pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στα θρανία για να διασωθεί η Ποντιακή διάλεκτος

17/02/2013 - 10:14πμ
Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης στην παρέλαση
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πιλοτική λειτουργία φροντιστηρίων για την διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου ξεκινά σε Θεσσαλονίκη και άλλους τέσσερις δήμους της Βόρειας Ελλάδας. Αν όλα πάνε καλά, από τον Οκτώβρη θα συσταθούν τμήματα και στην Αττική. 
       
Η σχολική χρονιά θα αρχίζει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρώνεται τον Μάιο, ενώ προβλέπονται δύο ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως (φωτογραφία αρχείου από εκδήλωση Ποντίων)

Μέχρι το τέλος του αιώνα η γλωσσική χαρτογράφηση της υφηλίου θα είναι τελείως διαφορετική: τις επόμενες δεκαετίες περίπου 2.000 διάλεκτοι αναμένεται να έχουν εξαφανιστεί παγκοσμίως, ενώ οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι σε εκατό χρόνια το 90% των γλωσσών που μιλιούνται σήμερα δεν θα υπάρχουν πια. Το «πρόβλημα», σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι οι άνθρωποι σκέφτονται με λέξεις. Ετσι, αν χαθεί το 50% των γλωσσών της ανθρωπότητας, τότε θα έχουν χαθεί και οι μισές της γνωστικές ικανότητες.

Στην Ελλάδα οι περισσότερες διάλεκτοι, όπως τα κρητικά, έχουν σε μεγάλο βαθμό αφομοιωθεί από την κυρίαρχη γλώσσα, ενώ άλλες -κραταιές κατά το παρελθόν-, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τσακώνικα, έχουν σχεδόν εκλείψει.

Μια σοβαρή παρέμβαση στον αγώνα για την προστασία των υπό εξαφάνιση διαλέκτων και μια πρωτότυπη προσπάθεια την εποχή της οικονομικής κρίσης είναι η πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών να οργανώσει μαθήματα ποντιακής γλώσσας σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Πέντε τμήματα

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία πέντε τμημάτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ για τη συνέχεια προγραμματίζονται μαθήματα σε άλλους τέσσερις Δήμους της Βορείου Ελλάδος: Στη Δράμα, την Προσοτσάνη Δράμας, την Παιονία Κιλκίς και την Κατερίνη.

Από τον Οκτώβριο, εφόσον δοθεί η αναμενόμενη έγκριση, και οι κάτοικοι της Αττικής θα μπορούν να καθίσουν στα θρανία για να μάθουν ποντιακά. Οι δήμοι Αθηναίων, Μελισσίων, Ελληνικού και Καλλιθέας έχουν ήδη εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για το θέμα.

Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο κ. Αντώνης Παυλίδης, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του συνδέσμου, ο κύκλος των σπουδών θα έχει τριετή διάρκεια και μετά το πέρας τους οι μαθητές θα παραλαμβάνουν ειδικό αποδεικτικό παρακολούθησης των μαθημάτων. Η σχολική χρονιά θα αρχίζει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρώνεται τον Μάιο, ενώ προβλέπονται δύο ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως.

Προοπτικές

«Η εκμάθηση των ποντιακών έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Περισσότερο συναρπαστικό είναι για ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τον ποντιακό ελληνισμό αλλά έκαναν ένα ταξίδι στα μέρη εκείνα και μαγεύτηκαν από τα μνημεία και τους ανθρώπους του τόπου. Πιστεύω ότι μόνον οι μισοί από τους σπουδαστές θα έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο», λέει. Εφόσον αρθούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες, ο κ. Παυλίδης εκτιμά ότι την επόμενη χρονιά στο δίκτυο των μαθημάτων -το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης- θα απασχολούνται 30 καθηγητές, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστούν ακόμη περισσότεροι.

Για τις ανάγκες της διδασκαλίας η επιστημονική επιτροπή του συνδέσμου με επικεφαλής τον κ. Παυλίδη συνέταξε μετά από επισταμένη δουλειά τριών ετών, ένα πλήρες εγχειρίδιο στο οποίο θα βασίζονται τα μαθήματα. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί θα επιμορφώνονται με ειδικά σεμινάρια και θα αξιοποιούν το θέατρο, τη μουσική, το τραγούδι και τη λογοτεχνία στη διδασκαλία τους.

«Αυτό που περισσότερο μας ενδιαφέρει δεν είναι να περάσουμε στις επόμενες γενιές απλώς κάποια γλωσσολογικά φαινόμενα της ποντιακής διαλέκτου, αλλά να περάσουμε τον πολιτιστικό πλούτο των ιδεών και των αξιών που μας κληροδότησαν οι παλαιότεροι. Αυτό συνιστά ουσιαστική προσφορά στη νεοελληνική κοινωνία. Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτιστικό».

Αλλωστε, οι ειδικοί τονίζουν πως η γλώσσα δεν είναι μόνο λέξεις και γραμματική, αλλά ένα δίκτυο ιστοριών που συνδέουν τα πρόσωπα που έχουν ανά τους αιώνες χρησιμοποιήσει αυτή τη γλώσσα.

Και αν δεν διασωθούν οι ιδιαίτερες διάλεκτοι, θα απομείνουν σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο τέσσερις πολιτισμοί που εκφράζονται από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες: Τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα κινέζικα και τα αραβικά…

Μια γλώσσα με χιλιαδες «πιστούς»

Το 70% των λέξεων της ποντιακής διαλέκτου προέρχεται από την αρχαία ελληνική.

Η περισσότερο ομιλούμενη διάλεκτος στην Ελλάδα είναι σήμερα η ποντιακή, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη. Μια ζωντανή γλώσσα, η οποία εμφανίζει πολλά στοιχεία δανεισμένα από τα αρχαία ελληνικά.

«Δουλεύοντας για πρώτη φορά τόσο συστηματικά με τη διάλεκτο η αίσθηση που αποκόμισε η επιστημονική επιτροπή ήταν πως το 70% των λέξεων της διαλέκτου προέρχεται από την αρχαία ελληνική και το 30% από τουρκικές, περσικές και αραβικές λέξεις. Ο «κεμνετζές» για παράδειγμα, δηλαδή η ποντιακή λύρα, είναι περσική λέξη. Το 70% είναι μεγάλο ποσοστό.

Η χρήση των ποντιακών», συνεχίζει ο ίδιος, «είχε ατονήσει μέχρι τη δεκαετία του ’90, οπότε ήρθαν στην Ελλάδα πρόσφυγες από τη Σοβιετική Ενωση που τα είχαν ως μητρική γλώσσα. Σήμερα μιλιούνται πολύ όπου υπάρχουν μαζικά Πόντιοι, όπως στον ιστορικό Πόντο της Τουρκίας αλλά και στην Ελλάδα, σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα».

Υπενθυμίζεται ότι τα ποντιακά μιλιούνταν στη βορειοανατολική Μικρά Ασία από τους ελληνόφωνους κατοίκους του Ευξείνου Πόντου και συγκεκριμένα του ανατολικού τμήματος των παραλίων. Η περιοχή περιελάμβανε 800 οικισμούς και εκτεινόταν σε μια ζώνη 400 χιλιομέτρων από την Ινέπολη μέχρι την Κολχίδα, όπου ήταν εγκατεστημένοι και τουρκικοί πληθυσμοί. Η ποντιακή γλώσσα χρησιμοποιείτο και στην ενδοχώρα, σε βάθος περίπου 100 χιλιομέτρων. Η διάλεκτος θεωρείται ότι διαμορφώθηκε τον 7ο ή τον 8ο αιώνα, όμως γραπτά κείμενά της εμφανίζονται για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Ο Τριανταφυλλίδης διακρίνει τα ποντιακά σε οινουντιακά, τραπεζουντιακά και χαλδιώτικα.

Της Κατερίνας Ρόββα

Πηγή: e-go.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Αλέξανδρος Μπαλτατζής στο Δοξάτο Δράμας (πηγή: Μουσείο «Αλ. Μπαλτατζής)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αλέξανδρος Μπαλτατζής: Ένας Πόντιος της προσφυγιάς στα θεμέλια του αγροτικού κινήματος

7/12/2025 - 10:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης οργανώνει τον πρώτο ετήσιο χορό της

7/12/2025 - 4:04μμ
Προσχέδιο για το μνημείο στον Κοπανό Νάουσας (φωτ.: Facebook / Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ξεκινάμε»: Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Κοπανό Νάουσας

7/12/2025 - 1:22μμ
Οι «Παρχαρομάνες» του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου στην κουζίνα, για καλό σκοπό (φωτ.: Facebook / Meri Karakasidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Παρχαρομάνες προσφέρουν ξανά: Σήμερα η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στο Μόναχο

7/12/2025 - 12:09μμ
Σε πρώτο πλάνο φωτογραφία των αδελφών Κακούλη που απεικονίζει την Τραπεζούντα μέσα από τον Εύξεινο Πόντο. Στο βάθος λιθογραφία του 1851 με τίτλο «Τραπεζούς» (Trebizond) από τον W. H. Bartlett. (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: O ναός της ελληνικής παιδείας στον Πόντο (Μέρος Β’)

7/12/2025 - 10:33πμ
Για 10η συνεχόμενη φορά, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με σταθερή παρουσία και παρά τη βροχή, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας

7/12/2025 - 9:48πμ
Το Λεοντόκαστρο, ο τελευταίος Μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας Άγιος Γρηγόριος Νύσσης και το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σε φωτογραφία των αδελφών Κακούλη (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πόντου και η περιπέτεια ανέγερσης του εμβληματικού κτηρίου του (Μέρος Α’)

6/12/2025 - 7:11μμ
Το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν έχει πατρίδα και δεν συμβαίνει μόνο σε μια εποχή. Εδώ νεκροταφείο θυμάτων Γενοκτονίας στη Ρουάντα (φωτ.: United Nations)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

9 Δεκεμβρίου: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι τιμούν τα θύματα του εγκλήματος της Γενοκτονίας

6/12/2025 - 6:14μμ
Ο ναός του Αγίου Σάββα στην Τραπεζούντα, το 1891 (πηγή: exploretrabzon.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χριστόν και Αε-Σάββας»: Όταν η γυναίκα πήρε για λίγο το πάνω χέρι…

5/12/2025 - 3:38μμ
Μια προσεγμένη τριλογία για τη μικρασιατική φορεσιά και τα κοσμήματα (φωτ.: Facebook / Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια τριλογία μνήμης: Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Το Κιόστε» παρουσιάζει τα ημερολόγια του 2026

5/12/2025 - 2:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Michaela Loukas με το βραβείο της ανά χείρας (φωτ.: LinkedIn)

Αυστραλία: Νέα Επιστήμονας της Χρονιάς η ομογενής Michaela Loukas

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Αρχή με νεφώσεις, βροχές και χιόνια στα ορεινά και μετά… σχεδόν αίθριος ο σημερινός καιρός

23 λεπτά πριν
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον πρέσβη της Ελλάδας Σταύρο Βενιζέλο (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

Ομογένεια: Προσλήψεις προσωπικού στα προξενεία Μελβούρνης και Σίδνεϊ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Super League: Τεσσάρα η ΑΕΚ – Μπλόκο στη Λάρισα για Παναθηναϊκό

9 ώρες πριν
(Φωτ.: kremlin.ru)

Η Ρωσία επιστρέφει στον αθλητισμό – Σταδιακά αίρονται οι απαγορεύσεις από τις Ομοσπονδίες

10 ώρες πριν
O Αλέξανδρος Μπαλτατζής στο Δοξάτο Δράμας (πηγή: Μουσείο «Αλ. Μπαλτατζής)

Αλέξανδρος Μπαλτατζής: Ένας Πόντιος της προσφυγιάς στα θεμέλια του αγροτικού κινήματος

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign