pontosnews.gr
Κυριακή, 22/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι μετά τις σεισμικές δονήσεις στην Αμφίκλεια

17/09/2013 - 8:09πμ
Ανησυχία για το ρήγμα της Ανατολίας. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον περασμένο Αύγουστο ο εγκέλαδος είχε χτυπήσει την Αμφίκλεια με αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που προκάλεσαν μεγάλες υλικές ζημιές στα σπίτια της ευρύτερης περιοχής.

Λίγες ημέρες αργότερα, κάποιοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα, θεωρώντας πως το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση. Στις 10 Αυγούστου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά τις ισχυρές δονήσεις, το zougla.gr είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του σεισμολόγου Δρ. Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος ξεκαθάριζε πως η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά στενή επιστημονική παρακολούθηση.

«Ως εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς αλλά και πολύ παρακινδυνευμένο, να υποστηρίξει κάποιος πως ο κύριος σεισμός στην περιοχή της Αμφίκλειας ήταν αυτός που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου», είχε τονίσει τότε ο σεισμολόγος Χουλιάρας. Σε χρονικό διάστημα 40 ημερών ο εγκέλαδος «επέστρεψε» με ένα διπλό χτύπημα επιβεβαιώνοντας τις αρχικές του εκτιμήσεις.

Ο κ. Χουλιάρας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του GR τονίζοντας πως οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι μετά από μία ισχυρή δόνηση (όπως η δεύτερη που σημειώθηκε σήμερα) υπάρχει έντονη δραστηριότητα.

Το zougla.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Καθηγητή σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος επανέλαβε πως η σεισμική ακολουθία δεν έχει ολοκληρωθεί και ανέφερε χαρακτηριστικά «Η περιοχή βρίσκεται σε διέγερση». «Οι πολίτες και η επιστημονική κοινότητα δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί», ανέφερε. Τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις.

Τέλος, παρέθεσε στοιχεία από τις επιστημονικές μετρήσεις των διπλών σεισμικών δονήσεων στην Αμφίκλεια.


(ΑUTH: Η μέτρηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου/GFZ : Η προκαταρκτική εκτίμηση του Γερμανικού Ινστιτούτου/ ΝΟΑ: Εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με βάση το μέγεθος της σεισμικής ροπής)

Επίσης επικοινωνήσαμε με τον Κ. Σπυράκο, καθηγητή αντισεισμικής τεχνολογίας
στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου όσον αφορά τη σεισμική θωράκιση των κτηρίων, τονίζοντας παράλληλα ότι ειδικά κλιμάκια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα πρέπει άμεσα να επιθεωρήσουν τα σπίτια της περιοχής, αν και τα περισσότερα, όπως ανέφερε στο zougla.gr, είναι ακατοίκητα.

Δείτε πώς κατέγραψε τις δονήσεις ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι εγκατεστημένος στη Σεργούλα:

Ολονυχτία σε σπίτια συγγενών και ξενοδοχεία

Οι κάτοικοι στο Ρεγγίνι είναι ανάστατοι. Η διπλή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την περιοχή, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων, Ταξιάρχης Φακίρης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια, αλλά και στην εκκλησία του χωριού.

Δεκάδες πολίτες εξέφρασαν την επιθυμία να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα, ενώ πολλοί θα περάσουν τη νύχτα σε σπίτια συγγενικών προσώπων, αναμένοντας νεώτερη ενημέρωση από τις αρχές.

To χρονικό της διπλής σεισμικής δόνησης:

Δύο σεισμικές δονήσεις 4,5 και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν το απόγευμα στην περιοχή της Αμφίκλειας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, που σημειώθηκε στις 17.42, εντοπίστηκε 8 χλμ. βορειοδυτικά από την Ελάτια και 32 χλμ. νοτιοανατολικά της Λαμίας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χλμ..

Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 18.01 σημειώθηκε μεγαλύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ στο ίδιο επίκεντρο, 120 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας και 24 χλμ δυτικά βορειοδυτικά της Αταλάντης.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους νομούς της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Αττικής.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Άγιο Χαράλαμπο:


Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Λοκρίδα Φθιώτιδας…


Η πρώτη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την πρώτη σεισμική δόνηση:

Στις αρχές Αυγούστου η περιοχή είχε «κουνηθεί» από συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις, ενώ ζημιές είχαν καταγραφεί από τα συνεργεία της Περιφέρειας σε δεκάδες σπίτια, κυρίως παλιές κατοικίες χωριών. Το επίκεντρο της σημερινής ισχυρής δόνησης των 4,8R εντοπίζεται κοντά στο χωριό Ρεγγίνι, όπου είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές παλαιά κτίσματα.

zougla.gr

Πηγή: madata.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυρκαγιά σε χώρο επιχείρησης με αθλητικά είδη στα Σπάτα, Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε αποθήκη επιχείρησης με αθλητικά είδη στα Σπάτα

22/02/2026 - 6:28μμ
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στο Ηράκλειο: Εντοπίστηκε σορός γυναίκας – Συλλήψεις διακινητών

22/02/2026 - 6:05μμ
Στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί επιχειρούν ομάδες ΕΜΟΔΕ και ΕΜΑΚ (φωτ.: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες στον Έβρο: Συναγερμός σε Διδυμότειχο και Σουφλί – Πάνω από 100.000 στρέμματα κάτω από το νερό

22/02/2026 - 4:12μμ
Άρματα στο Πατρινό Καρναβάλι 2026 (φωτ.: Facebook / Πατρινό Καρναβάλι Κοινωφελής Επιχείρηση)
ΕΛΛΑΔΑ

Πατρινό Καρναβάλι 2026 LIVE: Πάνω από 50.000 καρναβαλιστές στη Μεγάλη Παρέλαση

22/02/2026 - 2:35μμ
Συγκλονιστικές εικόνες από τη Λήμνο, Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook /  Weather News Greece / Límnos from above)
ΕΛΛΑΔΑ

Λήμνος: Εκτεταμένες καταστροφές από τις πλημμύρες – Αίτημα να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

22/02/2026 - 2:11μμ
Στιγμιότυπο από το καταφύγιο άγριας ζωής του Αρκτούρου
(φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Λύκοι στην Πάρνηθα: Τι να κάνετε αν τους συναντήσετε – Οδηγίες προστασίας για περιπατητές

22/02/2026 - 1:49μμ
(Φωτ.: cultureisathens.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκριά 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την αποκριάτικη παρέλαση στην Αθήνα – Όλα θα αρχίσουν από την πλατεία Συντάγματος

22/02/2026 - 12:01μμ
Λαϊκή αγορά (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτές οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα

22/02/2026 - 10:47πμ
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και κρύο – Παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά

22/02/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο: Στα χέρια της Αστυνομίας 46χρονος μετά από επίθεση με όπλο

22/02/2026 - 12:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρκαγιά σε χώρο επιχείρησης με αθλητικά είδη στα Σπάτα, Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Φωτιά σε αποθήκη επιχείρησης με αθλητικά είδη στα Σπάτα

17 λεπτά πριν
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2026

Ναυάγιο στο Ηράκλειο: Εντοπίστηκε σορός γυναίκας – Συλλήψεις διακινητών

40 λεπτά πριν
Πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στην οροφή του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)

Συναγερμός στο Μαρ-α-Λάγκο: Νεκρός ένοπλος εισβολέας – Εξετάζεται αν υπήρχε απειλή κατά Τραμπ

1 ώρα πριν
Συγκέντρωση και πορεία μνήμης προς το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με κάλεσμα της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Εκτελεσμένοι Καισαριανής 1944: Η προσφυγική διαδρομή ενός Μικρασιάτη από τον ξεριζωμό στο εκτελεστικό απόσπασμα

2 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2025 (φωτ.: European Union)

Μπλόκο Ουγγαρίας στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – «Χωρίς πετρέλαιο, καμία απόφαση»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Πρώτος τίτλος Challenger για τον Σακελλαρίδη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign