pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Γενοκτονίας ζητούν από τον Νταβούτογλου οι Αρμένιοι!

10/12/2013 - 5:55μμ
Να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Γενοκτονίας ζητούν από τον Νταβούτογλου οι Αρμένιοι!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Γενοκτονίας ζητούν από τον Νταβούτογλου οι Αρμένιοι!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης*

Μια μεγάλη «κατραπακιά» δέχτηκε ο περίφημος και πασίγνωστος διεθνώς Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τις παραμονές της επίσκεψης του στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, (πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού εξωτερικών στην Αρμενία), στα πλαίσια της συνάντησης Συνεργασίας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Οι Αρμένιοι  καταφανώς εξοργισμένοι με τον Νταβούτογλου εξ’ αιτίας πρόσφατων δηλώσεων του να εκκενώσουν το Ναγκόρνο Καραμπάγ, ζήτησαν ανοιχτά  από τον Νταβούτογλου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Ερεβάν να…καταθέσει στεφάνι στο μεγάλο μνημείο των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας που βρίσκεται στην αρμενική πρωτεύουσα. Το μνημείο αυτό κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιους από όλο τον κόσμο για να τιμήσουν την μεγάλη αυτή γενοκτονία των αρχών του εικοστού αιώνα από τους Οθωμανούς και τους Τούρκους. Αλλά οι Αρμένιοι δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτή την πρόσκληση-πρόκληση προς τον Νταβούτογλου. Παράλληλα κάλεσαν ανοιχτά τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να αναγνωρίσει επίσημα την γενοκτονία, να σταματήσει να εφαρμόζει η Τουρκία εμπάργκο κατά της Αρμενίας και το συντομότερο να ανοίξει τα τουρκοαρμενικά σύνορα που είναι κλειστά από την δεκαετία του ενενήντα. Τα σύνορα αυτά είχαν κλείσει από την Τουρκία  όταν είχε ανακηρυχτεί η ανεξαρτησία της Αρμενίας και στη συνέχεια είχε ακολουθήσει ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και της συμμάχου της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν, για το αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάγ.

Όπως αναφέρεται και στα τουρκικέ ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόκειται να επισκεφτεί επίσημα το Ερεβάν στις 14 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της συνάντησης της Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Ο Νταβούτογλου σε δηλώσεις που έκανε στην Άγκυρα αυτές τις μέρες εν όψει αυτής της ιστορικής, όπως χαρακτηρίστηκε επίσκεψης, κάλεσε τους Αρμένιους να προχωρήσουν σε ένα βήμα για την εκκένωση των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάγ τα οποία είχαν καταλάβει οι Αρμένιοι μετά τον πόλεμο Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν για να απελευθερώσουν τους Αρμένιους που κατοικούν στην περιοχή και σφαγιάζονταν από του Αζερμπαιτζανούς.  Αυτό ήταν και το «φυτίλι» που άναψε τους Αρμένιους κατά του Νταβούτογλου και εξοργισμένοι του ζήτησαν ανοιχτά να «προσκυνήσει» στο μνημείο της γενοκτονίας τους.
 
Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2009 και μετά από την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ, (από την γνωστή μας Χίλαρυ Κλιντον), η Αρμενία είχε υποχωρήσει και ο τότε υπουργός Εξωτερικών της, Εντουαρντ Ναλμπαντιάν, συναντήθηκε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ζυρίχη. Εκεί υπογράφτηκε ένα πρωτόκολλο για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών που είναι εδώ και χρόνια παγωμένες εξ αιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία. Το πρωτόκολλο αυτό όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αρμενία και πολύ μεγαλύτερες στην αρμενική διασπορά που πρωτοστατεί στην διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων αυτών ήταν να αδρανοποιηθεί και να μην γίνει κανένα βήμα προς την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων. Τώρα και με την ευκαιρία της επίσκεψης του Νταβούτογλου στο Ερεβάν, η μικρή Αρμενία δίνει ακόμα ένα μάθημα προς την τουρκική πλευρά αιτώντας από τον ίδιο τον Νταβούτογλου να προσέλθει και να τιμήσει τα θύματα της μεγάλης αρμένικης γενοκτονίας καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο της αρμενικής πρωτεύουσας. «Κόκαλο» ο Νταβούτογλου!

Αλήθεια μπορούμε και εμείς να ζητήσουμε κατά το αρμενικό παράδειγμα όταν θα έρθει ο Νταβούτογλου στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον κ Βενιζέλο, ακριβώς μια μέρα πριν πάει στο Ερεβάν,  να… καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της ποντιακής γενοκτονίας.  Μπορείτε να φανταστείτε ένα τέτοιο αίτημα από μια μνημονιακή και ξενόδουλη κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το πως θα ξεπουλήσει όλα τα εθνικά μας θέματα;

*Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδικίων/Εύα Τανούδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Πόντιοι αντάμωσαν στα Λαγκαδίκια σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό

27/07/2026 - 9:50μμ
O Μιχάλης Καϊκουνίδης το 2007, στη βρύση του Ακτουβάν της Σαμψούντας – η πηγή ανήκε στην οικογένειά του (φωτ.: Αρχείο Μιχάλη Καϊκουνίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιχάλης Καϊκουνίδης: Ανεπιθύμητος στην Τουρκία – «Δεν θα χορτάσω ποτέ την πατρίδα»

27/07/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ψήφισμα της Πενσιλβάνιας για τη 19η Μαΐου

27/07/2026 - 4:11μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο 20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

27/07/2026 - 3:24μμ
Μέλη των «Ακριτών» με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου γιορτάζουν 60 χρόνια προσφοράς με ένα επετειακό βίντεο

27/07/2026 - 11:43πμ
Άποψη από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Προεδρία της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

27/07/2026 - 9:19πμ
Ο δήμαρχος Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ με φόντο το κτήριο του Δημοτικού Συμβουλίου Μόσχας, μέσα στο οποίο εργάστηκε και δολοφονήθηκε (πηγή: nb-forum.ru)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ, ο Ελληνορώσος δήμαρχος της Μόσχας

26/07/2026 - 1:30μμ
Δεξιά η ζουμοξύστρα που ανήκε στη Ζωή Λιανίδου-Καγκελίδου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από το σεντούκι της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών: Πώς φτιαχνόταν το ψωμί στον Πόντο

26/07/2026 - 12:09μμ
Οι Τζεμρέ Μπαϊσέλ και Μερτ Γιαζιτζίογλου στο γύρισμα στην Παναγία Σουμελά (πηγή: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Σουμελά και Πόντος: Η τουρκική μίνι σειρά και η πολιτιστική διπλωματία της Τουρκίας

26/07/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: Γιάννης Τσανασίδης-Giannis Tsanasidis/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Στον Κεχρόκαμπο η λύρα έγινε μνήμη: Ο Γιάννης Τσανασίδης τίμησε τον Πόλιο Παπαγιαννίδη

25/07/2026 - 11:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Sacred Patriarchal and Stavropegial Monastery of St. Irene Chrysovalantou/Facebook)

«Γονάτισε» η ομογένεια στην Αστόρια μπροστά στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου – Η συγκινητική λιτανεία 

12 λεπτά πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδικίων/Εύα Τανούδη)

Οι Πόντιοι αντάμωσαν στα Λαγκαδίκια σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/EUROKINISSI)

Τρεις συλλήψεις για την έκρηξη και την πυρκαγιά σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια Κορινθίας – Ανάμεσά τους ο ιδιοκτήτης

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΣΤΑΣΥ: Πειθαρχική διαδικασία για οδηγό τραμ που κάπνιζε στην καμπίνα, με τα πόδια πάνω στην κονσόλα χειρισμού

2 ώρες πριν
O Μιχάλης Καϊκουνίδης το 2007, στη βρύση του Ακτουβάν της Σαμψούντας – η πηγή ανήκε στην οικογένειά του (φωτ.: Αρχείο Μιχάλη Καϊκουνίδη)

Μιχάλης Καϊκουνίδης: Ανεπιθύμητος στην Τουρκία – «Δεν θα χορτάσω ποτέ την πατρίδα»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: commons.wikimedia.org)

Βρετανία: Ιδιοκτήτης γραφείου τελετών δικάζεται επειδή δεν έθαβε τους νεκρούς, σε ορισμένες περιπτώσεις για χρόνια ολόκληρα!

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign