pontosnews.gr
Παρασκευή, 11/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τυφώνας – τέρας σαρώνει τις Φιλιππίνες

8/11/2013 - 4:26μμ
Τυφώνας – τέρας σαρώνει τις Φιλιππίνες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τυφώνας τέρας, από τους ισχυρότερους όλων των εποχών, πλήττει τις Φιλιππίνες

Ο τυφώνας Χαϊγιάν, ο ισχυρότερος στον Ειρηνικό εφέτος και ένας από τους πιο ισχυρούς που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, πλήττει με σφοδρότητα τις Φιλιππίνες, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές κτιρίων στις πιο εκτεθειμένες περιοχές της χώρας.

Το σύστημα κακοκαιρίας, κατηγορίας 5, φέρνει ανέμους 300 χλμ/ώρα και σηκώνει κύματα ύψους μέχρι και έξι μέτρων στο νησιωτικό σύμπλεγμα, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο. Η ηλεκτροδότηση έχει κοπεί σε ορισμένες περιφέρειες ενώ οι τηλεπικοινωνίες έχουν πέσει στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

H χώρα μετρά ήδη τους πρώτους νεκρούς, με τέσσερις να έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας: Δύο άτομα έπαθαν ηλεκτροπληξία λόγω ατυχήματος που συνδέεται με τον τυφώνα, ένα άτομο χτυπήθηκε από δέντρο που έπεσε και το τέταρτο θύμα χτυπήθηκε από κεραυνό, ενώ άλλοι 687.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους σε παράκτιες ζώνες και σε περιοχές που απειλούνται με πλημμύρες, σε 22 επαρχίες της χώρας.

Από νωρίς το πρωί σαρώνουν τις ακτές της χώρας άνεμοι που φτάνουν σε ταχύτητα τα 235 χιλιόμετρα την ώρα.

Ολες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή για να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Στις πληγείσες περιοχές έκλεισαν σχολεία, επιχειρήσεις και κυβερνητικά γραφεία.

 Οι αεροπορικές και θαλάσσιες συγκοινωνίες διεκόπησαν παγιδεύοντας περίπου 3.000 επιβάτες.

Ο φόβος για εκτεταμμένες καταστροφές είναι μεγάλος εξαιτίας τόσο της ισχύος του συστήματος κακοκαιρίας όσο και του μέρους που χτυπά: Όντας νησιώτικο σύμπλεγμα, μεγάλα τμήματα των Φιλιππινών που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα κινδυνεύουν ενώ οι άνεμοι προβλέπονται να έχουν τέτοια ισχύ που θα μπορούν να ισοπεδώσουν παραπήγματα και να ξηλώσουν στέγες κατασκευών μέτριας αντοχής.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει πως κινδυνεύουν περιοχές στις οποίες κατοικούν συνολικά 12 εκατομμύρια άνθρωποι. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τμήματα που έχουν ήδη χτυπηθεί από συστήματα κακοκαιρίας τα τελευταία δύο χρόνια, και ακόμη βρίσκονται στη φάση της ανασυγκρότησης, όπως και οι περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό των 7,1 βαθμών τον περασμένο μήνα.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπινίνο Αγκουίνο προειδοποίησε τους πολίτες σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση να προφυλαχθούν από την γιγαντιαία καταιγίδα που θα κορυφωθεί πλησιάζοντας την ξηρά.

Σχολεία και υπηρεσίες σε όλη τη χώρα έκλεισαν προληπτικά, και τα νοσοκομεία είναι σε κατάσταση επιφυλακής για την παραλαβή τραυματιών. Στεγασμένοι χώροι έχουν μετατραπεί σε καταφύγια, στα οποία βρίσκονται χιλιάδες κάτοικοι περιοχών που θεωρούνται οι πλέον επικίνδυνες για πλημμύρες και κατολισθήσεις, όπως παράκτιοι οικισιμοί, οικισμοί δίπλα σε ποτάμια και οικισμοί σε βουνοπλαγιές.

Προειδοποιήσεις των αρχών: «Μην υποτιμάτε τον τυφώνα»

«Εφιστώ την προσοχή των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο. Αφήστε ό,τι μπορείτε όσο ο Χαϊγιάν δεν έχει χτυπήσει ακόμα τη χώρα» είπε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων. «Μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις του τυφώνα αν καταφέρουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο», συμπλήρωσε.Ο πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε ότι η ενδοχώρα θα υποστεί σοβαρές καταστροφές και πλημμύρες, ενώ οι παράκτιες περιοχές θα χτυπηθούν από κύματα ύψους τριών μέτρων.

Περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι στα σημεία που κινδυνεύουν περισσότερο εκκένωσαν τις περιοχές τους πριν από την άφιξη του τυφώνα. Στην πρωτεύουσα Μανίλα, η οποία δεν είναι εκτίθεται άμεσα στην πορεία του καιρικού φαινόμενου, αλλά θα μπορούσε να αισθανθεί τις επιπτώσεις του, πολλά σχολεία έκλεισαν. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την αναστολή εκατοντάδων πτήσεων, ανάμεσα στις οποίες και τα περισσότερα δρομολόγια εσωτερικού.

Το σύστημα κακοκαιρίας αναμένεται την Κυριακή να φτάσει στο Βιετνάμ και το Λάος.

Τις Φιλιππίνες χτυπούν κατά μέσο όρο 20 τυφώνες κάθε χρόνο -για φέτος, ο Χαϊγιάν είναι ο 24ος και ισχυρότερος. Το 2011, ο τυφώνας Ουάσι είχε προκαλέσει το θάνατο 1.100 ανθρώπων και ζημιές που υπολογίζονται ότι έφτασαν το 1,04 δισ. δολάρια.

Πηγή: tanea.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: 
EPA-DPA / Hubert Michael Boesl)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η CIA αποχαρακτήρισε απόρρητα έγγραφα για την Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

11/09/2026 - 10:42μμ
Από την περσινή αναβίωση του εθίμου (φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής)
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής: Ήρθε η ώρα για το πατροπαράδοτο κεσκέκι!

11/09/2026 - 10:13μμ
(Πηγή: ΑΑΔΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΑΔΕ: Διπλό χτύπημα στο «Ελ. Βενιζέλος» – Κατάσχεση 477.000 λαθραίων τσιγάρων

11/09/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Η κατηγορούμενη γιατρός παρουσίαζε το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης σε συνέδριο

11/09/2026 - 7:48μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Το Σάββατο, το εισιτήριο της ΔΕΘ φτάνει μέχρι το Τόκιο

11/09/2026 - 7:20μμ
Το τρένο που εκτροχιάστηκε λόγω φορτηγού, στην κεντρική Πολωνία (φωτ.: EPA / Leszek Szymanski)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Οι μηχανοδηγοί μείωναν εσκεμμένα την ταχύτητα των συρμών, διαμαρτυρόμενοι για θέματα ασφάλειας μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά

11/09/2026 - 6:46μμ
(Φωτ. αρχείου)
ΕΛΛΑΔΑ

Δάφνη: Στα χέρια αστυνομικού εκτός υπηρεσίας ανήλικοι ληστές

11/09/2026 - 6:18μμ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων στη Μαδρίτη, στις 3 Σεπτεμβρίου 2026, κατά την ενημέρωση για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα μετά τις μαζικές διελεύσεις των συνόρων τον Ιούλιο (φωτ.: EPA / Chema Moya)
ΚΟΣΜΟΣ

Θέουτα: Η μεταναστευτική κρίση που «στριμώχνει» τον Σάντσεθ και ενισχύει την Ακροδεξιά

11/09/2026 - 4:27μμ
Από το ΑΤ Κυψέλης στην Ευελπίδων οι δύο γιατροί που κατηγορούνται για το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη. Παρασκευή  11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Κακουργηματική δίωξη στους δύο γιατρούς – Τι μπαίνει στο μικροσκόπιο

11/09/2026 - 3:35μμ
Οι επικεφαλής των οκτώ κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των Σουηδών, λίγο πριν από την τηλεμαχία του TV4 στη Στοκχόλμη, στις 10 Σεπτεμβρίου 2026, τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (φωτ.: EPA / Anders Wiklund)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Σουηδία: Τι κρίνεται πίσω από την εικόνα της «ιδανικής χώρας»

11/09/2026 - 3:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ultimate Championship: Εντυπωσιακός και δεύτερος ο Καραλής με 6,15μ.

16 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: 
EPA-DPA / Hubert Michael Boesl)

ΗΠΑ: Η CIA αποχαρακτήρισε απόρρητα έγγραφα για την Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

44 λεπτά πριν
Από την περσινή αναβίωση του εθίμου (φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής)

Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής: Ήρθε η ώρα για το πατροπαράδοτο κεσκέκι!

1 ώρα πριν
(Από την αφίσα της έκθεσης)

Σύνδεσμος Μικρασιατών «Οι αλησμόνητες πατρίδες»: Έκθεση Φωτογραφίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μικρά Ασία – 104 Χρόνια Μετά»

2 ώρες πριν
(Πηγή: ΑΑΔΕ)

ΑΑΔΕ: Διπλό χτύπημα στο «Ελ. Βενιζέλος» – Κατάσχεση 477.000 λαθραίων τσιγάρων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Νέα Τούμπα: Γήπεδο 34.000-35.000 θέσεων με Fan Wall – 40 μήνες για την κατασκευή του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV