pontosnews.gr
Παρασκευή, 8/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αμερικανο-ρωσικός «πόλεμος» στη Κύπρο! Διεκδικούν αεροπορική βάση στο νησί

25/11/2013 - 9:05πμ
Αμερικανο-ρωσικός «πόλεμος» στη Κύπρο! Διεκδικούν αεροπορική βάση στο νησί
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αμερικανο-ρωσικός «πόλεμος» στη Κύπρο! Διεκδικούν αεροπορική βάση στο νησί

Επίκεντρο διπλωματικής αντιπαράθεσης, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, αποτελεί η αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου”. Η κυπριακή Κυβέρνηση πιέζεται και από τις δύο πλευρές να δώσει λύσεις που να τις ικανοποιούν και αισθάνεται να βρίσκεται στο μέσο μίας διαμάχης, με ενδεχόμενο οποιαδήποτε απόφασή της να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις, είτε με τη μία είτε με την άλλη μεγάλη δύναμη.

Σύμφωνα με το SigmaLive “η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η ρωσική Κυβέρνηση ζήτησε ευθέως από την κυπριακή πλευρά στρατιωτικές διευκολύνσεις, τόσο στα κυπριακά λιμάνια όσο και στην αεροπορική βάση.

Μάλιστα, ζήτησε όπως στη βάση τής παραχωρηθεί χώρος επί ενοικίω, τον οποίο θα διαχειρίζεται όπως η ίδια επιθυμεί. Η κυπριακή Κυβέρνηση απάντησε ότι είναι έτοιμη να παραχωρήσει, όπως και σε άλλες χώρες, διευκολύνσεις, αλλά θα είναι δύσκολο να ικανοποιήσει το αίτημα για ενοικίαση χώρου στην αεροπορική βάση.

Το αίτημα της ρωσικής Κυβέρνησης, άγνωστο πώς, έγινε γνωστό στην αμερικανική πλευρά, η οποία έσπευσε αμέσως να τονίσει προς την κυπριακή Κυβέρνηση ότι δεν συμφωνεί με την ενοικίαση χώρου στην αεροπορική βάση, τον οποίο θα διαχειρίζεται η ρωσική Κυβέρνηση. Όταν υπεδείχθη προς την αμερικανική πλευρά ότι η Ρωσία αποτελεί σταθερό συμπαραστάτη της κυπριακής Κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας, η αμερικανική Κυβέρνηση υπέδειξε με κατηγορηματικό τρόπο προς την κυπριακή πλευρά “ναι, αλλά και η Κύπρος βρίσκεται υπό αμερικανική επιρροή”.

Το θέμα δεν έχει λήξει. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τη ρωσική Κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί λύση η οποία να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, αλλά μέχρι σήμερα δεν επετεύχθη συμφωνία. Μάλιστα, η ρωσική Κυβέρνηση απαιτεί όπως η συμφωνία επέλθει πριν από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, απαίτηση η οποία ερμηνεύεται από κυβερνητικούς κύκλους ως μήνυμα πως, εάν δεν επέλθει συμφωνία, είναι ενδεχόμενο η επίσκεψη να μην πραγματοποιηθεί.

Είναι έκδηλο ότι η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση και στο ενδιάμεσο μίας αντιπαράθεσης, η οποία πιθανότατα να επηρεάσει τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τις δύο χώρες. Η προσπάθεια να κρατηθούν ισορροπίες είναι δύσκολη, καθώς η ικανοποίηση είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς θα στερήσει στηρίγματα της Κύπρου, πολιτικά και οικονομικά”.

Παρέμβαση Φωτίου

Στο όλο θέμα παρενέβη ο Υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Φωτίου, όπως αναφερεται στον κυπριακό τυπο,  κλήθηκε ακόμα να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» σύμφωνα με το οποία η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο αποτελεί μήλον της έριδος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με την Ρωσία να ζητά όπως της ενοικιαστεί χώρος για στρατιωτικούς σκοπούς και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιδρούν.

 «Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες για το τι γίνεται αυτή τη στιγμή για τέτοια σοβαρά και λεπτά θέματα που άπτονται της εξωτερικής μας πολιτικής» είπε, προσθέτοντας πως «με κάθε υπευθυνότητα και σε συνεργασία των Υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών και γενικότερα της κυβέρνησης, θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τα εθνικά συμφέροντα του τόπου».

Ανέφερε ακόμα ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Κύπρος πλέον αναδεικνύεται γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά και αναδεικνύεται ο σταθεροποιητικός της ρόλος. Αυτό είναι που έχει σημασία και πρέπει να γίνουν τέτοιοι χειρισμοί ώστε να διασφαλίσουμε αυτό το σημαντικό ρόλο» είπε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι ΗΠΑ έχουν «επιπλήξει» την κυπριακή κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις που γίνονται στη Ρωσία, ο Υπουργός Αμυνας είπε πως «κανένας δεν μας έχει πιέσει και εκείνο που έχει σημασία είναι μέσα από μια σωστή διαβούλευση με φιλικές χώρες να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

Πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι διαχρονικά φιλικές και η Ρωσία παραμένει ένας υποστηρικτής των θέσεων μας στο εθνικό θέμα διαχρονικά. Υπάρχουν φιλικότατες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα όπως ασφαλώς υπάρχουν και φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες γειτονικές χώρες στη περιοχή μας» είπε και σημείωσε πως «είναι καθαρά θέμα αποφάσεων της Κυπριακής κυβέρνησης και τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται υπό πίεση του οποιουδήποτε» 

Πηγή: onalert.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο με πατίνι: Ολοκληρώθηκε το πολύωρο χειρουργείο του 12χρονου μετά το σοβαρό ατύχημα

7/05/2026 - 11:29μμ
Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

7/05/2026 - 11:00μμ
Το πορτρέτο του 21χρονου Νικήτα βρισκόταν στην είσοδο του Ι.Ν Αγίας Κυριακής στον Χώνο Μυλοποτάμου, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Στη φυλακή ο 54χρονος και η σύζυγός του για τη δολοφονία του 21χρονου Νικήτα στην Αμμουδάρα

7/05/2026 - 10:15μμ
Ο Ρούμεν Ράντεφ, ηγέτης του συνασπισμού «Προοδευτική Βουλγαρία» (φωτ.: EPA/BORISLAV TROSHEV)
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρούμεν Ράντεφ

7/05/2026 - 8:01μμ
Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την πρόβα της ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης, ενόψει των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης στο κέντρο της Μόσχας (φωτ.: EPA/MAXIM SHIPENKOV)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: «Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τον Πούτιν στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου

7/05/2026 - 6:07μμ
Σε τρεις συλλήψεις μελών της  Greek Mafia, προχώρησαν οι Αρχές για την εμπλοκή τους στη δολοφονία Μοσχούρη στο Χαλάνδρι (φωτ.: Αρετή Τηλιακού/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μοσχούρης: Βαριά ποινική δίωξη για τη δολοφονία του στο Χαλάνδρι – Εννέα κακουργήματα και έξι πλημμελήματα βαραίνουν τρεις συλληφθέντες

7/05/2026 - 5:42μμ
(Πηγή: allwyn.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Allwyn Hellas και το Pamestoixima.gr στα SBC Awards 2026

7/05/2026 - 4:53μμ
Εικαστική εγκατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, πριν από λίγα χρόνια, με αφορμή τις πολυάριθμες γυναικοκτονίες (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 133 γυναικοκτονίες σε τέσσερις μήνες – Τα περισσότερα θύματα δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους

7/05/2026 - 3:33μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

«Κιβωτός του Κόσμου»: Βαριές κατηγορίες για τον π. Αντώνιο και την πρεσβυτέρα προτείνει ο εισαγγελέας

7/05/2026 - 3:05μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Σε κλίμα βαριάς οδύνης η κηδεία του 21χρονου Νικήστρατου – Έδιωξαν τους αστυνομικούς οι συγγενείς

7/05/2026 - 1:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Peter Powell)

Europa League: Άστον Βίλα και Φράιμπουργκ για την κούπα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Monammed Badra)

Conference League: Στον τελικό οι Κρίσταλ Πάλας και Ράγιο Βαγιεκάνο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στον τελικό του Basketball Champions League η ΑΕΚ, βύθισε τη Μάλαγα!

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Θεολογικής Σχολής Χάλκης

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τροχαίο με πατίνι: Ολοκληρώθηκε το πολύωρο χειρουργείο του 12χρονου μετά το σοβαρό ατύχημα

4 ώρες πριν
Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign