pontosnews.gr
Πέμπτη, 3/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Μίμης Πλέσσας μιλά για την Ποντιακή λύρα με τον Ματθαίο και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη. Βίντεο

5/04/2014 - 11:18πμ
Ο Μίμης Πλέσσας μιλά για την Ποντιακή λύρα με τον Ματθαίο και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη. Βίντεο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Μίμης Πλέσσας μιλά για την Ποντιακή λύρα με τον Ματθαίο και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη. Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Γράφει ο Πάνος Κάσαρης

Αν η Ελλάδα βγει από αυτή τη βαθιά κρίση αξιών και πολιτισμού, θα το χρωστάει σε αυτή τη νέα γενιά που τολμά να δημιουργεί, πιστή στο όνειρό της, και δεν υποκύπτει ούτε στις Σειρήνες του εφήμερου κέρδους ούτε στις Κασσάνδρες των «ανυπέρβλητων» εμποδίων.

Ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης δύο μουσικοί, νέοι μεν στην ηλικία αλλά με πολλά και σημαντικά επιτεύγματα στο ενεργητικό τους, είναι γνήσιοι εκφραστές αυτής της γενιάς και συγκινούν όχι μόνο με τη μουσική τους, αλλά επίσης με το ήθος, την αφοσίωση, το μεράκι και το φιλότιμο που βάζουν σε αυτή.

Με καράβι την ποντιακή λύρα και κατάρτι τη φωνή, γίνονται εκφραστές ενός σπάνιου ηχοχρώματος προκαλώντας ρίγη συγκίνησης όπου εμφανίζονται. Βάζουν την ποντιακή λύρα στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, με ρεσιτάλ και συνεργασίες με σημαντικούς μουσικούς σε όλο τον πλανήτη. Μας ξανασυστήνουν την μοναδικότητα της ανθρώπινης φωνής και την ποντιακή λύρα ως ένα μουσικό όργανο ιδιαίτερα επίκαιρο, με τεράστιες δυνατότητες, που μπορεί να μιλήσει στην καρδιά μας και να μας προκαλέσει ανατριχίλα και με συνθέσεις που δεν ανήκουν στη σφαίρα της παράδοσης.

Ένας αιώνιος εραστής της μουσικής, από τις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής μουσικής, με διεθνή αναγνώριση, έχει γίνει από τους πιο ένθερμους φίλους τους. Εδώ και δέκα χρόνια, ο Μίμης Πλέσσας επικοινωνεί μουσικά με τον Ματθαίο και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, εμπνέεται από την ποντιακή λύρα για να δημιουργήσει και να δώσει νέα διάσταση σε επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών όπως το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», βάζοντάς την σε πρώτο πλάνο.

Είχαμε την τύχη να είμαστε παρόντες σε μία από αυτές τις συναντήσεις που έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη και θελήσαμε να μοιραστούμε την εμπειρία. Γιατί  μας συγκίνησε, όχι με νότες  αυτή τη φορά, αλλά με όσα ακούσαμε σ’ αυτή την εκ βαθέων συζήτηση του Μίμη Πλέσσα με τον Ματθαίο και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη για τη δύναμη της μουσικής και για το πώς, όταν είσαι αληθινός, δεν σε αγγίζει ο χρόνος που «κουρεύει τα ψεύτικα, αυτούς που είναι επάνω σε ξυλοπόδαρα, όσους είναι ευκαιριακοί, αυτούς που μιμούνται». Για το πώς γνώση είναι να αφήνεις ένα παράθυρο ανοιχτό στο νέο και να δημιουργείς χωρίς προκαταλήψεις αλλά με πολύ πάθος.

Η ποντιακή λύρα είναι το καράβι, η φωνή το κατάρτι, η Ποντιακή μουσική παράδοση τα πανιά και μας ταξιδέψουν στα ακούσματα του Πόντου αλλά και στις νέες μουσικές προτάσεις των αδελφών Τσαχουρίδη, σε μια μοναδική συναυλία που θα δώσουν στις 11 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τη σύμπραξη άλλων 18 σημαντικών μουσικών.

Πηγή: destv.tv

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Κλαυδία φωτογραφίζεται με μέλη και το λάβαρο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κλαυδία Παπαδοπούλου ξέρει πώς να μιλάει στις καρδιές μας: Η υπέροχη βραδιά στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών

2/07/2025 - 9:30μμ
Μέλη της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας στην τιμητική εκδήλωση (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας τίμησε τα ιδρυτικά της μέλη

2/07/2025 - 5:46μμ
Το χορευτικό της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών στα 57α Καραϊσκάκεια (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Αθηνών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καραϊσκάκεια 2025: Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών παρουσίασε τον Πόντο

2/07/2025 - 3:00μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι το κλαίος; – Παροιμίες και τραγούδια έχουν γραφτεί γι’ αυτό

2/07/2025 - 12:21μμ
Το χορευτικό της Ένωσης Ποντίων και Μικρασιατών Λάρισας «Οι Ακρίτες» στο 14ο Αντάμωμα Όσσας Λάρισας (φωτ.: facebook.com/Ένωση Ποντίων Και Μικρασιατών Λάρισας Οι Ακρίτες)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

14ο Αντάμωμα Όσσας: Ξεσήκωσαν τους θεατές οι χορευτές της Ένωσης Ποντίων και Μικρασιατών Λάρισας «Οι Ακρίτες»

1/07/2025 - 1:37μμ
Παιδιά του σωματείου σε παλαιότερη εκδήλωση (φωτ. αρχείου: facebook / Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Νέα Κερασούντα γιορτάζει έναν αιώνα ζωής, και ο Ποντιακός Σύλλογος προχωρά σε μια σημαντική κίνηση

30/06/2025 - 6:41μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας

30/06/2025 - 3:13μμ
Η Σπ. Τσεβρενίδου (δεξιά) με έργα της (στιγμιότυπο από το βίντεο της εκπομπής «Περίμετρος»)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπυριδούλα Τσεβρενίδου: Μια Πόντια αστυνομικός που υπηρετεί την τέχνη της αγιογραφίας

30/06/2025 - 2:45μμ
Σέρρα από τους πυρριχιστές του Μαυρόβατου (φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Μαυρόβατου ζωντάνεψαν τις μνήμες των προσφύγων από τον Πόντο και την Καππαδοκία και στη νοηματική

30/06/2025 - 10:15πμ
Οικογενειακή φωτογραφία για το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά (φωτ.: Facebook / Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΠΟΝΤΟΣ

Μνήμη μου σε λένε Πόντο (και στην Αμερική) – Στην ιστορία πέρασε το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά

29/06/2025 - 8:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)

Στις 9 Ιουλίου η ακρόαση για τον διορισμό της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην πρεσβεία της Αθήνας

15 λεπτά πριν
Μέλη του χορευτικού ομίλου της Αρμενικής κοινότητας Αλεξανδρούπολης (φωτ.: facebook/Λία Μεχραμπιάν)

Φεστιβάλ παραδοσιακής αρμενικής μουσικής και χορού στην Αλεξανδρούπολη

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου)

Πόντιοι και Μικρασιάτες θα ξεσηκώσουν την Ήπειρο

1 ώρα πριν
Οι φλόγες κατακαίνε την Ιεράπετρα (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

Μαίνεται σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά στην Ιεράπετρα εν μέσω θυελλωδών ανέμων – Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στου Βουρβουρού

2 ώρες πριν
Plumbago ή Μπλε γιασεμί, ανθισμένο αυτή την εποχή (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αίθριος ο καιρός σήμερα – Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία

3 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/Forecast Weather Greece)

Πύρινος κλοιός στην Ιεράπετρα: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign