pontosnews.gr
Κυριακή, 11/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συγκλονίζει το θαύμα του Άγιου Ταξιάρχη κατα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

8/11/2013 - 9:40πμ
Συγκλονίζει το θαύμα του Άγιου Ταξιάρχη κατα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα συγκλονιστικό θαύμα του Άγιου Ταξιάρχη κατα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Στα 1963, το πρωινό εκείνο της επιθέσεως των Τουρκοκυπρίων στη μαρτυρική Κύπρο, όταν μπήκε ο νεωκόρος στο ιερό προσκύνημα του Μανταμάδου για ν’ ανάψει το καντήλι του Ταξιάρχη, είδε κατάπληκτος πώς η ολόσωμη εικόνα του έλειπε!

Αύτη ή απροσδόκητη εξαφάνιση προκάλεσε σύγχυση στον ευσεβή λαό και κράτησε μια βδομάδα. Ξαφνικά, η εικόνα βρέθηκε πάλι στη θέση της, όπως είχε εξαφανιστεί.

Πέρασε καιρός. Ένα χειμωνιάτικο πρωινό ο νεωκόρος του Μανταμάδου άκουσε ποδοβολητό αλόγου.   Βγαίνει έξω και βλέπει ένα νέο, πού μόλις είχε ξεπεζέψει, να σηκώνει στους ώμους του ένα κριάρι.

Μπήκαν μαζί στο ναό, κι ο νέος προχώρησε στην εικόνα του Ταξιάρχη, απίθωσε εκεί το κριάρι και άναψε λαμπάδα ίση με το μπόι του. Ύστερα γονάτισε, προσκύνησε την εικόνα και χάιδεψε με βουρκωμένα μάτια και τρεμάμενα χείλη το ανάγλυφο πρόσωπο του αρχαγγέλου.
– Είναι ο σωτήρας μου, γυρίζει και λέει συγκινημένος στο νεωκόρο. Αυτός μ’ έσωσε από τους Τούρκους.
– Πες μου, παιδί μου, τι σου συνέβη; ρώτησε μ’ ενδιαφέρον εκείνος, καθώς έβγαιναν από το ναό.
– Στα τελευταία γεγονότα με τους Τούρκους, άρχισε ο νέος, υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία στην Κύπρο.

Ήταν περασμένα μεσάνυχτα της 12ης Αυγούστου, όταν μας ξάφνιασαν τα πυρά των Τουρκοκυπρίων. Ήμασταν πάντα σ’ επιφυλακή, γιατί ξέραμε τι ύπουλος εχθρός ήταν απέναντι μας. Μας δυσκόλευαν λίγο οι βολές του πολεμικού τους ναυτικού, αλλά δεν μας έβλαψε καθόλου ή αεροπορία τους. Σε λίγες ώρες ελέγχαμε την κατάσταση και προχωρήσαμε στην αντεπίθεση. Λες κι είχαμε στα πόδια μας φτερά. Τους πήραμε φαλάγγι και τους κυνηγήσαμε. Λίγο ακόμα και θα τους ρίχναμε στη θάλασσα.

Ενώ τρέχαμε ακράτητοι από ενθουσιασμό και σχεδόν ακάλυπτοι, βλέπω ξαφνικά μπροστά μου, σε πέντε μέτρα απόσταση, να ξεπροβάλλει ένας ακανόνιστος όγκος. Σταμάτησα απότομα, και τότε… μέσα στο σύθαμπο της αυγής διέκρινα ένα τουρκικό πολυβολείο.

Είδα την κάννη του πολυβόλου να στρέφεται πάνω μου, και, μη έχοντας που να καλυφθώ, έπεσα με το πρόσωπο στη γη, σκεπάζοντας καλά με το κράνος το κεφάλι μου.

“Ταξιάρχη μου, σώσε με!”, είπα μέσα μου, κι αμέσως ήρθε στο νου μου ο πατέρας μου, πού σώθηκε θαυματουργικά από βέβαιο θάνατο στο αλβανικό μέτωπο, τάζοντας στον Ταξιάρχη ένα κριάρι. “Ταξιάρχη μου σώσε με!”, μουρμούρισα πάλι, κάνοντας κι εγώ το ίδιο τάμα.

Την ίδια στιγμή ένας εκκωφαντικός κρότος πήρε σχεδόν την ακοή μου. “Με χτύπησαν”, σκέφτηκα, κι έφερα στο νου μου τ’ αγαπημένα μου πρόσωπα… Ύστερα ένιωσα να μ’ ακουμπούν, να με ψάχνουν, να με σηκώνουν. Ήταν οι δικοί μας. “Χτύπησες; Πώς είσαι;”, άκουσα αμυδρά τη φωνή τους. Ψάχτηκα, μα δεν βρήκα τραύμα. Τότε θυμήθηκα το πολυβολείο. Κοίταξα προς τα κει, αλλά δεν είδα τίποτα.

“Εδώ ακριβώς”, φώναξα, “υπήρχε τουρκικό πολυβολείο”. Πήγαμε κοντά, ερευνήσαμε, μα δεν το βρήκαμε.

Στη θέση πού ορθωνόταν πριν το πολυβολείο, υπήρχαν τώρα μόνο συντρίμμια και μια τεράστια τρύπα. Φαίνεται πώς στην κρίσιμη για μένα στιγμή, κάποια οβίδα πλοίου ή κάποιος όλμος έκανε συντρίμμια το επικίνδυνο πολυβολείο, ενώ συγχρόνως κάποια ανώτερη δύναμη με φύλαξε τελείως αβλαβή κι απ’ τα πυρά κι από την έκρηξη.

Ό νεωκόρος, πού μέχρι τώρα παρακολουθούσε συγκινημένος, πήρε το λόγο:
– Ναί, παιδί μου, ήταν ο Ταξιάρχης. Αυτός σ’ έσωσε. Τότε, με τα επεισόδια της Κύπρου, είχε χαθεί από δω ή εικόνα του για μια βδομάδα.
Ό νέος ταράχθηκε. Αγκάλιασε με το βλέμμα του την εικόνα του αρχαγγέλου και τα μάτια του βούρκωσαν. Ήταν ένα ακόμη “ευχαριστώ” για την ανέλπιστη σωτηρία του.

Πηγή: taxiarxis.pblogs.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου (πηγή: naftemporiki.gr)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Τον Σεπτέμβριο του 2026 ανοίγει η Χάλκη

8/05/2025 - 11:09μμ
Στιγμιότυπο από το συνέδριο κατά τη συζήτηση του θέματος «Μύηση: Κερυγματική και Μυσταγωγική Διακήρυξη ως ποιμαντική προτεραιότητα» (φωτ.: YouTube)
ΠΙΣΤΗ

Μητρόπολη Πισιδίας: Διήμερο συνέδριο «Ξεκινώντας ξανά από τη Νίκαια» στην Αττάλεια

6/05/2025 - 10:54πμ
Η Μονή των Ταξιαρχών σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: lesvosoldies.gr)
ΠΙΣΤΗ

Λέσβος: Κορυφώνεται το μεγάλο πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο – Η ιστορία της μονής και της εικόνας

3/05/2025 - 9:35πμ
Οι δύο ιεράρχες στο Οικ. Πατριαρχείο (φωτ.: Αρχείο Οικουμενικού Πατριαρχείου / Νίκος Μαγγίνας)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος για πάπα Φραγκίσκο: «Μοιραζόμασταν κοινές αγωνίες»

26/04/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: EPA /  Darek Delmanowicz)
ΠΙΣΤΗ

Βατικανό: Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ήχησε «το Χριστός Ανέστη»

26/04/2025 - 3:01μμ
Στιγμιότυπο από την ιεροτελεστία της σφράγισης του φέρετρου του πάπα Φραγκίσκου την παραμονή της κηδείας του (φωτ.: Γραφείο Τύπου Βατικανού)
ΠΙΣΤΗ

Στην Κωνσταντινούπολη η πρώτη επίσκεψη του νέου πάπα;

26/04/2025 - 1:02μμ
Ζωοδόχος Πηγή στην Καλλίφυτο Δράμας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Ζωοδόχος Πηγή στην Καλλίφυτο Δράμας: Γιορτάζει ο ναός με το αγίασμα που αναβλύζει μέσα στο βράχο

25/04/2025 - 11:08πμ
(Φωτ.: flickr / Ι.Μ. Θεσσαλονίκης)
ΠΙΣΤΗ

Θεσσαλονίκη: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Γεωργίου στη Ροτόντα

23/04/2025 - 3:54μμ
Εικόνα του Αγίου Γεωργίου (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Ευσταθίου)
ΠΙΣΤΗ

Τ’ Α-Γιωργί τ’ Απρίλη η γιορτή – Πώς γιορταζόταν στον Πόντο

23/04/2025 - 9:12πμ
Από τη συνάντηση των δύο θρησκευτικών ηγετών στη Λέσβο, το 2016 (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης για Πάπα Φραγκίσκο: Πιστός φίλος, συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου – Γνήσιος φίλος της Ορθοδοξίας

21/04/2025 - 4:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης στον εισαγγελέα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Ελεύθεροι υπό όρους οι 13 ανήλικοι-μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Δερβίσης)

Super League: Οδεύει προς υποβιβασμό η Καλλιθέα – Νίκες για Βόλο, Λαμία

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League: Φινάλε με τεσσάρα ο Άρης – Όλα μηδέν στο Περιστέρι

9 ώρες πριν
Η προτομή του Θεόδωρου Κοτάνοφ που τοποθετήθηκε στη Μαριούπολη (φωτ.: dzen.ru)

Θεόδωρος Κοτάνοφ, ένας Έλληνας ήρωας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Κορυφαία επίδοση στον κόσμο ο Σίσκος!

10 ώρες πριν
Φρίντριχ Μερς, Εμανουέλ Μακρόν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τουσκ κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Κίεβο (φωτ.: EPA/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT)

Η Τουρκία βάζει… τα καλά της και διεκδικεί ρόλο επιτηρητή της πιθανής εκεχειρίας στην Ουκρανία

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign