pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παμμακεδονική: Η ιστορία και η ονομασία των Σκοπίων δεν διαπραγματεύονται

24/07/2013 - 10:54πμ
«Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παμμακεδονική: Η ιστορία και η ονομασία των Σκοπίων δεν διαπραγματεύονται

Αντιπροσωπείες των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου -με συντονίστρια την πρώην Υπάτη Πρόεδρο κα. Νίνα Γκατζούλη- γύρισε επί ένα 10ήμερο τις δυτικομακεδονικές πόλεις λαμβάνοντας μέρος σε εκδηλώσεις εθνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Δεκάδες μέλη της Παμμακεδονικής εισήλθαν στα Σκόπια, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν δυσάρεστα επακόλουθα, και περιηγήθηκαν την πόλη του Μοναστηρίου και ιδιαίτερα τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονικής Ηράκλειας, πόλης που έκτισε ο Φίλιππος.

Στην πόλη της Φλώρινας πραγματοποίησαν και το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου, με το πέρας του οποίου εκδόθηκε Ψήφισμα, που απεστάλη προς όλους τους αρμόδιους φορείς και πολιτικούς.

Στο Ψήφισμα εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να διαπραγματεύεται την σύνθετη ονομασία και με όσα κράτη και διεθνείς φορείς προωθούν αυτήν τη λύση.

Να σημειώσουμε εδώ ένα λάθος που γίνεται από όσους δεν παρακολουθούν στενά τα πράγματα. Όλα σχεδόν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και φορείς αποδέχονται την «σύνθετη ονομασία», δηλαδή να υπάρχει το όνομα Μακεδονία, συνοδευόμενο από έναν γεωγραφικό προσδιορισμό. Οι Σκοπιανοί δεν το αποδέχονται αυτό, και αντιπροτείνουν την «διπλή ονομασία». Να αποκαλούνται δηλαδή «Μακεδονία» σε όλη την υφήλιο, κι εμείς ας τους αποκαλούμε όπως θέλουμε. Άλλο πράγμα επομένως η «σύνθετη ονομασία», άλλο πράγμα η «διπλή ονομασία».

Οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου, γράφουν στο Ψήφισμά τους πως η ονομασία «Μακεδονία» είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Και είναι απόλυτοι στο ότι η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι διαπραγματεύσιμες και ως πατρική κληρονομιά δεν δύνανται να παραχωρηθούν σε τρίτους.

«Ποτέ δεν θα δεχτούμε για τη γείτονα χώρα οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, ή παράγωγά του (σημ.: αυτή είναι και η φράση με την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου διαβεβαίωνε τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, περί των προθέσεών του να μη υποχωρήσει)». Το όνομα δεν θα αφήνει υπονοούμενα για τη γλώσσα και τους κατοίκους της, συνεχίζουν, και ζητούν όπως δοθούν σε άτομα ελληνικής καταγωγής και ελληνικής συνείδησης που κατοικούν στις χώρες της π.Γ.Δ.Μ και της Αλβανίας, όλα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.

«Πριν επισφραγισθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη γειτονική χώρα ζητούμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε ο Ελληνικός Λαός να έχει την τελευταία λέξη στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας των Σκοπίων».

Ενδιαφέρον έχουν και άλλα αιτήματά τους λησμονημένα από τους ιθαγενείς Έλληνες. Ζητούν την καθιέρωση ημέρας μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής 1916-18 στην ανατολική Μακεδονία, την 29η Σεπτεμβρίου. (Είναι γεγονός, πως το κομμουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας, συγκινούσε τους εδώ «προοδευτικούς» που ποτέ δεν έθεσαν θέμα, ούτε ακόμη για αποζημιώσεις των θυμάτων των Βουλγάρων κατά την δεύτερη βουλγαρική κατοχή το 1941. Τόση επιλεκτική ευαισθησία!).
Αναφορά γίνεται και στους Καλλάς: «Είναι Έλληνες, απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα βόρεια Ιμαλάια στην ορεινή περιοχή Χιντου Κους του Πακιστάν. Ο γηγενής λαός των Καλλάς κατόρθωσε να διατηρήσει τον αρχαίο πολιτισμό και παραδόσεις του από τον 4ο αιώνα π.χ. αλλά απειλείται με αφανισμό. Ως αδερφοί Έλληνες, Μακεδόνες, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες».

Και τέλος, θέτουν και το ζήτημα της επιστροφής της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βουδαπέστη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθόσον οι ιδρυτές ήταν “οι εν Πέστη Γραικοί τε και Βλάχων Μακεδονίται”, όπως έγραφαν στην ιδρυτική πράξη της Ελληνικής Βλάχικης Κοινότητας της Πέστης την 9η Νοεμβρίου του 1802. (Σημειώνεται ότι με την αλλαγή του καθεστώτος στην Ουγγαρία η μόνη εκκλησία που δεν έχει ακόμα επιστραφεί είναι η ελληνική και τελεί μέχρι σήμερα υπό Ρωσική κατοχή).

Και κλείνουν με την ελπίδα πως η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η διεθνής κοινότητα θα λάβει υπ’ όψη τις αποφάσεις του 11ου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.

Πηγή: voria.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας (φωτ.: Χ/Nikos Dendias)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Patriot και F-16 μεταφέρονται στη βόρεια Ελλάδα για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν

6/03/2026 - 1:40μμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ένταση Αθήνας-Άγκυρας για τους Patriot στην Κάρπαθο – Η Ελλάδα απαντά: Η αμυντική διάταξη είναι αδιαπραγμάτευτη

5/03/2026 - 1:11μμ
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Gerald Ford» (πηγή:  US Navy)
ΑΜΥΝΑ

ΕΥΠ: Φωτογραφικό υλικό από τη Σούδα, που τον συνδέει με το Ιράν, βρέθηκε στην κατοχή του Γεωργιανού

3/03/2026 - 12:39πμ
Εξωτερική εικόνα από τις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Βάσεως των ΗΠΑ στη Σούδα (φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Υπόθεση κατασκοπίας στη Σούδα: Γεωργιανός προσήχθη στην Αθήνα και ανακρίνεται

2/03/2026 - 10:25μμ
ΑΜΥΝΑ

Έκτακτο: Υπόθεση κατασκοπίας στη Σούδα – Έγινε προσαγωγή ενός αλλοδαπού

2/03/2026 - 8:42μμ
Η φρεγάτα «Κίμων» στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

Στην Κύπρο αύριο ο Ν. Δένδιας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Με απόφαση ΚΥΣΕΑ απεστάλησαν δύο φρεγάτες και δύο F-16

2/03/2026 - 2:12μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

ΚΥΣΕΑ: Έκτακτη συνεδρίαση για τις εξελίξεις στο Ιράν

28/02/2026 - 12:20μμ
Το USS Gerald R. Ford (CVN-78) (φωτ. αρχείου: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jackson Adkins/ commons.wikimedia.org/wiki)
ΑΜΥΝΑ

USS Gerald Ford: Στη Σούδα το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο – Προορισμός του η Μέση Ανατολή

23/02/2026 - 9:00μμ
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

Τέλος στη θητεία-αγγαρεία: Όλες οι αλλαγές στο Στρατό από την Α’ ΕΣΣΟ 2026

22/02/2026 - 12:37μμ
Ορκωμοσία νέων Ικάρων (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας)
ΑΜΥΝΑ

Βουλή: Στην Ολομέλεια δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου στη στρατιωτική εκπαίδευση

11/02/2026 - 10:19πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕPA / Wael Hamzeh)

Λίβανος: Εκρήξεις σε χριστιανικές κοινότητες – Για «αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου» μιλά Λιβανέζος στρατιωτικός

1 λεπτό πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κομισιόν: Η Ελλάδα πέτυχε τη 2η μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την ΕΕ

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)

Η Μις Χίος 2026 κατέκτησε και τον τίτλο «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2026» σε μια λαμπρή εκδήλωση της ομογένειας

59 λεπτά πριν
Η πρώτη στροφή της «Ωδής εις την Ελευθερίαν» του Γ. Λασσάνη, που εικονίζεται δεξιά (εικ.: ΧΚ)

Γεώργιος Λασσάνης: Ο Φιλικός από την Οδησσό – Ένας διανοούμενος επαναστάτης στο πλευρό του Υψηλάντη

1 ώρα πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Νέα ηλεκτρονική απάτη: Το e-mail για την κάρτα ΕΦΚΑ – Είναι φανερό ότι είναι ψεύτικο, αλλά πολλοί μπορεί να την πατήσουν

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Roman Pilipey)

Τουρκία: Ο υπουργός Ενέργειας διαψεύδει τη διακοπή ροής φυσικού αερίου από το Ιράν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign