pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έχεις ημικρανίες; Μάθε τι φταίει

29/06/2013 - 1:44μμ
Οι αστραπές πυροδοτούν πονοκεφάλους
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πέντε νέες περιοχές του DNA που σχετίζονται με την ημικρανία εντόπισαν οι επιστήμονες, αναλύοντας 29 μεγάλες μελέτες για τον γενετικό προσδιορισμό της πάθησης με τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων.

Στις πέντε νέες περιοχές προσέθεσαν άλλες επτά, τις οποίες γνώριζαν μεν, αλλά δεν ήξεραν ότι συγκαταλέγονται στα αίτια της ημικρανίας. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι από τις συνηθέστερες στον πλανήτη, επηρεάζει μία στις τέσσερις γυναίκες και έναν στους 12 άνδρες, ενώ έχει ανακηρυχθεί μία από τις 20 πιο σοβαρές χρόνιες παθήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συνολικά, οι επιστήμονες εντόπισαν 12 τμήματα του DNA που σχετίζονται με την ημικρανία, τα πέντε άγνωστα έως σήμερα, ενώ κάποια σχέση – αλλά ακαθόριστη ακόμα – φαίνεται πως έχουν και άλλα 134. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger στο Κέμπριτζ αναγνώρισαν 12 τμήματα γενετικού κώδικα, στα οποία παρουσιάζουν κοινές διαφοροποιήσεις όσοι πάσχουν από ημικρανία.

Οι οκτώ περιοχές βρίσκονται κοντά ή μέσα σε γονίδια που βοηθούν στον έλεγχο του κυκλώματος του εγκεφάλου, ενώ δύο άλλες συνδέονται με γονίδια που διατηρούν υγιή τον ιστό του εγκεφάλου. Οι υπόλοιπες 134 περιοχές φαίνεται ότι σχετίζονται, έστω και λίγο, με την ημικρανία, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τον ρόλο τους.

Η έρευνα «μας έμαθε πολλά για τα αίτια της ημικρανίας και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι από άλλους» αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Nature Genetics. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τι προκαλεί τις ημικρανίες, γιατί δεν μπορούν να εντοπίσουν κάποιο βιολογικό αίτιο κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ή ανάμεσα σε δύο επεισόδια.

«Η ημικρανία και η επιληψία είναι δύο νευρολογικές παθήσεις εξαιρετικά δύσκολες στη μελέτη τους, γιατί ανάμεσα στα επεισόδια ο ασθενής είναι υγιής και έτσι είναι πολύ δύσκολο να βρούμε οποιοδήποτε βιοχημικό στοιχείο για τα αίτιά τους» εξηγεί ο Ααρνο Παλότι, ένας από τους ερευνητές. «Εχουμε αποδείξει ότι αυτή είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τη μελέτη αυτού του είδους νευρολογικών διαταραχών ώστε να καταλάβουμε τη βιολογία που την προκαλεί» τονίζει ο ίδιος στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Στη δημοσίευσή τους οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πολλά από τα γονίδια στις περιοχές που συνδέονται με την ημικρανία πιθανώς να έχουν άμεση σχέση και μεταξύ τους και όλα μαζί ίσως επηρεάζουν τον ιστό και τα κύτταρα του εγκεφάλου. «Αυτή η προσέγγιση είναι η πιο αποτελεσματική για να βρούμε τη βιολογία που κρύβεται πίσω από αυτές τις νευρολογικές διαταραχές. Αυτές οι μελέτες είναι απαραίτητες αν θέλουμε να βρούμε τα πάντα για αυτή την ασθένεια» λέει ο Μαρκ Ντέιλι, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Τα νέα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα μακροπρόθεσμα και για την εύρεση νέων φαρμάκων, αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετή έρευνα για να τεκμηριωθεί επιστημονικά η αιτία πρόκλησης των ημικρανιών και να καθοριστεί μια πιο αποτελεσματική θεραπεία. Πριν καταλήξουν πάντως στα γενετικά αίτια της ημικρανίας οι ειδικοί τονίζουν ότι κάποιες συνήθειες ή δραστηριότητες συνήθως βοηθούν στην εκδήλωση επεισοδίων. Συγκεκριμένα, σε όσους έχουν προδιάθεση για ημικρανίες, αρνητικό ρόλο παίζουν τόσο η έλλειψη ύπνου όσο και οι πολλές ώρες ύπνου, το στρες και οι αλλαγές που προκαλεί στη χημεία του οργανισμού, το αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση καφέ αλλά και η έλλειψή του, οι έντονες οσμές, τα λαμπερά φώτα, οι διακυμάνσεις των οιστρογόνων, το σεξ, καθώς και η κατανάλωση ορισμένων τροφών.

Πηγή: tanea.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Με τρία νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης διευρύνεται το «Προλαμβάνω»

16/05/2026 - 3:08μμ
Εικόνα από την προετοιμασία της αγιαχουάσκας στην επαρχία Παστάσα, στον Ισημερινό (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη και «μαγικά μανιτάρια»: Διεθνής κλινική μελέτη με ελληνική συμμετοχή φέρνει στο προσκήνιο ψυχεδελικές ουσίες

15/05/2026 - 11:07μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Αρνητικός ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius – Προληπτικά παραμένει σε καραντίνα

14/05/2026 - 3:34μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Ούτε λίγο ούτε… πολύ: Οι ώρες ύπνου που «γερνούν» πιο γρήγορα εγκέφαλο και σώμα

14/05/2026 - 12:11μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/prinz-peter-871838/)
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: Η αόρατη διαταραχή που «κλέβει» τον ύπνο

13/05/2026 - 12:53μμ
(Φωτ.: Allwyn.gr)
ΥΓΕΙΑ

Η πρόληψη και η ενημέρωση σώζουν ζωές: Το Allwyn Care ενεργοποιεί την κοινωνία για την Υγεία

11/05/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΥΓΕΙΑ

«Θεραπείες-θαύματα» με βλαστικά κύτταρα: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

11/05/2026 - 9:35πμ
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MV Hondius» στην αεροπορική βάση του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία, στις 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA/ROB ENGELAAR)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ασθενής είναι ο Έλληνας επιβάτης του «MV Hondius» που επιστρέφει στην Ελλάδα

10/05/2026 - 11:10μμ
Σκόνη από την αφρικανική ήπειρο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο – Οι οδηγίες των ειδικών για τις επόμενες ημέρες

9/05/2026 - 2:41μμ
Αξιωματικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής και  αστυνομικοί προετοιμάζουν το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα στην Τενερίφη, για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius – Οι ειδικοί αποκλείουν τον κίνδυνο νέας πανδημίας

9/05/2026 - 10:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

Φλόγες μνήμης στην Αλεξανδρούπολη: 14 φορείς τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων

2 ώρες πριν
Η βροχή δεν στάθηκε εμπόδιο: Το «G» της μνήμης φώτισε τη Βουλή των Ελλήνων για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: Γραφείο Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης / Δημήτρης Κλεάνθους)

Μέσα στη βροχή φωταγωγήθηκε η Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Το «G» φώτισε το Σύνταγμα

3 ώρες πριν
Η στιγμή των αποκαλυπτηρίων (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Ένας φάρος μνήμης για τις 353.000 ψυχές υψώθηκε στην Κύπρο»

3 ώρες πριν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)

Τουρκική πρόκληση για τη Γενοκτονία των Ποντίων – «Σταματήστε να εκμεταλλεύεστε την ιστορία»

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την πορεία προς το τουρκικό προξενείο, μετά την εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/ EUROKINISSI)

Η Θεσσαλονίκη βροντοφώναξε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Ανυποχώρητος αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» ένωσε μνήμη, πίστη και ιστορία σε μια ημέρα τιμής και συγκίνησης 

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign