pontosnews.gr
Σάββατο, 30/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Mην υποβάλλεις φορολογική δήλωση αν πρώτα δεν δεις αυτή την είδηση!

22/05/2013 - 6:07μμ
Τι θα γίνει με την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Θα πάρουν φωτιά τα ποντίκια και τα πληκτρολόγια σε λίγες ημέρες, αφού από μέρα σε μέρα ανοίγει η ηλεκτρονική «πύλη» του Τaxisnet για να υποδεχθεί περίπου 6.000.000 φορολογικές δηλώσεις.

Φέτος, όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ταλαιπωρία για περίπου ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέλθουν στην Εφορία για να παραλάβουν «κλειδαρίθμους» προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούν σε λογιστή, θα πρέπει όμως να καταβάλλουν το αντίτιμο των 40 – 50 ευρώ.
 
Τι αλλάζει στην υποβολή και συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων;
 
-Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική  από όλους τους φορολογούμενους

-Η υποβολή δήλωσης είναι υποχρεωτική από όλους τους φορολογούμενους που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους με εξαίρεση τα προστατευόμενα τέκνα.

-Προσυμπληρωμένες οι φορολογικές δηλώσεις για 640.000 δημοσίους υπαλλήλους, 440.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και πολλούς ακόμη συνταξιούχους διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων. Θα είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τις αποδοχές και τους παρακρατηθέντες φόρους του έτους 2012

-Οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι, αλλά και νέοι άνω των 18 ετών που θα υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος ηλεκτρονικά φορολογική δήλωση θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέλθουν στην εφορία για να παραλάβουν κλειδάριθμο.

-Βεβαίωση από την τράπεζα θα πρέπει να ζητήσουν όλοι όσοι έχουν καταθέσεις για να δηλώσουν τους τόκους.

-Στις 30 Ιουνίου 2013 λήγει κανονικά η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση.

Το σύνολο των εισοδημάτων

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, από όπου και αν προέρχονται, και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα υπολογισθεί και γι’ αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος).

Όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, αλλά θεωρούνται μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος), πρέπει να το δηλώσουν για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.

Οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών που θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν θα υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, αλλά θα πρέπει να προμηθευτούν από την εφορία δικό τους ΑΦΜ!

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα του 2012 ή πήραν έναντι θα δηλώσουν μόνο τα ποσά που εισέπραξαν και τους παρακρατούμεους και αναλογούντες φόρους, αλλά για να κάνουν αυτήν τη διάκριση πρέπει στο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του εργοδότη τους να αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες οι καταβληθείσες και μη αποδοχές.

Δαπάνες και αφορολόγητο

Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για την αγορά και λήψη υπηρεσιών, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα στοιχεία όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο.

Στις δαπάνες  αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κ.λπ.), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων, εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου. Οταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από το φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

Επισημαίνεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οι βασικότερες αλλαγές – προσθήκες στο νέο Ε1:

** στον πίνακα 2, πληροφοριακά στοιχεία, προστέθηκαν:

    το σημείο 11: Είστε επιτηδευματίες, που φορολογείται με τις διατάξεις του άρθρου 45 ΚΦΕ;

     το σημείο 12: Ασκείτε εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι 31/12/1950;

    το σημείο 19: Ανήκετε στην κατηγορία των βαριά κινητικά αναπήρων με ποσοστό 80%;

** στον πίνακα 4Ε, που αφορά εισοδήματα από ακίνητα, προστέθηκε το σημείο 7: Ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας μέχρι 300 τ.μ. καθεμιά (περι. 1α, 2α, 3α), αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφάνειας (περ. 1γ, 1δ, 2α)

** στον πίνακα 5 με τα στοιχεία προσδιορισμού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες

** στον πίνακα 8 με τους προκαταβληθέντες  – παρακρατηθέντες φόρους προστέθηκε το σημείο 12: Ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011

** στον πίνακα 9 και στα στοιχεία προσώπων που συνοικούν με τους φορολογουμένους και τους βαρύνουν θα πρέπει να αναγραφεί και ο ΑΜΚΑ των παιδιών.
 
Το ειδικό έντυπο για το επίδομα τέκνων
 
Περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνων, θα πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο με τα στοιχεία των παιδιών για να καταγραφούν στους καταλόγους των δικαιούχων.
 
Πρόκειται για το έντυπο Ε21, το οποίο θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του taxinet από όλους τους γονείς που δικαιούνται να εισπράξουν τα νέα οικογενειακά επιδόματα για τα παιδιά (κυμαίνονται από 13,33 έως 40 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος), καθώς επίσης και τα νέα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα τα οποία ανέρχονται σε 500 ευρώ τον χρόνο για κάθε παιδί, μετά το τρίτο.

Το νέο έντυπο θα αποτελεί ουσιαστικά υπεύθυνη δήλωση για τα δηλωθέντα στοιχεία των προστατευόμενων τέκνων του φορολογούμενου.

Για κάθε τέκνο θα πρέπει να δηλώνονται: η ηλικία, το εάν είναι φοιτητής ή όχι, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ.
Η καταβολή των επιδομάτων τέκνων θα γίνεται με κριτήριο το συνολικό ύψος των εισοδημάτων του έτους 2012, το οποίο θα ελέγχει η εφορία μέσα από τα στοιχεία που θα συμπληρωθούν στο έντυπο Ε1 της ηλεκτρονικής φορολογική δήλωσης.
 
Αναμένονται καθυστερήσεις
 
Οι πολλές αλλαγές, οι προσθήκες και κυρίως τα ζητήματα με τις βεβαιώσεις αποδοχών αναμένεται να καθυστερήσουν σημαντικά τη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εξέλιξη που θα φέρει πίσω και την πληρωμή του πρόσθετου φόρου εισοδήματος.

Πολλοί φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν τελικώς να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ. Τα εκκαθαριστικά τους θα εκδοθούν από τον Αύγουστο και μετά, και αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν το δικαίωμα εξόφλησης του φόρου σε 3 δόσεις.

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με ηλεκτρονικό τρόπο (www.gsis.gr), λήγει -αν δεν δοθεί κάποια παράταση- στις 30 Ιουνίου.

Επιστρέφουν φοροαπαλλαγές;

Εν τω μεταξύ, την επιστροφή ορισμένων φοροαπαλλαγών (για τους τόκους δανείων πρώτης κατοικίας, καθώς και για τα ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους) , με αυστηρά όμως οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν αδικίες και να βοηθηθούν κοινωνικές ομάδες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα έχουν την έγκριση των δανειστών.

Πηγή: Ναυτεμπορική, euro2day

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e- ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλα τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 5 Ιουνίου

30/05/2026 - 5:55μμ
Η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: EPA/OLIVIER HOSLET)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπάνα» 200 εκατ. ευρώ στην Temu από την Κομισιόν

28/05/2026 - 3:09μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι πληρωμές για τα κοινωνικά επιδόματα Μαΐου από τον ΟΠΕΚΑ – Στα 275 εκατ. ευρώ οι καταβολές

28/05/2026 - 8:34πμ
Ο Γιάννης Στουρνάρας ανταλλάσσει χειραψία με τον Κυριάκο Πιερρακάκη στη Βουλή, Δευτέρα 25 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη θητεία για Στουρνάρα στην ΤτΕ: Προειδοποίηση για πληθωρισμό και γεωπολιτικούς κινδύνους

25/05/2026 - 4:49μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ζεστό» χρήμα σε εκατομμύρια δικαιούχους μέχρι το τέλος Μαΐου

25/05/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Τέλος στα άδικα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις

24/05/2026 - 9:55πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Περισσότερα από 2,4 δισ. ευρώ σε 4,3 εκατομμύρια δικαιούχους

23/05/2026 - 10:10πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Έρχεται νέο πολυνομοσχέδιο με παρεμβάσεις για στέγαση, συντάξεις και χρέη

22/05/2026 - 9:32πμ
Πολυκατοικίες του Μεταξουργείου στην Αθήνα, από ψηλά (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητη περιουσία: Προ των πυλών το άγγιγμα του ΜΙΔΑ

21/05/2026 - 7:51μμ
Το κτήριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «ψηφιακό φίλτρο» για τα χρέη στην Εφορία – Πώς θα αξιολογούνται οι οφειλέτες

18/05/2026 - 12:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη μουσική παράσταση «Η Άλωση της Πόλης – Εάλω η Πόλις υπό το πρίσμα της ποντιακής μούσας», Τρίτη 26 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Nikos Alvanoudis)

«Εάλω η Πόλις» μέσα από την ποντιακή μουσική παράδοση – Ξεχωριστή εκδήλωση από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης

24 λεπτά πριν
Πινακίδα που ενημερώνει την απαγόρευση πτήσεων drones στο χώρο του αεροδρομίου του Μονάχου (φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)

Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Μονάχου για ύποπτο drone – Διακόπηκαν για 1 ώρα οι πτήσεις

48 λεπτά πριν
Ημερομηνία γραμμένη στο χιόνι σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο Τσάμπασι (πηγή: bursadabugun.com)

Το Τσάμπασι φόρεσε τα λευκά του στα τέλη Μαΐου – Το παρχάρι των Ποντίων έγινε… χειμωνιάτικo!

1 ώρα πριν
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Με αυτήν τη φωτογραφία επέλεξε η Εταιρεία Συγγραφέων να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο των ελληνικών γραμμάτων

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Τα ελληνικά γράμματα έχασαν έναν μεγάλο ποιητή, μελετητή και βιβλιογράφο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Πρωταθλητής για 14η σερί χρονιά ο Ολυμπιακός στο πόλο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Και τώρα οι δυο τους – Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πέρασαν στους τελικούς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign