Απίστευτο: Δείτε πόσες πυρκαγιές ξέσπασαν χθες! Το νούμερο είναι μεγάλο αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού. Γιαυτό διαβάστε παρακάτω πώς μπορούμε να προφυλάξουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε την φύση.
Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε χθες ολόκληρη η Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ξέσπασαν συνολικά 20 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 12 στην Αττική.
Oι τέσσερις μεγαλύτερες εκδηλώθηκαν στον Ωρωπό, στα Μέγαρα, στο Κορωπί και τους Θρακομακεδόνες.
Οι κυριότερες αιτίες των δασικών πυρκαγιών είναι:
Οι διάφορες γεωργικές δραστηριότητες και κυρίως η καύση ξερών χόρτων.
Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων ή το άναμμα φωτιάς στο δάσος.
Η απόρριψη σκουπιδιών στο δάσος.
Η καύση σκουπιδιών και η ύπαρξη ανεξέλεγκτων χωματερών.
Κακόβουλες ενέργειες (εμπρησμοί).
Διάφορες δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες.
Ατυχήματα (τροχαία, βλάβες γεωργικών μηχανημάτων, κοκ)
Οι ανθρώπινες αυτές δραστηριότητες έχουν σαν αποτέλεσμα να εκδηλώνονται πυρκαγιές τόσο συχνά που οι αντοχές των οικοσυστημάτων εξαντλούνται. Επιπλέον, η αναγέννηση και η διατήρηση των οικολογικών αξιών των οικοσυστημάτων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από τη διάσπαση που προκαλούν οι υποδομές -κυρίως οι δρόμοι και οι οικισμοί.
Παράλληλα, η ραγδαία αστικοποίηση του πληθυσμού και η μείωση της μόνιμης παρουσίας στην ύπαιθρο, η αποδυνάμωση της πρωτογενούς παραγωγής στα δάση και τις περιοχές γύρω από αυτά και η γενικότερη υποχώρηση του κλάδου της δασοπονίας έχουν σαν αποτέλεσμα να μην γίνεται διαχείριση του δάσους τοπικά, να χάνονται οι ντόπιες πρακτικές και να αυξάνεται σημαντικά η βιομάζα, δηλαδή η κάθε είδους βλάστηση στο δάσος. Έτσι οι πρακτικές πρόληψης μειώνονται, η σφοδρότητα των πυρκαγιών αυξάνει και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.
Αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών
Για να εξαλειφθούν οι καταστροφικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στο φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, να τονωθεί και να αναδιαρθρωθεί η δασική διαχείριση, να επιτευχθεί ο αποτελεσματικός συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, η κινητοποίηση και οργάνωση των πολιτών και των οργανώσεών τους, και να αναδειχθεί σε προτεραιότητα η έγκαιρη, στοχευμένη και επιστημονικά ορθή επέμβαση σαν επιχειρησιακή προτεραιότητα.