pontosnews.gr
Κυριακή, 14/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φόρος ακινήτων: Νέο σενάριο, νέες αλλαγές

16/10/2013 - 8:31πμ
Φόρος ακινήτων: Νέο σενάριο, νέες αλλαγές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κάποια μέρα, ενδεχομένως σύντομα, θα ανακοινωθεί. Μέχρι τότε όμως οι εντυπώσεις που κυριαρχούν είναι τα απανωτά λίφτινγκ σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο είναι αντικείμενο επεξεργασίας και γκρίνιας στην κυβέρνηση εδώ και περίπου δύο χρόνια και το γεγονός ότι ένας έκτακτος φόρος όπως ήταν το ειδικό τέλος ακινήτων όταν ανακοινώθηκε, γίνεται μόνιμος και βαρύς αλλάζοντας μορφή και όνομα.

Σε αυτό το φόντο, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρόικα ένα ακόμα σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων με αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, τόσο για τα κτίσματα (εντός και εκτός σχεδίου) όσο και για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού.

Το προηγούμενο σενάριο διαπιστώθηκε ότι παρα ήταν βαρύ, ιδίως για κτίσματα σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία και οικόπεδα που βρίσκονται κυρίως σε χωριά και οικισμούς. Έτσι, άρχισε ένα ακόμα λίφτινγκ που οδηγεί σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών σε ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με κατοικίες σε περιοχές με αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για να βγει ο λογαριασμός, από την άλλη πλευρά διευρύνθηκαν οι επιβαρύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες σε περιοχές αντικειμενικής αξίας από 3.251- 4.250 ευρώ.

Νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου καθιερώνονται και για τα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Με τους νέους συντελεστές προκύπτει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο, για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας υπάρχει σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Συγκεκριμένα στο τελευταίο σενάριο προβλέπεται:

1. Κτίσματα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Το πρώτο κλιμάκιο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ παραμένει αμετάβλητο. Για κτίσματα με τιμή ζώνης από 501 έως 1.750 ευρώ προβλέπεται μείωση του συντελεστή, ενώ στα ίδια επίπεδα διατηρείται ο βασικός φόρος για τα κτίσματα αντικειμενικής αξίας από 1.751 έως 3.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για κατοικίες αξίας από 3.251 έως 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνονται οι συντελεστές ενώ μικρές διορθώσεις γίνονται για τα κτίσματα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας.

2. Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού. Με το νέο σχέδιο ο φόρος ξεκινά από 2 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φθάνει τα 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για οικόπεδα αξία άνω των 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι συντελεστές φόρου μειώνονται από 18% έως και 60% για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για οικόπεδα μεγαλύτερης αξίας, άνω των 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι συντελεστές αυξάνονται από 20% έως 67% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εντοπίζονται στα οικόπεδα – φιλέτα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία 3.000 έως 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Το νέο σχέδιο προβλέπει τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ από 3,85 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο. Η μείωση των επιβαρύνσεων κατά 350 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθει 250 εκατ. ευρώ από την νέα κλίμακα φόρου για τα οικόπεδα και 100 εκατ. ευρώ με τις αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου στα κτίσματα.

Euro2day.gr

Πηγή: madata.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε πτωτική πορεία οι τιμές στις διεθνείς αγορές – Από την Τρίτη αναμένεται μείωση και στην Ελλάδα

13/06/2026 - 8:54μμ
(Φωτ.: Κώστας Τζούμας/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους την εβδομάδα που έρχεται – Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

13/06/2026 - 9:22πμ
Η επιγραφή έξω από το κτήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Jim lo Scalzo)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ζοφερή πρόβλεψη για διπλασιασμό του χρέους στην ΕΕ έως το 2040 – Ποια τα δεδομένα για την Ελλάδα

13/06/2026 - 8:57πμ
Μπαλκόνια διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο τέλος στα ακίνητα από το 2027: Τι αλλάζει για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

12/06/2026 - 12:28μμ
Οι εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Επιπλέον 6 δισ. ευρώ οφειλών περνούν στην κατηγορία των μη εισπράξιμων

11/06/2026 - 8:31πμ
Το γλυπτό με το σήμα του ευρώ έξω από τα πρώην κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη (φωτ.: EPA / Florian Wiegand)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Έρχεται αύξηση επιτοκίων λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Τι σημαίνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

7/06/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ σε 84.334 δικαιούχους

6/06/2026 - 2:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια Νόμου Κατσέλη: Τι προβλέπει η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αναδρομικότητα

6/06/2026 - 11:41πμ
Εξωτερική άποψη του κτηρίου του υπουργείου Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 1.600 ευρώ αυξάνεται το ακατάσχετο όριο τραπεζικών καταθέσεων

5/06/2026 - 1:07μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες: Ο Άρειος Πάγος βάζει «φρένο» στις πρόσθετες επιβαρύνσεις

4/06/2026 - 4:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Benjamin Fanjoy)

Μουντιάλ 2026: Το Κατάρ «τσίμπησε» ιστορικό βαθμό κόντρα στην Ελβετία

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κακουργηματική δίωξη στον παππού του 18 μηνών κοριτσιού που πέθανε στο ΠΑΓΝΗ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ASCO 2026: Οι νέες θεραπείες που φέρνουν ελπίδα σε επιθετικές μορφές καρκίνου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής/Facebook)

Οι σύγχρονες προκλήσεις του ποντιακού ελληνισμού στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Η Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» στον Εσπερινό για τους Αγίους Βαρθολομαίο, Βαρνάβα και Λουκά τον Ιατρό

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

CEV European League: Διατήρησε το αήττητο η Εθνική γυναικών

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign