pontosnews.gr
Τρίτη, 11/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η σπατάλη του δημόσιου χρήματος είναι κληρονομική

12/03/2013 - 12:57μμ
Η σπατάλη του δημόσιου χρήματος είναι κληρονομική
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δεν φταίνε οι πολιτικοί που κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα, φταίει η κληρονομικότητα και τα γονίδια που κουβαλούν από τους αρχαίους προγόνους τους.

Την ώρα που μισθοί και συντάξεις έπαιρναν τον κατήφορο, τιμολόγια έρχονταν στο φως που αποκάλυπταν πως υπήρχαν δήμοι που ξόδευαν χιλιάδες ευρώ για μια γιορτή ή για την κοπή μιας πίτας. Πριν τους κατηγορήσουμε ας ρίξουμε μια ματιά στην αρχαία Ελλάδα και θα καταλάβουμε από που προέρχεται η κληρονομικότητα.

Διότι οι αρχαίοι Αθηναίοι – οι δημιουργοί της δημοκρατίας και της αρμονίας στην αρχιτεκτονική και την τέχνη – θα περίμενε κάποιος πως θα είχαν πετύχει τουλάχιστον τη στοιχειώδη ισορροπία στα δημοσιονομικά τους.

Οι ιστορικοί υποστηρίζουν όμως ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν είχαν καμία ιεραρχία στις προτεραιότητές τους. Και αντί να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για πολεμικές δαπάνες, η πλειονότητα των κονδυλίων τους πήγαινε για γιορτές, θυσίες και πανηγύρια.

Κι αν δεν πιστεύετε τους ιστορικούς, υπάρχει και ο κορυφαίος ρήτορας Δημοσθένης αλλά και ο ιστορικός Πλούταρχος που υποστηρίζουν ότι οι Αθηναίοι ξόδεψαν περισσότερα χρήματα για να ανεβάσουν στη σκηνή τις ατυχίες της Μήδειας και της Ηλέκτρας, τις «Φοίνισσες», τις «Βάκχες» και τον «Οιδίποδα» από όσα διέθεσαν για να διατηρήσουν την αυτοκρατορία τους και να αγωνιστούν για την ελευθερία τους κατά των Περσών.

Τέλος σε αυτή την παρεξήγηση έρχεται να βάλει ο λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Θρησκείας και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, δρ Ντέιβιντ Πρίτσαρντ, ο οποίος βρέθηκε προχθές στην Αθήνα καλεσμένος του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και έδωσε διάλεξη με θέμα «Γιορτές, Δημοκρατία και Πόλεμος: Οι προτεραιότητες στις δαπάνες της δημοκρατικής Αθήνας».

Κομβικό σημείο στην έρευνά του υπήρξε η προσεκτική μελέτη των οικονομικών στοιχείων οκτώ δεκαετιών – από το 430 π.Χ. έως το 350 π.Χ. – που αποδεικνύει πως οι Αθηναίοι μπορεί να ξόδευαν πολλά χρήματα για θεατρικές παραγωγές, γιορτές και θυσίες προς τους θεούς – ποσά που καλύπτονταν από πολίτες ως εναλλακτική μορφή φορολόγησης -, αλλά τελικά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους πήγαινε στις αμυντικές δαπάνες.

«Υπολογίζεται πως η Αθήνα διέθετε περί τα 100 τάλαντα ετησίως για εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ για τις ένοπλες δυνάμεις της το κονδύλι δεν έπεφτε κάτω από τα 500 τάλαντα», λέει ο δρ Πρίτσαρντ που επιχείρησε να υπολογίσει τις δαπάνες του αθηναϊκού κράτους βασιζόμενος και σε νεότερες έρευνες, σε αντίθεση με τις έως τώρα θεωρίες που είχαν βασιστεί κυρίως σε κείμενα και όχι σε αριθμούς.

Την πιο γεμάτη πολεμική δραστηριότητα δεκαετία, δε, 433-423 π.Χ. (το 431 π.Χ. ξεκινά ο Πελοποννησιακός Πόλεμος) οι δαπάνες για θέματα άμυνας έφταναν και τα 1.500 τάλαντα.

«Συκοφαντίες όσα λέει ο Δημοσθένης»

«Όσα λέει ο Δημοσθένης δεν είναι παρά συκοφαντίες. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι με τα 36 τάλαντα που ξόδευαν οι Αθηναίοι ετησίως για τις δυο μεγάλες αθηναϊκές γιορτές, τα Εν Αστει Διονύσια και τα Μεγάλα Παναθήναια (σ.σ. τα Παναθήναια γιορτάζονταν ανά τετραετία, αλλά ο ερευνητής έχει υπολογίσει το κόστος ανά έτος) αρκούσαν μόλις να συντηρήσουν για έναν μήνα έναν στόλο 30 πλοίων», εξηγεί ο ερευνητής.

Για ποιον λόγο όμως ο Δημοσθένης και ο Πλούταρχος διαβάλλουν τόσο τους Αθηναίους παραποιώντας την αλήθεια; O μεν Δημοσθένης με τη ρητορική στρατηγική του προσπαθούσε να κάνει τον δήμο να αισθανθεί άσχημα και να πάρει τα όπλα κατά του Φιλίππου που κατέβαινε ακάθεκτος προς την Αθήνα.

Ο δε Πλούταρχος (1ος αι. μ.Χ.) με τη χρονική απόσταση που τον χώριζε από τα γεγονότα προτίμησε να επιδοθεί σε μια επίδειξη ρητορείας που «δεν αποτελεί σοβαρή ανάλυση της κλασικής Αθήνας, με τρομερές υπερβολές σχετικά με τις οικονομικές προτεραιότητες», επισημαίνει ο δρ Πρίτσαρντ.

Και καταλήγει: «Η αθηναϊκή δημοκρατία είχε καταφέρει με μεγάλη επιτυχία να διαχειριστεί το δημόσιο χρήμα. Θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα τόσο για τους σύγχρονους Έλληνες πολιτικούς όσο και για τους ψηφοφόρους».
Μ. Αδαμοπούλου, εφημ. Τα Νέα

Πηγή: arxaia-ellinika

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Απάτη ΦΠΑ με μεταχειρισμένα οχήματα – Απώλεια 212.000 ευρώ για το Δημόσιο

11/11/2025 - 12:02μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

myΘέρμανση: 24 ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα θέρμανσης – Νέες οδηγίες από την ΑΑΔΕ

11/11/2025 - 10:02πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου 2025

10/11/2025 - 9:51μμ
(Φωτ.: Eugen Visan / Pixabay)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων – Έως 23 Δεκεμβρίου το 60% του ποσού

8/11/2025 - 8:31μμ
Δεύτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία για την Ενέργεια στο Ζάππειο Μέγαρο, Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025. (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο τοπίο μετά τις ενεργειακές συμφωνίες: Πώς θα τρέξει ο κάθετος διάδρομος, έρχονται τα Route 2 και 3

8/11/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 64 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 14 Νοεμβρίου

8/11/2025 - 8:33πμ
Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέο πλαίσιο η έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα – Συμφωνία ExxonMobil, Energean και HelleniQ Upstream για γεώτρηση στο Ιόνιο

6/11/2025 - 11:20πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 4 μέτρα για το εισόδημα 2,6 εκατ. συνταξιούχων, το επόμενο δίμηνο

5/11/2025 - 7:13μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Αυτόματη έκδοση ΑΦΜ σε 42.975 ανηλίκους

5/11/2025 - 1:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα myΘέρμανση

4/11/2025 - 12:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Ηλίας Μάρκου)

Κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Κεφαλονιά – Ειδική Κινητοποίηση Πολιτικής Προστασίας στο νησί

35 λεπτά πριν
Ορθόδοξοι ύμνοι ακούστηκαν ξανά στην Αγία Μακρίνα (φωτ.: neakriti.gr)

Καππαδοκία: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» έψαλαν οι πιστοί στην Αγία Μακρίνα, έναν αιώνα μετά

1 ώρα πριν
Το καμένο αυτοκίνητο και η φωτογραφία του 27χρονου όπως δημοσιεύτηκε στο silver alert (φωτ.: permissos.gr)

Σκούρτα Βοιωτίας: Ταυτοποιήθηκε ο απανθρακωμένος άνδρας – Τον είχαν πυροβολήσει πριν τον κάψουν

2 ώρες πριν
Το τουρκικό αεροσκάφος την ώρα της πτώσης (φωτ.: glomex)

Τουρκικό στρατιωτικό C-130 με 20 επιβαίνοντες συνετρίβη στη Γεωργία

2 ώρες πριν
Θεία Λειτουργία στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας στο πλαίσιο της «Συνάντησης Πολιτισμών» για τον Άγιο Νεκτάριο (φωτ.: Facebook / Silivri Belediyesi)

Σηλυβρία, εκεί όπου οι ρίζες συνεχίζουν να ανθίζουν: Ρωμαίικη σύναξη για τον Άγιο Νεκτάριο

3 ώρες πριν
Ανάγλυφη αναπαράσταση της μονής της Παναγίας Σουμελά (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Θεματικό Δίκτυο «Ποντιακός ελληνισμός – Καμίαν ’κί ανασπάλλω!» – Η ιστορία και ο πολιτισμός του Πόντου στα σχολεία

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign