pontosnews.gr
Παρασκευή, 7/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Γενοκτονίας ζητούν από τον Νταβούτογλου οι Αρμένιοι!

10/12/2013 - 5:55μμ
Να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Γενοκτονίας ζητούν από τον Νταβούτογλου οι Αρμένιοι!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Γενοκτονίας ζητούν από τον Νταβούτογλου οι Αρμένιοι!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης*

Μια μεγάλη «κατραπακιά» δέχτηκε ο περίφημος και πασίγνωστος διεθνώς Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τις παραμονές της επίσκεψης του στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, (πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού εξωτερικών στην Αρμενία), στα πλαίσια της συνάντησης Συνεργασίας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Οι Αρμένιοι  καταφανώς εξοργισμένοι με τον Νταβούτογλου εξ’ αιτίας πρόσφατων δηλώσεων του να εκκενώσουν το Ναγκόρνο Καραμπάγ, ζήτησαν ανοιχτά  από τον Νταβούτογλου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Ερεβάν να…καταθέσει στεφάνι στο μεγάλο μνημείο των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας που βρίσκεται στην αρμενική πρωτεύουσα. Το μνημείο αυτό κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιους από όλο τον κόσμο για να τιμήσουν την μεγάλη αυτή γενοκτονία των αρχών του εικοστού αιώνα από τους Οθωμανούς και τους Τούρκους. Αλλά οι Αρμένιοι δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτή την πρόσκληση-πρόκληση προς τον Νταβούτογλου. Παράλληλα κάλεσαν ανοιχτά τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να αναγνωρίσει επίσημα την γενοκτονία, να σταματήσει να εφαρμόζει η Τουρκία εμπάργκο κατά της Αρμενίας και το συντομότερο να ανοίξει τα τουρκοαρμενικά σύνορα που είναι κλειστά από την δεκαετία του ενενήντα. Τα σύνορα αυτά είχαν κλείσει από την Τουρκία  όταν είχε ανακηρυχτεί η ανεξαρτησία της Αρμενίας και στη συνέχεια είχε ακολουθήσει ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και της συμμάχου της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν, για το αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάγ.

Όπως αναφέρεται και στα τουρκικέ ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόκειται να επισκεφτεί επίσημα το Ερεβάν στις 14 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της συνάντησης της Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Ο Νταβούτογλου σε δηλώσεις που έκανε στην Άγκυρα αυτές τις μέρες εν όψει αυτής της ιστορικής, όπως χαρακτηρίστηκε επίσκεψης, κάλεσε τους Αρμένιους να προχωρήσουν σε ένα βήμα για την εκκένωση των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάγ τα οποία είχαν καταλάβει οι Αρμένιοι μετά τον πόλεμο Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν για να απελευθερώσουν τους Αρμένιους που κατοικούν στην περιοχή και σφαγιάζονταν από του Αζερμπαιτζανούς.  Αυτό ήταν και το «φυτίλι» που άναψε τους Αρμένιους κατά του Νταβούτογλου και εξοργισμένοι του ζήτησαν ανοιχτά να «προσκυνήσει» στο μνημείο της γενοκτονίας τους.
 
Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2009 και μετά από την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ, (από την γνωστή μας Χίλαρυ Κλιντον), η Αρμενία είχε υποχωρήσει και ο τότε υπουργός Εξωτερικών της, Εντουαρντ Ναλμπαντιάν, συναντήθηκε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ζυρίχη. Εκεί υπογράφτηκε ένα πρωτόκολλο για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών που είναι εδώ και χρόνια παγωμένες εξ αιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία. Το πρωτόκολλο αυτό όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αρμενία και πολύ μεγαλύτερες στην αρμενική διασπορά που πρωτοστατεί στην διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων αυτών ήταν να αδρανοποιηθεί και να μην γίνει κανένα βήμα προς την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων. Τώρα και με την ευκαιρία της επίσκεψης του Νταβούτογλου στο Ερεβάν, η μικρή Αρμενία δίνει ακόμα ένα μάθημα προς την τουρκική πλευρά αιτώντας από τον ίδιο τον Νταβούτογλου να προσέλθει και να τιμήσει τα θύματα της μεγάλης αρμένικης γενοκτονίας καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο της αρμενικής πρωτεύουσας. «Κόκαλο» ο Νταβούτογλου!

Αλήθεια μπορούμε και εμείς να ζητήσουμε κατά το αρμενικό παράδειγμα όταν θα έρθει ο Νταβούτογλου στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον κ Βενιζέλο, ακριβώς μια μέρα πριν πάει στο Ερεβάν,  να… καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της ποντιακής γενοκτονίας.  Μπορείτε να φανταστείτε ένα τέτοιο αίτημα από μια μνημονιακή και ξενόδουλη κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το πως θα ξεπουλήσει όλα τα εθνικά μας θέματα;

*Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Λόφου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Λόφου Ελασσόνας

6/11/2025 - 11:28μμ
Νέα ημερομηνία εκλογών στην Ένωση Ποντίων Περιστερίου
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Παραδοσιακές γεύσεις και ποντιακό μεράκι στο πανηγύρι των Ταξιαρχών

6/11/2025 - 10:20μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/real-napster)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Τι ήταν τα «τουμπία» και τι πίστευαν Έλληνες και Τούρκοι

6/11/2025 - 9:13μμ
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης / Στέγη ποντιακού πολιτισμού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης: Έναρξη μαθημάτων ποντιακής λύρας με τον Γιάννη Σανίδη

6/11/2025 - 3:30μμ
Οικογένεια της Ίμερας, 1914-5. Το κοριτσάκι αριστερά στην αγκαλιά της γιαγιάς είναι θεία της δωρήτριας Μαρίας Πεχωρικίδου  (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν τα ωρολόγια εγίνοντο «σπούτνικ» – Ο σεβασμός από τους Τούρκους, η λατρεία στους Ρώσους

6/11/2025 - 10:20πμ
(Φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Τσακιρίδη: Τους σφάξαν όλους κι όπου πηγάδι τους ρίξαν. Αξέχαστα είναι αυτά που περάσαμε

5/11/2025 - 10:30μμ
Μέλη της θεατρικής ομάδας του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών, 1961 (φωτ.: Ξανθίππη Τσιλιγκαρίδου / Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό θέατρο, η φωνή του συλλογικού ασυνειδήτου – Με όχημα τη διάλεκτο, κάθε έργο γίνεται βαθιά πολιτική και πολιτιστική πράξη

5/11/2025 - 5:12μμ
(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακή διάλεκτος: Μεγάλο το ενδιαφέρον, σε συλλόγους και σωματεία το «βάρος» της εκμάθησης

5/11/2025 - 4:00μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο με τα μικρά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων, στο Τόξο της ΧΑΝΘ (πηγή: Facebook / Nikos Alvanoudis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αυτά είναι τα μικρά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων – Απολαύστε τα!

5/11/2025 - 3:12μμ
Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου παρατήρησε τα εκθέματα και υπέγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων του Μουσείου (φωτ.: facebook/Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού-«Αγία Σοφία»)
ΠΟΝΤΟΣ

Στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ξεναγήθηκε ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

5/11/2025 - 12:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: instagram filmfestivalgr)

66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram brusselsairport)

Συναγερμός στις Βρυξέλλες: Το αεροδρόμιο έκλεισε προσωρινά λόγω εμφάνισης drone

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Europa League: Σάρωσε και τη Γιουνγκ Μπόις ο ΠΑΟΚ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ EPA/L. Rico)

Ο Χουάν Κάρλος σοκάρει αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά: «Εγώ σκότωσα τον αδελφό μου»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Λόφου Ελασσόνας)

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Λόφου Ελασσόνας

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Conference League: Η Σάμροκ Ρόβερς κράτησε την ΑΕΚ στο 1-1

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign