pontosnews.gr
Κυριακή, 4/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έρχεται καύσωνας! Όλα όσα πρέπει να προσέξετε!

25/07/2013 - 1:08μμ
Έρχεται καύσωνας! Όλα όσα πρέπει να προσέξετε!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Έρχεται καύσωνας! Όλα όσα πρέπει να προσέξετε!

Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ή και επικίνδυνες για την υγεία τους καταστάσεις.
Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να υπάρχει για τις ευπαθέστερες στις υψηλές θερμοκρασίες ομάδες πληθυσμού, οι οποίες είναι τα νεογνά, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντας από χρόνια νοσήματα.

Με αφορμή τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ για σταδιακή αύξηση θερμοκρασίας και καύσωνα σε όλη την χώρα για τις επόμενες ημέρες, υπενθυμίζουμε τα βασικά προληπτικά μέτρα για τον καύσωνα:


1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη και προτίμηση σε ανοιχτόχρωμα ρούχα. Αποφυγή των χώρων όπου υπάρχει συνωστισμός. Η χρήση του καπέλου και γενικά καλύμματος, επιβάλλεται, με υλικό φυσικά που επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού. Επίσης είναι απαραίτητη η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών που να προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου.


2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κυρίως μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.


3. Λήψη άφθονων υγρών, κυρίως νερού και φυσικών χυμών.


4. Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.


5. Διατροφή με ολιγοθερμική δίαιτα που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.


6. Πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της μέρας. Καλό θα είναι να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στον λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.


7. Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από γάλα(μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ. Τα βρέφη και κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη. Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο και να φορούν πάντα καπέλο.


8. Αποφυγή των μετακινήσεων, εάν δεν είναι απόλυτη ανάγκη , κυρίως τις ώρες της αυξημένης θερμοκρασίας και ιδιαίτερα των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.


9. Μεγάλη προσοχή των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι: 


Α) Άτομα άνω των 65 ετών.


Β) Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ζαχαρώδη διαβήτη κλπ.

Γ) Άτομα που παίρνουν διουρητικά φάρμακα, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, αντισυλληπτικά, ορμονικά (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). 
Αν η μετακίνηση σε θάλασσα ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, η παραμονή του ηλικιωμένου στα κατώτερα διαμερίσματα πολυωρόφων σπιτιών είναι σχετικά εύκολη λύση. 

Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά κατά τη διάρκεια της ζεστής μέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού έχει μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν και να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους, σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθεση περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.


Τα αρχικά συμπτώματα είναι:

Πονοκέφαλος, ίλιγγοι, ανορεξία, ανία, έντονο αίσθημα εξάντλησης, τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση.
Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή και υπάρχει ταχυκαρδία.
Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό.
Οι κόρες είναι διασταλμένες.

Η θερμοκρασία είναι φυσιολογική. Το σύνδρομο αποδίδεται σε μέτρια απώλεια ύδατος και χλωριούχο νατρίου(αλάτι).


Ως άμεση αντιμετώπιση συνίσταται η μεταφορά του θερμόπληκτου χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κάτω από δέντρα, αν υπάρχουν, η αφαίρεση των βαρειών ρούχων και ο αερισμός του σώματός του με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο (π.χ. βεντάλια ή χαρτόνι), η τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων (κομπρέσες ή παγοκύστη) στο μέτωπο και στο κεφάλι, βρέξιμο του προσώπου, του λαιμού, του στήθους κι γενικά του σώματος με κρύο νερό από κάτω προς τα πάνω, εισπνοή ξυδιού, αιθέρα ή αμμωνίας και αν είναι εφικτή η πόση άφθονων υγρών και μικρών ποσοτήτων αλατιού για να αναπληρώσει αυτό που έχασε ο οργανισμός τους εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.

Αν η κατάστασή του είναι πολύ βαριά πρέπει να κληθεί επειγόντως γιατρός ή να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο.

Γράφει η Κική Τσεκούρα

Πηγή: medlabgr.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΥΓΕΙΑ

MedWatch: Οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές και διαιτολόγοι εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου

3/10/2026 - 5:12μμ
Στιγμιότυπo από το Κέντρο Υγείας στην Λ. Αλεξάνδρας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός για COVID και γρίπη: Πότε πρέπει να γίνει και ποιοι ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας

1/10/2026 - 8:02μμ
Η Γη είναι σφαιρική ή επίπεδη; – Τι πιστεύουν στις ΗΠΑ
ΥΓΕΙΑ

Copernicus: Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού εκτέθηκε σε επικίνδυνα επίπεδα όζοντος το 2026

30/09/2026 - 11:09πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα: 10.000 νέα περιστατικά το χρόνο στην Ελλάδα – Η αξονική χαμηλής δόσης αλλάζει τα δεδομένα

25/09/2026 - 5:13μμ
(Φωτ.: Omni Letters / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Συνδέεται η οστεοπόρωση με την άνοια; 

23/09/2026 - 2:15μμ
«Πίναξ Ανατομικός εκ Φυσιολογικόν σχήμα Ανθρώπου». Το κεφάλι σε φυσική διάσταση, από το αρχείο του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο (πηγή: Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Κρήτης)
ΥΓΕΙΑ

Ο εγκέφαλος ίσως είναι «δύο όργανα σε ένα» – Ανακάλυψη αλλάζει όσα ξέραμε για την ανάπτυξή του

20/09/2026 - 11:15πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/guvo59-9285194)
ΥΓΕΙΑ

Βλεφαρίτιδα και κίνδυνοι από τις ψεύτικες βλεφαρίδες – Η αόρατη αιτία πίσω από την ξηροφθαλμία

19/09/2026 - 8:57μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/pasja1000-6355831)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Τα νέα δεδομένα για τη διάγνωση και τα 19 περιστατικά την ημέρα στην Ελλάδα

15/09/2026 - 5:02μμ
Δείγματα αίματος στο Κλινικό Κέντρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – Φωτογραφία αρχείου (φωτ.: National Cancer Institute / Daniel Sone)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος και θρόμβωση: Αρτηριακά επεισόδια στο 8% των ασθενών διεθνούς μελέτης

13/09/2026 - 6:23μμ
Μηχάνημα πλασμαφαίρεσης σε κέντρο αιμοδοσίας (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΥΓΕΙΑ

Πλασμαφαίρεση: Πότε γίνεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι – Τι λέει η Α’ Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ

12/09/2026 - 2:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Δ’ Επιστημονικό Συνέδριο Βιοηθικής: Αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα 35 χρόνια Πατριαρχίας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»/Facebook)

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Η έναρξη της νέας χρονιάς έγινε με χώμα από τον Πόντο και χορούς

5 ώρες πριν
Η Κρίστα Πάικ σε αστυνομική φωτογραφία

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής των φυλακών του Τενεσί μετά την αποτυχημένη εκτέλεση της Κρίστα Πάικ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων (Σ.Π.Φ.Ι.)/Facebook)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων το ρίχνει ξανά στους ποντιακούς χορούς για μία νέα και δημιουργική χρονιά

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

Πειραιάς: Συνελήφθη 27χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Ανάβυσσο

7 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το 1ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (φωτ.: Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης)

Η Σμυρνιά και οι τέσσερις εποχές της Μνήμης στο 3ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού, στην Πεύκη

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV