pontosnews.gr
Κυριακή, 23/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έχεις ημικρανίες; Μάθε τι φταίει

29/06/2013 - 1:44μμ
Οι αστραπές πυροδοτούν πονοκεφάλους
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πέντε νέες περιοχές του DNA που σχετίζονται με την ημικρανία εντόπισαν οι επιστήμονες, αναλύοντας 29 μεγάλες μελέτες για τον γενετικό προσδιορισμό της πάθησης με τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων.

Στις πέντε νέες περιοχές προσέθεσαν άλλες επτά, τις οποίες γνώριζαν μεν, αλλά δεν ήξεραν ότι συγκαταλέγονται στα αίτια της ημικρανίας. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι από τις συνηθέστερες στον πλανήτη, επηρεάζει μία στις τέσσερις γυναίκες και έναν στους 12 άνδρες, ενώ έχει ανακηρυχθεί μία από τις 20 πιο σοβαρές χρόνιες παθήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συνολικά, οι επιστήμονες εντόπισαν 12 τμήματα του DNA που σχετίζονται με την ημικρανία, τα πέντε άγνωστα έως σήμερα, ενώ κάποια σχέση – αλλά ακαθόριστη ακόμα – φαίνεται πως έχουν και άλλα 134. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger στο Κέμπριτζ αναγνώρισαν 12 τμήματα γενετικού κώδικα, στα οποία παρουσιάζουν κοινές διαφοροποιήσεις όσοι πάσχουν από ημικρανία.

Οι οκτώ περιοχές βρίσκονται κοντά ή μέσα σε γονίδια που βοηθούν στον έλεγχο του κυκλώματος του εγκεφάλου, ενώ δύο άλλες συνδέονται με γονίδια που διατηρούν υγιή τον ιστό του εγκεφάλου. Οι υπόλοιπες 134 περιοχές φαίνεται ότι σχετίζονται, έστω και λίγο, με την ημικρανία, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τον ρόλο τους.

Η έρευνα «μας έμαθε πολλά για τα αίτια της ημικρανίας και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι από άλλους» αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Nature Genetics. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τι προκαλεί τις ημικρανίες, γιατί δεν μπορούν να εντοπίσουν κάποιο βιολογικό αίτιο κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ή ανάμεσα σε δύο επεισόδια.

«Η ημικρανία και η επιληψία είναι δύο νευρολογικές παθήσεις εξαιρετικά δύσκολες στη μελέτη τους, γιατί ανάμεσα στα επεισόδια ο ασθενής είναι υγιής και έτσι είναι πολύ δύσκολο να βρούμε οποιοδήποτε βιοχημικό στοιχείο για τα αίτιά τους» εξηγεί ο Ααρνο Παλότι, ένας από τους ερευνητές. «Εχουμε αποδείξει ότι αυτή είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τη μελέτη αυτού του είδους νευρολογικών διαταραχών ώστε να καταλάβουμε τη βιολογία που την προκαλεί» τονίζει ο ίδιος στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Στη δημοσίευσή τους οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πολλά από τα γονίδια στις περιοχές που συνδέονται με την ημικρανία πιθανώς να έχουν άμεση σχέση και μεταξύ τους και όλα μαζί ίσως επηρεάζουν τον ιστό και τα κύτταρα του εγκεφάλου. «Αυτή η προσέγγιση είναι η πιο αποτελεσματική για να βρούμε τη βιολογία που κρύβεται πίσω από αυτές τις νευρολογικές διαταραχές. Αυτές οι μελέτες είναι απαραίτητες αν θέλουμε να βρούμε τα πάντα για αυτή την ασθένεια» λέει ο Μαρκ Ντέιλι, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Τα νέα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα μακροπρόθεσμα και για την εύρεση νέων φαρμάκων, αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετή έρευνα για να τεκμηριωθεί επιστημονικά η αιτία πρόκλησης των ημικρανιών και να καθοριστεί μια πιο αποτελεσματική θεραπεία. Πριν καταλήξουν πάντως στα γενετικά αίτια της ημικρανίας οι ειδικοί τονίζουν ότι κάποιες συνήθειες ή δραστηριότητες συνήθως βοηθούν στην εκδήλωση επεισοδίων. Συγκεκριμένα, σε όσους έχουν προδιάθεση για ημικρανίες, αρνητικό ρόλο παίζουν τόσο η έλλειψη ύπνου όσο και οι πολλές ώρες ύπνου, το στρες και οι αλλαγές που προκαλεί στη χημεία του οργανισμού, το αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση καφέ αλλά και η έλλειψή του, οι έντονες οσμές, τα λαμπερά φώτα, οι διακυμάνσεις των οιστρογόνων, το σεξ, καθώς και η κατανάλωση ορισμένων τροφών.

Πηγή: tanea.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

22/11/2025 - 9:35πμ
Η παραπληροφόρηση διογκώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας σχετικά με τα εμβόλια για τον covid (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης για ψευδείς ειδήσεις για θέματα υγείας – Το πρώτο έρχεται τον Δεκέμβριο

16/11/2025 - 10:57πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Η φυματίωση παραμένει η φονικότερη μολυσματική νόσος, με 1,23 εκατ. θανάτους το 2024

13/11/2025 - 9:00πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/biancavandijk-9606149/)
ΥΓΕΙΑ

Αυτισμός: Τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως δεν συνδέεται με τη χρήση παρακεταμόλης κατά την κύηση

10/11/2025 - 10:27πμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/bruno141990-3044791)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ανησυχία για τα οδοντιατρικά αμαλγάματα που περιέχουν υδράργυρο – Τι ζήτησαν οι ΗΠΑ

3/11/2025 - 9:15μμ
(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Νέα δεδομένα από ευρωπαϊκή μελέτη που διήρκεσε 23 χρόνια

31/10/2025 - 12:05μμ
Στιγμιότυπο από τη Βαρβάκειο, την κεντρική κρεαταγορά της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Αναστάσης Ναρεκιάν)
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Οι ουρολοιμώξεις συνδέονται με την κατανάλωση κρέατος – Τι συστήνουν οι ειδικοί

24/10/2025 - 2:58μμ
(Φωτ.: UF Health / Jackie Hart)
ΥΓΕΙΑ

Μελέτη συνδέει το εμβόλιο του Covid-19 με την καταπολέμηση μορφών καρκίνου

22/10/2025 - 9:26μμ
Ο Παναγιώτης Αντωνιάδης στο δεύτερο σκαλί του βάθρου το 2024, στη Λισαβόνα
ΥΓΕΙΑ

Παναγιώτης Αντωνιάδης: Από τη μεταμόσχευση ήπατος στα παγκόσμια ρεκόρ, στα 73 του χρόνια

12/10/2025 - 10:34πμ
Στην οθόνη οι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής 2025 (φωτ.: EPA / Claudio Bresciani / TT Sweden Out)
ΥΓΕΙΑ

Νόμπελ Ιατρικής 2025 σε τρεις επιστήμονες, για τις ανακαλύψεις τους κατά των αυτοάνοσων και του καρκίνου

6/10/2025 - 1:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ προεξάρχει στη Θεία Λειτουργία για το Ιωβηλαίο των Χορωδιών και των Χορωδιακών Συνόλων, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, 23 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Angelo Carconi)

Η Νίκαια εμπνέει ξανά – Ο πάπας Λέων ΙΔ’ σε ταξίδι μνήμης και ενότητας

6 λεπτά πριν
Δρόμος στην αγορά των Σουρμένων (πηγή: Αθηνά Μακρίδου-Καλλιγά / ΕΠΜ / searchculture.gr)

Σούρμενα, Σουσάρμενα ή Σύρμενα: Η ετυμολογία του ονόματος της όμορφης πόλης του Εύξεινου Πόντου – Και ένα τραγούδι

21 λεπτά πριν
Το κτήριο Berlaymont, ή αλλιώς η έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες (φωτ.: European Union / Lukasz Kobus)

Υποχρεωτική ασφάλιση στα Επαγγελματικά Ταμεία θέλει η Κομισιόν

45 λεπτά πριν
Ο Τραμπ δείχνει στον Ζελένσκι τον ανακαινισμένο Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, 17 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Σφίγγει ο κλοιός στη Γενεύη: Στο επίκεντρο οι όροι του αμερικανικού σχεδίου για την Ουκρανία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Ομάδα VIP κρατουμένων στην Αλικαρνασσό – Στους «εκλεκτούς» και μέλη της οικογένειας Καργάκη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Βία ανηλίκων: Νέο σοβαρό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign