pontosnews.gr
Σάββατο, 11/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια λύρα ενώνει τους Πόντιους της Χίου!

18/01/2014 - 10:29πμ
Μια λύρα ενώνει τους Πόντιους της Χίου!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια λύρα ενώνει τους Πόντιους της Χίου! Στην Χίο κατοικούν πολλοί Πόντιοι οι οποίοι μιλούν την Ποντιακή διάλεκτο αλλά και τιμούν όλα τα έθιμα των προγόνων τους.

Στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί και όχι μόνο αποτελούν την πλειονότητα των Ποντίων που κατοικεί πλέον μόνιμα στο νησί κι υπολογίζονται τουλάχιστον εκατό άτομα. Όλους αυτούς τους συντοπίτες της, που η μοίρα τους έφερε στη Χίο, αποφάσισε να ενώσει μέσα από την ίδρυση ενός Συλλόγου Ποντίων Χίου, με πρωτοβουλία της, η  Μ. Ευθυμιάδου.

Η λυράρισσα

Τη Μαρία τη γνωρίσαμε πριν από αρκετά χρόνια, ή μάλλον καλύτερα την ακούσαμε μέσα από τους ήχους της λύρας της να συνοδεύει τα χορευτικά του «Αλλάτιου» και άλλων συλλόγων στους ποντιακούς χορούς. Πτυχιούχος ανωτέρων θεωρητικών μαθημάτων Αρμονίας, μονόσκαλου και δίσκαλου Αρμονίου, καθηγήτρια στο μουσικό σχολείο της Χίου και εξαίρετη επαγγελματίας μουσικός στο ποντιακό τραγούδι και την ποντιακή λύρα.

«Ήρθα στη Χίο πριν από έντεκα χρόνια. Είχα σταματήσει να παίζω λύρα για προσωπικούς λόγους όμως κάποια στιγμή μου είχε λείψει το άκουσμα της, μου είχε λείψει η ποντιακή μουσική. Όταν εξέφρασα αυτή μου την επιθυμία, ένας φίλος μου με πήγε στον “Αλλάτιο” λέγοντας μου ότι εκεί υπάρχουν πολλοί που χορεύουν τα Ποντιακά. Μόλις άκουσα ξανά τη μουσική μας ήταν πολύ μεγάλη η συγκίνηση μου. Τότε ήταν που γνώρισα το Σίμο Καραολάνη και εκείνος με έσπρωξε να ξαναπιάσω τη λύρα μου. Από τότε δεν την έχω αφήσει», εξηγεί την επιστροφή της στη μουσική.

Ο Σύλλογος Ποντίων Χίου

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια. Η Μαρία εργάζεται σε μία ξενοδοχειακή μονάδα στην Χίο και ως ωρομίσθια μουσικός στο Μουσικό Σχολείο Χίου, όπου μαθαίνει στα Χιωτάκια να παίζουν λύρα. Παραμονή Πρωτοχρονιάς τραγούδησε τα κάλαντα του Πόντου στους Χιώτες της Απλωταριάς, με συνοδεία από δυο μικρές λυράρηδες, μαθήτριες της στο Μουσικό Σχολείο.

«Ο κόσμος με έχει αγκαλιάσει. Με τον «Αλλάτιο» δέθηκα, υπήρχε η χημεία.  Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις πόσο αγαπούν τον Πόντο, πόσο τους αρέσει να χορεύουν και να διασκεδάζουν με τους χορούς μας. Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Τα κάλαντα αλλά και η διοργάνωση Ποντιακής βραδιάς στο Caravel το Δεκέμβριο που πέρασε είχαν στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη σύσταση του Ποντιακού Συλλόγου της Χίου. Σε αυτόν, όπως εξηγεί η Μαρία, μπορούν να εγγραφούν οι Πόντιοι και οι φίλοι του Πόντου που μένουν στη Χίο.

Για την ολοκλήρωση της προσπάθειας μένουν τα διαδικαστικά. Τα ιδρυτικά μέλη έχουν συμπληρωθεί, συνεχώς εγγράφονται και νέα μέλη, ενώ απομένει μέσα στο Φεβρουάριο να ιδρυθεί με τη «βούλα» ο Σύλλογος Ποντίων της Χίου.

Πηγή: politischios.gr

Διαβάστε ακόμα:

Ιδρύεται Σύλλογος Ποντίων στην Χίο! Η πρώτη συνάντηση

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη διοργάνωση, στην Κοζάνη. Μέλη ποντιακών σωματείων όλης της χώρας συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, τον κορυφαίο θεσμό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Οι 25 χοροί που θα παρουσιαστούν – Όλο το πρόγραμμα

11/07/2026 - 1:05μμ
Πόντιοι μετανάστες από τα Κοτύωρα (Ορντού) στο Κάντον του Οχάιο, γύρω στο 1915, σε παρακάθ' με τη συνοδεία λύρας. Η φωτογραφία αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο της πρώτης γενιάς των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ (φωτ.: Ottoman Greeks of the U.S. Digital History Project / Nick Spondyl)
ΠΟΝΤΟΣ

Πώς μια πόλη του Οχάιο έγινε μία από τις μεγαλύτερες ποντιακές εστίες στις ΗΠΑ

11/07/2026 - 10:26πμ
«Κιβωτός Εν Χορώ», 5 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ηλίας Υφαντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η πρώτη συνεστίαση της «Κιβωτού του Πόντου – Ηλίας Υφαντίδης»: Το όραμα για τη διάσωση της ποντιακής κληρονομιάς

10/07/2026 - 2:51μμ
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κομνήνιο: Σείστηκε ο γραφικός οικισμός από τους περήφανους χορούς της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στην τελευταία θερινή εκδήλωση

10/07/2026 - 1:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΠΟΝΑ: Η Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων δεν αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης

9/07/2026 - 8:56μμ
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα τον Μονών Περιστερεώτα (αριστερά) και Βαζελώνα (δεξιά)
ΠΟΝΤΟΣ

Μετά τη Σουμελά, σειρά για Βαζελώνα και Περιστερεώτα; Στην Τραπεζούντα ζητούν την αποκατάσταση των δύο ιστορικών μοναστηριών

9/07/2026 - 12:51μμ
(Πηγή: Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Υψηλάντηδες» του Βερολίνου συνάντησαν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης: Διαδρομές και δράσεις που δυναμώνουν την κοινή ρίζα

8/07/2026 - 10:48μμ
Στιγμιότυπο από τα «Ακρίτεια 2026» (φωτ.: Facebook /Ένωση Ποντίων Γιαννιτσών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα «Ακρίτεια 2026» κράτησαν ζωντανή την ποντιακή παράδοση στα Γιαννιτσά

8/07/2026 - 11:45πμ
Πριν από τη σέντρα του τελικού της Pontion League (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες Του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πέναλτι και ποντιακά ντέρμπι: Η Pontion League έφερε τους συλλόγους στο ίδιο γήπεδο

8/07/2026 - 10:08πμ
(Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ποντιακούς χορούς και ζωντανή μουσική ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος χάρισε μια ξεχωριστή βραδιά στη Νέα Ηράκλεια

7/07/2026 - 11:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη διοργάνωση, στην Κοζάνη. Μέλη ποντιακών σωματείων όλης της χώρας συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, τον κορυφαίο θεσμό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (φωτ.: ΠΟΕ)

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Οι 25 χοροί που θα παρουσιαστούν – Όλο το πρόγραμμα

20 λεπτά πριν
Στέλεχος του Ελληνικού Στρατού εκπαιδεύεται στο χειρισμό Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στο Κέντρο Επιχειρήσεων Προσομοίωσης (ΚΠΕ) «ΙΑΝΟΣ», στην Αλεξανδρούπολη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Πώς εκπαιδεύει ο Ελληνικός Στρατός τους νέους χειριστές drones – Από τον εξομοιωτή στο πεδίο επιχειρήσεων

43 λεπτά πριν
(Φωτ.Facebook/ Vintage glamour)

Γιουλ Μπρίνερ: Ο «βασιλιάς» του Μπρόντγουεϊ ήταν (και) από τη Ρωσία

1 ώρα πριν
Από τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι εργαζόμενοι στη Marfin το 2010 (φωτ.: PHASMA / Αντώνης Πασβάντης)

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη –Επικοινώνησε αυτοβούλως με τις ελληνικές Αρχές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κωνσταντίνος Τσακιτζής)

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ο Ελπιδοφόρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του διευθυντή του οίκου ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ

2 ώρες πριν
«Αλληλέγγυοι» των συλληφθέντων έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI)

Ενώπιον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign