pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σουμελιώτικος Δεκαπενταύγουστος και υπόκωφα συμπλέγματα ενοχής

23/08/2013 - 8:20πμ
Σουμελιώτικος Δεκαπενταύγουστος και υπόκωφα συμπλέγματα ενοχής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μοιραία, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Η Θεία Πατριαρχική Λειτουργία έφθασε στο τέλος της. Τα δάκρυα της Παναγίας της Σουμελιώτισσας, που για τέταρτη συνεχή χρονιά μετά από ογδόντα οκτώ χρόνια θρήνου και σιωπής, υποδέχεται τα παιδιά Της, σταμάτησαν, έστω και για λίγο.

Του Θανάση Τσώκου

Το παλλάδιον της Θεομητορικής ευλάβειας του Πόντου, από χώρος θρησκευτικής λατρείας, τόπος συναπαντήματος της ιστορίας, της πίστης, του μύθου, του θρύλου και του πνεύματος, μετατρέπεται ξανά, γι’ αυτούς, αμέσως, σε ατραξιόν για τουρίστες. Εξάλλου, είναι το μόνο «αξιοθέατο» της περιοχής… Βυθισμένο μέσα στις κατωφέρειες του όρους Μελά, στα βουνά της Ματσούκας, βαθιά στη δασωμένη καταπράσινη κοιλάδα του Πυξίτη ποταμού, μέσα σε ένα μοναδικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και κάλλους. 
Στα βουνά αυτά βρήκε στέγη, για χρόνια, το ποντιακό αντάρτικο. Ένα ιδιότυπο αντάρτικο σωτηρίας, αφού οι άντρες που το συναποτελούσαν, αναγκάζονται να βγουν στα βουνά και να οργανωθούν σε ένοπλες ομάδες, ως έσχατη μορφή αντίστασης στους διωγμούς και τις κακουχίες των Νεοτούρκων, των Τσετών και του εγκληματία Τοπάλ Οσμάν. Τα «αμελέ ταμπουρού», στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και θανάτου, με εμπνευστή τον Γερμανό στρατηγό Λίμαν Φον Σάντερς, τις εκτοπίσεις και τα «εν ροή Άουσβιτς», που αφάνισαν μεγάλο μέρος του χριστιανικού πληθυσμού της περιοχής. Η γενοκτονία των 356.000 Ποντίων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Παράγωγο της οποίας υπήρξε και η εγκατάσταση εκατοντάδων Μικρασιατών και στην Κύπρο.

Συντονισμένα και σε συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση, άλλες κυβερνήσεις, και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να προτάξουμε το αίτημα για επαναλειτουργία της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα (270 μ.χ.) και της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Περιστεριώτα (752 μ.χ.), λαμπρών δειγμάτων χριστιανικής ευσέβειας και μοναχισμού.

Η Τουρκία, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την επαναλειτουργία των Μονών αυτών. Τουναντίον, η κίνησή της αυτή θα αποδείξει, έμπρακτα, τη βούλησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο θρησκευτικός φανατισμός και ο εθνικός σοβινισμός δεν έχουν θέση σε δημοκρατικές κοινωνίες όπως η ίδια η Τουρκία θέλει να θεωρείται. Η απόφασή της να επαναλειτουργήσουν οι τρεις αυτές μονές, ίσως δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση και της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων στα 1915-1917.

Όπως εύστοχα αναφέρει ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης, «η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τις γενοκτονίες που διέπραξε και να δώσει εγγυήσεις στην ανθρωπότητα και τον εαυτό της, ότι δεν θα τις επαναλάβει. Μόνο έτσι θα απελευθερώσει την ψυχή και τη συνείδηση των νέων τουρκικών γενεών, από τα υπόκωφα συμπλέγματα ενοχής που την κατατρέχουν και την εμποδίζουν να αφομοιώσει ουσιαστικά τις μεγάλες αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το αίτημα των Ποντίων για την αναγνώριση της γενοκτονίας εμπεριέχει μια δυναμική, ένα μήνυμα λύτρωσης προς την ίδια την τουρκική κοινωνία».

Το τουρκικό αλλά και το ελληνικό κράτος, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι με τη συμφωνία της Λωζάννης του 1923, δεν σηματοδοτήθηκε το τέλος του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού στην Ποντιακή γη. Το ζήτημα των χιλιάδων κρυπτοχριστιανών, αυτών που διάλεξαν τον ενδιάμεσο δρόμο της πίστης, για να αποφύγουν τις διώξεις και τους σφαγιασμούς, είναι υπαρκτό. Στον Πόντο, σήμερα, ζουν άνθρωποι με δική τους πολιτιστική και εθνική ταυτότητα. Μιλούν τη δική τους γλώσσα, χορεύουν τους δικούς τους χορούς και διατηρούν πανάρχαια, δικά τους ήθη και έθιμα, άλλα από τα τουρκικά. Κάτι που πρέπει να γίνει από όλους σεβαστό, μέσα από την αναγνώριση των πολιτιστικών αυτών δικαιωμάτων. Δεν νοείται στις μέρες μας, να μην υπάρχει για το τουρκικό κράτος, ποντιακή γλώσσα.

Επιστρέφοντας στα ίδια, ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι και του χρόνου, η Θεία Χάρη Της, θα μας βοηθήσει να σμίξουμε ξανά, όλοι μαζί, για να γιορτάσουμε το Πάσχα του Αυγούστου, τον Σουμελιώτικο Δεκαπενταύγουστο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΩΚΟΣ
Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ποντίων Πάσχα, λάδι σε μουσαμά, 60x50 εκ, έργο της Λίας Ελευθεριάδου (πηγή: liaeleftheriadou.gr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τραπεζούντα: Αναμνήσεις από τη Μεγάλη Εβδομάδα στην πρωτεύουσα των Κομνηνών

8/04/2026 - 12:01μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πασχαλινή αγκαλιά προσφοράς από τον Ποντιακό & Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου «Ο πρόσφυγας»

8/04/2026 - 9:47πμ
Ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης με τη Λυδία Ευαγγελούδη, νικήτρια του μαθητικού διαγωνισμού για τον Πόντο και τη Μικρασία (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ωραιόκαστρο: Μαθήτρια ζωντάνεψε τη μνήμη του Πόντου και της Μικράς Ασίας – Πρώτη σε πανελλήνιο διαγωνισμό

7/04/2026 - 5:41μμ
Άποψη από το όμορφο και φιλόξενο χωριό Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Οι κάτοικοί του κρατάνε έως σήμερα τα ίδια ήθη και τις ίδιες αξίες με τους προγόνους τους που περιέθαλψαν και φιλοξένησαν Ποντίους πρόσφυγες μετά τον ξεριζωμό (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσιωτών «Η Φανερωμένη»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βασιλίτσι Μεσσηνίας: Ένα ταξίδι – φόρος τιμής στους προγόνους των Ποντοηρακλειωτών και στους Μεσσήνιους ευεργέτες τους

7/04/2026 - 3:28μμ
Κυριακή των Βαΐων στο Θρυλόριο Ροδόπης. 5 Απριλίου  2026 (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θρυλόριο: Τα παιδιά «ζωντάνεψαν» τα ποντιακά κάλαντα των Βαΐων – Μια παράδοση που αντέχει στο χρόνο

7/04/2026 - 2:18μμ
Το κτήριο της Βουλής φωταγωγημένο για την 6η Απριλίου 2026, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωταγωγήθηκαν Βουλή και Ομόνοια για τη Γενοκτονία των Θρακών – Μνήμη που άργησε να αναγνωριστεί

7/04/2026 - 1:08μμ
(Πηγή: facebook.com/ profile.php?id/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός παλμός στο Πασαλιμάνι από τον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

6/04/2026 - 11:36μμ
(Φωτ.: Facebook/Σόλωνας Σαββίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι της Κύπρου θρηνούν μία μεγάλη απώλεια – Έφυγε από τη ζωή ο χοροδιδάσκαλος Σόλωνας Σαββίδης

6/04/2026 - 10:12μμ
Ο Μητροπολίτης Δράμας έξω από το «Φροντιστήριο Τραπεζούντας», το πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης, το 2021 (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Έδρα «Μητροπολίτης Δράμας Παύλος»: Ένας φόρος τιμής στον «Τραντέλλενα» της Ρωμιοσύνης – Αντίστροφη μέτρηση για την ακαδημαϊκή έναρξη

6/04/2026 - 8:20μμ
(Πηγή: facebook.com/ groups/ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ «Η Κερασουντα & το Γαρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο ΔΣ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»

6/04/2026 - 4:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: FIA)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας Νέων: Ιστορικό χάλκινο μετάλλιο για τον Τζοβάνη

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Rehan Khan)

Εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν: Μικτές οι διεθνείς αντιδράσεις – Επιφυλακτικότητα για τη ναυτιλία στα Στενά του Ορμούζ

38 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Γιάννη Καλτσά. (φωτ.: anamniseis.net/Γιώργος Σαμαράς)

Η ομογένεια της Αστόριας τίμησε με λαμπρότητα και σεβασμό τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/kyriakosmitsotakis)

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Φρένο» στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών – Τι ζητάει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

2 ώρες πριν
Ποντίων Πάσχα, λάδι σε μουσαμά, 60x50 εκ, έργο της Λίας Ελευθεριάδου (πηγή: liaeleftheriadou.gr)

Τραπεζούντα: Αναμνήσεις από τη Μεγάλη Εβδομάδα στην πρωτεύουσα των Κομνηνών

2 ώρες πριν
Επιφανειακή έρευνα στην κορυφή του Ευβοϊκού Ολύμπου (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Ερέτρια: Νέος «χάρτης» ζωής χιλιάδων ετών – Τι αποκάλυψε η μεγάλη αρχαιολογική έρευνα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign