pontosnews.gr
Σάββατο, 21/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συμβουλές για να μειώσουμε τα τρόφιμα που πετάμε

13/10/2013 - 4:45μμ
Παράταση λειτουργίας των σουπερμάρκετ για σήμερα 3
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν πετάμε τρόφιμα στα σκουπίδια πρέπει να σκεφτόμαστε ότι κάποιος συνάνθρωπός μας μπορεί να πεινάει. Επίσης είναι και σπατάλη χρημάτων, η οποία δεν επιτρέπεται στις τόσο δύσκολες εποχές που ζούμε.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), περίπου το εν τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως – αξίας 1 τρισ. δολαρίων – καταλήγουν στα σκουπίδια.

Αγοράζετε φρούτα με περίεργο σχήμα, κάντε λίστα για ψώνια, προγραμματίζετε τα γεύματά σας και αποφύγετε να αγοράζετε ό,τι βλέπετε μπροστά σας. Αυτοί είναι, σύμφωνα με δύο υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάποιοι από τους απλούς τρόπους μείωσης των αποβλήτων τροφίμων.

Οι απώλειες εντοπίζονται κυρίως στο στάδιο της παραγωγής (της συγκομιδής, της επεξεργασίας και της διανομής), ενώ μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι προμηθευτές και οι καταναλωτές.

Πριν από δύο εβδομάδες, το βρετανικό Ίδρυμα Μηχανολόγων Μηχανικών (IME) έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, σύμφωνα με την οποία έως και τα μισά τρόφιμα που παράγονται ανά τον κόσμο δεν καταναλώνονται ποτέ. Εντόπιζαν, σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα στη συμπεριφορά καταναλωτών, προμηθευτών και στον τομέα παροχής υπηρεσιών εστίασης στις αναπτυγμένες χώρες.

Στον απόηχο των δύο εκθέσεων, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) και ο FAO άρχισαν εκστρατεία υπό τον τίτλο “Think, Eat, Save: Reduce Your Footprint” («Σκεφτείτε, Φάτε, Εξοικονομήστε: Μειώστε το Αποτύπωμά Σας») και με στόχο την αλλαγή νοοτροπιών και πρακτικών που οδηγούν στην απώλεια 1,2 δισ. έως 2 δισ. τόνων τροφίμων το χρόνο.

Η εκστρατεία απευθύνεται κυρίως στους καταναλωτές, τους προμηθευτές, καθώς και τη βιομηχανία ξενοδοχείων και εστιατορίων. «Σε ένα κόσμο 7 δισεκατομμυρίων κατοίκων, που έως το 2050 αναμένεται να έχουν αυξηθεί στα 9 δισεκατομμύρια, η απόρριψη τροφίμων είναι παράλογη – οικονομικά, περιβαλλοντικά και ηθικά», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο διευθυντής του UNEP Αχίμ Στάινερ.

Μεταξύ άλλων, οι δύο υπηρεσίες καλούν τους καταναλωτές να γνωρίζουν τι θα αγοράσουν προτού πάνε στο σούπερ μάρκετ, αλλά και να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να αποφεύγουν «κόλπα του μάρκετινγκ που σας κάνουν να αγοράζετε περισσότερα τρόφιμα απ’ όσα χρειάζεστε».

Ακόμη ένας απλός τρόπος μείωσης της σπατάλης είναι η αγορά φρούτων και λαχανικών που θα καταλήξουν στα σκουπίδια μόνο και μόνο λόγω του σχήματος, του μεγέθους ή του χρώματός τους, αλλά κατά τ’ άλλα, είναι απόλυτα ασφαλή προς κατανάλωση.

Κοιτάζετε τις ημερομηνίες λήξης, εξετάζετε προσεκτικότερα το περιεχόμενο του ψυγείου σας, βρείτε δημιουργικές συνταγές για να αξιοποιήσετε τα προϊόντα που ετοιμάζονται να λήξουν, βάλτε τα εγκαίρως στην κατάψυξη, μην «φοβάστε» τα αποφάγια, δωρίστε τρόφιμα σε συσσίτια και καταφύγια, είναι ακόμη μερικές από τις οδηγίες του FAO και του UNEP.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του FAO Ζοζέ Γκρασιάνο ντα Σίλβα τόνισε ότι, στις βιομηχανικές χώρες, περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο παρότι είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Αυτή η ποσότητα, συμπλήρωσε, είναι μεγαλύτερη από αυτήν που παράγεται στην υποσαχάρειο Αφρική και επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 830 εκ. ανθρώπων, οι οποίοι υποσιτίζονται παγκοσμίως.

Οι δύο υπηρεσίες καλούν τους εμπόρους να δωρίζουν περισσότερα τρόφιμα και να παρέχουν έκπτωση για προϊόντα που ετοιμάζονται να λήξουν. Ζητούν, τέλος, από τα εστιατόρια να «περιορίσουν τις επιλογές στα μενού, εισάγοντας ευέλικτες μερίδες» προκειμένου να μπορέσουν, σε πρώτη φάση, να αξιολογήσουν πόσα τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια.

Πηγή: gr.news.yahoo.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

20/03/2026 - 9:30μμ
Τμήμα από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Καθαρμός» του Σπ. Πετρουλάκη παρουσιάζεται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

20/03/2026 - 8:23μμ
Το Μνημείο «Αγώνων και θυσιών του ποντιακού ελληνισμού» και μπροστά μέλη του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας, στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, 19 Μαΐου 2024 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

Αγώνας δρόμου για το Μνημείο Ποντίων στην Αγία Βαρβάρα μετά τη βεβήλωση – Έκλεψαν σύμβολα μνήμης

20/03/2026 - 5:20μμ
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα της Μονής Βαζελώνα. Η φωτογραφία από την επίσημη ιστοσελίδα του Μητροπολιτικού Δήμου Τραπεζούντας (πηγή: trabzon.bel.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μονή Βαζελώνα: Από την εγκατάλειψη στο επενδυτικό πρόγραμμα του 2026 – Νέα εξέλιξη για το ιστορικό μοναστήρι των Ποντίων

20/03/2026 - 4:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Η γαστρονομία ως γέφυρα μνήμης και ταυτότητας για μαθητές Λυκείου

20/03/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας κρατά ζωντανή τη μνήμη του Πόντου με μια σπουδαία πρωτοβουλία

20/03/2026 - 12:24πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Ζωντανεύουν οι «Μνήμες του Πόντου» σε μία μοναδική έκθεση λαογραφίας

19/03/2026 - 11:18μμ
Αριστερά η Σαπιγιέ, άλλοτε Βαρβάρα, Ελληνίδα που τούρκεψε, με την εγγονή της (φωτ.: «Η Έξοδος», εφ. Καθημερινή, τόμος Γ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευλαμπίας Μουμτζόγλου: Ένας πατριώτης μας, από τη λύπη του που άφησε το χωριό, έριξε τον εαυτό του στη θάλασσα και πνίγηκε

19/03/2026 - 8:57μμ
(Φωτ.: facebook.com/epitropi.meleton.9)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το νέο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

19/03/2026 - 6:00μμ
Ορφανά ελληνικών οικογενειών στο ορφανοτροφείο της Near East Relief στο Κολέγιο Ανατόλια, Μάιος 1919 (φωτ.:  Trustees of Anatolia College / Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κολέγιο Ανατόλια: Η φωτογραφία του 1919 που αποκαλύπτει μια άλλη ιστορία

19/03/2026 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης (πηγή: glomex)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Απολογείται ο 19χρονος που ήταν μαζί με το θύμα

10 λεπτά πριν
Εικόνα από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη νήσο Χαργκ του Ιράν (φωτ. αρχείου: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

ΗΠΑ: Άρση κυρώσεων σε ιρανικό πετρέλαιο για 30 μέρες – Στόχος η μείωση των τιμών ενέργειας

34 λεπτά πριν
Τα μέλη της «Παναγίας Σουμελά» δεν άφησαν στιγμή άδεια την πίστα του χορού (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)

Μια ποντιακή βραδιά που θύμισε πατρίδα, από την «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ

58 λεπτά πριν
Τουρκικό F-16 ενταγμένο στη δύναμη του ΝΑΤΟ (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας)

Νικόλ Μαλλιωτάκη: Ζητά άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο – «Προκλητική» η ανάπτυξη των τουρκικών F-16

1 ώρα πριν
Χιονισμένη η Πάρνηθα την πρώτη ημέρα της άνοιξης (φωτ.: EUROKINISSI/Μάρκος Χουζούρης)

Συννεφιασμένος ο καιρός του Σαββάτου, με λίγες βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις

2 ώρες πριν
Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ σε άγνωστη τοποθεσία στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)

Ντ. Τραμπ: «Δεν θέλω κατάπαυση του πυρός στο Ιράν» – «Το καθεστώς θα αποφασίσει τη διάρκεια του πολέμου, αν επιβιώσει» απαντούν οι αναλυτές

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign