pontosnews.gr
Σάββατο, 13/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Σμύρνη η γη των πατέρων και προγόνων μας

10/09/2013 - 3:00μμ
Η Σμύρνη η γη των πατέρων και προγόνων μας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ενενήντα και ένα χρόνια πίσω στον χρόνο, απέναντι στον τόπο, στην Σμύρνη την πριγκίπισσα της Μικρασίας που χάνει την δόξα της και το κλέος της σε λίγες ημέρες μόνο.

– Η θηριωδία έδωσε την θέση της στο μαρτύριο,
– ή κτηνωδία στην φυγή και
– ή αγριότητα στον οδυρμό.

Γυναικόπαιδα και γέροντες η ενσάρκωση της προσφυγιάς. Τα καράβια στο λιμάνι η μόνη διαφυγή, ποιος όμως θα πρωτοσωθεί ; Αμέτρητο το πλήθος, λίγα τα μέσα. Η φωτιά καίει περιουσίες, μα περισσότερο καίει καρδιές, όχι όμως αναμνήσεις, παρελθόν, συναισθήματα, έθιμα.

Πεισματική και πραγματική είναι η άρνησή μας να υποκύψουμε στην λήθη των γεγονότων. Η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, για χάρη της καλής γειτνίασης, θα αποβεί σε ταφόπλακα της ιστορίας και θα είναι πολύ βαριά και απ’ αυτή των μαρτύρων της μικρασιατικής καταστροφής. Θα συνιστά προδοσία και λιποταξία από την μνήμη και την τιμή.

Ευτυχώς η Εκκλησία της Ελλάδας (δικαιολογημένα, λόγω αδυναμίας της μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης) έπραξε σε κάποια ώριμη στιγμή το καθήκον της. Αναγνώρισε προ ετών την θυσία δεκάδων κληρικών παντός βαθμού και λαϊκών κάθε τάξης.

Όρισε ως ημέρα ιδιαίτερων ύμνων και αίνων εκκλησιαστικών και λειτουργικών την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Διατράνωσε μ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλαδική Εκκλησία ότι δεν ήταν μια τυχαία πράξη αντίστασης ή αναγκαία αποχώρηση από τα οικεία. Ήταν και παραμένει τραγωδία με σαφέστατα χαρακτηριστικά γενοκτονίας. Δεν το έκανε επιπλέον απλά γιατί θύματα ήταν συμπατριώτες μας.

Αλλά γιατί, αν ο λόγος Της δεν είναι ηχηρός και καταγγελτικός, τότε σίγουρα θα ζήσουμε και άλλες εκριζώσεις από τις πατρογονικές εστίες. Η ιστορία εύκολα βρίσκει την αφορμή και τα πρόσωπα για να επαναληφθεί.

Μια σπίθα μίσους και επιθετικότητας και η Σμύρνη μας έγινε ένα νέο τεράστιο Κολοσσαίο. Μόνο που εδώ αντί για λιοντάρια υπήρχαν άτομα που υποτίθεται ότι διέθεταν λογική και ανθρωπιά. Είχαν πάντως όνομα και προέλευση. Τους είδαμε και αλλού, δυστυχώς.

Το Αιγαίο έγινε η γέφυρα για την σωτηρία των προσφύγων. Έφεραν ελάχιστα προσωπικά τους υπάρχοντα, αλλά πολλά άψυχα αντικείμενα, πάντα και μόνο ιερά. Αυτή ήταν η έννοιά τους, τι θα σώσουν από τα βέβηλα χέρια και την απύθμενη οργή. Αν μπορούσαν θα έφερναν και τις εκκλησίες και τα κωδωνοστάσια. Γλίτωσαν μόνο τα λείψανα αγίων, σκεύη και εικόνες. Όλα ενθυμήματα της πολύκλαυστης και ποτέ χαμένης πατρίδας.

Τους ευγνωμονεί η μητέρα Ελλάδα για την δωρεά του μαρτυρίου στην αιωνιότητα, των αντικειμένων στην θεία λατρεία, της κουλτούρας στον πολιτισμό.

Κορυφαία μορφή αναδείχθηκε αναμφισβήτητα ο Επίσκοπος και Ποιμενάρχης των ψυχών και των σωμάτων των Σμυρναίων : ο Άγιος Χρυσόστομος. Ιεράρχης της αυτοθυσίας και όχι των απολαύσεων, των πράξεων και όχι των λόγων, του θάρρους και όχι της δειλίας, της μαρτυρίας και όχι της δικαιολογίας. Τον αναζητάμε διαρκώς, τον βρίσκουμε μόνο στα συναξάρια των αμέτρητων αγίων Ιεραρχών και στις βιογραφίες ελάχιστων Αρχιερέων.

Το σήμερα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας απογοητεύει. Μας δίνει μόνο μια επιλογή : να φροντίσουμε μην έχουμε οποιασδήποτε μορφής επανάληψης της ιστορίας. Οι συνθήκες μπορεί να ευνοούν ξενιτειά και προσφυγιά, δεν είναι όμως τιμητικές για τον αιώνα μας και αντάξιες των υπόλοιπων κατακτήσεών μας.

Να τιμάμε εγκάρδια και να θυμόμαστε διαρκώς ότι :
– εκεί που συναντήθηκε το άδικο με τον διωγμό γεννήθηκε ο πρόσφυγας μικρασιάτης,
– εκεί που ανταμώθηκε το μαρτύριο με την θυσία υπήρξε ο Χρυσόστομος Σμύρνης.

Τα λάθη και οι αστοχίες, τα προβλήματα και οι υπερεκτιμήσεις πολιτικών και στρατιωτικών έφεραν τον τόπο στην δύσκολη κατάσταση. Θα τους κρίνει η ιστορία, όπως το κάνει δεκαετίες και συνεχίζει….

Εμείς το αποτέλεσμα :

– θα βλέπουμε και θα ζούμε,
– θα κλαίμε και θα αναπολούμε,
– θα επισκεπτόμαστε και θα καμαρώνουμε.

Την Σμύρνη την γη των πατέρων μας, την Μικρασία των προγόνων μας.

Πηγή: dogma.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

12/09/2025 - 9:58μμ
(Πηγή: mus.gen.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Εντίλ εκούζ: Με νταούλια και… πονηριές οι αγώνες των βοδιών στον Πόντο

12/09/2025 - 8:47μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών: Πλησιάζει η ώρα για την έναρξη των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων

12/09/2025 - 8:18μμ
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Το Μουσικό Εργαστήρι διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά – Σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή

12/09/2025 - 10:45πμ
Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

12/09/2025 - 9:57πμ
Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σεπτέμβριος 1921: Τα ονόματα των 174 Ποντίων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

11/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/spkareavirona)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στο Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα

11/09/2025 - 8:35μμ
Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το όνομα του Νίκου Καπετανίδη σε αίθουσες δύο σχολείων – Και μια μεγάλη συναυλία

11/09/2025 - 6:44μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σεβαστειανών «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ» καθάρισαν την αυλή του δημοτικού σχολείου για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς (φωτ.: facebook.com/PontiakosSyllogosSebastianonoPyrrichios)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σεβαστειανά Πέλλας: Με εθελοντική δράση ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά ο ποντιακός σύλλογος «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ»

11/09/2025 - 3:39μμ
(Φωτ. αρχείου: getarchive.net)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Σχολικές μνήμες από το Φροντιστήριο, διά χειρός Δημήτρη Ψαθά

11/09/2025 - 9:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό από τα συσσίτια στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ζήτησαν από το Ισραήλ άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

6 ώρες πριν
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναντ Τουσκ (κέντρο) ενημερώνεται από αξιωματικούς του στρατού μετά τις ρωσικές παραβιάσεις (φωτ.: EPA/Marian Zubrzycki)

ΟΗΕ: Ελλάδα και 42 χώρες καταδικάζουν τις ρωσικές παραβιάσεις στην Πολωνία – «Παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Eurobasket 2025: Για το χάλκινο η Εθνική – Δεν τα κατάφερε στον ημιτελικό

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδόκων «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

Μια περιδιάβαση μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας από τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Καππαδόκων

8 ώρες πριν

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

8 ώρες πριν
Τα φέρετρα με τις σορούς ήταν τυλιγμένα με την παλαιστινιακή σημαία (φωτ.: Al Jazeera)

Πόλεμος στη Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της επέζησε από το χτύπημα του Ισραήλ στη Ντόχα

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign