pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με ποντιακή λύρα έκοψε την πίτα η Ένωση Μικρασιατών Αττικής

31/01/2013 - 1:14μμ
Με ποντιακή λύρα έκοψε την πίτα η Ένωση Μικρασιατών Αττικής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συγκίνησε η πρώτη εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Βόρειας Αττικής «Η Αγία Σοφία» που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013. Με την συνοδεία ποντιακής λύρας έψαλαν τα κάλαντα και και ύμνους από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία η χορωδία του Δημήτρη Καλομοίρη.

Την πίτα ευλόγησε ο μικρασιατικής καταγωγής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού, κ. Κύριλλος, συνοδεία της πολυμελούς Βυζαντινής Χορωδίας του Δημήτρη Καλομοίρη, η οποία στη συνέχεια «ταξίδεψε» μουσικά τους παρευρισκομένους με κάλαντα και ύμνους από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, με τους Κώστα Αθανασιάδη (λύρα Πόντου), Βαγγέλη Καλύβα (κανονάκι) και Παναγιώτη Λαζαρίδη (κρουστά).

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής, η Πρόεδρος Δέσποινα Αφεντούλη εξέφρασε την ευχή «οι κοινές μας ρίζες και η παράδοση να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης, ελπίδας και δύναμης», τονίζοντας ότι «Η Αγία Σοφία» «αποτελεί σημείο συνάντησης της παλαιότερης και τη νεότερης γενιάς, ώστε να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι», ενώ ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του Μητροπολίτη για συνεργασία τόσο με την Μητρόπολη, όσο και με άλλους τοπικούς φορείς.

Συγκίνηση προκάλεσε η ευγενική χορηγία της γιαγιάς Μαρίας Μπιτζηλαίου, ενώ σημαντική υπήρξε η προσφορά του Φούρνου «Φλώρος» (Ροδοπόλεως & 25ης Μαρτίου 19, Ροδόπολη), του καταστήματος (μίνι μάρκετ) της Μαρίας Δανδουλάκη (Τραπεζούντος 37, Άγιος Στέφανος), καθώς και η παραχώρηση του χώρου και η ηχητική κάλυψη από τον Δήμο Διονύσου. Ο αγιογράφος-μέλος Ε.Ε.Τ.Ε. Μιλτιάδης Αφεντούλης φιλοτέχνησε και προσέφερε αφιλοκερδώς στην Ένωση μια χειροποίητη εικόνα με χρυσό φόντο «Παναγία Οδηγήτρια», η οποία προσφέρθηκε στον Μητροπολίτη.

Τις ευχές και την αμέριστη συμπαράστασή του απέστειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοσύγκελλος Μητροπόλεως, Πατήρ Χρήστος, οι αιδεσιμότατοι Πατέρες Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, κ.κ. Χρυσοβαλάντης και Τριαντάφυλλος, ο Δήμαρχος Διονύσου, Γ. Καλαφατέλης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ωρωπού και δημοτικός σύμβουλος, Π. Βασιλάκος, οι Αντιδήμαρχοι Διονύσου, Θ. Σαραντάκη, Κ. Κοντάκης, Ι. Κανατσούλης, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσου, Μ. Γαρεφαλάκης, Ν. Καρυστινός, Σπ. Σπηλιώτης, Μ. Ουρανός, Α. Κυριακόπουλος, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Ωρωπού, Σ. Τσάδαρης, Ε. Βαρνάβα, η Πρόεδρος Δ.Κ. Διονύσου, κ. Ι. Κακούρη, ο Αντιπρόεδρος Δ.Κ. Διονύσου, Γ. Δανέζης Πατσαλιάς, αντιπρόεδρος Δ.Κ. Ροδόπολης, Μ. Κόκκαλης, τοπικοί σύμβουλοι Διονύσου, Τ. Μπάσης, Α. Μπάσης, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων: Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, Σπ. Ισόπουλος, Κοινόν Ωρωπίων, Θ. Γραμμένος, Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας, Κ. Μαρτάκης, Σύλλογος Δρυάδες, Ρ. Μασούρη, Πολιτιστικός σύλλογος Νέων Παλατίων, Μ. Μαναβέλη, Σύλλογος Ν. Πολιτείας, Κ. Παναγιωτόπουλος, Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Διονύσου, Σ. Ζαράνη, Πολιτιστικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ωρωπού «Άγιος Γεώργιος», Α. Παπαπάνος, Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού, Χ. Λεμονίδης, Πολιτιστικός Σύλλογος Σταμάτας, Α. Γκίνης, Πνευματικό Κέντρο Έρευνας & Μελέτης Μικρασιατικού Πολιτισμού της Χερσονήσου Ερυθραίας, Μ. Λυμπεροπούλου, Σύλλογος Θεσσαλών Λαυρίου, κ. Δ. Βήτας, Σύλλογος Γυναικών Αγίου Στεφάνου, Μ. Φορμόζη, ΚΑΠΗ Δροσιάς, Μ. Ρέπουλης, Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Εθνική Εστία», Β. Φούκης, ο εκδότης Gutenberg, Γ. Δαρδανός, καθώς και πλήθος κόσμου.

Πηγή: mikrasiatis.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο πρόσωπο του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου είναι ζωγραφισμένη η αγαλλίαση του ανθρώπου που συναντά την πατρίδα του (φωτ.: facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: Τα άγια χώματα του Πόντου μέσα από τα μάτια του

12/07/2025 - 10:01πμ
(Φωτ.: facebook / Σωματείο «Αγ. Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

1ο Θερινό Σχολείο για τον Πόντο: Η μεγάλη επιτυχία του, ανοίγει το δρόμο να γίνει θεσμός

11/07/2025 - 8:11μμ
Το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Τρίχας πάνω από τον Πυξίτη, ή αλλιώς Δαφνοπόταμο (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Αυτό είναι το γεφύρι της Τρίχας, το χιλιοτραγουδισμένο – Συνδέει τον Πόντο με την… Άρτα

11/07/2025 - 12:12μμ
Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στη… βιτρίνα της Καβάλας, στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025

11/07/2025 - 10:59πμ
Ποντιακό τραπέζι έστρωσε η «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης στο 5ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας και Πολιτισμού Ελλάδας και Κύπρου (φωτ.: Facebook / Παναγία Σουμελά Κατερίνης - Ποντιακός Σύλλογος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο Δίον με 15 ποντιακές συνταγές από την «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης

10/07/2025 - 11:49μμ
Η Αγία Μαρίνα στο Θρυλόριο (φωτ.: Facebook /  Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο: Μέχρι και της Αγίας Μαρίνας ο ποντιακός πολιτισμός στα καλύτερά του

10/07/2025 - 10:41μμ
(Πηγή: facebook.com/ POLITISTIKOS SILLOGOS AVGHS_Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής/ Katerina Bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυνατά και ποντιακά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής Λαγκαδά στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αιδηψού 2025

10/07/2025 - 3:08μμ
Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος. 10 Ιουλίου 1908 (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Όταν οι Έλληνες γιόρταζαν για τους Νεότουρκους, τους μετέπειτα σφαγείς τους

10/07/2025 - 10:28πμ
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9/07/2025 - 9:42μμ
ΠΟΝΤΟΣ

8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας: Νέα επεισόδια από το σπίτι του Big Πάσα – Ποια είναι «άμον θεά Αφροντάιτι»;

9/07/2025 - 7:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

53 λεπτά πριν
(Πηγή: RADIOTHIVA.gr)

Ριτσώνα: Φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη βιομηχανική περιοχή

1 ώρα πριν
Στο πρόσωπο του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου είναι ζωγραφισμένη η αγαλλίαση του ανθρώπου που συναντά την πατρίδα του (φωτ.: facebook)

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: Τα άγια χώματα του Πόντου μέσα από τα μάτια του

2 ώρες πριν
(Εικ.: Χ.Κ)

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων στο καταπράσινο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης. Στο κέντρο η εγγονή του Δ. Ψαθά, Λένα Νίτσου-Ψαθά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Γιώργο Ασπιώτη (βουλευτή Φερέκη) και Νατάσσα Χαιδά (Τζένη Φερέκη) και Αποστόλη Παπανικολάου (Ψευτοθόδωρο) (φωτ.: Αρχείο δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης/ Ζήσης Κυριακίδης)

Γέλιο και ανατροπές για καλό σκοπό στο «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά

3 ώρες πριν
Παιχνίδια στο μοιραίο λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο 19χρονος από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Μιχάλης Παππούς)

Χαλκιδική: 6 εγκληματικές παραλείψεις στο μοιραίο λούνα παρκ – Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign