pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο συνδυασμός «Μένουμε Θεσσαλονίκη» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

14/05/2014 - 11:27πμ
Ο συνδυασμός «Μένουμε Θεσσαλονίκη» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο συνδυασμός «Μένουμε Θεσσαλονίκη» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Πριν το 1204, και την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους, πριν το 1453 και την επιβολή της μακραίωνης οθωμανικής σκλαβιάς ο ελληνισμός αντιπροσώπευε έναν διακριτό πολιτικό-πολιτιστικό πόλο στο παγκόσμιο στερέωμα. Μια άλλη εκδοχή της Ευρώπης, σαφέστατα πιο ανθρωπιστική –έχοντας να επιδείξει έναν υψηλό πολιτισμό που αντλούσε τις ρίζες του από την κλασική αρχαιότητα.

Μετά τον «αιώνα της ανεξαρτησίας» 1821-1922, αυτό που απέμεινε ήταν ένα κολοβωμένο κράτος, δημογραφικά συρρικνωμένο, κοινωνικά γονατισμένο, φτωχός συγγενής και υποτελής των Μεγάλων Δυτικών Δυνάμεων. Υπενθυμίζουμε όλα τούτα, για να καταδείξουμε πως η γενοκτονία του Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού υπήρξε η τελευταία, τραγικότερη φάση μιας διαρκούς γενοκτονίας την οποία αντιμετώπισε το σύνολο του ελληνισμού στο πλαίσιο της Οθωμανικής Κατάκτησης: Με τις σφαγές, τις δηώσεις, τις βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών, και βέβαια, το παιδομάζωμα.

Η 19η Μαΐου είναι για όλους μας ημέρα μνήμης. Καταδεικνύει το πώς διακόπηκε μέσα «στα δάκρια και το αίμα» η συνέχεια 3.000 χρόνων βίου του ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο και την Μικρασία. Η ενότητα του τουρκικού κράτους, που διατρανώνεται, όπως και τότε, με την καταπίεση κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής στο εσωτερικό της χώρας είναι χτισμένη ακριβώς πάνω στο αίμα το δικό μας. Σε μια βίαιη εθνική ομογενοποίηση που συντελέστηκε από τους Νεότουρκους με την συμβολή και την βοήθεια του Κάιζερ και των γερμανών πρακτόρων.

Στις μέρες μας η 19η Μαΐου δεν έχει να μας πει μόνο για το χθες. Έχει να μας διδάξει και για το αύριο, καθώς το τουρκικό κράτος έχει εμπλακεί σε μια νέα επεκτατική περιπέτεια, ενώ και πάλι ο γερμανικός παράγοντας είναι παρών και σύμμαχος στους σχεδιασμούς του.

Οι Νταβούτογλου και Ερντογάν δηλώνουν ανερυθρίαστα πως έχουν την οικονομική, πολιτικό-στρατιωτική ισχύ αλλά και υποτιθέμενα «ιστορικά δικαιώματα» ώστε να μεταβάλουν μια τεράστια επικράτεια από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και όλες τις χώρες της Βαλκανικής, την Ελλάδα, μέχρι την Συρία, το Ιράκ και την Λιβύη σε χώρο υψηλής τουρκικής επιστασίας. Για «συμπατριωτισμό» μιλούν, και καλούν ανοιχτά τις εκάστοτε άρχουσες τάξεις να ευθυγραμμιστούν με τα τούρκικα συμφέροντα.

Οι ελλαδικές και κυπριακές άρχουσες τάξεις το έχουν πράξει σχεδόν ολοκληρωτικά και ασκούν ήδη αυτόν τον «συμπατριωτισμό» –γι’ αυτό προωθούν με νύχια και με δόντια το σχέδιο Ανάν, την περίφημη ελληνοτουρκική φιλία των επιχειρηματιών και των εφοπλιστών.

Γι’ αυτό και ο Γιάννης Μπουτάρης έχει επιδοθεί σε μια φρενήρη πολιτική δραστηριότητα ώστε να μεταβάλει την Θεσσαλονίκη κατ’ αρχάς σε κέντρο του τουρκικού «ιστορικού» τουρισμού, αλλά και σε διαμετακομιστικό κόμβο μεταφοράς των τουρκικών προϊόντων προς την Ευρώπη –και ύστερα έρχονται και άλλα. Με την αγαστή συνεργασία του τουρκικού προξενείου βεβαίως-βεβαίως! Δίνει σάρκα και οστά, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στην νέα, επεκτατική Μεγάλη Ιδέα του τουρκικού κράτους.

Γι’ αυτό και η ημέρα Μνήμης πρέπει να μεταβληθεί σε ημέρα κινητοποίησης. Διότι οι αξιώσεις υποταγής στον γειτονικό επεκτατισμό δεν έχουν παύσει –μας το υπενθυμίζει η κατοχή της μισής Κύπρου– και κατά μια έννοια το δράμα που κορυφώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, μας υπόσχεται να συνεχιστεί με άλλα μέσα κατά τον 21ο αιώνα.

Ο ελληνικός λαός πραγματοποίησε δύο μεγάλες εθνικοαπελευθερωτικές-δημοκρατικές επαναστάσεις για να διεκδικήσει την ελευθερία του: Αυτήν του 1821, και αυτήν του 1941-1944. Διαβεβαιώνουμε τον κάθε «πρόθυμο» της νέας εθελοδουλίας, ότι θα διαλέξει και πάλι αυτόν τον δρόμο, για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στην ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Και αυτή τη φορά, η λαϊκή οργή θα στραφεί κύρια εναντίον των δικών μας αρχόντων και δυνατών, καθώς αυτοί έχουν επιλέξει να γίνουν οι κύριοι εκφραστές της ξένης επιβολής στον τόπο μας: Την Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα…

Υ.Γ. Ως πότε ο πολιτισμός των προσφύγων του Πόντου και της Μικρασίας που εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη, θα είναι παραμελημένος ή μάλλον αγνοημένος από την διοίκησή της; Δεν ήρθε ο καιρός να μεριμνήσει ο Δήμος στην συγκρότηση ειδικού φορέα μελέτης, διάσωσης και προώθησής του;

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

15/03/2026 - 8:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντοκράτορας Τ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα για την ομογένεια ο επετειακός χορός του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Φρέχεν «Υψηλάντης»

15/03/2026 - 5:27μμ
O Πέτρος Κηρυττόπουλος άνοιξε τον εκπαιδευτικό κύκλο του Σπουδαστηρίου Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού. Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Vasilis Tsenkelidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα νέο βήμα για τη γνώση του Πόντου: Ξεκίνησε το Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας στα Μελίσσια

15/03/2026 - 10:58πμ
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Κομνηνοί» της Εύβοιας ένωσαν Πόντιους, Καππαδόκες και Ηπειρώτες σε ένα αξέχαστο ποντιακό γλέντι

15/03/2026 - 9:44πμ
Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Ελευθεριάδη: Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία, όλος ο τόπος αγρίεψε

14/03/2026 - 10:06μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ροδάφ’νον»: Η αριστουργηματική παράσταση ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη μόνο για τρεις ημέρες

14/03/2026 - 3:40μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες παραλαμβάνει το βραβείο από τον Ταγίπ Ερντογάν (πηγή: © UN Photo / Emrah Özesen)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Έντονη αντίδραση για το «Βραβείο Ειρήνης “Ατατούρκ”» στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

14/03/2026 - 2:42μμ
Έξω από το Δημοτικό του Αγίου Γεωργίου Ημαθίας (πηγή: inveria.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθητές φτιάχνουν ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Μνήμη και ιστορία στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας

13/03/2026 - 4:59μμ
Περιμένοντας το συσσίτιο της οργάνωσης American Women's Hospitals στη Μακρόνησο (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women's Hospitals Records)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ιγνάτιου Ορφανίδη: Εμείς ιδρύσαμε τη Μακρόνησο. Απ’ τους οχτώ χιλιάδες που έφερε το «Κίος», μείναμε στο τέλος δύο χιλιάδες

13/03/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας έμπρακτα στο πλευρό της νεολαίας

13/03/2026 - 9:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς στη διάρκεια ελληνικού φεστιβάλ (φωτ.: facebook/ Pontian Brotherhood of SA Inc.)

Η μοναδικότητα των ποντιακών χορών από την Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας – Ομάλ’, Τρυγόνα και Κότσαρι στην καρδιά της Αδελαΐδας

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης U23: Χάλκινο μετάλλιο o Κολιτσόπουλος

44 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

myAADE: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Στα €2,29 δισ. το συνολικό ποσό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

2 ώρες πριν
Ντυμένοι με παραδοσιακές στολές οι μαθητές του σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» στο Brooklyn (φωτ.: hellenicdailynewsny.com)

Νέα Υόρκη: Μαθητές «κήρυξαν» την έναρξη των εορτασμών για την 25η Μαρτίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign