Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την ημερίδα που διοργανώνεται στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με θέμα:
1) «Το Ποντιακό Ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
2) «Η τύχη των Ελληνοχριστιανικών Μνημείων και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία», στην οποία κλήθηκαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι Μ.Μ.Ε και ποντιακών φορέων από όλο τον κόσμο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 7 Απριλίου 2014 και ώρα 18:00 στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο ALTIERO SPINELLI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πρόγραμμα:
Κυριακή 6 Απριλίου 2014
11:00: Επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών(Av. De Stalingrand 34, 1000 Βρυξέλλες), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βρυξελλών, κ. Αθηναγόρα
Η εκδήλωση ,οργανώνεται από το Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων στις Βρυξέλλες, «Καμίαν κ’ έν αργώς».
11:55: Ομιλία., από τον κ. Στέφανο Τανιμανίδη, Επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ. με θέμα:
« Γιατί επιμένουμε, ενενήντα ένα χρόνια μετά την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό που υπέστησαν οι πρόγονοί μας από τις εστίες τους».
13:00-19:00: Ελεύθερη περιήγηση στις Βρυξέλλες
19:00: Συνεστίαση και χορευτική εκδήλωση σε αίθουσα στις Βρυξέλλες
Δευτέρα 7 Απριλίου 2014
9:00: Είσοδος ( Place du Luxembourg) αποστολής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
9:30: Καλωσόρισμα και περιήγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου από τον Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη.
11:00: Συναντήσεις με στελέχη και εκπροσώπους οργάνων και πολιτικών σχηματισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
15:00-17:00: Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα PHS 1 C047 του Ε.Κ
17:50: Προσέλευση στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο Altiero Spinelli.
18:00: Χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Ε.Κ. και τον Ευρωβουλευτή, Γιώργο Χατζημαρκάκη.
18:25: Αντιφώνηση από εκπροσώπους της αποστολής.
18:45: Θέμα: «Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία». Ομιλητής:
ο κ. Χρήστος Δουλγερίδης. Υπουργός Τουρισμού του Βελγίου.
19:00: Θέμα: «Η τύχη των ελληνοχριστιανικών μνημείων στην Τουρκία και η μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από μουσείο σε τζαμί».
Ομιλητής: ο κ. Στάθης Ταξίδης, εκπαιδευτικός – συγγραφέας.
19:15: Θέμα: «Μεταφορά των 156 κειμηλίων της Μονής της «Παναγίας Σουμελά», που φυλάσσονται σε διάφορους χώρους στην Τουρκία, στην ανακαινισμένη Μονή στον ιστορικό Πόντο».
Ομιλητής: Ο κ.Χαράλαμπος Αποστολίδης, δικηγόρος.
19:30: Τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, εκπροσώπων πολιτικών σχηματισμών και φορέων.
20:00: Έκδοση σχετικού ψηφίσματος.
Παρουσίαση του πυρρίχιου χορού, από χορευτικό τμήμα, της Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς. Στη λύρα, ο Αθανάσιος Στυλίδης και στο νταούλι ο Κώστας Ζώης. Λήξη Ημερίδας.
Το πρόγραμμα θα συντονίσουν, η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Τσαπικίδου και ο δημοσιογράφος Αντώνης Πουγαρίδης.
Στο χώρο της ημερίδας θα λειτουργήσει, σχετική έκθεση φωτογραφίας, σε επιμέλεια της, κ. Λένας Σαββίδου, διαχειρίστριας του ιστοχώρου ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού, Thalassa Karadeniz.
Στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα στα μέλη της αποστολής από τον κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, σε μαγαζί στην Grand Ρlaz των Βρυξελλών.
Διαβάστε ακόμα:
Οι εκδηλώσεις προώθησης της Γενοκτονίας των Ποντίων στις Βρυξέλλες