pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι σχέση έχει η ζάχαρη με τον καρκίνο;

2/01/2014 - 9:25πμ
Προκαλεί εξάρτηση η ζάχαρη;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τι σχέση έχει η ζάχαρη με τον καρκίνο;

Tα στοιχεία που υπάρχουν για τη ζάχαρη και τον καρκίνο είναι μπερδεμένα, καθώς πολλές φορές παρουσιάζονται με έναν τρόπο παραπλανητικό, προκαλώντας ανησυχία στους ανθρώπους. Ωστόσο, αν μάθουμε λίγα πράγματα για την επιστήμη που υπάρχει πίσω από τα τρόφιμα και τον καρκίνο, ίσως να καταφέρουμε να κάνουμε πιο καλές διατροφικές επιλογές που θα ωφελήσουν την υγεία μας.

Η ιδέα που υπάρχει ότι η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο δεν είναι η σωστότερη, καθώς κάθε κύτταρο του σώματος μας τρέφεται από τη ζάχαρη. Ο οργανισμός μας χρειάζεται γλυκόζη, ή αλλιώς ζάχαρη, για να έχει ενέργεια. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή μας, το σώμα μας θα παράξει ζάχαρη από άλλες πηγές, όπως πρωτεΐνες και λιπαρά.

Συνεπώς, τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται ζάχαρη για να αναπτυχθούν, όπως ακριβώς και τα υγιή κύτταρα, άρα δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε ότι η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο, μιας και η ζάχαρη τρέφει όλα τα κύτταρα στο σώμα μας.

Χρειάζεται να ανησυχούμε για τη ζάχαρη;

Παρόλο, λοιπόν, που η ζάχαρη δεν αποτελεί τροφή του καρκίνου, είναι καλή ιδέα να μειώσουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε καθημερινά. Η μείωση της ποσότητας της ζάχαρης θα μειώσει και την παραγωγή της ινσουλίνης στο αίμα. Η ινσουλίνη είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από το σώμα και υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων. Για τα υγιή κύτταρα, αυτό είναι πολύ καλό, γιατί τα κύτταρα του σώματος μας μεγαλώνουν, διαιρούνται, πεθαίνουν και αντικαθίστανται ως μέρος της φυσικής διαδικασίας της ζωής. Ωστόσο, και τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να ενθαρρυνθούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, όταν το σώμα μας παράγει υπερβολική ινσουλίνη. Επομένως, κάποια ποσότητα ινσουλίνης είναι φυσιολογική για τον οργανισμό, όμως η υπερβολική ινσουλίνη κάνει γόνιμο το έδαφος για την ανάπτυξη και των καρκινικών κυττάρων, γεγονός πολύ επιζήμιο.

Πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς τη ζάχαρη;

Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε εντελώς τη ζάχαρη στη ζωή μας, ούτε και κάθε είδους υδατάνθρακα. Στην πραγματικότητα, οι καλύτερες πηγές για πιο υγιεινούς και σύνθετους υδατάνθρακες που αποτελούν προστασία κατά του καρκίνου είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα σιτηρά ολικής άλεσης και τα όσπρια.

Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλα τρία στοιχεία που βοηθούν στη μείωση της ποσότητας ινσουλίνης που παράγεται από το σώμα όταν τρώμε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά και οι ίνες όταν καταναλώνονται ακόμα και με τον πιο απλό υδατάνθρακα, βοηθούν το σώμα να παράγει λιγότερη ινσουλίνη σε σχέση με τη ζάχαρη. Με άλλα λόγια, αν καταναλώσουμε ζάχαρη μαζί με λίγη πρωτεΐνη, λιπαρά ή ίνες, το σώμα μας δεν θα παράγει τόση πολύ ινσουλίνη, καθώς η ζάχαρη θα επεξεργαστεί πιο αργά από τον οργανισμό.

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί αυτό, ας σκεφτούμε το εξής παράδειγμα. Η ποσότητα της ινσουλίνης που παράγει το σώμα όταν τρώμε ένα φρούτο είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη ποσότητα που παράγεται όταν πίνουμε το χυμό του φρούτου, καθώς ο ολόκληρος καρπός περιέχει ίνες, οι οποίες εξισορροπούν τα σάκχαρα του φρούτου. Επιπλέον, όταν τρώμε σνακ, είναι προτιμότερο να φάμε ένα φρούτο και μια χούφτα ξηρών καρπών, οι οποίοι περιέχουν πρωτεΐνη, λιπαρά και ίνες, που μπορούν να εξισορροπήσουν την ινσουλίνη, παρά δυο φρούτα σκέτα, που θα εκτοξεύσουν την παραγωγή της στο αίμα.

Συμπέρασμα

Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι κάτι κακό, ωστόσο, η υπερβολική ζάχαρη χωρίς τη συνοδεία πρωτεϊνών, λιπαρών και ινών για την εξισορρόπηση της ινσουλίνης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Επίσης, δεν είναι η ζάχαρη, αλλά η ινσουλίνη που ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και για να περιορίσουμε την παραγωγή της θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης στην καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχει λόγος να φτάσουμε στα άκρα και να αποκλείσουμε εντελώς τη ζάχαρη, αρκεί να θυμόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει μέτρο. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα βρείτε τη χρυσή ισορροπία στη διατροφή σας:

1. Προτιμήστε τα φυσικά σάκχαρα, όπως αυτά που περιέχονται στα φρούτα κι αποφύγετε την επεξεργασμένη ζάχαρη, που υπάρχει στα κέικ, τα γλυκά, τα μπισκότα και σε άλλα παρόμοια.

2. Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση ζάχαρης, όπως τα αναψυκτικά και οι χυμοί με ζάχαρη. Αν θέλετε να πιείτε χυμό, μπορείτε να καταναλώνετε με μέτρο 100% φυσικό χυμό φρούτων.

3. Περιορίστε τα γλυκά σε 1-2 φορές την εβδομάδα και όταν τρώτε φροντίστε να είναι ένα κανονικού μεγέθους γλυκό.

4. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης ή μη επεξεργασμένων τροφών, λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων.

Πηγή: ygeianews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay / Vasily Sukovatitsyn)
ΥΓΕΙΑ

Άτμισμα και κάπνισμα στους εφήβους: Γιατί η Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο

15/03/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

7/03/2026 - 9:27πμ
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

18/02/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

17/02/2026 - 3:25μμ
Εικόνα από τη συσκευασία του προϊόντος «Mushroom Muscimol Gummies»
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται ζελεδάκια και παρόμοια γλυκίσματα που περιέχουν μουσκιμόλη

10/02/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΥΓΕΙΑ

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» την παχυσαρκία – Δωρεάν πρόγραμμα σε πανεπιστημιακές κλινικές

10/02/2026 - 12:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Μέσα στο 2026 η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

9/02/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

4/02/2026 - 10:55πμ
Απεικόνιση της τελικής μορφής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΥΓΕΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παραδίδεται αρχές του 2027 για άμεση λειτουργία

1/02/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας στην Ελλάδα έως το 2050, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση

28/01/2026 - 4:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)

«Παρακάθ’» σου Ζωγράφου: Μια βραδιά παράδοσης, μουσικής και παρέας

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΞ)

Florina Euro Cup 2026: Στην κορυφή η Αγγελική Εμμανουέλα Σαλαβούρα

56 λεπτά πριν
Από το αρχείο του Αλέξανδρου Τζώνη, η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο βίντεο «Παράγκες: μια μικρή ιστορία» (πηγή: YouTube / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνα)

Παράγκες: Τα σπίτια της προσφυγιάς που το κράτος ήθελε να ξεχάσει – Και η μαρτυρία του Αλέξανδρου Τζώνη

1 ώρα πριν
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμος, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSΙ / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Ιερώνυμος για εικόνες και Θρησκευτικά: Μας αναπαύουν οι αποφάσεις, είμαστε στον σωστό δρόμο

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο με ένα ομοίωμα «αόρατου» βομβαρδιστικού μπροστά του (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / POOL)

Τραμπ κατά ΝΑΤΟ: Κάνουν μεγάλο λάθος, δεν θέλουν να βοηθήσουν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Προκριματικά Ευρωμπάσκετ γυναικών 2027: Πρόκριση με την… υπογραφή των Σπανού, Φασούλα για την Ελλάδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign