Η Unesco ενέγραψε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κινδυνεύουν από τις συγκρούσεις έξι ιστορικές τοποθεσίες της Συρίας, ανάμεσά τους την παλιά πόλη του Χαλεπίου, η οποία έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από την έναρξη της συριακής εξέγερσης τον Μάρτιο 2011.
Έξι τοποθεσίες της Συρίας περιλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς: οι αρχαίες πόλεις της Δαμασκού, της Μπόσρα και του Χαλεπίου, η όαση της Παλμύρας, το Κρακ των Ιπποτών και το Καλ’ ατ Σάλαχ Ελ-Ντιν, καθώς και αρχαίοι οικισμοί της βόρειας Συρίας.
Σήμερα, η Επιτροπή της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που συνέρχεται στην Πνομ Πενχ αποφάσισε την ένταξη των συριακών μνημείων στον κατάλογο εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Στα προπαρασκευαστικά της απόφασης αυτής έγγραφα, η Unesco ανέφερε ότι οι πληροφορίες για τις καταστροφές των συριακών μνημείων είναι «αποσπασματικές» και ορισμένες φορές μη διασταυρώσιμες, αφού προέρχονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και από έκθεση των συριακών αρχών, η οποία «δεν απεικονίζει αναγκαστικά την πραγματικότητα στο σύνολό της».
Παρά ταύτα, «εξαιτίας της σύρραξης, δεν συντρέχουν οι συνθήκες για τη διασφάλιση και την προστασία της εξαιρετικής οικουμενικής αξίας» των συριακών μνημείων, αναφέρεται στην απόφαση της Unesco.
“Το Χαλέπι κυρίως έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές», αναφέρεται στην έκθεση.
Τον Απρίλιο, ο μιναρές του τεμένους των Ομεγιαδών στο Χαλέπι κατέρρευσε αφού βρέθηκε επί μήνες στην καρδιά των συγκρούσεων. Το ίδιο το τέμενος, το οποίο ανεγέρθηκε τον 8ο αιώνα, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από το φθινόπωρο 2012.
Τον Σεπτέμβριο 2012, το σουκ του Χαλεπίου καταστράφηκε μερικώς από πυρκαγιά, ενώ και η αρχαία πόλη έχει υποστεί ζημιές.
Σε άλλες τοποθεσίες έχουν επίσης παράνομες ανασκαφές.
Από την έναρξη των συγκρούσεων, η Unesco έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις προς τις εμπόλεμες πλευρές να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους και έχει σημάνει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα για τον κίνδυνο διακίνησης αντικειμένων πολιτιστικής αξίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ