pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη για το όνομα των Σκοπίων

17/10/2013 - 11:37πμ
Παμμακεδονικές Ενώσεις: Εν όψει της επίσκεψης Νίμιτς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη για το όνομα των Σκοπίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, έχει καλέσει τους εκπροσώπους των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, αντίστοιχα, για να τους συναντήσει στην έδρα του ΟΗΕ, στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2013.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση. Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τους δύο αντιπροσώπους χωριστά και στη συνέχεια από κοινού, με σκοπό τη συνέχιση της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ στις συνομιλίες και με στόχο την εξεύρεση «αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος».

Οι δηλώσεις του Επιτρόπου Στέφαν Φίλε

Το 2013 είναι ένα σημαντικό έτος για τη διεύρυνση της ΕΕ, τόνισε ο Επίτροπος Στέφαν Φίλε παρουσιάζοντας σήμερα από τις Βρυξέλλες τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχουν επιτελέσει οι υποψήφιες για ένταξη χώρες στο πλαίσιο της προσαρμογής τους στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στο Νόμπελ Ειρήνης που έλαβε η ΕΕ, στην προσχώρηση της Κροατίας καθώς και στο θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαβουλεύσεις της Σερβίας με το Κόσοβο. Ο Φίλε σημείωσε επίσης τη σημασία της προσαρμογής των υποψηφίων χωρών όχι μόνο στα πολιτικά ζητήματα αλλά και στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, και ειδικότερα στην Τουρκία, ο Φίλε υπογράμμισε την ανάγκη να εξακολουθήσει η Ευρώπη να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ωστόσο τα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή προοπτική η χρήση υπερβολικής βίας, όπως πρόσφατα συνέβη στην πλατεία Ταξίμ. Ευθύνες επέρριψε επίσης στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις παραβιάσεις των διεθνώς αποδεκτών κανόνων στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου.

Ο Επίτροπος κάλεσε το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ να ανοίξει, ει δυνατόν, δυο ακόμη κεφάλαια διαπραγμάτευσης της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ ερωτηθείς για τους εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο θέμα της Κύπρου, μέσω σχετικού πρωτοκόλλου, η Άγκυρα και υπενθύμισε ότι δεν έχει ανταποκριθεί.

Σε ότι αφορά την ΠΓΔΜ ο Επίτροπος πρότεινε εκ νέου στο Συμβούλιο την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης σημειώνοντας ωστόσο ότι «τα Σκόπια θα πρέπει να αξιολογήσουν το κόστος της έλλειψης διάθεσης για συμβιβασμούς και της συνεχιζόμενης αδράνειας». Ο Επίτροπος εμμέσως πλην σαφώς επέρριψε στην κυβέρνηση των Σκοπίων την ευθύνη για την μη εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα επί του θέματος της ονομασίας, ενώ ευθύνες της επέρριψε και στο θέμα της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου και γενικότερα της έκφρασης.

Όσον αφορά τη Σερβία ανέφερε ότι «ξεκίνησαν καλά» οι πρώτες επαφές των ευρωπαϊκών αρχών με τις κοινοτικές υπηρεσίες, ενώ σε ό,τι αφορά την Αλβανία ανακοίνωσε πως έχει πλέον το καθεστώς της «δυνάμει υποψήφιας» χώρας. Καλά λόγια είπε και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Βοσνία, για την οποία ευχήθηκε η πολιτική της ηγεσία να δείξει πνεύμα αποτελεσματικότητας και συνεργασίας ανάλογο προς αυτό της εθνικής ποδοσφαίρου που ως γνωστόν πέτυχε την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Συγχαρητήρια έδωσε τέλος, ερωτηθείς σχετικά, και στην ποδοσφαιρική ομάδα της επίσης υποψήφιας για ένταξη Ισλανδίας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΣ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΣ: Ματιές στη θερινή εκπαίδευση σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

23/06/2025 - 2:42μμ
Η αεροπορική βάση της Σούδας (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

Κ. Μητσοτάκης: Διέψευσε δημοσιεύματα για μεταφορά οπλικών συστημάτων στη Σούδα

19/06/2025 - 11:29πμ
Λάβαρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας για την αντιβαλλιστική θωράκιση της Ελλάδας

18/06/2025 - 10:59μμ
Ο γ.γ. του NATO Μαρκ Ρούτε στις αρχές του Ιουνίου, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/ OLIVIER MATTHYS)
ΑΜΥΝΑ

Μαρκ Ρούτε: Ζητά αύξηση 400% στην αεροπορική και αντιπυραυλική ικανότητα του NATO

9/06/2025 - 1:18μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΣ: Άσκηση «Immediate Response» 25 στο Πετροχώρι Ξάνθης – Συμμετέχουν πάνω από 2.500 στρατιώτες από έξι χώρες

4/06/2025 - 11:40μμ
(Φωτ.: Ναυπηγεία Σαλαμίνας)
ΑΜΥΝΑ

ΥΠΕΘΑ: Στη Γαλλία ο Νίκος Δένδιας για την καθέλκυση της φρεγάτας «Φορμίων» – Συνοδεύεται από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ

4/06/2025 - 8:36πμ
Ο Νίκος Δένδιας στον Μυστρά, για τα «Παλαιολόγεια 2025» (φωτ.: Χ / 
Nikos Dendias)
ΑΜΥΝΑ

Αιχμές Δένδια για την ευρωάμυνα: Κίνδυνος να γίνει «κερκόπορτα» για την Τουρκία το SAFE

29/05/2025 - 2:01μμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Καβούρι: Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων Ιερολοχιτών και Καταδρομέων

25/05/2025 - 4:20μμ
(Φωτ.: ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

«Stolen Cerberus XII»: Ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ – Εντυπωσιακές φωτογραφίες

12/05/2025 - 8:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΑΜΥΝΑ

DEFEA 2025: Ανοίγει τις πύλες της η διεθνής έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας – Συμμετέχουν 436 εκθέτες από 37 χώρες

5/05/2025 - 11:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορεύοντας πιτσάκ' στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)

Ομογένεια: Τα Ποντιάκια του Νόργουοκ έβγαλαν τα …μαχαίρια τους

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ωραιόκαστρο: Σε εξέλιξη φωτιά στο Μεσαίο – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι μετά από μήνυμα του 112

7 ώρες πριν
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / ANSA / Ciro Fusco)

Καύσωνας στην Ευρώπη: Παιδί πέθανε μέσα σε αυτοκίνητο στην Ισπανία – Νεκρούς μετρά και η Ιταλία

8 ώρες πριν
(Φωτ,: facebook/ Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)

Ο «Ξενιτέας» ετοιμάζεται να γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά στον Σταυρό

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EYROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λεωφόρος Συγγρού: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών, Τετάρτη και Πέμπτη

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign