pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καλάβρυτα: Όταν η μνήμη του ολοκαυτώματος γίνεται τέχνη!

5/06/2013 - 8:36πμ
Καλάβρυτα: Όταν η μνήμη του ολοκαυτώματος γίνεται τέχνη!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα εξαιρετικό εικαστικό έργο βγαλμένο από ζωντανές εικόνες και μνήμες της ζωής των Καλαβρυτινών που μετά το ολοκαύτωμα προσπαθούσαν να μαζέψουν ότι είχε απομείνει και να σταθούν ξανά όρθιοι με τίτλο “Καλάβρυτα 2012” παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον Πολιτιστικό – Λαογραφικό Σύλλογο Δάφνης “Ταξιδευτές Πολιτισμού”. Δημιουργός του έργου η Φωτεινή Γουσέτη, καθηγήτρια για τέσσερα χρόνια στο Σχολείο Καλαβρύτων (2006-2010).

Η ίδια η καλλιτέχνης μας μίλησε για το έργο της και πως το εμπνεύστηκε με την δική μας σημείωση ότι τέτοια έργα μοναδικά και εμπνευσμένα αξίζουν την στήριξη όλων μας
“Έζησα και δούλεψα στα Καλάβρυτα ως καθηγήτρια καλλιτεχνικών από το 2006 έως το 2010. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 είμαι φοιτήτρια στο Dutch Art Institute της Ολλανδίας κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές. Η διπλωματική μου βασίζετε στην έρευνα που κάνω εδώ και ένα χρόνο σχετικά με το πως διαμορφώνεται το παρόν των Καλαβρύτων με βάση το βαρύ παρελθόν τους. Αφετηρία για αυτή μου την προσπάθεια αποτέλεσε η έκπληξη που μου προκάλεσαν τα δημοσιεύματα κάποιων εφημερίδων μετά τις εκλογές του 2012 που ανέφεραν ότι τα Καλάβρυτα ξεχνούν την ιστορία τους. Θέλησα να χαρτογραφήσω λοιπόν τα Καλάβρυτα μέσα από τις απόψεις όσων κατοίκων θέλησαν να μου μιλήσουν ( και τους ευχαριστώ πολύ). Πιστεύοντας ότι αν καταλάβω, όσο το δυνατόν, τις λεπτές ισορροπίες που διέπουν αυτή τη πόλη σύμβολο, θα έχω μάθει πολλά για την πατρίδα μου και κατ επέκταση για τον εαυτό μου. Στόχος μου σαν καλλιτέχνης είναι το να βασίσω το εικαστικό μου έργο πάνω στα συμπεράσματά μου και τις πιθανές ανάγκες που προκύπτουν μέσα από τα Καλάβρυτα.

Το έργο “Καλάβρυτα 2012” βασίζετε σε μία ιστορία της οικογένειας Βάγια (επάνω φούρνος).

Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή των Καλαβρύτων και ενώ οι συνθήκες ζωής για τους εναπομείναντες κατοίκους ήταν για τα σημερινά δεδομένα αδιανόητες η σημαντικότατη βοήθεια ερχότανε μέσα από τα γύρω χωριά, τον Ερυθρό Σταυρό και τα επόμενα χρόνια την ΟΥΝΝΡΑ. Κάποιο από τα πακέτα της ούννρα που δόθηκαν στην οικογένεια Βάγια έτυχε να περιέχει ένα τεράστιο αριθμό αντρικών μεταξωτών γραβατών 2000 με 3000 χιλιάδες. Το δέμα δεν περιείχε τίποτα άλλο και η οικογένεια μετέτρεψε τις γραβάτες σε κουρελούδες. Όπως μου είπαν χαρακτηριστικά ” κρυώναμε και πεινάγαμε αλλά πατάγαμε πάνω σε μετάξια”.

Αυτή η ιστορία μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Η ιδέα των πολύχρωμων μεταξωτών γραβατών που μετατρέπονται σε μεταξωτά χαλιά, μέσα σε μία κατεστραμμένη πόλη, όπου οι άντρες έχουν εκτελεστεί και οι γυναίκες θρηνούν μαυροφορεμένες με οδήγησε στο να υλοποιήσω αυτό το έργο. Αγόρασα 2000 μεταξωτές γραβάτες και με αυτές κατασκεύασα μία γιγαντιαία κουρελού με διαστάσεις 1,30 Χ 25 μέτρα. Ο συσχετισμός αυτής της ιδιαίτερης ιστορίας από το παρελθόν με το παρόν πιστεύω ότι δημιουργεί πολλούς ενδιαφέροντες παραλληλισμούς. Αναφέρω μερικούς. Η κουρελού ζυγίζει 100 κιλά παραπέμποντας στη βαριά ιστορία του τόπου. Ο αριθμός των γραβατών στον αριθμό των κάτοικων που διαμορφώνουν την κοινωνία των Καλαβρύτων. Η σχέση με το παρόν γεννάτε μέσα από τη φράση που μου είπε μία Καλαβρυτινή κυρία που την ημέρα της καταστροφής ήταν πολύ μικρή και έζησε τα χρόνια που τα Καλάβρυτα σιγά σιγά ξαναγεννιόνταν. Μου είπε: ” τότε είχαμε λόγο να είμαστε φτωχοί, τώρα δεν έχουμε”. Εδώ υπάρχει και μία λεπτή ειρωνεία για το παρόν. Η αντρική γραβάτα που από σύμβολο δύναμης και επισημότητας χρησιμοποιήτε σαν κουρέλι για να κατασκευαστεί χαλί σε ώρα ανάγκης, παραπέμπει στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Το έργο αυτό θα παρουσιαστεί στο Van Abbe Museum στο Άιντχοβεν της Ολλανδίας, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης. Δίπλα από το έργο θα υπάρχει επεξηγηματικό κείμενο που θα επικοινωνεί τις πληροφορίες. “Making use” είναι ο τίτλος της έκθεσης που ξεκινάει στις 22 Ιουνίου και θα διαρκέσει ένα μήνα.

Η υλοποίηση του έργου έγινε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο “Ταξιδευτές Πολιτισμού”. Ο σύλλογος αυτός είναι μία πρωτοβουλία νέων ανθρώπων και ξεκίνησε πριν 2 χρόνια. Οι “Ταξιδευτές Πολιτισμού” αντιπροτείνουν στη κρίση αλληλέγγυοι τον πολιτισμό και την παράδοση καλώντας κοντά τους τη γειτονιά τους να ξανά ανακαλύψει τις ρίζες της και να έρθει κοντά. Ο δάσκαλος αργαλειού Κώστας Μανάβης και οι συνεργάτες του ( και ιδρυτικά μέλη του συλλόγου) Αριστείδης Κουσίδης και Κυριάκος Τσουκαλάς ( στη πρώτη φωτογραφία) δούλεψαν πολύ σκληρά για τη διεκπεραίωση του έργου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί το ότι δούλεψαν αφιλοκερδώς λόγο του ότι τους άρεσε το μήνυμα που μεταφέρει η καλλιτεχνική αυτή δουλειά.

Την Παρασκευή 24 Μάιου το έργο “Καλάβρυτα 2012″ παρουσιάστηκε στα πολυάριθμα μέλη και τους φίλους τους συλλόγου. Ήταν μία καταπληκτική εκδήλωση μέσα από την οποία προέκυψε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων. Το έργο κατανοήθηκε σε βάθος και άρεσε πολύ. Το μήνυμα των Καλαβρύτων είναι διαχρονικό και άμεσα επικοινωνήσιμο.”

kalavrytanews.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στην Αχαράβη, την παραλία της Κέρκυρας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βοριάδες έως 8 μποφόρ και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Οι περιοχές στο «5»

13/08/2026 - 8:10πμ
Ελληνικό διαβατήριο (φωτ.: ΧΚ)
ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες του εξωτερικού: Πώς δηλώνονται ψηφιακά γέννηση, γάμος και θάνατος – Η διαδικασία σε 6 βήματα

12/08/2026 - 10:54μμ
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γ’ Γυμνασίου: Δωρεάν κρατική πιστοποίηση ξένης γλώσσας – Πώς και πότε ξεκινά

12/08/2026 - 7:24μμ
Κλειστή η πρόσβαση στον Υμηττό, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη: Στο «5» έξι περιοχές – Κλείνουν Λυκαβηττός και δάση στη Χαλκιδική

12/08/2026 - 6:12μμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σίνδος: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά 59χρονου που έβαλε έξι φωτιές

12/08/2026 - 5:00μμ
Καπνός από τη φωτιά στον Λουτρόπηγο, όπως φαίνεται από την παραλία της Νέας Περάμου. Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Kaps Dion)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Λουτρόπυργο Αττικής: Βελτιωμένη η εικόνα – Οκτώ εναέρια μέσα στη μάχη

12/08/2026 - 4:12μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στον Λουτρόπυργο Αττικής

12/08/2026 - 2:49μμ
O σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος
(φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κώστας Παπαζάχος: Ο σεισμός στην Κολομβία και οι ομοιότητες με εκείνους σε Κύθηρα και Λεωνίδιο

12/08/2026 - 12:21μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Διακοπή δρομολογίων στη Γραμμή 2 λόγω απόπειρας αυτοκτονίας στον Άγιο Αντώνιο

12/08/2026 - 11:28πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα Αυγούστου: Μαντέψτε τι καιρό θα κάνει!

12/08/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, στο Οβάλ Γραφείο. 11 Αυγούστου 2026. (φωτ.: The White House / Joyce N. Boghosian)

ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ αλλάζει τακτική – Οικονομική ασφυξία αντί νέων βομβαρδισμών

7 λεπτά πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

LIVE από την Ίμβρο: Το συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

39 λεπτά πριν
Ο Νόαμ Μπέταν, εκπρόσωπος του Ισραήλ, ερμηνεύει το τραγούδι «Michelle» στον μεγάλο τελικό της 70ής Eurovision, στη Βιέννη, στις 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Eurovision: Νέος κανόνας «φωτογραφίζει» το Ισραήλ – Μπορεί να κερδίσει, αλλά όχι να διοργανώσει

42 λεπτά πριν
Επισκέπτης παρατηρεί την κυψελοειδή εγκατάσταση για τα 65 χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου. Το έργο, μήκους 30 και ύψους τριών μέτρων, έχει στηθεί μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Τείχος του Βερολίνου: 65 χρόνια από τη νύχτα που μια πόλη κόπηκε στα δύο – Η νέα «διάφανη» εγκατάσταση

1 ώρα πριν
Στην Αχαράβη, την παραλία της Κέρκυρας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Βοριάδες έως 8 μποφόρ και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Οι περιοχές στο «5»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)

Κυρίαρχη στην Ευρώπη η Παρί – Πήρε ξανά το UEFA Super Cup

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign