pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στα θρανία για να διασωθεί η Ποντιακή διάλεκτος

17/02/2013 - 10:14πμ
Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης στην παρέλαση
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πιλοτική λειτουργία φροντιστηρίων για την διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου ξεκινά σε Θεσσαλονίκη και άλλους τέσσερις δήμους της Βόρειας Ελλάδας. Αν όλα πάνε καλά, από τον Οκτώβρη θα συσταθούν τμήματα και στην Αττική. 
       
Η σχολική χρονιά θα αρχίζει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρώνεται τον Μάιο, ενώ προβλέπονται δύο ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως (φωτογραφία αρχείου από εκδήλωση Ποντίων)

Μέχρι το τέλος του αιώνα η γλωσσική χαρτογράφηση της υφηλίου θα είναι τελείως διαφορετική: τις επόμενες δεκαετίες περίπου 2.000 διάλεκτοι αναμένεται να έχουν εξαφανιστεί παγκοσμίως, ενώ οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι σε εκατό χρόνια το 90% των γλωσσών που μιλιούνται σήμερα δεν θα υπάρχουν πια. Το «πρόβλημα», σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι οι άνθρωποι σκέφτονται με λέξεις. Ετσι, αν χαθεί το 50% των γλωσσών της ανθρωπότητας, τότε θα έχουν χαθεί και οι μισές της γνωστικές ικανότητες.

Στην Ελλάδα οι περισσότερες διάλεκτοι, όπως τα κρητικά, έχουν σε μεγάλο βαθμό αφομοιωθεί από την κυρίαρχη γλώσσα, ενώ άλλες -κραταιές κατά το παρελθόν-, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τσακώνικα, έχουν σχεδόν εκλείψει.

Μια σοβαρή παρέμβαση στον αγώνα για την προστασία των υπό εξαφάνιση διαλέκτων και μια πρωτότυπη προσπάθεια την εποχή της οικονομικής κρίσης είναι η πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών να οργανώσει μαθήματα ποντιακής γλώσσας σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Πέντε τμήματα

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία πέντε τμημάτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ για τη συνέχεια προγραμματίζονται μαθήματα σε άλλους τέσσερις Δήμους της Βορείου Ελλάδος: Στη Δράμα, την Προσοτσάνη Δράμας, την Παιονία Κιλκίς και την Κατερίνη.

Από τον Οκτώβριο, εφόσον δοθεί η αναμενόμενη έγκριση, και οι κάτοικοι της Αττικής θα μπορούν να καθίσουν στα θρανία για να μάθουν ποντιακά. Οι δήμοι Αθηναίων, Μελισσίων, Ελληνικού και Καλλιθέας έχουν ήδη εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για το θέμα.

Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο κ. Αντώνης Παυλίδης, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του συνδέσμου, ο κύκλος των σπουδών θα έχει τριετή διάρκεια και μετά το πέρας τους οι μαθητές θα παραλαμβάνουν ειδικό αποδεικτικό παρακολούθησης των μαθημάτων. Η σχολική χρονιά θα αρχίζει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρώνεται τον Μάιο, ενώ προβλέπονται δύο ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως.

Προοπτικές

«Η εκμάθηση των ποντιακών έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Περισσότερο συναρπαστικό είναι για ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τον ποντιακό ελληνισμό αλλά έκαναν ένα ταξίδι στα μέρη εκείνα και μαγεύτηκαν από τα μνημεία και τους ανθρώπους του τόπου. Πιστεύω ότι μόνον οι μισοί από τους σπουδαστές θα έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο», λέει. Εφόσον αρθούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες, ο κ. Παυλίδης εκτιμά ότι την επόμενη χρονιά στο δίκτυο των μαθημάτων -το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης- θα απασχολούνται 30 καθηγητές, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστούν ακόμη περισσότεροι.

Για τις ανάγκες της διδασκαλίας η επιστημονική επιτροπή του συνδέσμου με επικεφαλής τον κ. Παυλίδη συνέταξε μετά από επισταμένη δουλειά τριών ετών, ένα πλήρες εγχειρίδιο στο οποίο θα βασίζονται τα μαθήματα. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί θα επιμορφώνονται με ειδικά σεμινάρια και θα αξιοποιούν το θέατρο, τη μουσική, το τραγούδι και τη λογοτεχνία στη διδασκαλία τους.

«Αυτό που περισσότερο μας ενδιαφέρει δεν είναι να περάσουμε στις επόμενες γενιές απλώς κάποια γλωσσολογικά φαινόμενα της ποντιακής διαλέκτου, αλλά να περάσουμε τον πολιτιστικό πλούτο των ιδεών και των αξιών που μας κληροδότησαν οι παλαιότεροι. Αυτό συνιστά ουσιαστική προσφορά στη νεοελληνική κοινωνία. Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτιστικό».

Αλλωστε, οι ειδικοί τονίζουν πως η γλώσσα δεν είναι μόνο λέξεις και γραμματική, αλλά ένα δίκτυο ιστοριών που συνδέουν τα πρόσωπα που έχουν ανά τους αιώνες χρησιμοποιήσει αυτή τη γλώσσα.

Και αν δεν διασωθούν οι ιδιαίτερες διάλεκτοι, θα απομείνουν σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο τέσσερις πολιτισμοί που εκφράζονται από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες: Τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα κινέζικα και τα αραβικά…

Μια γλώσσα με χιλιαδες «πιστούς»

Το 70% των λέξεων της ποντιακής διαλέκτου προέρχεται από την αρχαία ελληνική.

Η περισσότερο ομιλούμενη διάλεκτος στην Ελλάδα είναι σήμερα η ποντιακή, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη. Μια ζωντανή γλώσσα, η οποία εμφανίζει πολλά στοιχεία δανεισμένα από τα αρχαία ελληνικά.

«Δουλεύοντας για πρώτη φορά τόσο συστηματικά με τη διάλεκτο η αίσθηση που αποκόμισε η επιστημονική επιτροπή ήταν πως το 70% των λέξεων της διαλέκτου προέρχεται από την αρχαία ελληνική και το 30% από τουρκικές, περσικές και αραβικές λέξεις. Ο «κεμνετζές» για παράδειγμα, δηλαδή η ποντιακή λύρα, είναι περσική λέξη. Το 70% είναι μεγάλο ποσοστό.

Η χρήση των ποντιακών», συνεχίζει ο ίδιος, «είχε ατονήσει μέχρι τη δεκαετία του ’90, οπότε ήρθαν στην Ελλάδα πρόσφυγες από τη Σοβιετική Ενωση που τα είχαν ως μητρική γλώσσα. Σήμερα μιλιούνται πολύ όπου υπάρχουν μαζικά Πόντιοι, όπως στον ιστορικό Πόντο της Τουρκίας αλλά και στην Ελλάδα, σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα».

Υπενθυμίζεται ότι τα ποντιακά μιλιούνταν στη βορειοανατολική Μικρά Ασία από τους ελληνόφωνους κατοίκους του Ευξείνου Πόντου και συγκεκριμένα του ανατολικού τμήματος των παραλίων. Η περιοχή περιελάμβανε 800 οικισμούς και εκτεινόταν σε μια ζώνη 400 χιλιομέτρων από την Ινέπολη μέχρι την Κολχίδα, όπου ήταν εγκατεστημένοι και τουρκικοί πληθυσμοί. Η ποντιακή γλώσσα χρησιμοποιείτο και στην ενδοχώρα, σε βάθος περίπου 100 χιλιομέτρων. Η διάλεκτος θεωρείται ότι διαμορφώθηκε τον 7ο ή τον 8ο αιώνα, όμως γραπτά κείμενά της εμφανίζονται για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Ο Τριανταφυλλίδης διακρίνει τα ποντιακά σε οινουντιακά, τραπεζουντιακά και χαλδιώτικα.

Της Κατερίνας Ρόββα

Πηγή: e-go.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Καλή χρονιά» από το «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φως Πόντου στο Πάρκο Τρίτση: Ο «Φάρος» στο Μαγικό Χωριό των Δήμων

5/01/2026 - 3:04μμ
Καρέ από το ιστορικό βίντεο με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1975 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Σαν σήμερα, το 1975: Σπάνιο βίντεο με Μωμόγερους και ποντιακούς χορούς, από το αρχείο της ΕΡΤ

5/01/2026 - 1:29μμ
(Φωτ.: agriniopress.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αιτωλοακαρνανία: Θεοφάνια στο Μπαμπαλιό με νερό από τον Εύξεινο Πόντο

5/01/2026 - 10:24πμ
Περιφορά του σταυρού των Φώτων, στην Κερασούντα. Δωρεά του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα κάλαντα των Φώτων από τη Σινώπη του Πόντου – Ένα ντοκουμέντο της ποντιακής παράδοσης

5/01/2026 - 9:02πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

4/01/2026 - 9:52μμ
Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sissy Radiokalavryta Stefanidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στο χιόνι: Όταν ο Πόντος χορεύει στην καρδιά του Ντίσελντορφ

4/01/2026 - 2:53μμ
(Πηγή: facebook.com/ TRABZON (YEMEKLER-COĞRAFYA-KÜLTÜR))
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν οι «χουρμάδες της Τραπεζούντας» δίνουν χρώμα στο χιονισμένο τοπίο

4/01/2026 - 11:37πμ
Η Δέσποινα Λι στην κορυφή του Ολύμπου κρατώντας την ελληνική σημαία (φωτ.: Δέσποινα Λι · εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσποινα Λι: Η Κινέζα που αγάπησε την Ελλάδα και χορεύει ποντιακά!

4/01/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Ιωακείμογλου: Ένας σπουδαίος πατριώτης, ένας διορατικός Μικρασιάτης επιστήμονας που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να τιμάμε

3/01/2026 - 9:50μμ
Με... λεωφορείο, ώστε τα ποντιακά να φτάσουν στα σπίτια όλης της παροικίας, από την «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης (φωτ.: Όλγα Αντωνιάδη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης είπε τα κάλαντα με… κοντομάνικα

3/01/2026 - 2:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Richard Wainwright)

United Cup: Νίκησε τον Χάρις ο Τσιτσιπάς

22 λεπτά πριν
Φωτογραφία του Reuters δείχνει τον Νικολάς Μαδούρο να κατεβαίνει από το ελικόπτερο συνοδεία ομοσπονδιακών πρακτόρων (πηγή: Χ)

Μπρούκλιν-Μανχάταν: Από τη διαβόητη φυλακή στο δικαστήριο ο Μαδούρο

1 ώρα πριν
«Καλή χρονιά» από το «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)

Φως Πόντου στο Πάρκο Τρίτση: Ο «Φάρος» στο Μαγικό Χωριό των Δήμων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Συνεργάτης Eurokinissi)

Σουηδία: Η ελληνική ομογένεια έκοψε βασιλόπιτα παρουσία του μητροπολίτη Κλεόπα

2 ώρες πριν
Δεξαμενόπλοιο στη λίμνη Μαρακαΐμπο στη Βενεζουέλα, τον Δεκέμβριο του 2025 (φωτ.: (EPA / Henry Chirinos)

Βενεζουέλα σε «dark mode»: Δεξαμενόπλοια έφυγαν με κλειστό το AIS

2 ώρες πριν
Στο μπλόκο των αγροτών στο Άργος (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ανακοινώσεις την Τετάρτη από την κυβέρνηση, πριν από το 48ωρο μπλακ άουτ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign