από τα αγιασμένα χώματα της περιοχής του Πόντου, εξαιτίας του μίσους των ορδών των Τούρκων βαρβάρων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, τα άιματα τους φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας για να αρδεύσουν την ψυχή μας με τα νάματα και τα ζήδωρα της πίστεως στον Θεό και της αγάπης στην Πατρίδα. Οι θυσίες τους φωτίζουν τον δρόμο μας και υπαγορεύουν σε όλους μας το χρέος έναντι της Ελληνορθόδοξης Πατρίδας μας.

«Ποτέ δεν ξεχνάμε. Ποτέ δεν θα αφήσουμε την λήθη να καλύψει τις θύμησες και την αγάπη για τις αλύτρωτες και αιματοποτισμένες Ελληνικές χώρες που είναι κατάσπαρτες από κόκαλα ιερά και αγιασμένα, Κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι “θα φυλάνε τον τόπο”, μέχρι της συντελείας του αιώνος.

Οι απόγονοι των Ποντίων μαρτύρων και ηρώων και των προσφύγων, στην Πάτρα, ο Σύλλογος «Φάρος Ποντίων Πατρών» γιόρτασαν συγκινητικά την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας και των μαρτύρων του Πόντου (έχει οριστεί η 19η Μαίου), το περασμένο Σάββατο 24 Μαίου 2014.

Στον ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Πατρών, τελέστηκε εσπερινός το Σάββατο, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος στο τέλος τέλεσε ιερό τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των χιλιάδων Ελλήνων θυμάτων της Ποντιακής γενοκτονίας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε στο χρέος που έχουμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες για τις θυσίες και τα μαρτύρια που υπέστησαν διαχρονικά οι Έλληνες και εν προκειμένω να διατηρήσουμε στην καρδιά μας τη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού πού σφαγιάστηκε και ξεριζώθηκε άδικα από την αγιασμένη Ελληνική γη του Πόντου, κατά τα χρόνια 1914-1923.

«Κρατήστε άσβεστη αυτή τη δάδα της Πίστεως στο Θεό και της αγάπης στην μαρτυρική μας Πατρίδα και μεταλαμπαδεύσατε το φως στις καρδιές των παιδιών μας.

Διατηρήστε αλώβητη την παρακαταθήκη πού κατέχετε στην καρδιά σας, ως ιερά και αγία κληρονομιά από τους ήρωες και μάρτυρες προγόνους σας και παραδώστε τη στα χέρια των τέκνων σας, ώστε να υπάρξει ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Οι μάρτυρες του Πόντου άφησαν εκεί ψυχές και τα κόκαλα τους και περιμένουν τη δικαίωση. Οι απόγονοί τους έχοντας στην καρδιά τους και στα χέρια τους τη δόξα και το καύχημα του Ποντιακού Ελληνισμού, την Παναγιά την Σουμελά, πορεύονται με την λεβεντιά και την καύχηση ότι προέρχονται από αγιασμένη φύτρα.

Τιμή σε εκείνους, έπαινος σε εσάς, που σήμερα φέροντας την τιμημένη και δοξασμένη φορεσιά τους και κρατώντας στα χέρια σας τα λάβαρα του Πόντου, τιμάτε τη μνήμη τους…»

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Φάρο Ποντίων Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, με κεντρικό ομιλητή τον Σάββα Καλεντερίδη που αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές πτυχές της Γενοκτονίας, Πεπραγμένα και Προοπτικές.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του υπογράμμισε επίσης, «μπροστά μας έχουμε το καλογερικό σκουφί του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος αοιδίμου Χρυσάνθου, του από Τραπεζούντος ηρωϊκού Ιεράρχου, ο οποίος με την λεβεντιά που τον διέκρινε, ακολουθώντας τα βήματα και τις θυσίες των ηρώων του Πόντου, αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση των δοσίλογων κατά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα και να τελέσει δοξολογία, λέγοντας με την χαρακτηριστική Ποντιακή παρρησία και απαράμιλλο θάρρος, ότι οι Έλληνες αρχιερείς τελούν δοξολογία μόνον όταν ελευθερώνεται η Πατρίδα τους και όχι όταν σκλαβώνεται.

Το σκουφί αυτό παρέδωσε ως ευλογία ο αείμνηστος Χρύσανθος στον τότε Διάκονό του και μετέπειτα Μητροπολίτη Πατρών αείμνηστο προκάτοχο μου, τον μακαριστό Νικόδημο, ο οποίος με τη σειρά του το έδωσε στον αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Στελλάτο, στον οποίο και έδωσε το όνομα του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.

Αυτό το καλογερικό σκουφί βρίσκεται σήμερα ως θησαυρός και ιερό κειμήλιο, στα χέρια των Ποντίων της Πάτρας».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή που έφτασε στην Πλατεία του Ποντιακού Ελληνισμού όπου και βρίσκεται η προτομή του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.

Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες ομιλίες από τούς Προέδρους των Ποντιακών Σωματείων Πατρών και Πελοποννήσου και το πρόγραμμα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, από τις νέες και τούς νέους του Συλλόγου «Φάρος Ποντίων Πατρών», οι οποίοι φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες χόρεψαν Ποντιακούς χορούς όπως Πυρρίχιο.

Παρέστησαν οι πολιτικοστρατιωτικές αρχές του τόπου καθώς και πολύς κόσμος. Ανάμεσα τους ήταν ο βουλευτής Αχαίας Νίκος Τσούκαλης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Χριστόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Χρήστος Τερέζης, κ.α.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Πηγή: thebest.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η είσοδος στον Άγιο Γεώργιο Ζαντό στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Παπαδοπούλου: Τα ιερά άμφια τα κάψαμε για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, γιατί το θεωρούσαμε αμαρτία να τα περιπαίξουν αυτοί

23/01/2026 - 9:25μμ
Εικόνα από το διαφημιστικό για τον νέο κύκλο μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέος κύκλος μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου για τους ομογενείς σε ΗΠΑ και Καναδά – Εκπαιδεύτρια η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου

23/01/2026 - 6:00μμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη Γιορτή Γραμμάτων (φωτ.: Σωματείο & Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο & Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Στη Νάουσα φέτος η μεγάλη Γιορτή των Γραμμάτων

23/01/2026 - 3:18μμ
Η Αργυρούπολη του Πόντου, όπου βρισκόταν το Μαυραγγέλ', στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαυραγγέλ’: Το ελληνικό χωριό της Αργυρούπολης στον Πόντο όπου γράφτηκε μια ξεχασμένη σελίδα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

22/01/2026 - 10:14μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική Συνέλευση ετοιμάζει ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

22/01/2026 - 9:18μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε στις 19 Μαΐου 2025 στο Παραλίμνι, για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος και Πόντος συναντιούνται στο Παραλίμνι: Μνημείο Γενοκτονίας με ορίζοντα τη 19η Μαΐου 2026

22/01/2026 - 3:59μμ
Βελανίδι σε δέντρο 12 ετών που έχει φυτευτεί  σε χώρο που βρίσκεται προς το Σούνιο, περίπου 2 χλμ. από τη θάλασσα (φωτ.: Facebook / Φυτεύουμε βελανιδιές / Pacos Akis)
ΠΟΝΤΟΣ

Δάσος Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων – 353 βελανιδιές στα Μελίσσια

22/01/2026 - 1:36μμ
Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης στη διάρκεια παράστασης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκινεί ο Τάκης Βαμβακίδης μιλώντας για τη μάχη ζωής που έδωσε: «Η Παναγία Σουμελά ήταν η δύναμή μου»  

22/01/2026 - 11:30πμ
Στιγμιότυπο από τις πρόβες (φωτ.: Ροζαλία Ελευθεριάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακριτικός Κύκλος» για πρώτη φορά στην Κέρκυρα: Ήχοι από Πόντο, Καππαδοκία και Κύπρο σε μορφή αρχαίας τραγωδίας

22/01/2026 - 9:50πμ
Από τις συλλογές της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, με τη λεζάντα: «Το χιόν' σο γόνατον!»
ΠΟΝΤΟΣ

Σήμερα το 112, τότε έξι μήνες χιόνια: Πώς αντιμετώπιζαν το χειμώνα στον Πόντο

21/01/2026 - 8:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H κατηγορούμενη Τζέσικα Μορετί, σύζυγος του ιδιοκτήτη του μοιραίου μπαρ αποχωρεί από το γραφείο του εισαγγελέα μαζί με τον δικηγόρο της (φωτ.: EPA/Jean-Christophe Bott)

Κραν Μοντανά: Αποφυλακίστηκαν ο ιδιοκτήτης του μοιραίου μπαρ και η σύζυγός του με εγγύηση 200.000 ελβετικών φράγκων

6 ώρες πριν
Ισραηλινός κοιτά τον πίνακα των αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ (φωτ. αρχείου: EPA/Abir Sultan)

Αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή – Φόβοι για σύγκρουση

7 ώρες πριν
Άποψη της Μεγάλης του Γένους Σχολής (πηγή: facebook.com/filoimgsx)

Ραντεβού για την καθιερωμένη «Φασολάδα» δίνει ο Σύνδεσμος της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής

7 ώρες πριν
Ουκρανός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντόνετσκ (φωτ.: EPA/Oleg Movchaniuk)

Ουκρανία: Εγγυήσεις ασφαλείας από ΕΕ και ΗΠΑ και χρηματοδότηση 800 δισ. δολ. με αντάλλαγμα το Ντονμπάς

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Adalar Belediyesi / Facebook)

Τίμησαν τη μνήμη του θρυλικού Λεφτέρ στην Πρίγκηπο

8 ώρες πριν
Η είσοδος στον Άγιο Γεώργιο Ζαντό στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης)

Μαρτυρία Ελισάβετ Παπαδοπούλου: Τα ιερά άμφια τα κάψαμε για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, γιατί το θεωρούσαμε αμαρτία να τα περιπαίξουν αυτοί

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign