pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ευρωπαϊκή υποχρέωση η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα!

19/10/2013 - 10:06πμ
Ευρωπαϊκή υποχρέωση η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ευρωπαϊκή υποχρέωση η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα!

Η μεγαλύτερη δύναμη για την επανένωσή τους είναι η κινητοποίηση και η πίστη των ίδιων των ευρωπαίων πολιτών για τη σημασία του Παρθενώνα, του θεμελιώδους αυτού μνημείου για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

H επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί μια ηθική υποχρέωση για όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της προστασίας της κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς. Και η μεγαλύτερη δύναμη για την επανένωσή τους είναι η κινητοποίηση και η πίστη των ίδιων των ευρωπαίων πολιτών για τη σημασία του Παρθενώνα, του θεμελιώδους αυτού μνημείου για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 2007-2012, με θέμα «Η Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα: ένα ευρωπαϊκό ζήτημα» και συνδιοργανωτή την ελβετική επιτροπή υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος,  με επικεφαλής τον πρόεδρό της,  Kαθηγητή Ντούσαν Σιτζάνσκι.

Στην εκδήλωση κατέθεσαν τις θέσεις τους εκπρόσωποι των εθνικών επιτροπών από ευρωπαϊκές χώρες, ευρωβουλευτές και διαπρεπείς υποστηρικτές από Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία και Βέλγιο, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι πολιτιστικών ιδρυμάτων ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, κα. Ανδρούλλα  Βασιλείου, η οποία υπενθύμισε τη σημασία που έχει η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας για την ελληνική ταυτότητα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Επίσης, υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. συνέβαλε στη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Από αριστερά: Μόρις Ντέιβις, Χένρι Πότερ, Τζο Λάινεν, Kαθ. Ντούσαν Σιτζάνσκι, Κρίστερ Κούμλιν, Ρόδη Κράτσα, Τομ Φλιν, Καθ. Λουίς Γκοντάρντ   Prof. Dusan Sidjanski, Krister Kumlin, Rodi Kratsa, Tom Flynn, Prof. Louis Godart, Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεθ Μαρτίνεθ.

Χαιρετισμό απέστειλε ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ παρέμβαση έκανε μέσω βίντεο o αρχιτέκτονας του Μουσείου της Ακρόπολης και θερμός υποστηρικτής του ελληνικού αιτήματος, Μπερνάρντ Τσούμι.

Στην παρέμβασή της κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Ρόδη Κράτσα ανέφερε ότι: «Tο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας και συγχρόνως ένα ηθικό ζήτημα με ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Είναι το αίτημα του σεβασμού και της αρτιότητας του Παρθενώνα, του θεμελιώδους μνημείου του ευρωπαϊκού πολιτισμού με παγκόσμια ακτινοβολία».  Kαι συμπλήρωσε: «Η συζήτηση του θέματος αυτού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο χώρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, στέλνει το μήνυμα της δέσμευσής μας για ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για υποστήριξη του αιτήματος του ελληνικού λαού και των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα».

«Πρέπει να αναζητήσουμε λύση μέσω του διαλόγου. Το θέμα είναι ευρωπαϊκό και συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες διεκδικήσεις για μνημεία και γλυπτά από άλλους πολιτισμούς» επεσήμανε από την πλευρά του ο Kαθηγητής Ντούσαν Σιτζάνσκι.

«Ο αγώνας αυτός είναι ηθικός και πρέπει να γίνει σημαντικός για τη Διεθνή Ευρωπαϊκή Κίνηση. Αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα ενόψει ευρωεκλογών», ανέφερε ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης, Τζο Λάινεν.
«Η διαφορά της σκοτεινής αίθουσας του βρετανικού Μουσείου με τη φωτεινότητα του αττικού ουρανού στο Μουσείο της Ακρόπολης καλεί τα Μάρμαρα να επιστρέψουν», τόνισε ο ιστορικός τέχνης και συγγραφέας Τομ Φλιν.

«Όταν το ζήτημα και τα επιχειρήματα παρουσιάζονται ολοκληρωμένα, η υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων τυγχάνει μεγάλης αποδοχής και ανταπόκρισης από την κοινή γνώμη στη Μεγάλη Βρετανία», επεσήμανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χένρι Πότερ.
«Οι νότιοι λαοί, και κυρίως η Ελλάδα, που σήμερα πλήττονται είναι εκείνοι που έβαλαν τη βάση για τον πολιτισμό της Ευρώπης. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει σεβαστός από όλους ο Παρθενώνας», υποστήριξε με  έμφαση ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής  Ιστορίας, Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεθ Μαρτίνεθ.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στην Αχαράβη, την παραλία της Κέρκυρας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βοριάδες έως 8 μποφόρ και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Οι περιοχές στο «5»

13/08/2026 - 8:10πμ
Ελληνικό διαβατήριο (φωτ.: ΧΚ)
ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες του εξωτερικού: Πώς δηλώνονται ψηφιακά γέννηση, γάμος και θάνατος – Η διαδικασία σε 6 βήματα

12/08/2026 - 10:54μμ
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γ’ Γυμνασίου: Δωρεάν κρατική πιστοποίηση ξένης γλώσσας – Πώς και πότε ξεκινά

12/08/2026 - 7:24μμ
Κλειστή η πρόσβαση στον Υμηττό, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη: Στο «5» έξι περιοχές – Κλείνουν Λυκαβηττός και δάση στη Χαλκιδική

12/08/2026 - 6:12μμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σίνδος: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά 59χρονου που έβαλε έξι φωτιές

12/08/2026 - 5:00μμ
Καπνός από τη φωτιά στον Λουτρόπηγο, όπως φαίνεται από την παραλία της Νέας Περάμου. Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Kaps Dion)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Λουτρόπυργο Αττικής: Βελτιωμένη η εικόνα – Οκτώ εναέρια μέσα στη μάχη

12/08/2026 - 4:12μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στον Λουτρόπυργο Αττικής

12/08/2026 - 2:49μμ
O σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος
(φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κώστας Παπαζάχος: Ο σεισμός στην Κολομβία και οι ομοιότητες με εκείνους σε Κύθηρα και Λεωνίδιο

12/08/2026 - 12:21μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Διακοπή δρομολογίων στη Γραμμή 2 λόγω απόπειρας αυτοκτονίας στον Άγιο Αντώνιο

12/08/2026 - 11:28πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα Αυγούστου: Μαντέψτε τι καιρό θα κάνει!

12/08/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, στο Οβάλ Γραφείο. 11 Αυγούστου 2026. (φωτ.: The White House / Joyce N. Boghosian)

ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ αλλάζει τακτική – Οικονομική ασφυξία αντί νέων βομβαρδισμών

18 λεπτά πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

LIVE από την Ίμβρο: Το συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

49 λεπτά πριν
Ο Νόαμ Μπέταν, εκπρόσωπος του Ισραήλ, ερμηνεύει το τραγούδι «Michelle» στον μεγάλο τελικό της 70ής Eurovision, στη Βιέννη, στις 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Eurovision: Νέος κανόνας «φωτογραφίζει» το Ισραήλ – Μπορεί να κερδίσει, αλλά όχι να διοργανώσει

53 λεπτά πριν
Επισκέπτης παρατηρεί την κυψελοειδή εγκατάσταση για τα 65 χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου. Το έργο, μήκους 30 και ύψους τριών μέτρων, έχει στηθεί μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Τείχος του Βερολίνου: 65 χρόνια από τη νύχτα που μια πόλη κόπηκε στα δύο – Η νέα «διάφανη» εγκατάσταση

1 ώρα πριν
Στην Αχαράβη, την παραλία της Κέρκυρας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Βοριάδες έως 8 μποφόρ και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Οι περιοχές στο «5»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)

Κυρίαρχη στην Ευρώπη η Παρί – Πήρε ξανά το UEFA Super Cup

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign