pontosnews.gr
Τρίτη, 1/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βατικανό: Η σκοτεινή πλευρά του

12/03/2013 - 8:15πμ
Βατικανό: Η σκοτεινή πλευρά του
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σκάνδαλα, ξέπλυμα χρήματος και σκιές της Μαφίας, κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τις σκοτεινές δραστηριότητες της περίφημης Τράπεζας του Βατικανού, που σήμερα βρίσκεται σε αποκλεισμό από τον υπόλοιπο κόσμο εν όψει της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Πάπα.

Η σκοτεινή Τράπεζα του Βατικανού

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις δραστηριότητες της περίφημης Τράπεζας του Βατικανού, του κατά κόσμον Ινστιτούτου για τα Έργα της Θρησκείας (Istituto per le Opere di Religione – ΙΟR), αφού διαθέτει μία τεράστια περιουσία εντός και εκτός του παπικού κράτους, με τον διάδοχο του πάπα Βενέδικτου να αναμένεται να έχει πολλή δουλειά, για να καθαρίσει τη θαμπή εικόνα της.

Η Τράπεζα ιδρύθηκε το 1942 (επί Μουσολίνι) και έχει ως ρόλο να διαφυλάττει και να διαχειρίζεται την περιουσία που προορίζεται για θρησκευτικά και φιλανθρωπικά έργα.
Διοικείται από έναν πρόεδρο-γενικό διευθυντή και επιβλέπεται από πέντε καρδιναλίους.Τα στοιχεία που είναι γνωστά για τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας, με τους 33.400 λογαριασμούς, είναι εντυπωσιακά: Διαθέτει ακίνητη περιουσία ανά τον κόσμο, αξίας 1,5 δισ. ευρώ, 2.400 οικήματα στο Βατικανό, στη Ρώμη και την Ιταλία, ενώ τα αποθέματα χρυσού που έχει στην κατοχή της αποτιμώνται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το Βατικανό έχει στις αποθήκες του έργα τέχνης και αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Δεν είναι ξεκάθαρος ο αριθμός των μετοχών αλλά και των ομολόγων από συμμετοχές σε εταιρείες διαχείρισης εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, αλλά και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ζυθοποιίες.

Σκάνδαλα, Mαφία και ξέπλυμα
Η Τράπεζα του Βατικανού, πάντως, δεν θεωρείται συνώνυμο των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, αλλά της αδιαφάνειας και των αμφιλεγόμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ο Πάπας Βενέδικτος προσπάθησε να ελέγξει τα οικονομικά του ΙΟR, μέσω ενός εποπτικού σώματος, της Αρχής Οικονομικής Πληροφόρησης, με την προσπάθεια να πέφτει στο κενό.

Διαχρονικά σενάρια κάνουν λόγο για σχέσεις της Τράπεζας με τη Μαφία. Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, ανέστειλε από τις αρχές του έτους τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών, εξαιτίας της μη συμμόρφωσης του Βατικανού με τη διεθνή νομοθεσία περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Tο Μάιο του 2012 η JP Morgan διέκοψε τη συνεργασία της με το IOR όταν η Τράπεζα «δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει» συγκεκριμένες συναλλαγές. Το 2010 οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν 23 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα, εξαιτίας ύποπτων συναλλαγών, που παρέβαιναν τη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Παράλληλα και το ξέσπασμα του σκανδάλου Vatileaks, με τις διαρροές εγγράφων από τον μπάτλερ του πάπα, Πάολο Γκαμπριέλε αποκάλυψε έμμεση συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες, σχετιζόμενες με ιταλικές εταιρείες.

Αυτοί ήταν και οι σημαντικότεροι λόγοι της απόλυσης του τέως διευθυντή της, ιταλού Ετόρε Γκότι Τεντέσκι -υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον Μάιο- και της αντικατάστασής του από τον 54χρονο γερμανό Ερνστ φον Φρέιμπεργκ.
Πρόκειται για έναν πεπειραμένο επαγγελματία επί οικονομικών ζητημάτων, ενώ είναι και μέλος της Καθολικής Τάξης των Ιπποτών της Μάλτας. Ο Τεντέσκι, ο οποίος ανέλαβε τη θέση το 2009, κατηγορήθηκε από τους προϊσταμένους του, ότι πήγαινε στο γραφείο του μόλις δύο φορές την εβδομάδα, αφού τις υπόλοιπες είχε αρκετή δουλειά στα γραφεία της ισπανικής Banco Sandater στο Μιλάνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 1982, το Βατικανό είχε συγκλονίσει η υπόθεση του «τραπεζίτη του Θεού», Ρομπέρτο Κάλβι και το σκάνδαλο της Banco Ambrosiano. Το IOR ήταν μεγαλομέτοχος της τράπεζας, που χρεοκόπησε προκαλώντας απώλειες 400 εκατ. δολαρίων στο παπικό κράτος, με τον πρόεδρό της, τον Κάλβι, μέλος της μασονικής στοάς P2, να εντοπίζεται απαγχονισμένος σε μια γέφυρα του Λονδίνου. Φυσικά, επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, τελικά, το γεγονός ότι η Τράπεζα του Βατικανού αποκαλείται ως η «πιο μυστική τράπεζα στον κόσμο» δημιουργώντας σενάρια συνωμοσίας, καθώς και άφθονο υλικό για βιβλία όπως του Νταν Μπράουν ή και για ιστορικές ταινίες όπως ο «Νονός ΙΙΙ» του Φράνσις Φορντ Κόπολα…

Βαγγέλης Βιτζηλαίος
(Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Forbes, Sky News)
thriskeftika.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών πρότεινε ο εισαγγελέας και για την δεύτερη απόπειρα βιασμού

1/07/2025 - 11:50πμ
Ο τέως δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογέρ (φωτ.: x.com/ulkucuresmitc)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθη ο τέως δήμαρχος Σμύρνης με τις ίδιες κατηγορίες που είχε συλληφθεί ο Ιμάμογλου

1/07/2025 - 11:14πμ
(Φωτ.: Glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η δημοσιογράφος Ηρώ Καριοφύλλη

1/07/2025 - 10:43πμ
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα για την δεύτερη απόπειρα βιασμού
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα για την δεύτερη απόπειρα βιασμού

1/07/2025 - 8:38πμ
(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΕΛΛΑΔΑ

Με αίθριο καιρό υποδεχόμαστε τον Χορτοθέρτς

1/07/2025 - 8:08πμ
Στιγμιότυπο από τη σύλληψη των Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: Χ/BrashNews)
ΚΟΣΜΟΣ

Αζερμπαϊτζάν: Συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων κλιμακώνουν την ένταση με τη Μόσχα

30/06/2025 - 11:57μμ
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΘ: Ιδρύεται έδρα σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο

30/06/2025 - 11:30μμ
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ κινδυνεύει με καθαίρεση το δικαστήριο κρίνει άκυρο το συνέδριο μέσω του οποίου εξελέγη επικεφαλής του κόμματος (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η δίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

30/06/2025 - 9:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 29χρονος – Πυροβολούσε κατά ριπάς έξω από νυχτερινό κέντρο στην Τρούμπα

30/06/2025 - 8:40μμ
Κούρδος διαδηλωτής κρατά σημαία με το πρόσωπο του Οτζαλάν (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Με συμβολική τελετή θα ξεκινήσει ο αφοπλισμός των μελών του PKK

30/06/2025 - 8:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών πρότεινε ο εισαγγελέας και για την δεύτερη απόπειρα βιασμού

37 λεπτά πριν
Ο τέως δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογέρ (φωτ.: x.com/ulkucuresmitc)

Τουρκία: Συνελήφθη ο τέως δήμαρχος Σμύρνης με τις ίδιες κατηγορίες που είχε συλληφθεί ο Ιμάμογλου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Glomex)

Πέθανε η δημοσιογράφος Ηρώ Καριοφύλλη

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το 1ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων, στη Νέα Αρτάκη (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Αρτακηνών Κυζικηνών)

4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων στη Νέα Αρτάκη – Για αχαμνόπιτα που δεν χάνεται, μουσικές και πολλά ακόμα

2 ώρες πριν
Η Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας» στο 1ο Θερινό Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορευτικών Ομάδων (φωτ.: facebook.com/ Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου ''Ο Ακρίτας''»

Ποντιακό χρώμα στο 1ο Θερινό Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορευτικών Ομάδων από τον «Ακρίτα» Χαλανδρίου

3 ώρες πριν
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign