pontosnews.gr
Τρίτη, 2/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ποντιακή Διάλεκτος ξαναζωντανεύει! Τι λένε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές

6/06/2013 - 11:06πμ
Η Ποντιακή Διάλεκτος ξαναζωντανεύει! Τι λένε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα ακούσματα του παππού και της γιαγιάς ξαναζωντανεύουν μέσα σε σχολικές αίθουσες, με μαθητές όχι παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, αλλά ενήλικες, από φοιτητές πανεπιστημίου μέχρι πενηντάρηδες. Ολοι ξανακάθονται στα θρανία για να μάθουν την ποντιακή διάλεκτο και να ξαναζωντανέψουν λέξεις όπως «πουλόπο μ’», «λελεύω σε», «ψύ μ’», «έμορφος».

Εχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες από συλλόγους και εκπαιδευτικούς, αλλά οργανωμένη προσπάθεια σε πανελλαδικό επίπεδο πραγματοποιείται για πρώτη φορά από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, ενώ υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τους δήμους, μέσα από τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης. Πρωτοπόρος στην προσπάθεια αυτήν ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Οπως λέει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του συνδέσμου, Αντώνης Παυλίδης, «επιθυμία μας είναι τα τμήματα της ποντιακής διαλέκτου -της πιο κοντινής στην αρχαία ελληνική γλώσσα, όπως είχε αναφέρει ο αείμνηστος καθηγητής Γλωσσολογίας Χρίστος Τσολάκης- να μη μείνουν προσηλωμένα μόνο στην τυπική διδασκαλία, αλλά να μετατραπούν σε κέντρα μάθησης και πολιτισμού».

Οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί που πλαισιώνουν το πρόγραμμα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι η Ανατολή Καρυπίδου, η Ευρώπη Παπαδοπούλου, ο Θεόδωρος Τελόπουλος, ο Στάθης Ταξίδης και η Αλκμήνη Θεοδωρίδου.

Ο πρώτος κύκλος των τριετών μαθημάτων άρχισε στις 8 Απριλίου και θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2013. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συνδέσμου, διευθυντή του 55ου Δημοτικού Σχολείου, Κώστα Ανθόπουλο, «στους 150 συμμετέχοντες δόθηκε εκπαιδευτικό υλικό (αποσπάσματα από επιστημονικό εγχειρίδιο που σύντομα θα εκδοθεί), το οποίο καλύπτει 21 διδακτικές ενότητες από κείμενα γνωστών και καταξιωμένων συγγραφέων, λογοτεχνών αλλά και πνευματικών ανθρώπων -λαογράφων και εκπαιδευτικών ποντιακής καταγωγής».

Ο δάσκαλος Στάθης Ταξίδης τονίζει πως «είναι εξαιρετικό το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση που δείχνει ο κόσμος για την εκμάθηση των Ποντιακών. Τριάντα πέντε μαθητές -ποντιακής καταγωγής κυρίως και νύφες Ποντίων- παρακολουθούν δύο φορές την εβδομάδα τα δίωρα μαθήματα. Ωστόσο, ανάμεσά τους υπάρχουν και μη Πόντιοι. Στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι με πανεπιστημιακά διπλώματα -στο τμήμα μας έχουμε ένα μαθητή με διδακτορικό και πέντε με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών- αλλά και μεσήλικες, οι οποίοι έρχονται στα μαθήματα απευθείας μετά τη δουλειά».

«Υπάρχουν διαφορετικών επιπέδων μαθητές. Αρκετοί δεν είναι Πόντιοι. Τους ενδιαφέρει η γλώσσα, η ετυμολογία των λέξεων, όπου βλέπουμε πόσο μεγάλη είναι η ταύτισή τους με την ποντιακή διάλεκτο. Μία άλλη μεγάλη ομάδα ατόμων, που γνωρίζουν ποντιακά, θέλουν να μάθουν να γράφουν. Παρακολουθούν με μεγάλη συνέπεια και θέλουν να γράψουν κάποια στιγμή αυτά που σκέφτονται ή αυτά που έχουν ακούσει από τους μεγαλύτερους, γιαγιάδες ή παππούδες. Φαντάζονταν πως δεν έχει τέτοια σπουδαιότητα η γλώσσα. Τους αρέσουν τα κείμενα που διαβάζουμε από το εγχειρίδειο της ποντιακής διαλέκτου», ανέφερε η δασκάλα Ανατολή Καρυπίδου.

Του Φόρη Πεταλίδη

Πηγή: agelioforos.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναμνηστική φωτογραφία μετά τον 86ο ετήσιο χορό των «Ακριτών» Φιλαδέλφειας (φωτ.:  Pontian Society "Akritai" of Philadelphia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πόντος της διασποράς: Μουσική, χορός και ταυτότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

2/12/2025 - 4:16μμ
Τμήμα της αφίσας της κοινωνικής δράσης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη συλλέγουν τρόφιμα για καλό σκοπό

2/12/2025 - 3:20μμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ξαναχτυπούν! – Πού θα είναι φέτος;

2/12/2025 - 2:07μμ
Σπίτια στην παραθαλάσσια Φάτσα, σε φωτογραφία του 1910 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα Πόντου: Το ξεχασμένο αναγνωστήριο «Ομόνοια» των Ελλήνων

2/12/2025 - 10:42πμ
(Φωτ.: efxinos.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

1/12/2025 - 11:59μμ
Ορισμένα από τα έργα της εικαστικού Τούλας Χαριτίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έκθεση ζωγραφικής στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας

1/12/2025 - 10:55μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»/Sofia Manoglou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δημιουργίες με ψυχρό πηλό στον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου «Οι Ακρίτες»

1/12/2025 - 10:21μμ
Οικογενειακή φωτογραφία στο πλαίσιο του επιμορφωτικού ταξιδιού των εκπαιδευτικών στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο (φωτ.: Αρχείο Μωυσή Τσιρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τη Θεσσαλονίκη σε όλη τη χώρα: Το δίκτυο που φέρνει τον ποντιακό πολιτισμό και την ιστορία στις τάξεις

1/12/2025 - 9:11μμ
Ό,τι απέμεινε μετά τη δεύτερη κατάρρευση, 27 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Μπάμπης Γιαννακίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλαμαριά: «Σβήνει» η τελευταία Σκάλα των Προσφύγων – Η ελληνική γραφειοκρατία «τρώει» ένα μνημείο

1/12/2025 - 3:34μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ» πριν από την εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ (φωτ.: Facebook / Τάσος Χ. Μουρτίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Οι Πόντιοι Πεύκων τίμησαν τη Ζωή Δαλακλίδου – Με χορό και ανθρωπιά

1/12/2025 - 1:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιάννης Σμαραγδής ενώ παρουσιάζει την ταινία του (φωτ.: Hellenic DNA/Φώτης Καλιαμπάκος)

Οι Κρήτες όλου του κόσμου τίμησαν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή – Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας» στη Νέα Υόρκη

16 λεπτά πριν
Συγκεντρωμένα τρακτέρ στα Μάλγαρα, στο ύψος των διοδίων (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Αγροτικά μπλόκα: Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα Μάλγαρα, κλειστό το τελωνείο Ευζώνων

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)

Κύπελλο Ελλάδας: «Εξάρα» του Βόλου κόντρα στο Αιγάλεω

1 ώρα πριν
Βαρβάρα, διά χειρός της Στέλλας Σπανού (πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis)

Βαρβάρα: Το γλυκό της μνήμης και της ευλογίας

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, 2 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εξεταστική: Στη Δικαιοσύνη οι «υπερτυχεροί» του ΟΠΕΚΕΠΕ

2 ώρες πριν
Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία το 2022, 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)

Τσερνόμπιλ: Βρέθηκε μεταλλαγμένος μύκητας που επιβιώνει χρησιμοποιώντας την ακτινοβολία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign